Forum » Pomoč in nasveti » Excel in dropdown
Excel in dropdown
urbybaby ::
Pozdravljeni,
kolegica ima manjšo težavo v excelu, pa me je prosila, če bi tule povprašal, če je kakšna rešitev.
Takole pravi:
V listu 1 bi imela seznam. Po stolpcih: Ime, Naslov, Pošta
Na listu 2 bi imela nek dopis. V vrstici 1 vi iz dropdown menija izbrala Ime (vezano na bazo na listu 1)
V vrstici 2 bi rada da se mi na podlagi izbora v vrstici 1 avtomatsko prikaže Naslov in v vrstici 3 Pošta.
Hvala.
kolegica ima manjšo težavo v excelu, pa me je prosila, če bi tule povprašal, če je kakšna rešitev.
Takole pravi:
V listu 1 bi imela seznam. Po stolpcih: Ime, Naslov, Pošta
Na listu 2 bi imela nek dopis. V vrstici 1 vi iz dropdown menija izbrala Ime (vezano na bazo na listu 1)
V vrstici 2 bi rada da se mi na podlagi izbora v vrstici 1 avtomatsko prikaže Naslov in v vrstici 3 Pošta.
Hvala.
mgermo ::
Vse se da. Kje se zatakne? Dropdown meni ali naprej. Meni se naredi z Data-Data Validation, nadaljni izbor pa z vlookupom ali index match, če je velika tabela in želiš optimizirati.
Dropdown meni je naredila. izbere npr eno ime, zdej je pa problem kako poleg prikazat še priimek, naslov..., ki pripadajo temu imenu.
Če bo komu prišlo prav:
Takole gre:
1) List 1, ki vsebuje seznam, mora biti urejen abecedno
2) dropdown narediš tako da klikneš v zgornjem meniju: DATA (PODATKI) -> DATA VALIDATION (PREVERJANJE VELJAVNOSTI PODATKOV) -> v zavihku SETTINGS (NASTAVITVE) izberi LIST (SEZNAM). Nato te spodaj vpraša za SOURCE (VIR) tukaj se premakneš na list1 in označiš obseg (npr. na listu1 A2:A15)
3) Na listu 2 v vrstici 2 vpišeš formulo:
=vlookup(polje kjer je dropdown; obseg tabele npr
List1!A2:C15(nujno pritisneš enter, drugače prestavi onmočje);2)
številka 2 na koncu formule pove, da gleda 2 stolpec v tabeli
List1!A2:C15
torej stolpec Naslov
za vrstico 3 nrediš isto formulo, le da na koncu napišeš
številko 3
List1!A2:C15;3)
3 pomeni, da gledaš 3 stolpec (prvi stolpec je ime, drugi
naslov, tretji pošta)
ne pozabi na 1. točko!! Seznam mora biti urejen abecedno!
Takole gre:
1) List 1, ki vsebuje seznam, mora biti urejen abecedno
2) dropdown narediš tako da klikneš v zgornjem meniju: DATA (PODATKI) -> DATA VALIDATION (PREVERJANJE VELJAVNOSTI PODATKOV) -> v zavihku SETTINGS (NASTAVITVE) izberi LIST (SEZNAM). Nato te spodaj vpraša za SOURCE (VIR) tukaj se premakneš na list1 in označiš obseg (npr. na listu1 A2:A15)
3) Na listu 2 v vrstici 2 vpišeš formulo:
List1!A2:C15(nujno pritisneš enter, drugače prestavi onmočje);2)
številka 2 na koncu formule pove, da gleda 2 stolpec v tabeli
List1!A2:C15
torej stolpec Naslov
za vrstico 3 nrediš isto formulo, le da na koncu napišeš
številko 3
List1!A2:C15;3)
3 pomeni, da gledaš 3 stolpec (prvi stolpec je ime, drugi
naslov, tretji pošta)
ne pozabi na 1. točko!! Seznam mora biti urejen abecedno!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Excel 2010 Iskanje v svrstici in stolpcu?Oddelek: Programska oprema | 782 (722) | HDvideo |
» | excell formuleOddelek: Programska oprema | 2180 (1882) | ZePe |
» | Pomoc pri ExceluOddelek: Programska oprema | 1970 (1965) | jerneju |
» | [Excel]Vrednost celice = ime dokumentaOddelek: Programska oprema | 4747 (4169) | veteran |
» | A se kdo spozna na excel ?Oddelek: Programska oprema | 4416 (3612) | smrekca |