» »

Siol priključek in 2 omrežji

Siol priključek in 2 omrežji

Dextos658 ::

Zdravo,

že dolgo se pripravljam na rešitev problema, pa nekako ne zberem dovolj poguma, da grem v to.
Stanje v hiši je takšno, da smo naročnik siol TV in interneta. Hiša je 2 nadstropna, spodaj živijo starši, zgoraj midva. Želja je, da se internet staršev in naju loči (2 podomrežji?). V mislim imam idejo, da bi za vsako nadstropje svoj samostojen router in vsak svoje omrežje in wireless. Računalniki in ostale naprave v omrežju ni potrebno da se vidijo (oz. to ni zaželjeno :-) ). Tv bi ostala direkt na siol modem.
Ima kdo kakšno idejo ali mogoče takšno situacijo že doma, in je pripravljen delit svoje znanje/mnenje?

V omari imam linksys wrt54gl, dela, če pride kaj prav, da ne kupujemo oba nova...

HVALA!
Denis :-D

Furbo ::

Eni naj imajo kar direkt internet od siol modema, ki je itak tudi ruter z wifi, drugo omrežje pa narediš s tistim wrt. Nobena znanost.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Dextos658 ::

Živjo,

najprej hvala za odgovor.
Am ja, jasno mi je, da imajo lahko kar preko modema ampak nam modem zamenjajo vsaj 2x letno in imata priklopleno gor ene stvari ko zahtevajo ip in ko čakamo na menjavo modema (VEDNO SE SKURI ZA VIKEND - 3 dni) se računalniki med sabo sploh ne vidijo, ker se pač nimajo od kot. Če bi imeli omrežje preko zunanjega routerja bi se vsaj verjetno videli med seboj?

Furbo ::

Potem pač dokupiš še en ruter ali pa priklopiš sebe preko telekomovega, če sam ne rabiš omrežja, le internet.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()

SeMiNeSanja ::

Kot si že sam tuhtal - priklopi dva routerja na tisti SIOL modem, vsakega za svoje nadstropje, pa boste lepo ločeni. Stvar bi se zatikala edino, če bi hotel imeti statične IP naslove za oba routerja, kar pa očitno ni tvoja potreba. Ravno tako ti ta varianta ne omogoča prioretizacije oz. QOS - če bo eno omrežje preveč vleklo, bo drugo potegnilo ta krajšo.

Drugače se da zadevo tudi 'bolj profesionalno' rešiti z routerjem, ki podpira več samostojnih omrežij ali vsaj VLAN-e. Mislim, da bi se moralo dati na Mikrotik-ih dati definirati različne VLANe na posamezne porte, ampak to naj ti potrdi nekdo, ki ima Mikrotika v lasti in obvlada malo več, kot samo gole osnove konfiguriranja.

Jakka ::

Omrežja lahko ločiš tudi z enim routerjem. wrt54gl s "Tomato by Shibby" to omogoča.
Pač nastaviš na spodnjem routerju wireless in lan priključke v svoj vlan. Razen enega, ki ga daš v drug vlan, nanj pa s kablom priklopiš router v zgornjem nadstropju, ki ga nastaviš kot "access point" in izklopiš dhcp.

Torej na spodnjem routerju nastaviš za vsak vlan svoje lokalno omrežje in svoj dhcp strežnik. Če hočeš da se vidita, pa urediš routing med njima. Nastaviš lahko še QOS za WAN, pa si tudi ta problem rešil.

Tako dobiš v vsakem nadstropju svoj router s svojim wlan omrežjem, v zgornjem nadstropju pa še možnost priklopa naprav preko kabla.

Opcija bi bil tudi samo en router v spodnjem nadstropju in dve wireless omrežji na njem, samo potem v zgornjem nimaš možnosti priklopa "na kabel".
Za to opcijo vprašanje če je wrt54gl ok. Nazadnje mi ni uspelo dveh wireless omrežjih z zgornjim firmware-om usposobit. Se je ob vklopu drugega router popolnoma zmrznil.

Jaz bi to rešil z dvema wrt54gl, če imaš linijo največ 10/10. Ni pa stvar enostavna za naredit, zahteva kar nekaj nastavljanja. Bi bilo pa zabavno kaj takšnega usposobit. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

Dextos658 ::

Grem kar od spodaj navzgor, na vmes se itak malo izgubim ;(( . Linija je 10/10, ampak v realnosti vedno manj. To pač je "problem", in s tem postanjem ne skušam odpravit tega, ampak se mi gre za to, da bi celotno omrežje v hiši naredil bolj stabilno/zanesljivo. Tale siolov modem mi sploh ni všeč (stalno se neki resetira, poleg tega da ga vsako večje neurje pa itak skuri) in bi na njega imel vezanih čim manj stvari, ker tudi če mi ga pridejo zamenjat, se vedno vse podre itd.

