» »

težava z dostopom do IP kamere prek dveh routerjev

težava z dostopom do IP kamere prek dveh routerjev

gujo14 ::

Malo sem pobrskal po forumu, pa take zadeve nisem našel. Če sem kaj spregledal, se res opravičujem ...

Imam sledečo situacijo. V hiši imamo Telemach internet. Na modem imam direktno vezan Netgeara WNR 2000 (ta router so mi dali na Telemachu; trenutno je IP nastavljen na 192.168.1.1). Iz njega imam potem vezan en AP v spodnje nadstropje in enega Linksysa WRT54GL (ta router ima trenutno IP 192.168.2.1) v zgornje nadstropje. Na ta router pa imam vezano potem IP kamero.

Naložil sem program, ki za IP kamero sprosti port 80, tako da lahko do nje dostopam povsod iz interneta, če vpišem moj zunanji IP (recimo 74.241.21.399). Kameri sem dodelil svoj IP (ker je vezana prek linksysa, ima IP 192.168.2.90). Na svojem računalniku (ki je povezan na linksysa) brez problema dostopam do kamere, od zunaj pa do nje ne pridem. Kolikor sem uspel zvedeti, moram na Netgearu sprostiti port 80 ali pa celo najprej sprostiti port 80 na linksysu in potem na netgearu sprostiti port 80 za linksysa ... Skratka precej smo že probavali s prijatelji, pa nam ni uspelo.

Če ima kdo kakšno idejo, bi bil res hvalažen. Če kdo rabi še kakšen podatek, ga bom seveda dopisal.

Hvala za pomoč!

Yacksy ::

Glede na to, da imaš kamero za dvojnim NAT-om (jaz bi raje to rešil prvo - drugi router bi uporabil samo kot switch (ugasni DHCP strežnik na 2. usmerjevalniku in uporabljal samo LAN porte)), je potrebno odpreti port na obeh usmerjevalnikih. Kako se to naredi na tvojem usmerjevalniku ne vem, načeloma pa se to naredi v meniju tipa Open Ports/Port Forward/Virtual Server.

Na prvem routerju odpreš port 80 za IP naslov tvojega drugega usmerjevalnika, na drugem usmerjevalniku pa odpreš port za IP naslov tvoje kamere. To bi moralo delovati.

Kot pa sem že na začetku povedal, jaz bi se raje dvojnega NAT-a znotraj lokalnega omrežja znebil, potem moraš opret port samo na 1. usmerjevalniku.
Shit happens

gujo14 ::

Če izklop dvojnega NAT-a pomeni nedelovanje wifi-ja (ker si napisal, da bi potem uporabljal samo LAN porte), potem to ne pride v poštev, ker sem na ta router priklopljen izključno prek wifi-ja (nekaj računalnikov, pa tudi sama IP kamera bo priklopljena na router prek wifi-ja, ko to enkrat usposobim).

Kar se pa forwardiranja portov tiče, pa sem razmišljal po tvojem nasvetu že prej. Se pravi, na netgearu forwardiram port 80 za router (IP = 192.168.2.1) in potem na linksysu port 80 za kamero (192.168.2.90). Fora je, da lahko na netgearu pri forwardiranju portov za IP-je spreminjam samo zadnjo številko (192.168.1. so fiksne zasenčene številke, zadnjo pa lahko vpišem). Imam tudi funkcijo, kjer vidim priklopljen AP in router (tako vsaj sklepam, ker dugega ni priključenega neposredno na netgeara), IP-ja pa sta 192.168.1.123 in 192.168.1.3. Tale .123 je Linksys, .3 pa je AP. Čudno mi je to, ker potem v nastavitvah za linksysa piše Local IP address = 192.168.2.1 :| Pod Router Status pa piše IP Address = 192.168.1.123. Pridem pa v linksysa, bodisi z 192.168.2.1 ali 192.168.1.123.

Frend mi je tudi svetoval, naj linksysu dodelim IP 192.168.1.2 ter določim range zanj in netgera, ki se ne sme prekrivati (recimo za linksysa od .1.50-149, za netgera pa .1.150-200). To sem probal, pa potem nisem mogel več v netgera, kot da bi ga nekaj zmedlo.

Mogoče kakšen nov komentar, da rešim to zadevo =) Najlepša hvala!

c00L3r ::

Router je potreben samo 1. Praviš da imaš 2, vzami tistega, ki je bolj zmogljiv in ga priklopi na modem. Ta naj ima IP 192.168.1.1. Drugi router uporabi kot Access Point. To pomeni, da v LAN port, ki je namenjen zunanji povezavi ne priključiš nič. Prvi router priključi na drugega preko navadnih LAN portov. Drugi routerju, ki bo delal samo kot AP nastavi IP na 192.168.1.2. Na drugem routerju izklopi DHCP in povezavo z internetom. Nastavi mu samo geslo za WLan (pa še to ne rabiš če maš nezaščiteno).

