» »

Cena ogrevanja s klimo

Cena ogrevanja s klimo

1
2
3 4 5

dj_uro ::

vsi same internetne brihte... je kdo, ki se oglaša sploh iz tega foha, ali ste vsi samo internetno/forumsko nadudlani?
samo zanima me...
vw-klub.si

Okapi ::

Mimogrede, enkrat izmerite temperaturo pod stropom in 1 m od tal. En majhen ventilator, ki poskrbi, da gre topel zrak izpod stropa tja, kjer so ljudje, lahko čudežno zniža stroške ogrevanja.

O.

Malajlo ::

A to klima dela? Zrak meša.

OZZY ::

fosil je izjavil:

OZZY je izjavil:

Evo moje izkušnje. Za ogrevanje cc 60 m2 sem prvo leto po vselitvi nabavil Mitsubishi FD serijo 25VAH - do -25 stopinj. sicer 3,5 KW gretje 2,5KW hlajenje. Vžgal sem jo in jo nisem ugasnil cc 7 mesecev. Delala je non stop. Poraba je v tem času bila cc 180 eur za 7 mesecev.
Zakaj sem vzel serijo 25.. Zato, ker ima izkoristek več kot 1:5 . Sicer je cena bila več kot 1000 eur ampak se je splačalo.
Naslednje leto sem vzel še eno isto in imam sedaj 2, kar zadostuje popolnoma za gretje celega stanovanja - samo z eno sem imel eno sobo zaprto. Res pa je, da je blok novogradnja in je izolacija dobra - po drugi strani sem pa kotni in imam 2 zunanji stranici. Razporeditev sob pa ni glih idealna. Eno imam v dnevni sobi, druga na hodniku nad vrati.
Poraba z dvema je lansko leto znašala cc 350 EUR za ogrevalno sezono. Če bi se grel na centralno bi mesečno dal cc 110-150 EUR/mesec. V 2 letih sem prvo klimo že poplačal. Drugo pa letos tudi. Vse ostalo je sedaj bonus. Sploh poleti, ko ni problemom z vročino in se še lepo hladim.

A bejž no.
Za 60m2 bi dal 150 EUR na mesec za centralno?
Za ogrevanje s klimo pa 25 EUR?
Te cifre enostavno ne grejo skupaj.



Reci kar hočeš.. dejstvo je tako.. zdej pa verjami ali ne..
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

Nikonja ::

Dej mi razloži če tvoja klima laufa 24/7 mesecev in porabi 3,5Kwh to pomeni da porabiš 84Kw na dan in cca 2500 KW na mesec in če je povprečna cena elektrike (ker ti laufa cel dan) cca 0,05eur/Kw pridemo do števlike od 126eur mesec ali kar 880 eur za 7 mesecev.

In zdaj me zanima kako si prišel do številke od 180 eur za 7 mesecev ???

Hammer123 ::

Klima, ki si jo navedel ima specificiran COP 5,25 pri 7C zunaj in 20C znotraj stanovanja.
Vir:
http://nonul.mylinkdrive.com/uploads/do...
stran 5


Po podatki arso-ta je povprečna temperatura v hladni polovici leta npr. v Ljubljani je cca 2C.
Vir:
http://meteo.arso.gov.si/uploads/probas...
stran 7

Pri !povprečni! zunanji temperaturi 2C se pojavlja mnogo defrost ciklov, ki močno poslabšajo COP(kakor je že nekdo pred menoj to zapisal).

Realni COP v tem primeru je po moji grobi oceni cca malo več kot 4 => 150EUR/4= 37,5EUR


edit: Če bo klima "pihala" 20C, jih v prostoru zaradi toplotnih izgub objekta zagotovo ne boš imel toliko.

Zgodovina sprememb…

aiko ::

Moj primer... ogrevam se s klimo že 5 let, ker je plin predrag(te dve opciji namreč imam).

Stanovanje 45m2, pritlično, kotno (ni sosedov, ki te grejejo).
Vsi porabniki v stanovanju so na elektriko, račun cca. 45€ na mesec - plačujem pavšalno.
Klima je nastavljena na 23-24 stopinj, realno je v prostoru 21-22 st.
99% časa mi je čisto ok, je pa res, da ni isti občutek kot pri radiatorjih.
Je pa potrebno poskrbet, da je klima z njenimi filtri čista, v nasprotnem primeru postane zrak "slab".
Lani ko je bilo "ta hudo", klima ni uspela gret dovolj in sem koristil večinoma plinsko peč (račun za plin je prišel okoli 110€, grel sem se 1 mesec), nato spet na klimo.

Meni se kalkulacijo z klimo izzide... je pa starejša, cop = 3,5. Ko pa je zunaj -5 ali več..rabi pomoč..vsaj moji moč drastično upade.

GTX970 ::

Pri pisanju Hammer123 in defrost ciklov sem se spomnil na sledeče: Poraba split klime v standby stanju (merilnik porabe anyone?) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

Malajlo ::

aiko je izjavil:

Moj primer... ogrevam se s klimo že 5 let, ker je plin predrag(te dve opciji namreč imam).

