Forum » Problemi človeštva » Civilna iniciativa Apače - dvojna obdavčitev??
Civilna iniciativa Apače - dvojna obdavčitev??
Temo vidijo: vsi
aerie ::
Pismo, sorry, res sem retardiran ene malo. A lahko, prosim, povzameš in napišeš, tisti del teksta, ki te moti. Zanima te izvor davčne olajšave za delavce migrante? Pa, hmm, če je to to, recimo...
Da, da, neustavna piše, saj se razumemo, zato pa pravim, da Apačani ne bodo ničesar dosegli, razen, da se odselijo iz Slovenije, ki bi jih raje imela za proračunske porabnike socilane podpore kot pa da bi jih nagradila za samoiniciativnost s podaljšanjem tiste Pahorjevo olajšave.
http://www.delo.si/gospodarstvo/finance...
Ne. Zanima me vir na spletu, kjer imajo zapisano kaj točno zahtevajo in zakaj. Seveda podkrepljeno z ustreznimi argumenti. Tvoji argumenti se vrtijo okoli usmiljenja do teh ljudi. Pozabljaš pa, da imajo opravka z državo in ne cerkvijo.
jype ::
Ker je rekel, da vprašajte mene: Redno sem zaposlen v ljubljanski gospodarski družbi in prejemam plačo, ki je obremenjena toliko, kot predpisuje zakon. Za prevoz dobim 36 evrov za mesečno vozovnico za ljubljanske avtobuse in za malico dobim toliko, kot je predpisano (ne vem na pamet, mislim da okoli 6 evrov na dan).
Skratka, nobene davčne optimizacije ni nikjer.
jernejl ::
in če bi si države od tega vzele (različne) dohodnine, bi dobršen del denarja končal nazaj v proračunih držav članic in bi šlo samo za neke vrste redistribucijo, čemur pa ta del budgeta EU ni namenjen, saj naj bi bil porabljen za plače uslužbencev.
Pa saj tudi zaposleni v javnem sektorju plačujejo dohodnino - torej, država jim da plače, vendar jim del vzame nazaj. Tudi to potem ni najbolj logično.
Potem bi Slovenec, ki bi od recimo 10kEUR plače plačal slovenskih 50% davka, bil v Bruslju, kjer bi tudi večino časa živel, v izrazito slabšem finančnem položaju kot recimo Belgijec, ki bi plačal le npr. 20% davka svoji državi, živel pa bi v enakem okolju kot Slovenec. To ne bi bilo pošteno in bi tudi povzročilo, da bi bila enaka delovna mesta različno zanimiva za ljudi iz različnih držav, kar pa ni v skladu z duhom EU.
Slovenski delavci v tujini so v podobnem položaju. Nekateri v tujini sicer preživijo le 10 ur dnevno, drugi pa tam ostanejo ves delovni teden in pridejo domov le čez vikend. Tako je Slovenec, ki živi in dela na Dunaju, bistveno bolj obdavčen od avstrijskega kolega, čeprav morda zaslužita enako bruto plačo in imata enake stroške, saj živita v istem okolju.
Ne. Zanima me vir na spletu, kjer imajo zapisano kaj točno zahtevajo in zakaj. Seveda podkrepljeno z ustreznimi argumenti.
Jaz kakega njihovega spletnega vira nimam, izhajam pa iz dejstva, da ti ljudje "pol življenja" preživijo v tuji državi (nekateri manj, drugi več). Tam so tudi drugačne razmere za življenje in delo in temu primerni so tudi tamkajšnji davki in plače.
Če delajo v tujini in živijo v sloveniji, potem davek od dohodka plačajo v tujini (dohodnina), davek od potrošnje pa v sloveniji (ddv, trošarine, in tudi druge paradavke oz. prispevke). Meni se to zdi dovolj pošteno in razumem jezo ljudi, ki jim država ni zmogla in znala priskrbeti služb ali ustreznih pogojev za delo, zdaj bi pa vseeno tudi k njihovim plačam pristavila svoj pisker (čeprav z njimi nima nič opraviti).
neterk ::
Pismo, sorry, res sem retardiran ene malo. A lahko, prosim, povzameš in napišeš, tisti del teksta, ki te moti. Zanima te izvor davčne olajšave za delavce migrante? Pa, hmm, če je to to, recimo...
Da, da, neustavna piše, saj se razumemo, zato pa pravim, da Apačani ne bodo ničesar dosegli, razen, da se odselijo iz Slovenije, ki bi jih raje imela za proračunske porabnike socilane podpore kot pa da bi jih nagradila za samoiniciativnost s podaljšanjem tiste Pahorjevo olajšave.
http://www.delo.si/gospodarstvo/finance...