Ko se prenosnik/mobilna naprava poveže na AP, na katerem ne teče DHCP, bo svoj IP naslov in ostale nastavitve pridobil iz prvega ruterja. Tako so potem vse naprave znotraj enega NAT območja.

gujo14 ::

Razumem. Zanima me samo, ali v primeru AP-ja potem ne morem nanj ničesar priklopiti prek LAN kabla? To mi ni toliko všeč, ker občasno nanj priklopim en star notebook, ki nima wifija.

Bi pa tudi sam rad tako, da bi bile vse naprave v ene območju (se pravi .1.xxx). To bi znatno vse olajšalo.

c00L3r ::

Router 1 in Router 2 (AP) sta priklopljena s kablom? Če ima AP več portov, lahko nanj priklopiš PC.

AndrejS ::

Preveri pri tvojem ponudniki interneta, če ti ne blokira port 80. To dela triere - mislim da je to sedaj telemach !

gujo14 ::

Router 1 in 2 sta povezana s kablom ja. A mogoče kdo ve, kje naštimam na linksysu 54GL način AP (ali moram to prav poseben firmware naložit, ali lahko linksysov)?

Imam Telemach, ampak frend je brez težav naštimal (sicer prek enega routerja) enako kamero, tako da bi moralo delat.

Se pravi, naštimat moram router 2 v način AP in mu dodelit IP .1.2. in odpret port 80, pa bi moralo delat...

Hvala zaenkrat!

gujo14 ::

Še tole, morda ima kaj veze: za linksysa lahko pod "setup - advanced routing" izbiram med dvema ničinoma delovanja: Router in Gateway.

Piše pa tole:
Operating Mode : If the router is hosting your Internet connection, select Gateway mode. If another router exists on your network, select Router mode.

To mi je padlo v oko, ker sta omenjena dva routerja in dejansko ta linksys ni host internetne povezave, ampak je to netgear, vsaj tako si jaz razlagam, ker je netgear priklopljen na modem. Ali moram že tukaj kaj spremeniti, da lahko nastavim linksysa kot AP?

Preveril sem tudi na AP-ju Tenda, ki ga imam v spodnjem nadstropju. Ta je vezan na Netgera in ima IP 192.168.1.3 in vse dela, kot bi moralo. Podobno bi rad ustvaril tudi z linksysom.

c00L3r ::

Na router 2 ne rabiš nastavljat port forwardov in nič. Izklopi mu DHCP, firewall ipd. Potem samo poveži router 1 in router 2 preko navadnih LAN portov. NE onih zunanjih, kjer piše WAN. Potem pa VSE nastavljaš na routeru 1, port forwarding, DHCP...

Kako točno ima to tvoj router v vmesniku nevem. Doma imam router Belkin, Speedtouch in AP TP-Link. Vsak pa ma seveda svoj vmesnik.

Kaj pa sta Gateway in Router mode točno ne vem. Predvidevam pa, da " Gateway"deluje kot delilec internetne povezave preko NAT. "Router" pa deluje kot pravi mrežni usmerjevalnik podomrežij (kar je aktualno samo za velika rač. omrežja z več 100 računalniki).

gujo14 ::

Hvala za pomoč. V bistvu mi je vse jasno, samo izvesti tega ne znam =)

Tole so osnovne nastavitve, ki sem jih naredil:



Na AP-ju, ki ga imam spodaj, je enostavno, ker tam določim način, med katerimi je tudi "AP", in to je to. Pri routerju pa tega ni. Kolikor je meni jasno, je DHCP izklopljen, IP sem določil routerju fiksni, moti pa me tisti "Router IP" = 192.168.2.1.

Ko te nastavitve shranim, imam tudi težave z internetom itd., tako da nekaj še moram spremeniti, pa sem kabel tudi že vklopil v navadni LAN port na routerju (prej sem ga ime sevedan v WAN portu).

Prosim za nadaljno pomoč...

c00L3r ::

Toti router-i ja. Pri vsakem se nekje "skriva" 1 nastavitev, ki jo je treba spremenit :P Jaz bi začel z iskanjem težave, tako da bi pingal vsa vmesna vozlišča. Pingaj iz računalnika, ki je priklopljen na router 2.

