» »

Tablica (telefon?) za mamo :)

Tablica (telefon?) za mamo :)

Teych ::

Ojla!

Ponavadi ste mi vedno pomagali z nasveti in upam, da bo tudi tokrat tako. Mogoče vprašanje ne sodi ravno v ta forum, a vseeno upam da se bo našel kak nasvet. :)

Torej, mami bi rada kupila tablico ali pa eventuelno telefon. Živim v tujini in včasih so računi za telefon grozljivi. Ponavadi jo kličem prej skajpa, a kdaj pozabim in jo preprosto rufnem na mobilca, konec meseca pa veselica. Interneta seveda nima (no, možnost je, samo aktivirati je treba), računalnika tudi ne...

Pa sem pomislila da bi ji kupila nekaj s čimer bi me lahko kontaktirala prek skajpa. Razmišljala sem o tablici, pa ne vem kaj izbrati da bo dovolj preprosto zanjo (65), hkrati pa dovolj dobro za skajpanje in branje receptov na netu. Razmišljala sem tudi o pametnem telefonu, ki bi dovoljeval klice prek skajpa, pa spet, ne vem kaj izbrati. Touch screen je videla le od daleč in ne vem kaj bi bilo zanjo lažje...

Če je le možnost bi aparat raje kupila brez vezave.

Hvala za vse morebitne ideje in LP vsem.

Tea

PrihajaNodi ::

Vzami Windows phone. 100% zanesljiva in preverjena zadeva. Ko je treba da se slišita se ji pošlje sms, ona vključi skype in zadeva deluje. Poleg tega je sila preprost za uporabo, pa še hudo brezpodatkovno navigacija ima. Vzami lumio 830 ali kaj podobnega.

Povej za kakšno ceno iščeš. Lumio 535 dobiš že za dober denar.

Mavrik ::

Sem preizkusil več naprav in za tak namen je trenutno še vedno daleč najbolj primeren iPad.

Karkoli od iPad 2 dalje bo vredu (rabljeni so ranga 120EUR), potem ga pa priklopiš na računalnik in mu daš gor profil, ki IZKLOPI vse nepotrebne stvari - onemogoči control center, prepreči ugašanje wifija, inštalacijo aplikacij, poskrije vso nepotrebno kramo, ugasne večprstne geste in podobno.

Tako mami ostane samo naprava, ki ima ikono za internet in skype in je ne more pokvariti ne glede na to kaj dela (in se vedno vrne v "poznano" stanje s pritiskom na edini gumb na napravi). Prav tako baterija drži precej dolgo. Androidi trenutno na žalost točno tega še ne omogočajo čisto in moraš kupiti tudi relativno dragega da dobro dela, obenem so pa precej bolj kompleksni za upravljanje, kar po mojih izkušnjah starejše uporabnike precej zmede.

Edini problem je neobstoj slovenščine - hrvaščina je najbližja.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Sila preprosta zadeva, samo ikone se spravi v dve vrste. Bolje vzeti telefon in nek paket ki ima še kaj podatkov če je slučajno ni doma.

shadeX ::

Če ti denar ni prevelika ovira je moj glas definitivno za iPad. Se mi zdi še najbolj preprost sploh za take ki se še niso srečali z računalnikom. Klicanje prek Skypa in surfanje bo tvoja mama brez problema delala na iPadu. Dodaten plus je kar dobra sprednja kamera, tako imaš lahko s tvojo mamo tudi video chat :D

solatko ::

Če doma nima interneta, bo prenos podatkov tudi kar velika postavka. Kupi ji prenosnik (cenejši novi od 260€ naprej) in vzemi četvorčka pri TELEMACHU

http://www.telemach.si/sl/zasebni-upora...

ali pa kak cenejši paket pri kakšnem drugem operaterju.

Mama bo imela neomejen dostop do interneta, vajini stiki pa bodo praktično brezplačni, saj bosta skaypali preko neta in ne preko telefonskega signala.
Delo krepa človeka

Zakaj pa bi potrebovala "četvorčka", če pa potrebuje samo internet?

Zato, ker je najcenejši za tisto kar nudi - silver trojček ima veliko slabši net.
Samo internet imaš pa pri mobilnih operaterjih in še to omejeno, za kar pa plačaš skoraj enako ceno. Verjetno gleda tudi TV, telefon in kartico za mobilni pa zapre v omaro, je še vedno ceneje.
Delo krepa človeka

blackbfm ::

za skype in recepte ne rabiš laptopa

solatko je izjavil:

Zato, ker je najcenejši za tisto kar nudi - silver trojček ima veliko slabši net.
Samo internet imaš pa pri mobilnih operaterjih in še to omejeno, za kar pa plačaš skoraj enako ceno. Verjetno gleda tudi TV, telefon in kartico za mobilni pa zapre v omaro, je še vedno ceneje.

Zato, ker je najcenejši za tisto kar nudi

Če zadeve ne potrebuješ nima smisla kupovat. Zakaj bi dokupil še TV in ostalo porkerijo če jo človek ne rabi? Moja mama sploh ne gleda TV. Če bi OP-jeva mama gledala TV bi najbrž že mela kaj podobno naročeno.

silver trojček ima veliko slabši net.