Stanovanje 45m2, pritlično, kotno (ni sosedov, ki te grejejo).
Vsi porabniki v stanovanju so na elektriko, račun cca. 45€ na mesec - plačujem pavšalno.
Klima je nastavljena na 23-24 stopinj, realno je v prostoru 21-22 st.
99% časa mi je čisto ok, je pa res, da ni isti občutek kot pri radiatorjih.
Je pa potrebno poskrbet, da je klima z njenimi filtri čista, v nasprotnem primeru postane zrak "slab".
Lani ko je bilo "ta hudo", klima ni uspela gret dovolj in sem koristil večinoma plinsko peč (račun za plin je prišel okoli 110€, grel sem se 1 mesec), nato spet na klimo.

Meni se kalkulacijo z klimo izzide... je pa starejša, cop = 3,5. Ko pa je zunaj -5 ali več..rabi pomoč..vsaj moji moč drastično upade.

Torej 45 kvadratov ne segreješ na 23, in ko je mrzlo, moraš kuriti na plin. Ampak nekateri pa dvakrat več segrejejo za manj denarja. Nekaj delaš narobe. Ali pa si pozabil okno zapreti. Ali pa imajo pasivne hiše in trolajo.
Je pa tako ali tako najbolj varčno gretje na čajno svečko in teglce. Internet je poln takih nasvetov.
Fizika se najbrž stran obrača.

svecka ::

Pri nas ogrevamo slabih 60m2 z klimo mitsubishi v bloku (nadkletno pritlično stanovanje). Imamo mitsubishi klimo ki ima možnost priklopa 3 notranjih enot na eno zunanjo enoto (možna montaža samo 1 zunanje enote, ker sosedje ne dovolijo nič montaž, zato jo mamo na balkonu).

Torej v bloku se ogrevamo na olje in smo vsako leto dobili za ogrevanje slabih 1200€ (jesen - maj). Vodo ogrevamo na električni boljer. Naj povdarim da kljub visokim stroškom porabe smo zaradi mrzle kleti imeli mraz v stanovanju. Nato smo montirali klimo.

Montirali smo samo dve klime od 3 možnih na eno zunanjo enoto. Ena je 3kw, druga je 3,5kw. Ker ima stanovanje veliko ločenih prostorov (sobe), je bila postavitev klime zelo težavna in obe klimi skupaj ne segrejeta vse prostore stanovanja, ker je zrak vedno nekako oviran.

Klimo lavfamo povprečno pol dneva (ponoči vedno izklopljena), temperature v stanovanju so sedaj visoke napram prejt (v sobah kjer je klima je 26 stopinj). V ostale prostore klima potiska topli zrak je temperatura okrog 20, 21 stopinj. Za elektriko plačujemo povprečno okrog 100€ na mesec, s tem da klime porabijo dejansko samo okrog 50€ na mesec. Ostali znesek elektrike pade na električni boljer in ostale električne porabnike v hiši.

V hiši je končno toplo in je bila klima vredna investicija...dokler niso sprejeli novega stanovanjskega zakonika.
Najbolj moteča stvar pri klimi pa je, da je lahko ob veliki vlagi in velikemu mrazu klima na vsako uro ugasne za 5 minut, da se samo sčisti in se pri tem takoj občuti padec temperature zraka v prostoru. Da ne omenim večjo porabo elektrike zaradi konstantne sekvence zagon/ugasnitev.

#000000 ::

moj kolega ogreva 3 stanovanja in dva lokala, stanovanja so nekje 70-80 m2 lokali pa v kleti vsak cca 35 m2

Ima dve mislm da 5.5 kw inverter klimi prevezani direkt na radioatorje, in eno 3.5 ki ogreva en lokal, drugi lokal ima uparjevalnik ene od teh dveh ki so vezane na radiatorje (lokali nimajo radiatorjev in greje izključno preko uparjevalnika)

V enem lokalu, kjer je v bistvu kafič, je tok vroče da ne moreš bit not, to pa zato ker ima ta uparjevalnik, senzor in sam zazna kam treba pihat (kjer je najbolj hladno) in ko prideš od zunaj ti vedno piha direkt v tintaro :)

No uglavnem, lansko sezono je porabil za mislm da 1400 eur štroma v celi ogrevalni sezoni, prej 5500 litrov kurilca, je pa reku da nimajo tok toplo kot na olju, mislm da okrog 20 °C in da treba oblečt kak pulover, ampak so zadovoljni.

Zdej če je to čist res ne vem ampak ne vidim razloga da bi mi lagal, sigurno pa ne kuri nič, ker so peč ven vrgli ko je naredil to predelavo. Investicija je bila okol 3-4k eurov ampak dela.