Prvo pingaj IP od router 2, potem router 1, potem pa recimo www.google.com. Če vse razen Google-a deluje, potem probaj pingat njihov IP, namesto domene. Ta je trenutno 74.125.39.99. Mogoče ti samo DNS ne delujejo, pa zato internet zafrkava.

nx6325 ::

Imam siolov brezžični modem in linskys router wrt54gl.
Pred časom sem nabavil ip kamero ki lepo deluje, ko sem povezan preko domačega wifi-ja (linksys), ko pa se hočem s telefonom priklopit kje drugje pa kamere ne najde.
Verjetno se ustavi nekje okrog siolovega modema. Mi lahko kdo pomaga najti rešitev?

Vaseer ::

Katera naprava vzpostavlja PPPoE (modem ali router)?
Imaš statični ali dinamični WAN IP?
Na katero napravo je priključena kamera (modem ali router)?
Portforward imaš nastavljen?

nx6325 ::

Na wrt-ju imam conection type: PPPoE, na modemu pa ravno tako obkljukan PPPoE.
ip je dinamičen
ip kamera je brezžično povezana na router linksys
Portforward nisem nič nastavljal

kamera mi sicer v domačem wi-fiju dela BP.

Hayabusa ::

Lonsarg ::

nx6325 je izjavil:

Na wrt-ju imam conection type: PPPoE, na modemu pa ravno tako obkljukan PPPoE.
ip je dinamičen
ip kamera je brezžično povezana na router linksys
Portforward nisem nič nastavljal

kamera mi sicer v domačem wi-fiju dela BP.

Modem sicer si se najbrž zmotil in ni v PPPoE načinu, ampak oddaja PPPoE način(oziroma z drugo besedo je v modem načinu), ker dveh PPPoE ne moreš imeti.

Torej najverjetneje moraš smao nastaviti port forwarding na linksys, poveži se na router, najdi meni z imenom port forwarding in naštimaj da port (UTP in TDP najbolje) od tvoje kamere preusmeri router na notranji IP od tvoje kamere.

Od zunaj boš nato dostopal do kamere preko zunanjega IPja in porta, ki si ga nastavil, Poskrbi za zelo varno geslo, kamere ponavadi nimajo naprednih anti brute force zaščit. Še window Server 2012 nima anti brute force zaščiten po defultu vklopljene(ultimativen fail, če se mene vpraša)

Hayabusa ::

Modem sicer si se najbrž zmotil in ni v PPPoE načinu, ampak oddaja PPPoE način(oziroma z drugo besedo je v modem načinu), ker dveh PPPoE ne moreš imeti.

Vsaj na Siolu imaš lahko vzpostavljene 3-4 pppoe povezave hkrati.

nx6325 ::

Sem naše. Tam je port from ???? , IP address (verjetno IP kamere?), port to ????
Katere porte moram nastaviti to?

Hayabusa ::

net -> r1 -> r2 -> kamera.

Lonsarg ::

nx6325 je izjavil:

Sem naše. Tam je port from ???? , IP address (verjetno IP kamere?), port to ????
Katere porte moram nastaviti to?

V nastavitvah od kamere si najbrž nastavil na katerem portu deluje, če nisi nič pa obstaja velika verjetnost, da uporablja defult port 80, to vidiš bodisi v nastavitvah/navodilih, bodisi takrat ko si povezan na kamero pogledaš če je v naslovu strani vidna kaka številka, če ni nobene si na portu 80.

IP pa je kamera najbrž dobila avtomatsko od routerja, nekje na routerju mora biti seznam povezanih naprav(pri meni je status/LAN) in boš videl, na kater IP je dobila kamera, oziroma ta IP ti itak že uporabljaš za dostop do kamere, ko si rekel da ti iz WiFija dela in ga torej že veš.


Iz interneta boš nato dostopal do kamere preko IPja, ki ga izveš najlažje na:
http://whatismyipaddress.com/

In še enkrat, poskrbi da so v geslo velike, male črke in številke

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

nx6325 ::

Hvala, bom poizkusil.

nx6325 ::

Mi še vedno ni uspelo uštimat, ne vem kaj bi še probal...

nx6325 ::

Sem probal kamero povezat brezžično samo preko modema, pa je težava ista. Od zunaj še vedno ne morem do kamere. Če ma kdo še kakšno idejo, bom zelo vesel.

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

innbox v60u nastavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8931699 (10607) Lonsarg
»

Internet pade dol, ko vključim svoj router

Oddelek: Omrežja in internet
193551 (3264) WhiteAngel
»

Siol modem žično na wrt54gl v1.1 dd-wrt za WiFi

Oddelek: Omrežja in internet
217608 (7444) NeMeTko
»

Povezava dveh routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
127396 (6988) Leet1337
»

Kako dostopat do modema preko routerja

Oddelek: Omrežja in internet
93083 (2914) jan01

Več podobnih tem