» »

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem

«
1
2

oemdzi ::

Vem da je bilo odprtih nekaj podobnih a bolj specifičnih tem v smislu, katerega programskega jezika se naučiti itd, vendar mene zanima bolj širše in v bolj praktičnem smislu.

Kaj menite (predvsem tisti izkušeni in zaposleni v IT), da se kot inženir informatike moram naučiti(in da je to tudi realno dosegljivo), da bi bil lažje zaposljiv. Med študijem sem izbral smer sistemi in omrežja za, kar mi je sedaj po koncu ob pogledu na "razpoložljiva" delovna mesta sistemcev trenutno kar nekoliko žal, o programiranju nimam veliko pojma, se pa dnevno učim Javo, vendar je to bolj dolgoročni cilj in mislim, da precej nerealen v smislu, da bi lahko iz tega naslova našel prvo zaposlitev kot programer, vsaj če želim dobiti službo nakasneje v naslednjih nekaj mesecih. Za kasneje bom pa videl kako mi bo šlo in če mi bo všeč.

Kaj trenutno znam ?

- MS Word: 8/10
- Excel: 7/10
- Računalniško komunikacijska omrežja, natančneje subnetting; postavljanje manjših omrežij 9/10
Oziroma to troje zgoraj, če bi se zavzel nekaj do teden dni, bi lahko osvežil znanje tudi za 10.
- XML/HTML/CSS: 5/10

Poleg tega dobro poznam strojno opremo, ampak to jo praktično vsak, ki se vsaj malo potrudi in ga zanima, torej ne ravno nekaj bistvenega..

Vprašanje, ki me zanima je kaj se po vašem mnenju realno splača naučiti, da bom bolj konkurenčen, ker se ob trenutnem prebiranju zahtev za mojo 6/1 stopnjo izobrazbe počutim relativno neuporabnega, pa čeprav vem da to nisem oz sem bil po najbolj črni oceni vsaj povprečen študent. Tisti ki so imeli po mojem mnenju več znanja so bili že zaposleni in večinoma so bili vodje oddelkov itd in so bili tam zgolj zaradi formalne izobrazbe.

Zanimajo me predvsem praktični odgovori, ki so uresničljivi v nekaj tednih/mesecih in uporabni. Recimo kot to kar se učim ali pa se nameravam učiti:
- SQL Databases preko W3School
- Linux
- MS Access

Kaj je še takega , da se da relativno hitro osvojiti osnove in da si z njimi že nekoliko uporaben za delodajalca oziroma, lahko tudi kaj na malce daljši rok, pa da se zelo išče, tako da ne bo preveč strel na slepo, vendar naj ne bo nekaj tako kompleksnega kot je programiranje. Seveda če dobim šiht in mi reče to in to se nauči, ni problema, samo tako na blef pa nevem, nekako ni motivacije oz. predvsem časa za kompleksnejše stvari, ki zahtevajo mesece in mesece, če že ne kar leta, da si vsaj za silo dober in uporaben.

Jasno mi je, da ti šola ne da dovolj potrebnega znanja, da bi samo s tistem bil zelo uporaben za delodajalca. Ampak se mi tudi zdi nerealno pričakovati za nekoga brez izkušenj, da ima vsa tista znanja, ki jih zahtevajo predvsem na ponudbah za delo pri zavodu za zaposlovanje in tudi kje drugje.

Tudi za srednješolsko izobrazbo, včasih vidim take zahteve, da nevem ali jaz kompliciram ali oni. Trenutno kakšen mesec po diplomiranju iščem delo skorajda zgolj preko oglasov na zavodu za zaposlovanje in podobnih straneh, ter če kakšno podjetje ravno pogooglam in vidim, da iščejo. Ne vem pa kam in kako/na kakšen način naj pošiljam ponudbe za delo "na slepo" (torej podjetjem, ki nimajo razpisa za delovno mesto pa bi morda koga vzeli) z mojimi "izkušnjami" in znanjem.

Kakeršenkoli uporaben nasvet je dobrodošel.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*
  • spremenil: oemdzi ()

Invictus ::

oemdzi je izjavil:


- Računalniško komunikacijska omrežja, natančneje subnetting; postavljanje manjših omrežij 9/10

Če znaš od tega samo subnetting, pol si daj oceno 0,5/10.

Mreže so še veliko več.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

oemdzi ::

Jasno, jaz sem ocenil zgolj tisto kar sem napisal in nič več. In nasploh sem ocenil zgolj praktično znanje, ki ga znam uporabiti v praksi. Teorija je pač teorija in mi v praksi kaj dosti ne pomaga, razen pri hitrejšemu dojemanju in lažjem učenju določenih stvari v primerjavi s kakšnem laikom.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

pegasus ::

Če ciljaš na kako večjo firmo, potem se pozanimaj, kaj tam cenijo. Verjetno kak comp-tia papir ne bi škodil.
Če ciljaš na kak startup, preštudiraj eno samo hipstersko tehnologijo, ki jo častijo v tem startupu in se jim javi.

SeMiNeSanja ::

Word in Excel so znanja po katerih se sprašuje tajnice - za informatika, pa naj bi bilo poznavanje osnovnih pisarniških orodij (kamor spadata Word in Excel) samoumevno.

Subnetting? Če znaš prečunavat subnete ni bistveno - za to obstajajo subnet kalkulatorji - bolj pomembno je, da veš, kaj pravzaprav z njimi računaš in zakaj.