Aja pa hiša ni izolirana, ima nova okna in je v LJ, ni idelano, se pa da prežvet, je pa res da ni majhnih ortok, in predvsem dosti ceneje, ko bodo investiral še v fasado potem bi moglo bit nekje 30% manj porabe, tko pravijo.

hamez66 ::

Ne vem, o kakšnem izkoristku klim govorite nekateri. Energija se na koncu pretvori v toplotno, tako, da je 1000w iz kaloriferja enako, kot 1000w iz el. radiatorja, 1000w iz pralnega stroja ali 1000w iz klime, vse skupaj gre v luft. Je pa res, da klima tudi razvlažuje zrak, kar verjetno pomeni, da je potrebno za enako temperaturo ogrevati manj. No, nekako tako smo se učili v osnovni šoli pri fiziki, če je pa kaj narobe s tem, me pa prosim popravite. No, pa klima tudi meša zrak, tako, da je verjetno res več toplega zraka nižje in ne samo pri stropu.

O el. energiji za 0.05 eur na kilovatno uro pa tudi lahko samo sanjamo. Dejansko pride električna energija, če vračunamo še dajatve, priključnino in ostale stroške na računu, okoli 0.15 eur+ na kwh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

#000000 ::

Jest imam eno klimo v kleti, kjer imam delavnico, ker ne delam tam vsak dan in je zato radiator zaprt (grejem na pelete) in ta klima mi segreje prostor v roku dok si reku keks dela pa do - 20 3.8 kw inverter, ampak ko jo ugasnem v roku 15 minut spet hladno, tako da more skoz gonit.

Če pa odprem radiator, rabim kak dan da se segrejejo tudi stene, o tem govorijo, pačdrugačna toplota je klima ali radiator, + radiator ima nekje 60 stopinj klima pa samo 30-35 zavisi on modela, seveda je ne boš teral na 30 ker bi blo prevroče, tukaj pride potem do razlike, in eni pravijo da je drugačna toplota, seveda je, ker radiator oddaja konstantno 50-60 klima pa 25 recimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Magic1 ::

Klima oddaja v prostor 35-40°C.
Pa dejte že nehat nabijat o "šparovih" kitajskih klimah in slabih izkušnjah s njimi. Če misliš s klimo ogrevat kupiš kvalitetno, primerno močno za ogrevano površino in imaš mir celo sezono. Seveda če imaš stene iz papirja in stare zvite okna, ti ne bo nobena klima segrela prostora. V takem primeru kupiš 30kW+ peč in kuriš denar.
Malo močnejša klima višje kakovosti (35) ti nadomesti dva radiatorja, to je od oka za 40m2. Če je kvalitetna izolacija in nova okna, potem greš komot do 60m2 s eno.
Pravtako ti klima popolno enako segrela stene, kot radiatorji. Razlika je le v tem, da radiator akumulira toploto in ko ga ugasneš še vedno oddaja dokler se ne ohladi, pri klimi se pa ogrevanje takoj preneha. Če hočeš enak efekt, je ne ugasni temveč nastavi tajmer.
Kot drugo se klime ne ugaša, to počnejo le reveži s pečmi v kleteh, ker tako šparajo, da ponoči ne grejejo vseh cevi v stenah. Zmanjšaš na nižjo temperaturo in je.
Magic

šernk ::

Ne vem, o kakšnem izkoristku klim govorite nekateri. Energija se na koncu pretvori v toplotno, tako, da je 1000w iz kaloriferja enako, kot 1000w iz el. radiatorja, 1000w iz pralnega stroja ali 1000w iz klime, vse skupaj gre v luft.

ti človek si že slišal o toplotni črpalki? Klima porabi cca 1000W elektrike, da iz zraka dobi 3500W toplotne energije.

ampak ko jo ugasnem v roku 15 minut spet hladno, tako da more skoz gonit.

tudi pri kurilcu je enako. Ko peč ugasne so radiatorji mrzli v roku 30ih minut in hiša še par minut za tem. Za človeka ki preklopi iz drvi na kurilca je to ogromna razlika.

mi smo z dvema klimama v eni sezoni prišparali vsaj za 1500€ kurilca, od kar odpade recimo 500€ na stroške elektrike. Ena klima je stala 900€, druga 700€. Trenutno teče tretja sezona, obe klimi sta bili v drugi sezoni zagotovo odplačani. Le pravilna postavitev mora biti in malce moraš biti pripravljen na kompromise, ampak če mi to prišpara letno 1500€ sem nanje pripravljen in jih raje vržem v luksuz kot pa isto toploto na kavču.

PS: odprite okna kdaj pa kdaj. Ko prostor preluftate bo nato pri 18°C občutek toplejši kot če jih imaš 20 v nepreluftanem prostoru.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Hammer123 ::

Če lahko naredimo nek povzetek:
Ogrevanje s klimo je vsekakor finančno ugodnejše(saj inverter toplotna črpalka je v bistvu klima). Se pa žal stroškov ogrevanja samo z menjavo ogrevalne naprave ne da zmanjšati za 80%. Kdor mi garantira tak prihranek ob nespremenjenih ogrevalnih parametrih stanovanja in sosednjih stanovanj, ga prosim za kontakt da izvedemo detaljno meritev.

Opažam tudi, da se je ogromno "prihrankov" ustvarilo lansko sezono, ko je bila mila zima. Naključje?

mojca ::

hamez66 je izjavil:

Ne vem, o kakšnem izkoristku klim govorite nekateri. Energija se na koncu pretvori v toplotno, tako, da je 1000w iz kaloriferja enako, kot 1000w iz el. radiatorja, 1000w iz pralnega stroja ali 1000w iz klime, vse skupaj gre v luft.
/.../
No, nekako tako smo se učili v osnovni šoli pri fiziki, če je pa kaj narobe s tem, me pa prosim popravite.