Daj ne se hecat no. Kaj pa navaden uporabnik sploh potrebuje 8/1 internet tako kot dobiš na Silver paketu. To je več kot dovolj že za naprednega uporabnika. Odpiranje strani se od 2Mb + sploh ne pozna več razlika.

Sicer te razumem kaj hočeš povedati, ampak če človek ne potrebuje dodatnih storitev naj jih ne naročuje. Ti si ji ponudil storitve v vrednosti 12.5€ več katere jih sploh ne bo potrebovala (vsaj OP tega ni omenil). To je 187€ več na leto dodatnih stroškov.

Težko najdeš stanovanje brez TV priklopa, verjetno ima tudi kakšno obliko telefonije in za to plačuje neko naročnino. Paketi mobilnega interneta pridejo skoraj toliko, kot naročnina za silver paket, če hoče pa hitrejši internet pa se za 3EUR+ splača vzeti 4mix s, kje si ti našel 12,5EUR višji strošek ne vem.
Nekako mora priti na internet, ne glede na to, da rabi samo za skype in recepte (več je bilo pač drago), pa še to so bili stroški precej visoki.
Sam imam trojčka že vrsto let, saj bi me samo TV in internet prišla dražje. Telefon uporabim občasno s takimi, ki imajo telemach, pa pač govorimo zastonj.
O mobilnem internetu sploh ne razmišljam, imam pa v LJ skoraj v vseh lokalih UNIFI-telemachov internet za mobilne naprave, neomejeno in zastonj.
Če pogledaš pa po SLO je pa teh unifi točk kar nekaj in še precej hitro se širijo, saj so ugodni za gostince.

Imaš prav, ne kupuje se stvari, ki jih ne rabiš, če pa je paket cenejši, kot posamezne stvari od katerih eno ali dve v paketu ne rabiš, moraš pa premislit, če nebi šel v nakup.

Frirme pač ponujajo pakete dovolj ugodno, da se splača, če prav ne rabiš čisto vsega. Če bodo kdaj podobne cene v mobilni ponudbi, se bomo pač odločali drugače, danes se pač nekaj trojčkov ali četvorčkov naših operaterjev, enostavno splača, glede na drugo ponudbo.

Od kar imam internet ne kupujem tiskanega časopisja, tednikov in podobnega tiskanega materiala, za katerega je šlo tudi lep kupček denarja vsak mesec, položnice in finančne transakcije opravjam po internetu, kar zopet prinese kar lep letni prihranek,......

Pa ne podcenjuj starejših občanov, ko enkrat obvlada skype in recepte, si kmalu zaželi ogled kakšnega filma preko popcorna, zamika jih FB, 24 ur, RTV,..... maili, seveda v primeru, da je internet v naročnini in neomejen. Na mobilnem hitro napolniš predplačano in preplačano količino.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Paketi mobilnega interneta pridejo skoraj toliko, kot naročnina za silver paket, če hoče pa hitrejši internet pa se za 3€+ splača vzeti 4mix s, kje si ti našel 12,5€ višji strošek ne vem.

Ker si že linkal telemachovo ponudbo "četvorček" za 35.50€/ mesec, sem nato jaz pogledal njihovo ponudbo kjer ponujajo samo internet in sicer Paket Silver za 19.50€/mesec. In razlika med cenami je 16€ (zatipkal sem se ker sem napisal 12.5€). To je ubistvu še celo več, kar nanese 192€ odvečnih stroškov na leto.

Imaš prav, ne kupuje se stvari, ki jih ne rabiš, če pa je paket cenejši, kot posamezne stvari od katerih eno ali dve v paketu ne rabiš, moraš pa premislit, če nebi šel v nakup.

Če bi živel sam, bi bila to zame kar dovolj ugodna ponudba ker TV-ja ne gledam. Skoraj še 1x več za storitve ki jih ne rabim. Tnx but no tnx.

Poglej si dobro, samo internet no goo. Moraš vzeti še TV. Noben ponudnik nima samo internet, na žalost.

Zakaj uporabnik ne more imeti naročenega samo interneta?
(548 ogledov)

Koaksialni kabel je bil ustvarjen za prenos video slike. Kot tak ima vrsto prednosti, saj se programi za razliko od IP TV-ja nahajajo pri naročniku. Prednosti so predvsem v hitrejšem premiku programov, hkrati pa lahko analogne programe naročniki spremljajo brezplačno tudi na drugem in tretjem televizorju. Predpogoj za naročilo interneta pa je ena od programskih shem digitalne televizije, saj bi v primeru naročila enega izmed internetnih paketov lahko imel odprte analogne programe, za katere pa ne bi imel podpisane pogodbe o retransmisiji. Poleg tega je potrebno poudariti, da je najlažja in hkrati najcenejša rešitev, če vse telekomunikacijske rešitve in storitve naročnik vzame pri enem operaterju.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Vzame naj Lumio pa bob paket in 1000mb. Ima čez glavo dovolj.