Če si študiral smer sistemi in mreže, bi pričakoval, da znaš iz nič postaviti dve, tri 'tipične' mreže, jih med seboj povezati preko VPN, da se ti nekaj sanja o switchih, routerjih, WiFi accesspointih, požarnih pregradah, osnovnih načelih varnosti v omrežjih, da obvladaš osnove najbolj pomembnih operacijskih sistemov (namestitev in upravljanje Windows, Linux, VMware, Hyper-V,...) in seveda da obvladaš osnove najbolj pomembnih mrežnih servisov (file sharing, konfiguriranje DNS, WWW, FTP/SFTP, SMTP, POP3/IMAP,.... serverja).

Glede na tvoj opis znanj, ti predvsem manjka praktičnih znanj, tako da te čaka še veliko učenja, predenj se bo kdo zagrebel zate, da bi te zaposlil kot informatika.

Se pa sprašujem, kaj vraga to učijo na fakultetah, da diplomant potem na koncu študija izpostavlja poznavanje Worda in Excela! Tu definitivno nekaj ne gre v pravo smer!

Yacked2 ::

Kaj si pa delal med študijem ? Koliko si delal preko študenta ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

oemdzi ::

bi pričakoval, da znaš iz nič postaviti dve, tri 'tipične' mreže, jih med seboj povezati preko VPN, da se ti nekaj sanja o switchih, routerjih, WiFi accesspointih, požarnih pregradah

To sem tudi mislil pod manjša omrežja, VPN je pa res osnova, da o nastavljanju DNSja ne govorim... Pa ne mislim samo cisco packet tracer (iz glave kaj sem počel in mi je v nulo jasno: DHCP, ipv6,VLSM,RIPNG,OSPF itd) ampak tudi v praksi smo to počeli na pravih mašinah in opremi kjer to traja precej dlje, tako, da nekih kompleksnih sistemov res nismo uspeli sestaviti izven packettracerja tudi v praksi. Ja s čim drugače pa si misli, da sem pa postavljal omrežja, če ne z ruterji in switchi... Meni se to zdi skorajda žalitev... Ne vem se jaz tako podcenjujem ali pa eni tako precenjujete svoje znanje.


da obvladaš osnove najbolj pomembnih operacijskih sistemov (namestitev in upravljanje Windows, Linux, VMware, Hyper-V,...)

To seveda znam, se mi ni zdelo omembe vredno oz sem na to pozabil. Priznam pa da sem glede server klientov že malce pozabil oziroma MS 2008 server client se še nekako znajdem, za linux pa se moram resda iz nule naučiti.


Glej to je samo vzdevek na forumu in me ne prizadane kaj si nekdo misli oz predvideva o meni ampak vednar ... Sem pa se opisal kar se da skromno(ne v stilu, sem naredil nek osnoven C# program z nekaj zankami in if/case stavki, malo grafike in si to že štejem h nevem kakšnem znanju) in iz predvsem iz praktičnega vidika.

Zakaj omenjam MS office programe ? Zato ker vidim, da jih iščejo in to z zahtevo po izjemno zahtevnem poznavanju. Sedaj kaj bi to pomenilo pa je je več možnosti, enim je par formulc že napredno znanje, drugim pa vrtilne tabele komajda začetek... Zato se tudi sprašujem kaj recimo pomeni napredno znanje baz podatkov. Ali pa kaj pomeni za nekega pisarniškega delavca poznavanje osnovnega oblikovanja (nič navedno v čemu)... Sem upal da bo kdo kaj konkretnega napisal kaj kdo zahteva v njihovi firmi in me ne na blef napadal češ da sem nesposoben.

Vidiš če prodajalec tako gleda in ocenjuje kot ti, boljše da začnem "meglo" prodajat in se hvalim tudi s tehnologijami, ki sem jih enkrat malo povohal, naredil manjši projekt pa se sedaj nekaj sicer spomnim...


@Yacked2: Med študijem sem prek študenta delal nekaj totalno nepovezanega z informatiko in večinoma igral poker, ki ji bil sprva zelo donosen kasneje pa precej manj gleda na vložen trud in predvsem živce. Kasneje sem uvidel da le nisem iz takega testa, da bi to počel profesionalno in sem le dokončal študij in sem sedaj nekoliko zmeden glede na situacijo pri iskanju zaposlitve kot osebe brez izkušenj.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

oemdzi ::

Skratka pri iskanju službe sem si določil širši ciljni prostor in se prijavljam tudi na kakšen pisarniški šiht kjer iščejo srednješolsko izobrazbo, pa tudi tam vidim izjemno zanimive zahteve... Delodajalci to namerno naklamfajo toliko več znanja kot ga je dejansko potrebnega ali so to le izjeme, ki objavljajo oglase na zavodu za zaposlovanje, ker se pač lahko izmišljujejo... Bom jutri podal nekaj primerov takih oglasov, ki sem jih opazil med iskanjem, da bo bolj jasno kaj mene tukaj bega in daje občutek, da znam odločno premalo, po drugi strani pa ne razumem kako drugi, ki sem jih za roko vodil pri mariskaterih vajah imajo reden šiht...

edit: torej da ne skrenemo offtopic, zanima me kaj se pričakuje za inženirja informatike pri prvi zaposlitvi, da bo znal? Kakšen primer iz prakse je več kot dobrodošel. Lahko se tudi konkretno opredelite, če poznate tak primer.

Samo prosim izogibajte se tistega klasičnega nabijana v stilu, kaj si med faksom počel, kje je 1001 projekt v prostem času itd. Je kar je... Zdaj sem tukaj... Če bi imel časovni stroj, pa verjetno niti ne bi študiral ampak se raje sam doma nekaj specifičnega naučil v vseh teh letih, ki sem jih porabil za formalno izobrazbo.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

Yacked2 ::

Od inžinirja informatike se predvsem pričakujejo izkušnje iz področja na katerem se je izobraževal. Tvoji sošolci, ki si jih "za roko vodil skozi vaje" so popoldne delali in si nabrali izkušnje, medtem ko si ti igral poker oz. se učil oblikovati tabelco v Wordu na 100 in 1 način so tvoji sošolci programirali, delali preko študenta, naredili spletno aplikacijo za vaško skupnost itd... zato so oni zaposleni, ti pa brezposeln.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

oemdzi ::

Od inžinirja informatike se predvsem pričakujejo izkušnje iz področja na katerem se je izobraževal.