Ne. Zanima me vir na spletu, kjer imajo zapisano kaj točno zahtevajo in zakaj. Seveda podkrepljeno z ustreznimi argumenti. Tvoji argumenti se vrtijo okoli usmiljenja do teh ljudi. Pozabljaš pa, da imajo opravka z državo in ne cerkvijo.
Ekstra pozno je, se dobro, da ne svetim s to zadevo v spalnici zdaj, tablica, ceprav precej velika, pa je obupno neprakticna. Ne slovim kot usmiljen, bolj obratno, ce ze, ne bom se spuscal v detajle. Moj argument je nagrada za samoiniciativnost, ce ze doma ne dobi dela, niti preko interneta. Jutri dalje, ce bo se zelja, mene je ze minilo, sem povedal, kar sem zelel, vasa mnenja in pravne argumentacije so pa pac samo to. Ah, jaz delam na svoji davcni zakoniti optimizaciji, ne gre se najbolhe, a bo ze. Enkrat
zee ::
jim država ni zmogla in znala priskrbeti služb
To *NI* naloga drzave!
Drzava mora zgolj poskrbeti za okolje, ki stimulira ustvarjanje sluzb in posla preko enostavne zakonodaje, delujocega sodstva in nizkih davkov.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
To je odvisno od ureditve družbenega sistema države, zato pa je bolje citirati cel stavek:
Tako so pokrite vse možnosti (in s "pogoji za delo" je mišljeno prav okolje, ki ga navajaš) :)
jim država ni zmogla in znala priskrbeti služb ali ustreznih pogojev za delo
Tako so pokrite vse možnosti (in s "pogoji za delo" je mišljeno prav okolje, ki ga navajaš) :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
solatko ::
ZaphodBB - In izplačuješ si minimalno plačo, tako kot večina obrtnikov in samozaposlenih. Enačiš zaslužke tvoje firme in plače ljudi, ki delajo v tujini.
Razlika je pač v tem, da ti večino dnevnih potreb kupuješ na firmo in od dobička plačaš 20%-ov davka, za minimalca pa imaš večino dohodnine vrnjene ali v okviru olajšav.
Tem tvojim sodržavljanom pa holcer plačuje za pometanje cca 2k€/mesečno in naša dohodnina naj bi jim pobrala skoraj polovico tega zasluženega denarja, preko dohodnine (padejo namreč v precej visok razred).
Po drugi strani pa birokrati v EU ustanovah ne plačujejo dohodnine v državi, kjer so rezidenti!
Temu pravite enakopravnost na davčnem področju.
Ko si boš ti izplačal plačo v višini, ki si jo dejansko daješ in plačal vse prispevke iz tega (za večino dnevnih potreb firminega denarja, da ne govorimo o avtu, pralnem stroju, spalnici......, kar si vse kupil na račun firme), potem boš razumel Apaške proteste.
V A si namreč podjetnik ne more iz firminega denarja, kupovati stvari za privatno uporabo, se vse šteje med bonitete, ki pa padejo pod dohodninsko osnovo.
Tukaj nakladate o priviligiranosti ljudi, ki namesto sociale, hodijo delat tja, kjer je delo in predvsem redna plača, taki, ki imate zaposlene študente, delavce na minimumu (pridnim plačujete malo več preko kilometrin, dnevnic) in s tem goljufate DURS ne celi fronti, po drugi strani pa bi gastarbajterjem slekli gate.
Razlika je pač v tem, da ti večino dnevnih potreb kupuješ na firmo in od dobička plačaš 20%-ov davka, za minimalca pa imaš večino dohodnine vrnjene ali v okviru olajšav.
Tem tvojim sodržavljanom pa holcer plačuje za pometanje cca 2k€/mesečno in naša dohodnina naj bi jim pobrala skoraj polovico tega zasluženega denarja, preko dohodnine (padejo namreč v precej visok razred).
Po drugi strani pa birokrati v EU ustanovah ne plačujejo dohodnine v državi, kjer so rezidenti!
Ko si boš ti izplačal plačo v višini, ki si jo dejansko daješ in plačal vse prispevke iz tega (za večino dnevnih potreb firminega denarja, da ne govorimo o avtu, pralnem stroju, spalnici......, kar si vse kupil na račun firme), potem boš razumel Apaške proteste.
V A si namreč podjetnik ne more iz firminega denarja, kupovati stvari za privatno uporabo, se vse šteje med bonitete, ki pa padejo pod dohodninsko osnovo.