Ne spomnim se, ali sodi to v učni načrt osnovne ali srednje šole, ampak poglej si poglavje o toplotnih strojih.

Toplotna črpalka ima brez težav izkoristek preko 100%, ne da bi kršila zakone termodinamike, ker energijo jemlje iz okolice. Radiator samo greje zrak v prostoru, medtem ko toplotna črpalka hladi okolico in prostor ogreva še s tisto dodatno energijo, ki jo dobi od hlajenja okolice. Tako da – ne, kilovat ni enak kilovatu. Kilovatna ura oddane energije že, ampak za kilovatno uro oddane energije potrebuješ različno količino električne energije iz omrežja, odvisno od tega, s čim ogrevaš. (S pralnim strojem se npr. bolj težko greješ, ker večina toplotne energije steče v kanalizacijo.)

Utk ::

Opažam tudi, da se je ogromno "prihrankov" ustvarilo lansko sezono, ko je bila mila zima.

Ja in sploh je poceni če "ogrevaš" na 18 ali 20 stopinj ko je zunaj 7. Mater na ta način bi lahko normalno peč kuril vsak drugi dan. Niti si ne predstavljam 50 kvadratov z enim virom toplote, pa ni pomembno kakšnim.

aiko ::

Malajlo je izjavil:

aiko je izjavil:

Moj primer... ogrevam se s klimo že 5 let, ker je plin predrag(te dve opciji namreč imam).

Stanovanje 45m2, pritlično, kotno (ni sosedov, ki te grejejo).
Vsi porabniki v stanovanju so na elektriko, račun cca. 45€ na mesec - plačujem pavšalno.
Klima je nastavljena na 23-24 stopinj, realno je v prostoru 21-22 st.
99% časa mi je čisto ok, je pa res, da ni isti občutek kot pri radiatorjih.
Je pa potrebno poskrbet, da je klima z njenimi filtri čista, v nasprotnem primeru postane zrak "slab".
Lani ko je bilo "ta hudo", klima ni uspela gret dovolj in sem koristil večinoma plinsko peč (račun za plin je prišel okoli 110€, grel sem se 1 mesec), nato spet na klimo.

Meni se kalkulacijo z klimo izzide... je pa starejša, cop = 3,5. Ko pa je zunaj -5 ali več..rabi pomoč..vsaj moji moč drastično upade.

Torej 45 kvadratov ne segreješ na 23, in ko je mrzlo, moraš kuriti na plin. Ampak nekateri pa dvakrat več segrejejo za manj denarja. Nekaj delaš narobe. Ali pa si pozabil okno zapreti. Ali pa imajo pasivne hiše in trolajo.
Je pa tako ali tako najbolj varčno gretje na čajno svečko in teglce. Internet je poln takih nasvetov.
Fizika se najbrž stran obrača.


Ne, hočem reči, da... 1. na klimi moram nastaviti višje, kot želim realno temp. v prostoru, 2. podan cop klime je na temperaturi, ki je napisana v specifikacijah - pustimo kako na majhno ali skrito, če sploh, (se razlikuje od naprave do naprave)., pod to temp. cop pada ...nižje kot gremo, slabše je, ko pa dosežeš cop= 1, no comment, vsi vemo, da z cca. 1 kw gretjem (toliko klima "pije" ko dela na max. - spet odvisno od naprave do naprave) ne moreš držat stanovanja toplega, še posebaj ko ga zunaj seka -15 ali burja na - 10 ... vse ostalo so buče.. vsaj če hočeš nek komfort...kot sem omenil...nimam sosedov ki me grejejo

Je kul in poceni vir ogrevanja, definitivno pa ne sme biti edini za področja, kjer je redno pošteno pod nulo. Klime, ki imajo visok cop (3) na - 10 so pa že redke..(google is your friend)

aiko ::

Nimam interesov, da me zabe v stanovanju za katerega plačujem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()

hamez66 ::

mojca je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Ne vem, o kakšnem izkoristku klim govorite nekateri. Energija se na koncu pretvori v toplotno, tako, da je 1000w iz kaloriferja enako, kot 1000w iz el. radiatorja, 1000w iz pralnega stroja ali 1000w iz klime, vse skupaj gre v luft.
/.../
No, nekako tako smo se učili v osnovni šoli pri fiziki, če je pa kaj narobe s tem, me pa prosim popravite.

Ne spomnim se, ali sodi to v učni načrt osnovne ali srednje šole, ampak poglej si poglavje o toplotnih strojih.