No shit ? Res hvala za tak odgovor, ne bi si mislil... Mislim a na slotechu vsi, ki kaj znajo molčijo oz. se jim ne da spremljati takih tematik...

Tvoji sošolci, ki si jih "za roko vodil skozi vaje" so popoldne delali in si nabrali izkušnje, medtem ko si ti igral poker oz. se učil oblikovati tabelco v Wordu na 100 in 1 način so tvoji sošolci programirali, delali preko študenta, naredili spletno aplikacijo za vaško skupnost itd... zato so oni zaposleni, ti pa brezposeln.

Ti sošolci so bili tudi redno zaposleni v informatiki. Ne posplošujmo sedaj, je bilo kar nekaj takih proti katerim sem bil seveda bebček, saj so bili tudi taki s 30 let izkušnjami. Nimam neke nore želje po karieri, ampak iščem neko normalno službo, o pogojih oz. zahtevah pa ne vem kaj si naj mislim.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

Janac ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Word in Excel so znanja po katerih se sprašuje tajnice - za informatika, pa naj bi bilo poznavanje osnovnih pisarniških orodij (kamor spadata Word in Excel) samoumevno.

Subnetting? Če znaš prečunavat subnete ni bistveno - za to obstajajo subnet kalkulatorji - bolj pomembno je, da veš, kaj pravzaprav z njimi računaš in zakaj.

Če si študiral smer sistemi in mreže, bi pričakoval, da znaš iz nič postaviti dve, tri 'tipične' mreže, jih med seboj povezati preko VPN, da se ti nekaj sanja o switchih, routerjih, WiFi accesspointih, požarnih pregradah, osnovnih načelih varnosti v omrežjih, da obvladaš osnove najbolj pomembnih operacijskih sistemov (namestitev in upravljanje Windows, Linux, VMware, Hyper-V,...) in seveda da obvladaš osnove najbolj pomembnih mrežnih servisov (file sharing, konfiguriranje DNS, WWW, FTP/SFTP, SMTP, POP3/IMAP,.... serverja).

Glede na tvoj opis znanj, ti predvsem manjka praktičnih znanj, tako da te čaka še veliko učenja, predenj se bo kdo zagrebel zate, da bi te zaposlil kot informatika.

Se pa sprašujem, kaj vraga to učijo na fakultetah, da diplomant potem na koncu študija izpostavlja poznavanje Worda in Excela! Tu definitivno nekaj ne gre v pravo smer!


Nočem karkoli pametovat, ampak to smo mi imeli v drugem letniku SŠ programa Tehnik Računalništva...potem pa nekdo z diplomo šele osvoji to znanje?

OP, pridobi kak certifikat, če recimo te zanimajo mreže kak Cisco CCNA...

oemdzi ::

Nočem karkoli pametovat, ampak to smo mi imeli v drugem letniku SŠ programa Tehnik Računalništva...potem pa nekdo z diplomo šele osvoji to znanje?

Točno tako, sem mislil, da je to samoumevno, saj konec koncev sprašujem za primere iz PRAKSE ljudi iz iste stroke. Če rečem da sem sistemc, pa mi predpisuje, da ne znam operacijskega sistema namestiti :S Nevem no kaj si naj mislim :D

Lejte jaz se ne bom kregal, je kar je... Če menite, da je to fail, če poleg študija nisem imel 1001 projekt okej... Sprašujem kaj se sedaj realno da postoriti in tako izboljšati svoje možnosti.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

Janac ::

oemdzi je izjavil:

Nočem karkoli pametovat, ampak to smo mi imeli v drugem letniku SŠ programa Tehnik Računalništva...potem pa nekdo z diplomo šele osvoji to znanje?

Točno tako, sem mislil, da je to samoumevno, saj konec koncev sprašujem za primere iz PRAKSE ljudi iz iste stroke. Če rečem da sem sistemc, pa mi predpisuje, da ne znam operacijskega sistema namestiti :S Nevem no kaj si naj mislim :D



Pozabi na izobrazbo. Vidim moje sošolce na prej omenjeni šoli, vprašaj jih kaj pomeni OS. Žalostno je, da bodo postali Tehniki računalništva.

SeMiNeSanja ::

@oemdzi - poglej na začetek, kaj si napisal - izpostavljal si poznavanje pisarniških aplikacij (še to ne ravno vrhunsko), zamolčal pa znanja za katera si se šolal. Če bi meni poslal tako ponudbo za delovno mesto, bi romala direktno v koš.

Samoumevno je, da informatik obvlada pisarniška orodja. Da pa res OBVLADA tudi vsa ostala znanja okoli mrež in informacijskih sistemov, pa še zdaleč ni samoumevno! Če bi temu bilo tako, nebi rabil inštruirati 'informatikov', včasih celo čisto osnovne zadeve, ker jih enostavno ne obvladajo.

@Janac - ti pa ne pametuj preveč - sem mel mulca Vegovi, pa se na šoli ni nič naučil od vseh tistih famoznih reči. Če ga neb sam teral, da še kaj pomiga in kero stvar spozna na svojo pest, nebi po domače povedano znal do tri preštet, kar se tiče 'mrežologije'.

oemdzi ::

Samoumevno je, da informatik obvlada pisarniška orodja.