Tukaj nakladate o priviligiranosti ljudi, ki namesto sociale, hodijo delat tja, kjer je delo in predvsem redna plača, taki, ki imate zaposlene študente, delavce na minimumu (pridnim plačujete malo več preko kilometrin, dnevnic) in s tem goljufate DURS ne celi fronti, po drugi strani pa bi gastarbajterjem slekli gate.
Delo krepa človeka
luli ::
Ker je rekel, da vprašajte mene: Redno sem zaposlen v ljubljanski gospodarski družbi in prejemam plačo, ki je obremenjena toliko, kot predpisuje zakon. Za prevoz dobim 36 evrov za mesečno vozovnico za ljubljanske avtobuse in za malico dobim toliko, kot je predpisano (ne vem na pamet, mislim da okoli 6 evrov na dan).
Saj ne, da te ne bi podpiral, ampak je pa vseeno še nekaj potrebno dodati.
1. Firma ustvari v Sloveniji minimalno.
2. Druga firma je odprta v Delaware-u.
3. Vmes povprašaš na forumu, kako denar prenekazati med firmami.
4. Država subvencionira firmo včasih letno tudi preko 10% prometa
----------------------
Pod črto si poštenjak, da ti ni para.
Unilseptij ::
in če bi si države od tega vzele (različne) dohodnine, bi dobršen del denarja končal nazaj v proračunih držav članic in bi šlo samo za neke vrste redistribucijo, čemur pa ta del budgeta EU ni namenjen, saj naj bi bil porabljen za plače uslužbencev.
Pa saj tudi zaposleni v javnem sektorju plačujejo dohodnino - torej, država jim da plače, vendar jim del vzame nazaj. Tudi to potem ni najbolj logično.
Res ni, ampak gre vsaj za denar ene in iste države članice, ki ga pač lahko razporeja in preklada, kakor želi. V primeru EU uslužbencev pa bi države (recimo Belgija, kjer je večina EU institucij) pobirale dohodnino zase iz prispevkov drugih držav, ki bi jih te vplačale v proračun EU za plače uslužbencev. EU pa je le unija držav in žal (ali pa k sreči ) ne unija državljanov, zato se vse (bremena in bonitete posameznih članic) vedno računa glede na državo in ne na posameznega državljana te države.
In ja, če vprašaš mene bi bilo precej bolj transparentno, če proračunska postavka "Dohodki iz dohodnine" ne bi vključevala tudi del proračunske postavke "Plače javnih uslužbencev", kjer je odhodek naveden v bruto znesku. Tako bi prihranili pri administraciji obračunavanja in prenakazovanja denarja iz enega žepa v drugega, hkrati pa bi še videli, da je naš javni sektor glede na dejansko maso neto plač, ki jo država izplača, nadpovprečno učinkovit.
Potem bi Slovenec, ki bi od recimo 10kEUR plače plačal slovenskih 50% davka, bil v Bruslju, kjer bi tudi večino časa živel, v izrazito slabšem finančnem položaju kot recimo Belgijec, ki bi plačal le npr. 20% davka svoji državi, živel pa bi v enakem okolju kot Slovenec. To ne bi bilo pošteno in bi tudi povzročilo, da bi bila enaka delovna mesta različno zanimiva za ljudi iz različnih držav, kar pa ni v skladu z duhom EU.
Slovenski delavci v tujini so v podobnem položaju. Nekateri v tujini sicer preživijo le 10 ur dnevno, drugi pa tam ostanejo ves delovni teden in pridejo domov le čez vikend. Tako je Slovenec, ki živi in dela na Dunaju, bistveno bolj obdavčen od avstrijskega kolega, čeprav morda zaslužita enako bruto plačo in imata enake stroške, saj živita v istem okolju.
Če prav razumem gre v tem primeru za dnevne migrante, torej ljudi, ki v tujini res le delajo in se vsakodnevno vozijo na delo in domov. Pa tudi če ne, imaš seveda prav, vendar pa tukaj spet trčimo ob načela EU in suverenost posameznih držav članic, saj nihče ni dolžan zagotavljati, da Slovenec lahko dela v Avstriji pod enakimi pogoji kot Avstrijec, medtem ko je EU za svoje uslužbence dolžna zagotavljati ravno to, da omogoči enako možnost participacije za državljane vseh svojih članic. Ne pravim, da je ta ureditev absolutno najboljša možna, ampak dokler EU ne postane dejansko unija državljanov in ne držav, se po mojem tukaj kaj dosti ne da storiti.