Toplotna črpalka ima brez težav izkoristek preko 100%, ne da bi kršila zakone termodinamike, ker energijo jemlje iz okolice. Radiator samo greje zrak v prostoru, medtem ko toplotna črpalka hladi okolico in prostor ogreva še s tisto dodatno energijo, ki jo dobi od hlajenja okolice. Tako da – ne, kilovat ni enak kilovatu. Kilovatna ura oddane energije že, ampak za kilovatno uro oddane energije potrebuješ različno količino električne energije iz omrežja, odvisno od tega, s čim ogrevaš. (S pralnim strojem se npr. bolj težko greješ, ker večina toplotne energije steče v kanalizacijo.)


Kot si sama dejala, toplotna črpalka črpa energijo iz okolice. Vendar je vsota energije še vedno enaka počrpani energiji iz okolice + električni energiji, ki pride v stroj.

Ja, pralni stroj je slab primer, je pa ogromno naprav, ki ne odvajajo vode v kanalizacijo, pa prav tako ogrevajo prostor. Npr. računalnik, pa televizor, sesalec, žarnice in tako naprej. Če bi vodo, ki jo pralni stroj pogreje, pustili v prostoru, bi bila vsota vseh energij točno taka, kot če bi to vodo ogrevala klimatska naprava (pač hipotetično).

šernk je izjavil:

Ne vem, o kakšnem izkoristku klim govorite nekateri. Energija se na koncu pretvori v toplotno, tako, da je 1000w iz kaloriferja enako, kot 1000w iz el. radiatorja, 1000w iz pralnega stroja ali 1000w iz klime, vse skupaj gre v luft.

ti človek si že slišal o toplotni črpalki? Klima porabi cca 1000W elektrike, da iz zraka dobi 3500W toplotne energije.


Kot sem že napisal v zgornjem odgovoru, toplotna črpalka samo prečrpa toploto. Mehanizma, kako točno to počne, ne poznam, je pa toplota, ki jo ta naprava odda, enaka dovedeni energiji skozi električno omrežje + dovedena energija iz okolice. Ampak se mi zdi, da klimatske naprave ne delujejo na principu toplotne črpalke?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

Arctander ::

Ampak se mi zdi, da klimatske naprave ne delujejo na principu toplotne črpalke?


Klima JE toplotna črpalka.

#000000 ::

toplotna črpalka dela kot jih zadnje čase prodajajo v slo in EU je v bistvu klima, z razliko, da je vezana na radiatorje (ni notranje enote ki piha vroč zrak)

v bistvu so vse te zrak voda, ki pa nimajo izkoristka kot ima voda voda

toplotna črpalka voda voda, nima zunanje enote, ampak namesto nje priključem nek vodni vir, lahko je to potok ki teče mimo bajte ali vrtina ipd.

vsa čarovnija okrog tega je (kot jaz razumem) da treba plin tudi OHLADITI, in primerno ohlajen odda ko ga stisne kompresor tudi višjo temperaturo, za to v tem primeru ne poskrbi ventilator ampak VODA, ki preko izmenjevalca ohladi plin, ki ga kompresor stisne in plin se segreje, ta vroš plin spet preko izmenjevalca ogreje vodo v radiatorijih.

Princip je ISTI, le izkoristek (COP) je pri zrak zrak slabši

hamez66 ::

Ok. No, če klimatske naprave črpajo toploto iz okolice, potem je smiselno vedeti, kolikšen delež jo načrpajo od tam ter pri kakšnih pogojih. Nisem pa vedel, da je to običajno tudi pri teh cenejših klimatskih napravah, saj sem toplotne črpalke vedno asociiral z gradnjo novih stanovanj in visokimi stroški, ne pa z napravo za 500 eur.

#000000 ::

Ne črpajo toplote, kje boš najdu toploto pri zunaji temparuturi -1 recimo al pa -15 ?

črpajo oz. izkoriščajo mraz da ohladijo čimprej in čim bolj PLIN, ker samo ohlajen plin da toploto. (ko ga stisneš)

da pa je TČ naslenji balon ki bo počil pa se ne splača nit govort.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

hamez66 ::

Aha. No uredu, pač nisem vedel, da klimatska naprava dobi energijo za gretje prostora iz mraza iz okolice. Še vedno se mi zdi nepredstavljivo. Ampak, če tako pravite, naj pa tako bo. Delovanja toplotnih strojev res ne razumem, oz. vsaj ne na tak način, da se energija čudežno sprocesira, lahko samo na način, da energija pač od nekod pride. Pa če je to z ohlajanjem plina, pa naj bo tako.

hamez66 ::

Se pa ne bi branil klimatske naprave, ki bi imela dober izkoristek te "toplotne črpalke". Tako, da si jo bom verjetno poleti že nabavil, če bo vroče.