Ja do določene stopnje definitivno. Si pa upam trditi, da 99% ljudi, po faksu niti več ne zadovoljuje kriterijem naprednega znanja (mu tudi sam ne, da bi se upal oceniti 10/10 bi moral kar nekaj ur zapraviti, da si osvežim znanje)

Recimo kaj me je motilo pri zavodu za zaposlovanje:

Vaše računalniško znanje:
MS Word slabo, dobro, zahtevno
MS Excel slabo, dobro, zahtevno
...

Nek ekonomist bo rekel uu to pa sem nekaj mel v šoli pa doma sem delal, pa združevati dokumente znam.. Bom dal napredno... Potem pa jaz ko dobro vem, da je še kaj bolj zahtevnega od združevanja dokumentov označim recimo dobro, ker za razliko od njega vem kaj še obstaja. In povsod forsirajo ta dva znanja, pa sem jih dopisal. Skratka če bi me preverjali glede znanja bi nekega skladiščnika, ki nezahtevno uporablja world impresioniral, neko predavateljico tega predmeta pa... Verjemi, da je ogromno trikov notri, ki prav pridejo in jih ne pozna ravno vsakdo. Torej kar želim povedati je, da se mi sanja ne kaj njim pomeni osnovno poznavanje nečesa in kaj napredno, zato pa me tudi izredno zanima kak primer iz prakse, lahko kar konkretno kaj je kdo moral početi...

Skratka jaz si ne upam napisati, da obvladam nekaj kar sicer ne znam popolnoma samostojno izvesti. Je pa res, da sem se nerodno izrazil in vse tisto štel kar pod subnetting.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

SeMiNeSanja ::

Avtomatizacija Office orodij ne spada pod 'znanje Word-a' (mislim na VBA, integracijo z SQL strežnikom in podobna napredna znanja).

Drugače pa se splača navesti, od katerih proizvajalcev switche, routerje, požarne pregrade si že imel v rokah in jih znaš upravljati (in v kolikšni meri)- četudi brez certifikata. Marsikdo razen Cisco opreme ni videl še ničesar drugega, tako da imaš takoj plus točke, če obvladaš tudi rešitve drugih proizvajalcev.

Certifikati so pa niso.... jaz npr. se bom spravil v kratkem obnoviti določen (zame) trivialni certifikat samo zato, ker brez njega ne morem dobiti uradnega statusa inštruktorja - skratka ni certifikat nujno merilo nekega znanja, še manj pa izkušenj. Je pa žal včasih nujen.

jype ::

oemdzi> Recimo kaj me je motilo pri zavodu za zaposlovanje:

Ne hodit na zavod. Tam ni ničesar zate.

sisemen ::

Janac je izjavil:

OP, pridobi kak certifikat, če recimo te zanimajo mreže kak Cisco CCNA...


Jaz mu na podlagi tega ne bi dal službe, dejansko ne bi s tem niti iz množice pokukal, vrednost vseh teh certifikatov je praktično nična in pomeni dvoje: ali je lastnika prejsnje podjetje prisililo, da ga je sel opravljat, ali pa lastniku ni čisto nič jasno in je mislil, da zadeva ima kaksno vrednost.

Pero_SLO ::

Pri delu kjer se večino časa uporablja računalnik je znanje in delo z MS orodji enako kot pisati in govoriti slovensko, ampak slednjega ne pišemo v prošnje, CV-je.... Neznanje uporabe MS orodij v današnjem času za nekoga s končano srednjo šolo je zame nepismenost.

LP

m0LN4r ::

Za office imaš ECDL, sam sem ga opravil z sošolci v gimnaziji v 2. letniku.

Načeloma bi blo res fajn, da vsak človek, ki dela z računalnikom obvlada te stvari, ampak je daleč od resnice.

Ravno tajnice so tiste, ki znajo samo eno in isto zadevo naredit in to tako kot so se jo leta 1995 naučile in nič več. Pa še to bolj šepavo.
Vprašaj koliko diplomantov sami oblikujejo diplomske? 1%?
Malo popvrašaj une uradne osebe na občini, kak se kaj naredi danes 2014.

Poznam računovodkinje, poštarje, zavarovalne agente, inšpektorje, ki tega offica znanja nimajo pa vseeno iz dneva vdan sedijo pred pcjem in klikajo pa pišejo z enim prstom.
Eni še mejla oz. outlooka ne vejo uporabljat.

Zato pa v avstriji, nemčiji, švici itn. iščejo tudi takšno podporo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

ales300 ::

Predlagam da iščeš delo v tujini in pustiš tele slovenske računalniške podgane, ki ne znajo drugega kot žaliti človeka, ki je hodil 15 let v šolo, da se stepejo za drobtinice.

Jaz vem da bom šel po diplomi na FRI takoj v tujino, pa čeprav bom šel rožice sadit ali pa jarke kopat.

issak ::

Janac je izjavil:

OP, pridobi kak certifikat, če recimo te zanimajo mreže kak Cisco CCNA...


V ITju velikokrat razni certifikati ne štejejo prav dosti. Pač imaš Cisco certifikat, a cela firma kjer želiš delati stoji na ProCurvah, D-Linkih in open sourcu. Poleg tega so tovrstni certifikati dragi in v tem časi lahko postoriš marsikaj drugega. ITjevci hitro vidijo kaj znaš in česa ne.


OP: nauči se postaviti Linux server iz nule (na virtualki) brez grafičnega vmesnika, da bo gor laufal apache, postfix, firewall. Nauči se postaviti Nagios ali Zabbix. Prav pride tudi kakšen Active directory (Windows in Linux), samba in NFS, pri omrežjih se spoznaj z VLANi in bridgi.