Invictus ::
Jaz jih podpiram, dokler ne bodo tudi zaposleni v EU institucijah plačevali razliko do naše dohodnine, do takrat pa finger tej skorumpirani, zbirokratizirani politični nomenklaturi.
Zakaj pa za birokratske mrhovinarje ne zahtevate enakih davkov, kot jih imate tisti, ki davke plačujete v SLO. Vas je strah, je lažje hebat reveže?
Zato ker večina sploh ne ve kake davčne in finančne ugodnosti imajo zaposleni v evropskih inštitucijah.
Če bi vedeli, bi bila večina takoj za ukinitev EU.
Zato pa Slovenci ne pridemo nikamor dlje, kot do kupa gnoja. Tak narod ne rabisovraga, hudičevo pa rabi trdega gospodarja, da mu iz glave zbije fovšijo.
Slovenec rabi predvsem trdega gospodarja, da ne bluzi zaradi stvari ki jih je upravičen plačati gospodarju.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
ZaphodBB ::
ZaphodBB - In izplačuješ si minimalno plačo, tako kot večina obrtnikov in samozaposlenih. Enačiš zaslužke tvoje firme in plače ljudi, ki delajo v tujini.
Ti si pravi mali jasnovidec. Ali me ti tukaj dejansko obtožuješ davčne utaje? Da ne boš trdil, da gre za nesporazum ko te bom tožil zaradi obrekovanja.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Ziga Dolhar ::
Mravlek: Zahteva se argumentirana debata. Pravila
https://dolhar.si/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()
Ti si pravi mali jasnovidec. Ali me ti tukaj dejansko obtožuješ davčne utaje? Da ne boš trdil, da gre za nesporazum ko te bom tožil zaradi obrekovanja.
Invictus, za neke super strokovnega delavca s prihodki 10k€ ali več, si nenavadno prepirljiv. Ne vem, če to delaš iz zabave, pozicije moči ali pa si preprosto pač mlad, ampak to je, če mene vprašaš, res neumnost, da si mahaš z nekimi tožbami tu preko.Sicer pa, hvala za post, izvedel nisem ničesar konkretnega, razen, da imaš nek nišni položaj na trgu in nobenega ne pustiš zraven, Apačanom pa očitaš, da zahtevajo neenakost pred zakonom.
Invictus, za neke super strokovnega delavca s prihodki 10k€ ali več, si nenavadno prepirljiv. Ne vem, če to delaš iz zabave, pozicije moči ali pa si preprosto pač mlad, ampak to je, če mene vprašaš, res neumnost, da si mahaš z nekimi tožbami tu preko.Sicer pa, hvala za post, izvedel nisem ničesar konkretnega, razen, da imaš nek nišni položaj na trgu in nobenega ne pustiš zraven, Apačanom pa očitaš, da zahtevajo neenakost pred zakonom.
Nisem prepirljiv. Samo na spolni organ mi gre ker nekdo hoče zase posebvne pravice, ki nimajo nobene osnove, ne v zakonodaji Slovenije, ne v ustavi Slovenije, in niti ne v evropskem pravnem redu.
In ne, nisem mlad. Imaš za sabo kar nekaj let.
Zdaj pa še nehajte zganjati fovšijo zaradi moje službe. Pač nočem povedati kje delam. jype in še nekateri so povedali, jaz pač ne bom. Sprijazni se s tem. To da nočem povedati kje delam, pa nima prav nobene veze s položajem Apačev. Oni preprosto zahtevajo da so izjeme v slovenski davčni zakonodaji. Tega preprosto ne morem podpirati.
Smurf ::
5 strani debate, pa se niti enega tehtnega argumenta, zakaj bi delavci v Avstriji bili posebnost. Razen nekaj custvenih izlivov, da njim pa ze ne bodo jemali denarja.
Iz tega lahko samo sklepam, da v resnici ni razloga, da ne bi bili obdavceni, kot vsi ostali.
Iz tega lahko samo sklepam, da v resnici ni razloga, da ne bi bili obdavceni, kot vsi ostali.
Vidiš, da si nepismen.
Kaj ti nam odgovorim ZaphodBB
Tudi ti boš gratal deklasiranec, razen če si si pri koritu, ki so ti omogočili starši
....
Zakaj Apače? Pridi v Apače pa boš videl, kako je tu! Tu ni Ljubljana, verjemi mi žal...
Kje si pa ti razbral, da sem iz Ljubljane? Ker razumem, da se moramo vsi držati pravil?
