» »

Postavitev domačega omrežja z 2 routerjema

Postavitev domačega omrežja z 2 routerjema

ziu ::

Živjo.

Bom probal biti čim bolj kratek, upam da bo kdo lahko pomagal. Torej: doma imam T2 internet, na modem je priključen en router (Linksys WRT54GL, Tomato firmware), ki vzpostavlja brezžično omrežje za zgornjo nadstropje, potem je iz tega routerja kabel speljan v spodnje nadstropje, kjer je še en router (Tenda W311R+, stock firmware), ki vzpostavlja brezžično omrežje za spodnje nadstropje. Na vsakega izmed routerjev je s kablom priključen tudi po en PC.

Sistem je precej časa čisto normalno funkcioniral, ko sem enkrat hotel nastaviti gesli za obe omrežji (prej sta bili nezavarovani), pa se je vse skupaj "sesulo". Celo na računalnikih, povezanih prek Linksys routerja, mi je začelo odpirati Tenda log-in stran, do drugih strani pa ni bilo dostopa. To sem sicer nekako na večini računalnikih uspel odpraviti, vsake toliko časa pa se zadeva ponavlja in je potrebno izklapljati kable in resetirati routerje. Predvsem pa je problem v tem, da se nekaj naprav zdaj sploh ne poveže več (en laptop, en NOOK reader), saj javi, da "ni internetnega dostopa" oz. na NOOKu piše "connected, but redirected" in vrže na Tenda log-in stran (tole mi je sploh čudno, je slučajno bolj problem v tem, da je na teh konkretnih napravah kakšna težava, ne v omrežju? na ostalih wifijih sicer obe delata normalna...). Skratka, zgleda prihaja do nekih nezdružljivosti oz. motenj med obema omrežjema, sploh ker recimo tudi z nobeno 192.168... varianto ne morem priti do Tenda log-in strani, to je mogoče samo takrat, ko pride do kakšnih težav in me samodejno vrže tja.

Tako da bo verjetno najlažje, če mi prosim pomagate z navodili, kako od začetka na sveže vzpostavim zadevo, da ne bi preveč ugibali, kaj bi lahko bilo. Npr. to, ali gre kakšen izmed kablov prek WAN vhodov na obeh routerjih ali vsi na LAN? Pa kakšne morajo biti osnovne nastavitve v firmware-ih? Bi pa želel imeti dve ločeni omrežji (npr. linksys in tenda) z ločenimi gesli, vendar pa naj vsi računalniki v obeh omrežjih lahko dostopajo do zunanjega diska, ki je priključen na WD TV na Tenda router in ga uporabljamo kot mrežni disk. Tako je bilo tudi sicer vse nameščeno preden so se začele pojavljati težave...

Hvala že vnaprej!

ombre ::

Podobno imam tudi jaz zvezano, samo da imam povezana routerja preko wireless povezave (bridged). Težava je, da imaš najbrž isti dostopni ip na obeh routerjih in se tepeta med seboj. Probaj zamenjat routerja - tistega s stock prestavi gor, drugega pa dol. (na linksysu izklopi DHCP, ker ne vem če se da na tenda routerju to naredit)

Na vse mašine v nastavitvah mrežne kartice pod zavihkom TCIP/4, vpiši DNSje od npr. googla ali t-2.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

Res zanimivo, sem že kar ene par zadev sprobal od kar imam težave, zdaj pa je uspelo - edino kar sem naredil, sem izklopil DHCP na Tendi. No, vsaj zdi se mi, da je bilo to - zdaj namreč ne morem priti nazaj na login stran Tende, naj bi bilo 192.168.0.1 (Linksys je 192.168.1.1 in dela ok). Ne dela niti na PCju, ki je na Tendo povezan direktno s kablom (sem tudi resetiral router) - se pa tudi na tem PCju odpre Linksys prek 192.168.1.1. Kako bi lahko to zrihtal?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ziu ()

dela ::

IP omrežja (windows nastavitve) probaj dat na isti subnet kot je tenda - 192.168.0.x. Očitno imaš na static pa mim, če še po resetu tende, ko bi moral bit DHCP spet vklopljen, ne dobiš kontakta.

Kje točno zamenjam subnet, v Win 7?

Plus, ko sem zdaj še enkrat prižgal PC, ki je s kablom povezan na Linksys, net ne dela več. Vse ostale naprave še vedno delajo bp, samo ta je problematičen. Dela samo, če dam kabel direkt na modem - ampak potem ni več v mreži in ne zazna WD TVja, ki je na Tendi. Kakšna ideja?

Ne vem točn, k ne uporabljam windows kej dost. Nekje pod nastavitvami žičnega LAN omrežja. Pa to je sam za prit v router, če je DHCP izklopljen, če še vedno ne moreš, ostalih problemov ti ne bo rešilo.

Zdaj imaš itak eno zmešnjavo. Resetiraj oba routerja, potem postavi prvi router kot normalen router, drugi router mej tačas odklopljen od vsega. Potem preizkusi, da se ti res vse mašine žično in brezžično povžejo na prvi router. Ko bo to brez težav delalo, pa za drugi router sledi tem navodilom., ker tako postavitev hočeš, če prav razumem. Ne boš mogu 100 % prekopirat, ker pač nimaš DD-WRT, lahk si pa bistvene stvari pogledaš, kako morjo bit poštimane.

a_x_e_l ::

Jaz imam podobno postavitev.

Iz modema t-2 kabel v tp-link z stock sistemom, nato gre kabel v drugi (netgear) router z dd-wrt. Na tem netgeru
imam nastavljen, da za dhcp skrbi tp-link. Sicer imam ravno nekam za skocit, lahko ti proti večeru kaj več pomagam,
če ne boš do takrat rešil.

Aja oba routerja imam v istem subnetu. Celo isti wifi in password tako, da se samo povezuje na močnejši signal :D

Lp

Ja, saj to bi bila verjetno boljša varianta tudi zame, ker 2 ločeni omrežji nista ravno optimalni, če se premikaš iz enega v drugo nadstropje. Kako pa se naštima, da je samo en wifi in samo en password?

dukedl ::

en router nej ti vozpostavlja internet (torej je v wan port vklopljen modem) - router1..mu daš ip 192.168.0.1, dhcp in mu določiš wifi nastavitve

router2 poveži s prvim preko lan porta..nastavi ip 192.168.0.2..izklopi dhcp, wifi nastavi identično kot na prvem.

edit: aha vidm, da bi ti rad mel ločeni omrežji..hja pol boš pa moral na enem od routerjev naštimat statično routo do wd diska..pa en router daš na drug subnet...mu boš moral pa kot gateway določit ip od tistega routerja, ki vzpostavlja internet (pomoje, ugibam)
lp dukedl

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dukedl ()

Ma ne, pa saj sem ravno razmišljal, da v bistvu sploh ni nobene potrebe po tem, da bi bili ločeni omrežji oz. je celo bolje, da je samo eno omrežje. Bom probal z zgornjimi nastavitvami, hvala!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372340468 (40924) ignats
»

Router kot AP - ethernet dela, WiFi ne

152739 (2567) ziu
»

Domače omrežje - linija in wireless

354530 (4009) amigo_no1
»

Mreža po kablu s tremi routerji - postavitev in delovanje