V tisti virtualki kjer teče linux server (Debian, Ubuntu ali CentOS so med bolj uporabljanimi), namesti najrazličenjše storitve (naprimer Jabber server), navadi se command linea (grep, cat, cut, less, tail, ls, mv, cp, mount) in nič nebi škodilo če se taistih komand naučiš tudi v Windows PowerShellu (ekvivalenti komand, ki so native naloženi v PowerShell).

Vse to se da naložiti in probavati tudi na Raspberry PI, ki je poceni in malo porabi, tako da si lahko doma postaviš majhen serverček (če ne drugega da ti torrente ponoči downloada, in da ga lahko upravljaš preko smartphona - tu pride prav forwardiranje portov na routerjih, firewall ipd.)

Veliko ITjevcev se požvižga na razne certifikate, in veliko bolj cenijo kar sam narediš v prostem času, da vidijo da si zmožen se sam lotevati projektov (še tako malih, nima veze), da se sam spomniš kaj bi še lahko dodal in ne.

Postavi si spletno stran in imej gor blog o vsem kar počneš (v angleščini), in samemu sebi piši how-to za kakršnkoli projekt ki se ga lotevaš (na področju računalništva ali pa tudi obdelave lesa in sajenja cvetja). Dokumentacija je pomembna, dobro napisana dokumentacija pomeni da boš čez 3 mesece za isti projekt porabil 3 ure namesto 3 dni. Prvi entry na tvojem blogu je lahko 'how to set up web hosting on raspberry pi' naprimer.

Mogoče ti (pa še komu drugemu) zgoraj napisano kaj pomaga.

Invictus ::

issak je izjavil:

Janac je izjavil:

OP, pridobi kak certifikat, če recimo te zanimajo mreže kak Cisco CCNA...


V ITju velikokrat razni certifikati ne štejejo prav dosti. Pač imaš Cisco certifikat, a cela firma kjer želiš delati stoji na ProCurvah, D-Linkih in open sourcu. Poleg tega so tovrstni certifikati dragi in v tem časi lahko postoriš marsikaj drugega. ITjevci hitro vidijo kaj znaš in česa ne.

Tako razmišljanje vodi v slabe službe, oz. slabe plače. S certifikati v tujini lahko dosežeš 2x ceno. Ali bolje, brez sploh ne boš dobil službe. Če kdo misli da ga bodo v tujini zaposlili brez Cisco certifikatov za delo na Ciso napravah, mora imeti res dobre reference/priporočila, ampak prej ali slej jih bo moral narediti.

Slovenski delodajalci večinoma ne podpirajo delanja certifikatov, ker to pomeni da zgubijo slabo plačano delovno silo. Ki obvlada zadevo. Kr potem taki ljudje hitro uidejo na boljša delovna mesta. Oz. bolje plačana.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Če kdo misli da ga bodo v tujini zaposlili brez Cisco certifikatov za delo na Ciso napravah, mora imeti res dobre reference/priporočila, ampak prej ali slej jih bo moral narediti.

V resnici ti jih ni treba narediti nikoli, če imaš za sabo projekte, ki očitno demonstrirajo tvoje znanje.

issak ::

Invictus je izjavil:

issak je izjavil:

Janac je izjavil:

OP, pridobi kak certifikat, če recimo te zanimajo mreže kak Cisco CCNA...


V ITju velikokrat razni certifikati ne štejejo prav dosti. Pač imaš Cisco certifikat, a cela firma kjer želiš delati stoji na ProCurvah, D-Linkih in open sourcu. Poleg tega so tovrstni certifikati dragi in v tem časi lahko postoriš marsikaj drugega. ITjevci hitro vidijo kaj znaš in česa ne.

Tako razmišljanje vodi v slabe službe, oz. slabe plače. S certifikati v tujini lahko dosežeš 2x ceno. Ali bolje, brez sploh ne boš dobil službe. Če kdo misli da ga bodo v tujini zaposlili brez Cisco certifikatov za delo na Ciso napravah, mora imeti res dobre reference/priporočila, ampak prej ali slej jih bo moral narediti.

Slovenski delodajalci večinoma ne podpirajo delanja certifikatov, ker to pomeni da zgubijo slabo plačano delovno silo. Ki obvlada zadevo. Kr potem taki ljudje hitro uidejo na boljša delovna mesta. Oz. bolje plačana.



Mislim da je za prvo zaposlitev bolj važno kako se znajdeš, kot kateri certifikat imaš. Tudi v tujini ni vse tako z rožicami postlano, oni dobijo na desetine tisočev prošenj, vse z diplomo in certifikatom in brez izkušenj, tako da so lahko veliko bolj izbirčni. Ko pa že imaš 5 let izkušenj za sabo, te pa dodaten certifikat lahko dvigne iz kupa prošenj na kupček izbranih prošenj. Na trgu je veliko preveč izobraženega kadra s premalo izkušnjami (pa nikakor ne trdim da je to krivda posameznikov ampak trenutnega trga dela). Še posebaj računalništvo je zelo specifično za vsako firmo, vsak uporablja neke svoje produkte, ali pa sebi prilagojene, in v vsakem primeru se boš moral nečesa novega priučiti. Če imaš na CVju veliko raznih projektov, lahko delodajalec iz tega sklepa da se hitro učiš in da ti ni problem se lotiti nečesa neznanega. Še najbolje je seveda, če imaš oboje, tako lastne projekte, kot tudi certifikate, če si jih lahko privoščiš.

c3p0 ::

CCNA je, če se prav spomnim, okoli 300€, kar ni nek strošek. Pod pogojem, da se naučiš sam.

Poldi112 ::

Po moje ti je glavni problem to, da se ti ne da vlagati časa v učenje, od katerega mogoče ne bo službe. Mislim, a te področje zanima ali ne? Nimaš izkušenj, nimaš certifikatov, tako da ti bo kar izziv najti prvo službo. Imaš pa polno enih projektov, ki iščejo prostovoljce. To te zna motivirati za učenje, pa še reference boš dobil, ki jih nujno potrebuješ.