Nepismeni lumpenproletarci, ki delajo v osovraženem kapitalizmu, kamor se bodo, za njihovo dobro upam, tudi čimprej preselili in se asimilirali v kulturo, ki spoštuje njihov doprinos.
Tudi mi bi cenili njihov doprinos, če bi doprinesli kar so dolžni in čisto nič več. Če menijo, da je slovenija krivična do njih - potem naj se pa za božjo voljo preselijo. Saj menda neprestano poudarjajo, da v Sloveniji nimajo interesov. Naj štrajkajo v Avstriji.
PaX_MaN ::
5 strani debate, pa se niti enega tehtnega argumenta, zakaj bi delavci v Avstriji bili posebnost.
Je bil: zato, ker so se odločl da ne bodo socialni problem.
Sam pol je treba dat enako olajšavo (dohodnino znižat na tako kot je v avstriji) vsem 0.8M zaposlenim slovencem, ne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
srus ::
Iz države, ki mi je pobrala 50% tistega kar sem zaslužil in 22% tistega kar potrošim in kjer nimam niti najmanjše informacije o tem kakšno pokojnino bom imel, sem se preselil v državo, ki mi pobere 39% tistega kar zaslužim in 13% tistega kar potrošim in kjer do centa natančno vem kakšno je stanje na mojem pokojninskem računu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: srus ()
Če prav razumem gre v tem primeru za dnevne migrante
Olajšava je za tiste, ki se vozijo domov dnevno ali tedensko (čeprav mi ni povsem jasno, zakaj recimo delavcem v tujini, ki se vračajo domov enkrat mesečno, olajšava ne bi pripadala):
Čezmejni delovni migrant je zavezanec, ki zaradi opravljanja dela v tujini odhaja v tujino in se dnevno ali najmanj enkrat tedensko vrača v Slovenijo
Z vidika obdavčitve v Sloveniji so ti migranti lahko v podobnem položaju kot nekdo, ki dela v EU institucijah. Tako da ne vem, zakaj bi bila "enaka možnost participacije" v EU institucijah kaj več vredna od tistih, ki ne delajo v teh institucijah.
5 strani debate, pa se niti enega tehtnega argumenta, zakaj bi delavci v Avstriji bili posebnost.
Da bi bili delavci v Avstriji izjema, bi bila res neumnost.
Gre pa za delavce, ki delajo v tujini. Ne samo v Avstriji. Tam hodijo v službo, tam prejmejo dohodek, tam preživijo del svojega življenja.
Zakaj bi potem plačevali davek na dohodek še v Sloveniji?
(Potem bi lahko enaka logika veljala še za ostale davke; če grem v Nemčijo kupit hladilnik, bom plačal 19% DDV - torej bi moral v Sloveniji doplačati razliko, da bom enakopraven z ostalimi državljani?)
jype ::
srus> sem se preselil
Fajn. Jaz moram sicer še vedno plačevati, ker sicer stari starši tisočev ljudi po državi ne bi dobili sredstev za preživetje.
Fajn. Jaz moram sicer še vedno plačevati, ker sicer stari starši tisočev ljudi po državi ne bi dobili sredstev za preživetje.
PaX_MaN ::
Z vidika obdavčitve v Sloveniji so ti migranti lahko v podobnem položaju kot nekdo, ki dela v EU institucijah. Tako da ne vem, zakaj bi bila "enaka možnost participacije" v EU institucijah kaj več vredna od tistih, ki ne delajo v teh institucijah.
Sej če ne razumeš francosko se dobi prevod tud v slovenščini:
samo oprostitev plačila nacionalnega davka za nadomestila, ki jih izplačuje Unija, omogoča institucijam Unije, da učinkovito izvajajo svoje izključne pristojnosti za določitev dejanskega zneska dohodkov svojih uradnikov in da bi bila taka pristojnost izključena, če bi države članice ohranile pravico, da te prihodke obdavčijo v skladu s svojim davčnim sistemom.
[...]
Pogodbe izključujejo dohodke, ki jih Unija izplačuje uradnikom, iz davčne suverenosti držav članic in da je bila ta izključna pristojnost Unije, da določa dejanske zneske dohodkov uradnikov, nujna za krepitev neodvisnosti upravnega osebja Unije od nacionalnih organov, hkrati pa tudi za zagotavljanje enakega obravnavanja uradnikov z različnim državljanstvom.
[...]
člen 13 Protokola prepoveduje državam članicam uvedbo kakršne koli obdavčitve, popolne ali delne, dohodkov uradnika ali uslužbenca Unije, ki jih izplačuje Unija.