#000000 ::

Ne zastopiš, jest ti samo razlagam kako dela zadeva (v ostaleo ne posegam) :)

določeni plini, ko jih stisneš oddajo toploto ko se ohlaja pa mraz

zdej si predstavlji komoro in dva radiatorja recimo

v komori stisneš plin in samo en ventil te loči od tega, kam boš poslal mraz in kam toploto

se pravi klime ki grejejo in hladijo imajo ta ventil (klime ki samo hladijo ne)

poglej ta video, ti razloži kaj ta ventil počne

#000000 ::

hamez66 je izjavil:

Se pa ne bi branil klimatske naprave, ki bi imela dober izkoristek te "toplotne črpalke". Tako, da si jo bom verjetno poleti že nabavil, če bo vroče.



ne toplotna črpalka tega ne počne, razen če nima tudi možnosti klimatizacije, to je uparjevalnikov (notranjih klima enot, ali rekuperatorja)

aja ne dobi energije iz mraza, energijo dobi iz EL omrežja, ker treba gonit kompresor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

hamez66 ::

Ja kolega je zgoraj rekel, da je vsaka klimatska naprava toplotna črpalka. Kar je sigurno res. Vprašanje je, če je vsaka tudi "toplotna črpalka" v našem kontekstu, torej da z manipuliranjem medija nekako pridobiva energijo, s katero potem ogreje prostor. Toplotni stroj pač.

http://toplotnacrpalka.org/kako-deluje-...


Povsem osnovna definicija pojma delovanja toplotne črpalke je, da slednja premika toploto iz enega vira v drugega. Območje iz katerega se toplota >>vzame<< je vedno bolj vroče od površine, kam se toplotna dostavi. Toplotni izvor so lahko različne lokacije: zrak, zemlja ali voda. Različni toplotni izvori so tudi vzrok za obstoj različnih tipov toplotnih črpalk.

Moje stališče je pač, da v kolikor klimatska naprava ne pridobi dodatne energije iz zunanje naprave, potem je vseeno, ali se grejem s kaloriferjem 1000w, ali s klimo 1000w. V kolikor pa ta klima deluje po principu toplotnega stroja, kjer je možno pridobiti dodatno energijo iz okolice, pa gre seveda za popolnoma drugo stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

Okapi ::

Tudi -10 lahko ohladiš na -20 in na ta račun dobiš nekaj toplote v stanovanje, ampak bolj kot je mraz, slabši je izkoristek. Zato pa imajo klime podatek, do minus koliko je še lahko zunaj, ko notri grejejo. Kalorifer lahko greje pri poljubnem mrazu, ker ni toplotna črpalka.

hamez66 ::

Oki. No hvala, odprli ste mi nov pogled na klimatske naprave, toplotne črpalke in ogrevanje na splošno. Potemtakem zna biti gretje s kvalitetno klimatsko napravo pametno početje.

Okapi ::

Vse je seveda odvisno od cen elektrike in drugih energentov oziroma načinov gretja. Gretje z indonezijskim premogom, ki ga kuri ljubljanska toplarna, je cenejše od gretja s klimo. V primerjavi s čim drugim je pa lahko klima cenejša.

Oberyn ::

#000000 je izjavil:

Ne črpajo toplote, kje boš najdu toploto pri zunaji temparuturi -1 recimo al pa -15 ?

Vse kar je nad absolutno ničlo ima toploto. -1 je v bistvu 272 stopinj toplote. Tudi -200 lahko ohladiš na -220 in pridobiš 20 stopinj toplote, samo to ni preveč praktično. Ampak iz zraka pri -5 zajemati njegovo toploto in ga pri tem hladiti je pa še vedno praktično. To počnejo toplotne črpalke, kar klime so.

nagobčnik ::

primar je izjavil:

Pa kaj klimo, samo vrata iz garaže pustim malo odprta ko se pripeljem z avtom domov, pa mamo 24°C v bajti... Fantje, kateri se v bloku, ki je priklopljen na daljinsko ogrevanje hvalite kako z par kw grejete - v bistvu izkoriščate sosede, ki pač plačajo toliko več. Če sploh ne kurite imate 19, z klimko pač dvignete kaki 2°C in to je to. Če bi pa cel blok šel na klime pa bi hitro videli realno sliko.
LP


A v blokih vam določajo, kolk morate iz solidarnosti pokurit minimalno zarad sosedov, da uporabljate dikcijo kot je "izkoriščanje sosedov"? Glavno vprašanje je, če je za tisti 2 stopinji ceneje dvignit temperaturo na daljinsko ogrevanje al na klimo, drugo ni pomembno. Drugače pa neko 60 m² stanovanje lahko komot greješ na 23 stopinj celo zimo z dvema povprečnima klimama, tud če maš 4 zunanje stene, nobenih sosedov ne rabiš za to. In to precej ceneje kot npr. na kurilno olje, koliko je pa pri daljinskem ogrevanju cena energije (€/kWh), pa nimam pojma.

Okapi ::

MWh je 56 evrov, se mi zdi, v Ljubljani.

Reycis ::

To je 5.6 centa na kilovatno uro. Povprečen kilovat elektrike je 11 centov. Torej se je že pri CoP=2 ceneje greti na klimo kot na daljinsko ogrevanje, ki sicer slovi kot eno najugodnejših.