V mislim imam takšen plan: SIOL MODEM
I I I // 3je IZHODI (3 utpji, do:
ROUTER 1 TV ROUTER 2 //ROUTER 1 SPODAJ, ROUTER 2 ZGORAJ

Vsak router oddaja svoj wifi in skrbi za izmenjavo datotek med napravami priključenimi nanj ter za oskrbo z internetom.
Je kaka varijanta da IP dodeljujejo napravam routerji in ne siol modem? (Ker npr mrkne siol modem, tiskalnik je z LAN kablom povezan na net. Ker mu pokvarjen siol modem ne dodeli IP, računalniki ne morejo dostopa do njega... Če bi IP podeljevali routerji, ki BI RECIMO DELOVALI BOLJ ZANESLJIVO KOT SIOL MODEM, bi vsaj to (tudi izmenjava datotek na tv in ostalo je mišljeno tukaj) delovalo, čeprav bi pač siol modem mrknu....

Preveč kompliciram? :)

Lp, D

Zgodovina sprememb…

Jakka ::

Saj točno to sem ti napisal kar hočeš. Ločeno omrežje spodaj in zgoraj ter neodvisnost od siol modema.

Spodnji router vzpostavlja pppoe povezavo do siola (na internet) preko modema. Verjetno imaš dinamični ip, zato tudi ko modem vzpostavi pppoe povezavo, jo spodnji router še vedno lahko. Dve sta lahko naenkrat.
Spodnji router dodeluje IP-je vsem napravam v obeh omrežjih, spodnjem in zgornjem.
Zgornji router se obnaša samo kot switch in access point, izklopiš funkcionalnosti routerja.
Spodnji router skrbi za wireless v spodnjem nadstropju in žični dostop naprav.
Zgornji router skrbi za wireless v zgornjem nadstropju in žični dostop naprav.
Vsi tv-box-i so priklopljeni na siol modem.

Če siol modem crkne, umre, karkoli, ti bo lokalna mreža še vedno delovala.

Na spodnjem routerju potem še nastaviš QOS, pa z bandwidth limiterjem se lahko igraš. Da ima vsako omrežje ali posamezne naprave zagarantirano določeno pasovno širino. To pomeni, da če boš ti uporabljal bittorrent, se bodo tvojim staršem spletne strani še vedno hitro odpirale. Pa tudi recimo 5mbit bodo imeli vedno na voljo downloada - če ne rabijo, v tistem času pač dobiš v uporabo ti.

Dextos658 ::

Razumem.

Mislim pa da sem razumel tudi, da je shema drugačna, ker imamo statični IP?

Jakka ::

Hm, statika. Če IP televizija dela s tem, da je router v modem načinu in ne vzpostavlja pppoe seje, potem zgornji način gre. Naenkrat imaš lahko vzpostavljeno samo eno pppoe povezavo.

Samo ne poznam točno, kako to pri telekomu gre in katero opremo in povezavo imaš. Naj kdo drug pove več.

Opcija je seveda, da siol modem (router) vzpostavi pppoe povezavo, spodnjemu routerju pa pač dhcp dodeli WAN naslov. Shema je pa enaka kot zgoraj. Samo potem imaš dvojni NAT, kar ni ravno fajn. Bi se pa kak port forwarding vseeno dalo zrihtat. Samo to ni to.

Ravno za takšne rešitve all-in-one rešitve niso ok. Optika in kabelska tv (dvb-c via coax) čez njo pri Telekomu, to je to. Oprema od ISP-ja je vedno samo "modem".

Dextos658 ::

Ja, se mi je kar zdelo da je statičen IP samo en pppoe......

Televizija na modem načinu nevem, nisem prepričan če dela, bom pa probal, pa sporočim. Samo pobrišem podatke o uporabniku na siol modemu pa bo? :-)


Hvala!!

GTX970 ::

Ne, v bridge mode ga moraš prestaviti (klic na siol helpdesk).

Jakka ::

Ja, na helpdesku se pozanimaj, če gre lahko v bridge mode in da router priklopljen nanj vzpostavi pppoe sejo. Pa edino oni lahko to naredijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol box + router

Oddelek: Omrežja in internet
255412 (3753) Daniel
»

WRT54GL - Gateway ?

Oddelek: Omrežja in internet
226916 (6539) Lukael
»

težava z dostopom do IP kamere prek dveh routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
235912 (4418) nx6325
»

Siol modem žično na wrt54gl v1.1 dd-wrt za WiFi

Oddelek: Omrežja in internet
217608 (7444) NeMeTko
»

Kako optimizirati domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
62943 (2560) titko

Več podobnih tem