Čisto za primerjavo, za svoj prvi resni projekt sem se moral naučit php in mysql praktično iz nule. Pa sem se ze takrat videl v sistemski administraciji, kakšno leto sem se že spoznaval z linux-om, ampak priložnost je bila in sem jo vzel. Nič podobnega po tem nisem več delal (vsaj ne v takem obsegu), je pa znanje prišlo prav na presenetljivo dosti koncih. Mogoče je minus samo, da namesto v bash kar v php kakšne skripte na hitro nakucam (kjer je smiselno).

Da ti pa cisco certifikat ne bi pomagal pri ostali opremi je pa tudi skoraj tako, kot da ne boš znal voziti kombi, če si v avtošoli fural cliota. Vzemi si kakšno knjigo, ki uči za cisco izpit in boš hitro videl, kje je tvoje znanje. Lahko ga prodajaš tudi tako, da rečeš, da imaš znanje na nivoju CCENT. Na razgovoru ne bo treba dosti, da se vidi, ali ga imaš ali ne. Za word in excel pa kot rečeno, če boš dal to v reference ti bo avtomatično znižalo vrednost ostalim stvarem (razen če je pod ostalo tudi pomivanje posode).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

mihibo5 ::

c3p0 je izjavil:

CCNA je, če se prav spomnim, okoli 300€, kar ni nek strošek. Pod pogojem, da se naučiš sam.


Preko šole imamo mi 150€ s tem, da imamo inštruktorja.

pegasus ::

Osnovni certifikati ala ccna, rhct res niso nekaj, s čimer bi se hvalil. Napredni ala ccie in rhca pa so vredni, da jih omeniš. A niso poceni ne finančno ne časovno. So pa gotovo eden izmed načinov, kako lahko pelješ svojo kariero.

IL_DIAVOLO ::

In zakaj je excel tako zapostavljen?

Meni je eden boljsih programov...dokaj enostaven in prakticen. Firme cenijo ljudi ki obvladajo ta program. Idealen za vodenje evidence.

jype ::

IL_DIAVOLO> Idealen za vodenje evidence.

Huh?

Ne vem kolk je Excel kej idealen. Sej ni ACID?

c3p0 ::

pegasus je izjavil:

Osnovni certifikati ala ccna, rhct res niso nekaj, s čimer bi se hvalil. Napredni ala ccie in rhca pa so vredni, da jih omeniš. A niso poceni ne finančno ne časovno. So pa gotovo eden izmed načinov, kako lahko pelješ svojo kariero.


So sigurno vredni, a že precej vezani na nekega proizvajalca oz. arhitekturo. CCNA/P ali RHCE kot zaposlovalec nikoli ne bi zapostavil ali spregledal na CVju.

Medtem, ko F(E)RI dandanes uspešno končajo ljudje, ki nimajo nobenega praktičnega znanja, dobivajo razni certifikati vedno višjo veljavo. Sploh takšni, ki se jih ne da napiflat na pamet iz raznih "braindumpov".

oemdzi ::

Sem že ponoči dal downloadat CentOS in grem za zečetek začeti z Linux serverjem in kasneje pe obnavljati znanje glede MS 2008 serverja, nato nadaljujem. Hvala za konkretnejše odgovore, sploh mi je všeč odgovor osebe issak in še nekoga preko ZS, ki sta podala nekaj bolj sprecifičnega.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

urli ::

No OP je inženir informatike, kar pomeni, da ima končano 2 letno šolo, ki so, roko na srce, bolj same sebi namen in vse prej kot zahtevne. Na takšne šole se bolj vpisuje zaradi stopnje izobrazbe ne pa da boš po koncu ne vem kaj veliko odnesel, ker pravzaprav nimaš kaj oz. zelo malo.

cekr ::

oemdzi je izjavil:

Sem že ponoči dal downloadat CentOS in grem za zečetek začeti z Linux serverjem in kasneje pe obnavljati znanje glede MS 2008 serverja, nato nadaljujem. Hvala za konkretnejše odgovore, sploh mi je všeč odgovor osebe issak in še nekoga preko ZS, ki sta podala nekaj bolj sprecifičnega.


Lej, samo postavljanje sistemov ti kaj dosti ne bo prineslo.
Moraš dobit nek konkretem primer in delat na njem.
Če se misliš igrat z Linuxom, si recimo vzemi Slackware. Zelo verjetno je, da se bo kje zataknilo. S telovadbo boš prišel do cilja. Ne pa mislit, da boš vse obvladal.
Ko k meni pride kakšen s prošnjo za službo, me najprej zanima, s čim si krajša proste urice.
Zakaj takšno vprašanje?
Informatiko moraš živeti, jo moraš imeti v krvi, te mora zanimat. To predvsem zato, da vidim, če se osebek zaveda, da kar danes zna, bo jutri uporabno samo toliko, da se bo lažje naučil kaj novega. Več pa ne. Če nekdo ni pripravljen tega sprejet, potem je bolje, da počne kaj drugega.
Mora pa znati ločit med informatiko in realnim življenjem. Takšnih, ki so zaljubljeni v računalnike, ne rabimo.
Pa še: nihče te ne bo zaposlil, da boš potrjeval njihovo znanje. Vedno moraš poznat tudi kaj drugega, kaj novega... Meni je vedno OK, ko od drugih zvem kaj novega.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Daedalus ::

Če ciljaš na kako večjo firmo, potem se pozanimaj, kaj tam cenijo. Verjetno kak comp-tia papir ne bi škodil.
Če ciljaš na kak startup, preštudiraj eno samo hipstersko tehnologijo, ki jo častijo v tem startupu in se jim javi.