To zimo smo imeli manj kot mesec pod ničlo. Le malo juter je bilo pod -5. Do -10 sploh ni prišlo. Več kot polovico časa je temperatura nad 5. V takih pogojih je ogrevanje z dobro klimo lahko res smešno poceni.

primar ::

nagobčnik je izjavil:

primar je izjavil:

Pa kaj klimo, samo vrata iz garaže pustim malo odprta ko se pripeljem z avtom domov, pa mamo 24°C v bajti... Fantje, kateri se v bloku, ki je priklopljen na daljinsko ogrevanje hvalite kako z par kw grejete - v bistvu izkoriščate sosede, ki pač plačajo toliko več. Če sploh ne kurite imate 19, z klimko pač dvignete kaki 2°C in to je to. Če bi pa cel blok šel na klime pa bi hitro videli realno sliko.
LP


A v blokih vam določajo, kolk morate iz solidarnosti pokurit minimalno zarad sosedov, da uporabljate dikcijo kot je "izkoriščanje sosedov"? Glavno vprašanje je, če je za tisti 2 stopinji ceneje dvignit temperaturo na daljinsko ogrevanje al na klimo, drugo ni pomembno. Drugače pa neko 60 m² stanovanje lahko komot greješ na 23 stopinj celo zimo z dvema povprečnima klimama, tud če maš 4 zunanje stene, nobenih sosedov ne rabiš za to. In to precej ceneje kot npr. na kurilno olje, koliko je pa pri daljinskem ogrevanju cena energije (€/kWh), pa nimam pojma.


... gre za čisto izkoriščanje predvsem mladih družin, ki morajo imeti toplo. Dnevno se srečujem z temi zgodbami in mi gre na bruhanje ko vidim kako folk goljufa z demontažo radiatorjev, prekrivanjem delilnikov, izvlečejo sonde na kalorimetrih itd.... trdijo pa, da se grejejo na klimo oz se sploh ne grejejo. Ampak vse to mora potem nekdo plačat in to je ponavadi tisti pošten revež, ki je imel v stanovanju normalno toplo. Sistem špila po celi evropi razen v tej balkanistični beznici, ko vsak nekaj rinta in ga boli "k" za soseda.

sajko ::

šernk je izjavil:


mi smo z dvema klimama v eni sezoni prišparali vsaj za 1500€ kurilca, od kar odpade recimo 500€ na stroške elektrike. Ena klima je stala 900€, druga 700€. Trenutno teče tretja sezona, obe klimi sta bili v drugi sezoni zagotovo odplačani. Le pravilna postavitev mora biti in malce moraš biti pripravljen na kompromise, ampak če mi to prišpara letno 1500€ sem nanje pripravljen in jih raje vržem v luksuz kot pa isto toploto na kavču.


Meni je fascinantno kako nekateri govorijo kakšne ogromne prihranke imajo napram drugim virom, hkrati pa se še pohvali da sedaj zelo rad sklepa kompromise.

Me prav zanima koliko bi dejansko prišparali če bi tudi na "starem" sistemu sprejemali enake/podobne kompromise? Verjamem da bi razlike še vedno bile, sigurno pa ne v takšnem obsegu kot sedaj.

Malajlo ::

Hja, prej je bil problem visokih stroškov v blokih zato, ker so imeli ljudje radiatorje na polno odprte, hkrati pa okno odprto, ker je bilo prevroče. Zdaj se pa na sosede šlepajo. Če bo sosed zaprl radiatorje, bo pa tudi njega (soseda)zeblo. Kreten, ker si ne odpre radiatorjev. Nekako tako.
Upravljalci stavb bi morali malo več časa posvetiti izobraževanju stanovalcev. Termostatski ventili, kako se pravilno prezračuje, ... Ogrevanje bloka je daleč cenejše od ogrevanja enodružinske (povprečne) hiše.

D3m ::

Jaz ogrevam stganovanje z 4 električnimi radiatroji iz kamna.

Izgleda nekao takole.

Postavitev je horizontalna ali vertikalna.

Račun za elektriko za mesec december je bil 144€ z radiatroji in ostalo opremo.

hiša ima trojno zasteklitvijo, jugovzhodna lega, 10cm izolacije (kombiplošče), 20cm knauf z izolacijo. Bivalna površina 65 kvadratov.
|HP EliteBook|R5 6650U|

-valvoline- ::

Ce mas napeljavo za CK v hisi/stanovanju je najboljsa opcija toplotna crpalka zrak/voda katera se priklopi na sistem. In take TČ majo daleč najboljsi izkoristek-cop tudi preko 6 z tem da delajo do -30 in imajo cop 3 tudi pri -20.
So pa drage, ampak so iz leta v leto cenejse. Ce se ne motim se ze dobi kakovosta TČ za ogrevanje 150-200m2 za manj k 4k, drzava da subvencije za nakup in montazo pa lahko prides do 3k. Ce v stanovanju ali hisi nimas CK sistem je vseakor inverter klima najboljsa varijanta.
Za slabo izolirane stavbe pa je inverter itak edina mozna in pametna izbira.

Zgodovina sprememb…

zrataj4201 ::

Nove klime imajo zelo dober izkoristek in so resnično zelo varčne. Največji problem ogrevanja s klimo je pihanje. Najtežje se je navaditi na pihanje. Nekateri se nikoli ne navadijo na pihanje, zato zanje ni primerna.
Razna pametnjačenja kakor 24ur x 3.5 kW=...... to je za osnosvnošolce do 6 razreda. Sploh je nesmisel reagirati na neumne komentarje. Pustite jih raje, naj pametnjačijo zase.
Ceneje kot s klimo je ogrevanje IR, ampak zopet ni za vse, saj je občutek zopet drugačen kakor pri ostalih ogrevanjih.

sensei ::

... gre za čisto izkoriščanje predvsem mladih družin, ki morajo imeti toplo.