[...]
Člen 13, drugi odstavek, Protokola o privilegijih in imunitetah Evropskih skupnosti, ki je bil prvotno priložen k Pogodbi o ustanovitvi enotnega Sveta in enotne Komisije Evropskih skupnosti, nato pa na podlagi Amsterdamske pogodbe k Pogodbi ES, je treba razlagati tako, da nasprotuje nacionalni zakonodaji, kot je ta v postopku v glavni stvari, ki v okviru zgornjega praga davka, kot je davek na premoženje, upošteva dohodke, vključno s pokojnino in nadomestilom za dokončno prenehanje delovnega razmerja, ki jih Evropska unija izplačuje svojim uradnikom in uslužbencem ali svojim nekdanjim uradnikom in uslužbencem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
Gre pa za delavce, ki delajo v tujini. Ne samo v Avstriji. Tam hodijo v službo, tam prejmejo dohodek, tam preživijo del svojega življenja.
Zakaj bi potem plačevali davek na dohodek še v Sloveniji?
Zato ker to urejajo meddržavni sporazumi. In ker ima dnevni migrant ekonomski in življenjski interes v Sloveniji. Beri, žena in otroci živijo v Sloveniji in koristijo usluge slovenske države. Pa kolikokrat bo treba to napisat da bo povprečna raja to razumela ?
(Potem bi lahko enaka logika veljala še za ostale davke; če grem v Nemčijo kupit hladilnik, bom plačal 19% DDV - torej bi moral v Sloveniji doplačati razliko, da bom enakopraven z ostalimi državljani?)
To je Evropa rešila z EU zakonodajo in ukinitvijo carin. Pa vseeno ni tako preprosto. Recimo za avte, ki jih kupiš v drugi državi, kar lepo plačaš dodatne dajatve. Recimo na Danskem ... Tako da tudi EU ni povsem trgovinsko odprta ...
Za vsak usran hladilnik pa res nima smisla zafrkavat folk. Premalo donosa ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Tvoja ocena o "donosnosti" izvira iz:
1.
2.
3.
Jaz moram sicer še vedno plačevati, ker sicer stari starši tisočev ljudi po državi ne bi dobili sredstev za preživetje.
Ja, vseh 537.000 upokojencev, poleg 240.000 delavcev iz javnega sektorja, ampak od kdaj si pa prav ti nek solidarnež?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neterk ()
Tvoja ocena o "donosnosti" izvira iz:
1.
2.
3.
Iz enostavnega dejstva, da ljudje v okolju z odprtimi mejami živijo bolje od tistih, ki ne smejo nikamor brez da bi jim veliki brat to dovolil.
Primer - Severna in Južna Koreja. Vzhodna in zahodna nemčija.
Bob Rock ::
En cisto laicen izracun, kjer mislim, da je srz problema.
Ker nisem financnik, ekonomist,... naj kdo, ki si je bolj strokovno na jasnem z zadevo, popravi.
V SLO so potni stroski in malica neobdavceni (slovenski delavci imajo olajsavo).
V AT je tako malica kot prevoz na delo obdavcen.
Na primer...
Pot iz MB v Graz je dolga 70km, 140km v obe smeri.
Postavka za prevoz na delo v SLO je 0.18€ na kilometer.
20 dni v mesecu (ceprav je po vecini kak dan, dva vec).
Na grobo to pomeni:
140 km x 0.18€ x 20 dni = 504€ x 12 mesecev = 6.048,00€ na letni ravni
Nadomestilo za prehrano v SLO znasa 6,12€ na dan.
Torej:
6,12€ x 20 = 122,40€ x 12 mesecev = 1.468,80€ na letni ravni
Skupaj to nanese 6.048€ + 1.468,80€ = 7.516,80€
Kar pomeni, da ima delavec, zaposlen v Sloveniji, pod enakimi pogoji (le da znotraj SLO meja) "olajsavo" v visini 7.516,80€.
Ce delavec, ki je zaposlen v tujini (SLO davcni rezident) zeli, da se enaka olajsava uposteva tudi pri njem, pa zeli davke utajit, izsiliti privilegije,...
Ker nisem financnik, ekonomist,... naj kdo, ki si je bolj strokovno na jasnem z zadevo, popravi.
V SLO so potni stroski in malica neobdavceni (slovenski delavci imajo olajsavo).
V AT je tako malica kot prevoz na delo obdavcen.
Na primer...
Pot iz MB v Graz je dolga 70km, 140km v obe smeri.
Postavka za prevoz na delo v SLO je 0.18€ na kilometer.