Poglej si dobro, samo internet no goo. Moraš vzeti še TV. Noben ponudnik nima samo internet, na žalost.

Okej sam potem sem jaz 100. let za časom če je to res kar praviš. In ti hočeš meni povedati da MORAM vzet tudi TV če hočem imet samo internet in plačati to dodatno storitev? Če ima telemach tako, potem za njegovo dobro lahko upa da ima uporabnike ki hočejo poleg interneta še TV.

Pri amisu vem da lahko izbiraš.

hojnikb ::

Ja, na kablski morš met TV. Drugot pa ne.
#brezpodpisa

Za kabelsko logično. Zmedel sem se ko je napisal:

Noben ponudnik nima samo internet, na žalost.

Seveda to ni res :) Na adsl lahk kamot sam net furaš.

Drgač pa, če gre za mamo, se splača pogledat tut ka mobilni internet, sploh če ne rabi vsak dan. Recimo tušmobil ma 1€/dan. Recimo da rabi 5x na mesec, je to najcenej opcija..
#brezpodpisa

Sem preveril na Amis-u, res je, lahko naročim samo internet, glede na to, da imamo optiko od Telekoma napeljano, bi me prišel 50/20 7€, kar je res poceni tudi za penzioniste.
Hvala za info.
Pred nekaj leti to ni bilo možno, od takrat se pa za te stvari nisem več zanimal.
Delo krepa človeka

Pri adslju TV nikol ni bil pogoj, je bila pa telefonija (še časi "obveznega" ISDNja)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

V vsakem primeru ni šlo brez dodatka, tv pri kablaših, telefon pri telekomu.
Delo krepa človeka

Teych ::

Najprej najlepša hvala vsem, ki ste si vzeli čas in napisali predloge. Žal je denar malo ovira, tako da bom i zadeve zaenkrat izpustila, mogoče enkrat v prihodnosti... :)

Lumio imam tudi sama in sem dokaj zadovoljna, tudi ikone bi ji lahko poštimala, tako da, to bi najbrž šlo... sicer, trenutno odplačujem tablico in sem pomislila da bi ji dala kar to, je pa vezana na UK teritorij - ampak najbrž bi jo lahko kdo odklenil...

Kar se pa interneta tiče, dokler sem bila doma sva imeli pri T2 paket z internetom (trojček, ki je sedaj le dvojček), wireless zadevo, tako da, ruter je še tam, edino kar je, morala bi ga spet aktivirati, kar pa najbrž ne bi bil problem.

Super, res hvala vsem! :)

Mavrik ::

Em, ni mi čisto jasno, ti si hotela računalnik za manj kot 120EUR?
The truth is rarely pure and never simple.

DuleKrtola ::

Js sm v enaki situaciji, s staršema skypam iz tujine. Kupil sem jima Nexus 7, imata wifi. Nastavis skype ikono v spodnji dock, in ni sans da se izubita

pixelzgaming ::

kaj TAKEGA bi pomoje moralo biti za mamo čisto dovolj. Quad core procesor, 1gb rama, 1.3mp spredna kamera, IPS screen in 4000mah baterija. tud android 5.0 lahko daš gor...
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

MK99 ::

Da si malo sposodim temo..

Sam imam podobno dilemo. Za mamo iscem neko tablico, za najbolj osnovno delo - brskanje po spletu/forumih in branje kakšnih tekstov (pdf, itd). Vse ostalo je dejansko nepotrebno ker ne zna nic! :) MOGOCE jo uspem naucit uporabo excela oz google sheets, to je pa vse.
Razmišljam o 10" in locljivosti 1280x800, ki je sicer bolj primerna za 7/8" tablice, samo za upokojence se mi zdi bolje, da je malo "povecano" vse skupaj zaradi boljše vidljivosti.

Nekako sem zoozal na:
https://www.mimovrste.com/tablice/lenov...
https://www.mimovrste.com/tablice/asus-...
https://www.mimovrste.com/tablice/lg-ta...
https://www.mimovrste.com/tablice/asus-...

Oz budget sem si postavil pri 200eur.
Vem, da se dobi tudi tablico pod 100eur, samo tu me vseeno skrbi kvaliteta izdelave oz samega touch screena. Nekaterim upokojencem se je ze tako bolj tezko navadit na touch, potem pa še neko kitajsko s*****, ki nenehno šteka ali kaj podobnega - totalni polom! Bi raje neko vsaj srednjo kvaliteto, kar mislim, da Asus/Lenovo/Nec imajo.

Kaj bi priporocali?

Zanima me tudi kako je uporaba miške? Je to mozno pri tablici?

Hvala, lp, Matic

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Omrežja in internet
1934599616 (753) WALSH
»

SAMO Internet? (strani: 1 2 )

6625545 (18364) Lonsarg
»

Kolk plačujete interneta? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11321799 (15782) kixs
»

Zakaj v Sloveniji preplačujemo internetni dostop (strani: 1 2 3 4 )

18648223 (33587) NooB

Več podobnih tem