V startupu moraš biti precej bolj multipraktik, kot v kaki večji firmi. Znanje samo ene "hipsterske tehnologije" bo precej premalo. V veliki firmi se lahko pa zelo skrivaš.

@OP - glede konkretnih znanja pa - Windows server, Linux server, monitoring oboje, odkrivanje in reševanje težav, multi tier aplikacije, kup networking kratic (poznavanje in znati delati z njimi), podatkovne baze, skriptanje, deployment in management orodja, podpora razvoju, uvajanje novih tehnologij... ene par zadev, ki se dandanes razumejo pod opisom del sistemskega inženirja. Al pa devops nekinekihipsterski buzzword. Za programerje pa naj kak iz foha napiše.

Pa ja, kak certifikat pomaga. Še bolj pa redni obiski zanimivih konferenc in kak kos github profila, ki dokazuje, da nekaj pa le znaš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Glugy ::

pismo vsi ene supermane pričakujete k iščete zaposlene. da se še v prostem času ukvarja z tem? Človek sj zdravnik se tud ne ukvarja v prostem času z eksperimenti. Pač ko si v službi si v službi k si doma si pa doma. Ne morš od človeka pričakvat pa da zdj živi in diha za to. važn da je informatik pa da se je pripravljen učit ob delu ..včasih je blo tko da so te firme uvajale za tiste projekte k so te nucal zdej je pa zgleda vse tko da se morš kr neki učit kar sploh verjetn ne boš nucal. ker je ful enih stvari k se jih lahk pr informatiki učiš. no drugo je pa ko te šola uči bedarije ki ti na delovnem mestu ne bodo prov pršle.

Ampak ja ..jz če bi tole prebral predn bi se vpisal za informatiko bi se gladko premislil. Stari da boste vi mene teral pa pričakoval čudeže..pa da še v prostem času bogve kake projekte se grem. Hvala lepa.

Mal offtopic pa če kdo ve mi lahk odgovori na privat ampak a je sploh še možn dobit kkšn normaln poklic kjer ne rabš bit superman pa da zaslužš neki normalnga. Ker informatika vidm da to ni.

Daedalus ::

Eni imamo res radi to kar počnemo. In pol kaj naredimo še v prostem času, ker se nam res da. Če hočeš biti dober v čemerkoli (pa ne slovenija dober, bolj EU/ZDA dober) je pač treba vložiti več, kot osem ur na dan sedenja v službi.

Mal offtopic pa če kdo ve mi lahk odgovori na privat ampak a je sploh še možn dobit kkšn normaln poklic kjer ne rabš bit superman pa da zaslužš neki normalnga. Ker informatika vidm da to ni.


Definiraj "neki normalnega". Pa vedno lahko greš v JS živortarit za 700€/mesec, to pa res ni problem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Glugy> Mal offtopic pa če kdo ve mi lahk odgovori na privat ampak a je sploh še možn dobit kkšn normaln poklic kjer ne rabš bit superman pa da zaslužš neki normalnga. Ker informatika vidm da to ni.

Loh ploščice polagaš, doma maš pa beton v kopalnci.

Invictus ::

Daedalus je izjavil:


V startupu moraš biti precej bolj multipraktik, kot v kaki večji firmi. Znanje samo ene "hipsterske tehnologije" bo precej premalo. V veliki firmi se lahko pa zelo skrivaš.

V velikih firmah se nič ne skrivaš, samo dobiš točno določena opravila za delat. Pač ne serješ na vseh področjih po malo ampak enega zrihtaš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daedalus ::

V velikih firmah se nič ne skrivaš, samo dobiš točno določena opravila za delat. Pač ne serješ na vseh področjih po malo ampak enega zrihtaš.


Seveda se da skrivati. Videno, pa ne samo enkrat. Plus povprečen management overhead uspešno povečuje čas, ki ga rabiš, da kaj narediš. V startupu pa praviloma ni prostora za ozko specializirane ljudi. Se jih najame za krajši čas, če se jih res rabi. Drugačen tip podjetja, drugačna organizacija dela. Vsakemu svoje ane.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Invictus ::

Daedalus je izjavil:

V velikih firmah se nič ne skrivaš, samo dobiš točno določena opravila za delat. Pač ne serješ na vseh področjih po malo ampak enega zrihtaš.


Seveda se da skrivati. Videno, pa ne samo enkrat. Plus povprečen management overhead uspešno povečuje čas, ki ga rabiš, da kaj narediš. V startupu pa praviloma ni prostora za ozko specializirane ljudi. Se jih najame za krajši čas, če se jih res rabi. Drugačen tip podjetja, drugačna organizacija dela. Vsakemu svoje ane.

Skrivat se da povsod, tudi v malih firmah. Videl tudi sam kako folk dela po velikih firmah. Tako slovenskih kot tujih.

Kar poglej koliko malih firm ima informatike, njihova infrastruktura je pa narejena bog pomagaj.

Startup? Večina slovenskih startupov dela precej trivialne aplikacije. Zadnjič je en član komisije rekel da sploh nagrade ne bi podelili zaradi brezzveznih idej.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

pegasus ::

To se sliši kot da je bil slovenc, Mazzini style ;)

Mene na tem mestu zanima, kako prideš do delovnega mesta šalabajzerja po nazivu "informatik" v kateremkoli podjetju... da winse rebootavaš in tonerje menjaš in da te za to še plačujejo?

kixs ::

V vsakem, ki zaposljuje 100+ ljudi, ki delajo z racunalnikom. Sicer pa v nobenem ne bos delal samo tega kar si napisal - recimo ene 10% casa pa res.