20 dni v mesecu (ceprav je po vecini kak dan, dva vec).
Na grobo to pomeni:
140 km x 0.18€ x 20 dni = 504€ x 12 mesecev = 6.048,00€ na letni ravni
Nadomestilo za prehrano v SLO znasa 6,12€ na dan.
Torej:
6,12€ x 20 = 122,40€ x 12 mesecev = 1.468,80€ na letni ravni
Skupaj to nanese 6.048€ + 1.468,80€ = 7.516,80€
Kar pomeni, da ima delavec, zaposlen v Sloveniji, pod enakimi pogoji (le da znotraj SLO meja) "olajsavo" v visini 7.516,80€.
Ce delavec, ki je zaposlen v tujini (SLO davcni rezident) zeli, da se enaka olajsava uposteva tudi pri njem, pa zeli davke utajit, izsiliti privilegije,...
Vidiš, da si nepismen.
Se opravičujem, ker nisem na vašem intelektualnem nivoju, kaj šele materialnem, da česa bolj kompleksnega ne omenjam Točno je razvidno, zakaj sem za podaljšanje (do katere sicer ne bo prišlo) Pahorjeve olajšave v nerazvitih regijah za folk, kjer je država s svojimi odločitvami enostransko razvijala samo določene dele države. Bodo pa pač te izselitve pomenilo (domnevam, čeprav sem očitno nepismen) verjetno manj prihodka v blagajno, nekdo je nekje napisal, da se izseljujejo bolj izobraženi in konkurenčni. Kakšni tepci
PaX_MaN: hvala, zdaj pa razumem.
Skratka, dohodki slovencev, ki delajo v avstriji, ne bi smeli biti drugače obdavčeni od avstrijskih kolegov.
Kolikokrat bo treba povprečnemu človeku še razložiti, da žena ni domača žival, ampak (če živi/dela/je brezposelna v sloveniji) plačuje enake davke kot ostali državljani v istem položaju, ki nimajo družinskih članov, kateri hodijo delat v tujino?
Šoloobveznih otrok nimajo vsi, davke v sloveniji (razen dohodnine, ki je plačajo manj) pa plačujejo vsi.
Zakaj potem država terja migrante za usran hladilnik ali dva?
Morda bi bilo pa več donosa, če bi obdavčili nakupe v tujini...
hkrati pa tudi za zagotavljanje enakega obravnavanja uradnikov z različnim državljanstvom.
Skratka, dohodki slovencev, ki delajo v avstriji, ne bi smeli biti drugače obdavčeni od avstrijskih kolegov.
Beri, žena in otroci živijo v Sloveniji in koristijo usluge slovenske države. Pa kolikokrat bo treba to napisat da bo povprečna raja to razumela ?
Kolikokrat bo treba povprečnemu človeku še razložiti, da žena ni domača žival, ampak (če živi/dela/je brezposelna v sloveniji) plačuje enake davke kot ostali državljani v istem položaju, ki nimajo družinskih članov, kateri hodijo delat v tujino?
Šoloobveznih otrok nimajo vsi, davke v sloveniji (razen dohodnine, ki je plačajo manj) pa plačujejo vsi.
Zakaj potem država terja migrante za usran hladilnik ali dva?
Morda bi bilo pa več donosa, če bi obdavčili nakupe v tujini...
Iz enostavnega dejstva, da ljudje v okolju z odprtimi mejami živijo bolje od tistih, ki ne smejo nikamor brez da bi jim veliki brat to dovolil.
Primer - Severna in Južna Koreja. Vzhodna in zahodna nemčija.
Ja, tudi slovenska levica se poteguje za sicer enostranski izstop iz EMU, bi pa želela ohranjati prednosti in možnosti varčevanja v bolj stabilni valuti, ne pa tudi vračanje dolgov Še malo, pa se bomo razumeli v celoti, imam občutek
thramos ::
Kolikšna pa je "olajšava" za tega delavca v Avstriji?
A če gre delat v Mongolijo, bo mel olajšavo par 100k €?
Resno, ukinit vse olajšave za malico in potne stroške. Kam grem lahko protestirat?
Kolikšna pa je "olajšava" za tega delavca v Avstriji?
Pendlerpauschal sem pozabil uracunat, imas prav.
Za taksno pot da AT cca. 70EUR mesecno olajsave.
Kar po tem pomeni, da je zgoraj omenjeni skupni znesek 7.516,80EUR - 70EUR x 12 = 6.676,80EUR
A če gre delat v Mongolijo, bo mel olajšavo par 100k EUR?