Torej, ker imas ti potrebo po neki doloceni toploti, so vsi, ki iz kakrsnega koli razloga ne pomagajo pri ogrevanju tvojega stanovanja, izkoriscevalci? Da moras imeti toplo je tvoj problem, ne sosedov. Da je sistem privzel, da "vsi imajo isto toplo, delilniki!" ni problem tvojega soseda, ampak debilnih pravil.

Utk ::

Proti takim sosedom nalepiš 10 centi stiropora na steno pa te ne bojo več izkoriščali. Tudi 5 je dost.

sensei ::

Ampak ti si v svojem stanovanju in racunat, da bos placal manj gretja, ker se bo itak grel tudi sosed, je tisto kar definira izraz izkoriscanje. Gre celo za nacrtno izkoriscanje, kjer se stroski vnaprej racunajo tako, da se v izracun potegne tudi soseda. Jasno potem pride do tega, da je sosed slab, ce ne kuri dosti, ker se racunica ne izide vec.

Ce te moti uhajanje toplote, je to druga stvar in lahko resis na vec nacinov kot si omenil.

primar ::

Življenje v mestu ima pač določene prednosti in slabosti. Kdo se s tem ne sprijazni je bolje da gre v svojo hišo. Takrat bo videl kaj pomenijo stroški ogrevanja ali pa kako je ko moraš pripraviti 20m drv.
Jaz nimam težav kot je napisal sensei. Živim v svoji bajti te zgodbe pa poslušam po službeni dolžnosti in se mi smilijo. In če bi moji stroški za gretje bili tako nizki kot nekateri jokate tukaj, da so vam previsoki bi bil srečen.
Odvija se pa še ena "nevidna" zgodba za vsem tem. Da bi vi videli tista stanovanja, ko se ne ogrevajo... črni zidovi, vse kaplja po zidovih lastniki pa sedijo v plaščih in kurijo čajne svečke.
In ta plesen bo prikapljala tudi do vas - ki vas boli "K" za soseda. Mogoče bo se pa takrat razmišljanje spremenilo.

Lp

Magic1 ::

Sensei ti ne razumeš zakaj so mlade družine v slabem položaju. Oni morajo imet stanovanje segreto na 24°C, sej veš dojenčki pa take fore, sosedovi upokojenci pa uživajo pri 20°C. Kar privede do tega, da upokojenci sploh ne rabijo odpreti radiatorja, ker jih zadosti greje 24°C topla stena. Tako se večino stroška ogrevanja prevali na mlade družine v bloku.

Malo smo zašli z debate.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

sensei ::

Kdo se s tem ne sprijazni je bolje da gre v svojo hišo.

Mal si zajebu, ker vecina ljudi nima te izbire.

Da bi vi videli tista stanovanja, ko se ne ogrevajo... črni zidovi, vse kaplja po zidovih lastniki pa sedijo v plaščih in kurijo čajne svečke.

V cem je fora, da kupis stanovanje za zivet v njem potem bo pa primar govoril kako je primerno z njim ravnati? Crni zidovi, rdeci, beli, who cares. Vazno, da mas v svojem stanovanju lahko kot hoces.

In ta plesen bo prikapljala tudi do vas - ki vas boli "K" za soseda. Mogoče bo se pa takrat razmišljanje spremenilo.

Nobene potrebe. Poklice se upravnika, ki soseda prisili v sanacijo skode, ki jo je povzrocil drugim etaznim lastnikom.

ni morajo imet stanovanje segreto na 24°C, sej veš dojenčki pa take fore, sosedovi upokojenci pa uživajo pri 20°C.

Aaaa, hvala k si razlozu, zdej pa kapiram! Sosedov dojencek je namrec tud moja stvar, zato morm ko ogrevam mislt tud na soseda!

Drgac pa je stanovanje locena enota in ne mores posplosevat navad. Ti mas lahko 24, ce ti pase, ampak upokojencu zraven pa mogoce pase 20 in ti ga grejes, ceprav on tega morda ne zeli. Samo v glavi idiota lezi percepcija, da vsi hocejo isto kot on.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sensei ()

Utk ::

Če imaš 24, sosed na drugi strani steni pa svojih 20 (da sam ogreva na 20), ga ne kaj dost subvencioniraš. Če ima pa radiatorje čisto izklopljene, pa vseeno 20, bi mu pa morali pač do teh 20 stopinj zaračunat. Če jih rabi al pa ne.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14042497 (34479) kixs
»

Izkušnje s toplotno črpalko regija, moč, delovanje, vrsta izolacije etc. - samo eno m (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8733486 (30379) konspirator
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6615524 (13314) T_F_7
»

Climastar Avant radiatorji

Oddelek: Loža
195361 (4977) Moharsan
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710697 (9672) gruntfürmich

Več podobnih tem