Poldi112 ::

@glugy to kar ti je nastel je osnova, da lahko sploh delaš. Saj mehankar tudi ne bo zaposlil nekoga, katerega dosedanje izkušnje so voziti avto. Če te področje zanima ni težko investirati časa v učenje - ker te to zanima/zabava. Če te pa ne pa raje takoj obupaj.

Centos za začetek je čisto ok. Itak večinoma srečuješ debian in rhel. Slack je precej obsolete.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

AndrejO ::

Glugy je izjavil:

pismo vsi ene supermane pričakujete k iščete zaposlene. da se še v prostem času ukvarja z tem?

Glede na to, kar je OP izpostavil kot svoje "konkurenčne prednosti", si lahko vsakdo misli, da je govora o skoraj popolnoma nekvalificiranem začetniku. Če vstopiš v karierno pot tako pozno s tako malo znanja, potem boš pač moral svoj osebni čas vložiti v razvoj. To je cena, ki jo plača vsakdo, ki tega ni počel že med študijem.

Osebno sicer mislim, da je OP med študijem dobil mnogo bolj relevantna znanja, samo ni še ugotovil kako jih prikazati in se z njimi dokazati.

Glugy je izjavil:

Človek sj zdravnik se tud ne ukvarja v prostem času z eksperimenti. Pač ko si v službi si v službi k si doma si pa doma. Ne morš od človeka pričakvat pa da zdj živi in diha za to.

Kaj počno zdravniki, nimam pojma. Za informatiko pa se v splošnem ne zahteva, da v svojem času delaš stvari za podjetje, hkrati pa je neizpodbitno dejstvo za čisto vsako panogo, da je najbolj zaželjen in najlažje zaposljiv tisti kader, ki uživa v tem, kar počne po 1/3 delovnega dneva. Temu se v trenutnih gospodarskih pogojih ni možno izogniti in zato je pomembno, da si človek najde nekaj, kar ga hkrati veseli in mu omogoča preživetje, ne pa samo eno ali pa samo drugo.

Glugy je izjavil:

važn da je informatik pa da se je pripravljen učit ob delu..včasih je blo tko da so te firme uvajale za tiste projekte k so te nucal zdej je pa zgleda vse tko da se morš kr neki učit kar sploh verjetn ne boš nucal.

Na trenutnem trgu dela so te možnosti izjemno majhne. Število kadrovskih štipendij je kazalec, ki to pokaže. Kolikor vidim okoli sebe, te bodo v najboljšem primeru starši in država držali pri življenju, medtem ko pridobivaš reference ali čakaš na takšno loterijo.


Glugy je izjavil:

ker je ful enih stvari k se jih lahk pr informatiki učiš. no drugo je pa ko te šola uči bedarije ki ti na delovnem mestu ne bodo prov pršle.

Ne vem na kakšna znanja ciljaš ti, vendar pa me je mojih preteklih 20 let naučilo, da je najpomembnejše znanje to, kako se hitro in sproti učiti novih stvari. Vsako specifično znanje vezano na določeno tehnologijo ali, bog ne daj, določeno podjetje, je v IT-ju hitro pokvarljiva roba. Vnaprej napovedati, kaj se bo obdržalo in kaj ne, je podobno prerokovanju iz kristalne krogle.

sisemen ::

issak je izjavil:

OP: nauči se postaviti Linux server iz nule (na virtualki) brez grafičnega vmesnika, da bo gor laufal apache, postfix, firewall. Nauči se postaviti Nagios ali Zabbix. Prav pride tudi kakšen Active directory (Windows in Linux), samba in NFS, pri omrežjih se spoznaj z VLANi in bridgi.

V tisti virtualki kjer teče linux server (Debian, Ubuntu ali CentOS so med bolj uporabljanimi), namesti najrazličenjše storitve (naprimer Jabber server), navadi se command linea (grep, cat, cut, less, tail, ls, mv, cp, mount)


Zanimivo, kako vlada v Sloveniji percepcija, da je pa znanje linuxa alfa in omega. Ti povem po več kot desetletju dela s svetovnimi korporacijami, da je linuxa po svetu zgolj za okus, tudi med serverji. Saj se sliši lepo, ko se bobna s statistiki o uporabi linux serverjev ampak konec koncev človek ugotovi, da se z njim v okoljih, kjer je treba opraviti nemoten delovni proces dejansko ukvarja malo kdo. Bojim se, da na slotechu obstaja precej zamegljena podoba realnosti linuxa.

marvin42 ::

joj, sisimen, zdaj bo šel pa pogovor v OT :)
Mostly Harmless

Invictus ::

sisemen je izjavil:


Zanimivo, kako vlada v Sloveniji percepcija, da je pa znanje linuxa alfa in omega. Ti povem po več kot desetletju dela s svetovnimi korporacijami, da je linuxa po svetu zgolj za okus, tudi med serverji.

Znanje Solarisa in AIX zna biti precej boljše plačano kot znanje Linuxa ...

Čeprav se pravzaprav 90% stvari lahko naučiš na Linuxu ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Znanje Solarisa in AIX zna biti precej boljše plačano kot znanje Linuxa ...

Seveda, ker tega nihče ne zna.

Razlog je seveda v tem, da je Linux že skoraj popolnoma nadomestil Solaris in AIX.

sisemen> ampak konec koncev človek ugotovi, da se z njim v okoljih, kjer je treba opraviti nemoten delovni proces dejansko ukvarja malo kdo.

Zabavna ocena. Na čem pa temelji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vstop v svet Network Administratorja

Oddelek: Loža
303511 (2038) tony1
»

Kako priti iz nič čim hitreje do službe v IT industriji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6318755 (15883) vostok_1
»

Študij in zaposlitev v IT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14233523 (27769) lobo_feroz
»

potrdila o znanju racunalnistva (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
596614 (4781) Mr.B

Več podobnih tem