» »

Kako je sestavljen procesor?

Kako je sestavljen procesor?

gik1999 ::

Sem dijak 1. letnika elektro in računalniške šole program tehnik računalništva in morem narediti predstavitev o procesorju in me zanima kateri so deli procesorja. So to jedra,niti,tranzistorji in podnožje ali krmilna enota,aritmetična enota,registri in vodila ali vse skupaj.

Prosim pogljte še besedilo in povejte ,če je vredu.
Procesor
Mikroprocesor oz. centralno procesna enota(CPE)ali ang. central processing unit(CPU) je ena iz med najpomembnejših komponent v računalniku . Naloga centralne procesne enote je računanje in obdelava podatkov ter nadzor . Procesor je običajno najdražja posamezna komponenta računalnika. V sodobnih računalnikih je centralna procesna enota sestavljena iz elektronskega vezja na eni, za noht veliki silicijevi rezini, ki jo imenujemo mikroprocesor. Beseda mikroprocesor izgublja svoj pomen saj so danes vsi procesorji že mikroprocesorji in jih imenujemo le še procesorji.
Sestavni deli procesorja
Procesor je sestavljen iz: -krmilne enote,ki bere ukaze iz programa, zapisanega v strojni obliki, jih dekodira in krmili njihovo izvajanje -aritmetična enota,ki opravlja aritmetične operacije(+,-,*,/) in logične (in,ali,ne) -registri,ki služijo za začasno shranjevanje in obdelavo podatkov in so izvedeni kot RAM -vodila povezujejo dele procesorja in procesor z drugimi komponentami računalnika: -naslovno vodilo, ki določa naslov pomnilniške lokacije, do katere želi mikroprocesor dostopati; -podatkovno vodilo, preko katerega poteka izmenjava vsebine (ukazov in podatkov)med registri in celicami pomnilnika, torej v ali iz mikroprocesorja -krmilne linije, ki krmilijo komunikacijo z okolico.
Lastnosti procesorja
Glavni lastnosti procesorjev sta:
- Takt
- Število bitov
Procesor vse operacije izvaja v enakomernem ritmu, ki ga določa posebna, v njem vgrajena ura. Hitrost te ure, to je število nihajev v eni sekundi, je pomembna lastnost mikroprocesorja. Merimo jo v hercih (MHz). To je takt, ki pove, s kakšno frekvenco (št. operacij na sekundo) procesor izvršuje ukaze Poleg takta samega procesorja je pomemben tudi takt povezave med procesorjem in pomnilnikom ter takt podatkovnih vodil. Vsi morajo biti med seboj usklajeni. Druga lastnost pa je število bitov, ki jih procesor lahko obdela naenkrat. Število bitov procesorja v osebnem računalniku je 32 ali 64, takt procesorjev pa nekaj GHz. Ne najmanj pomembna lastnost procesorja je tudi velikost več stotih milijonov elementov (tranzistorjev), iz katerih je zgrajen. Ti na zmogljivost sicer ne vplivajo neposredno, posredno pa večji elementi potrebujejo večjo električno napetost, porabijo več energije in se zato bolj grejejo.Delovanje procesorja
Procesor deluje po vnaprej pripravljenem programu ,ki se izvrši v 4 korakih: -prevzem ukaza -dekodiranje ukaza -izvedba ukaza -shranjevanje ukazovP.S ni se dokončano pride še zgodovina in trg.
Hvala,Lp
  • predlagalo izbris: Seljak ()

imagodei ::

Ni čisto jasno, a je tole vprašanje ali članek?
- Hoc est qui sumus -

gik1999 ::

vprašanje je 1. del,2. del je moje besedilo

Gejspodar ::

Kaj ti zdaj pričakuješ od Slo-Techa? Da bomo vsi poskočili kot pridni Robini tebi, Batmanu in pomagali dokončati nalogo?
Hjoj poba, če ti ne gre narediti take preproste naloge se malo zamisli nad seboj.
Na internetu je ogromno gradiva, v knjižnici ogromno knjig, tako slovenskih kot angleških in ni vrag, da ne bi mogel napisati dovolj za eno ubogo seminarsko nalogo.

Na katero šolo pa hodiš ter pri katerem profesorju?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: gik1999 ()

imagodei ::

Ampak na tako splošno vprašanje boš po mojem mnenju bistveno boljši odgovor dobil na Wikipediji. Tukaj boš predvsem izvedel, da bi to kot dijak itak moral vedet oz. se naučit. ;) Bo pa treba material iz Googla in Wikipedije prevajat v slovenščino, ja. Pa zagotovo se kar nekaj tega dobi tudi v slovenščini.
- Hoc est qui sumus -

gik1999 ::

Sem dijak 1. letnika elektro in računalniške šole program tehnik računalništva in morem narediti predstavitev o procesorju in me zanima kateri so deli procesorja. So to jedra,niti,tranzistorji in podnožje ali krmilna enota,aritmetična enota,registri in vodila ali vse skupaj.

Prosim napišite SAMO odgovor in brez modrovanja.

imagodei ::

Odgovor: nauči se uporabljat Google in Wikipedijo. ;)

Ahhh, they never learn...
- Hoc est qui sumus -

gik1999 ::

Sn si pogledal in piše da so deli:krmila enota,aritmetična enota,registri in vodila. Kaj so pa pol jedra,niti,podnožja,tranzisorji in pomnilniki?

IL_DIAVOLO ::

Ljubi bog nebeški, kaj ti pričakuješ od nas, da ti bomo celo seminarsko spisali :|

/facepalm

gik1999 ::

SAMO POVJTE KERI SO DELI

hojnikb ::

Striček google vse ve, samo taprava vprašanja mu morš postavit (pustimo zdaj nedokumentirane in pod NDA pokrite zadeve).

Če pa pričakuješ, da ti bomo spisal seminarsko kr tule na forumu, se pa motiš.
#brezpodpisa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rešitev v naglici, ki je spremenila svet: 40-letnica arhitekture x86

Oddelek: Novice / Procesorji
4011890 (8091) BigWhale
»

Nekaj splošnih vprašanj s področja HW

Oddelek: Strojna oprema
131759 (1520) P1P1
»

Prescott bo oddal prek 100 W toplote (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
564743 (4743) Brane2
»

domači benchmark program

Oddelek: Programiranje
71073 (927) ruph

Več podobnih tem