Ce mu znese dnevno migrirat v Mongolijo, mu IMO po zakonu pripada.
- spremenil: Bob Rock ()
Lej živ bog olajšav in davkov ne obračunava tako kot si želijo Apači.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
perci ::
Bob Rock: Sicer je tale tvoj izračun za debato popolnoma nerelevanten, ampak vseeno. A ti misliš, da si lahko v SLO kar 0,18 EUR izplačuješ na prevožen km? Misliš, da Mariborčani, ki se vozijo v LJ dobijo toliko? Vlak, avtobus, kombinacija obojega...ring a bell?
thramos ::
http://www.arbeiterkammer.at/beratung/s...
Pendlerpauschal - 291€ mesečno kjer ni javnega prevoza, 57-168€ kjer je javni prevoz (če sem prav razumel).
Torej Apači želijo pobirat dovjno olajšavo in še ne plačevat dohodnine, hohoho.
Pendlerpauschal - 291€ mesečno kjer ni javnega prevoza, 57-168€ kjer je javni prevoz (če sem prav razumel).
Torej Apači želijo pobirat dovjno olajšavo in še ne plačevat dohodnine, hohoho.
Ne, ampak nekoč pa to ni bilo problematično in to, pazi, s strani nekako leve SD, ki bi morala biti ena prvih za to, da do tega ne pride. So pa se pogoji zaposlovanja po 2004 resnično spremenili, na slabše. Zato domnevam, vkolikor mi vaša intelektualna superiornost in vserazumevajoča-visokost to dovoli, da se bodo nekateri izselili, nekateri bodo pa preprosto nehali delati v tujini, ker se jim pač več ne bo splačalo jebati z vsem tem. Ne verjamem, da bo izplen iz tega naslova pozitiven na dolgi rok, lahko pa me, hehe, mene, nepismenega, držite za besedo.
Ne, ampak nekoč pa to ni bilo problematično in to, pazi, s strani nekako leve SD, ki bi morala biti ena prvih za to, da do tega ne pride. So pa se pogoji zaposlovanja po 2004 resnično spremenili, na slabše. Zato domnevam, vkolikor mi vaša intelektualna superiornost in vserazumevajoča-visokost to dovoli, da se bodo nekateri izselili, nekateri bodo pa preprosto nehali delati v tujini, ker se jim pač več ne bo splačalo jebati z vsem tem. Ne verjamem, da bo izplen iz tega naslova pozitiven na dolgi rok, lahko pa me, hehe, mene, nepismenega, držite za besedo.
Seveda ne bodo kar pustili služb v Avstriji zaradi ene dohodnine. Mogoče bodo nekateri zaradi trme plačali dodatne kazni, drugi se bodo preselili v Avstrijo. Večina se bo pa pri učenju davkarskih standardov naredila bedake.
Bob Rock: Sicer je tale tvoj izračun za debato popolnoma nerelevanten, ampak vseeno.
Ne vem zakaj bi bilo to nerelevantno, ce zaradi tega prihaja do razhajanj?
A ti misliš, da si lahko v SLO kar 0,18 EUR izplačuješ na prevožen km? Misliš, da Mariborčani, ki se vozijo v LJ dobijo toliko? Vlak, avtobus, kombinacija obojega...ring a bell?
Poznam par primerov, ki to fino peljejo....tako, da, ocitno se da.
Evo, sem šel sodelavca vprašat, ki se vozi v LJ iz MB.
Dobi 350 EUR na mesec za prevoz (lokalni prevoz MB, vlak MB LJ in lokalni prevoz LJ).
To na letnem nivoju znaša 4200 EUR. Odračunaj dopust in bolniške pa ajde, recimo, da pride na 4000 EUR.
Razdalja pa je 250km/dan kar je skoraj še enkrat večja od tiste, ki si jo ti računal. Da ne omenjam parkirnine v LJ, ki stane cca 80 EUR tule pred našo bajto.
Koga torej ti skušaš zavajati, Bob Rock?
Dobi 350 EUR na mesec za prevoz (lokalni prevoz MB, vlak MB LJ in lokalni prevoz LJ).
To na letnem nivoju znaša 4200 EUR. Odračunaj dopust in bolniške pa ajde, recimo, da pride na 4000 EUR.
Razdalja pa je 250km/dan kar je skoraj še enkrat večja od tiste, ki si jo ti računal. Da ne omenjam parkirnine v LJ, ki stane cca 80 EUR tule pred našo bajto.
Koga torej ti skušaš zavajati, Bob Rock?
Seveda ne bodo kar pustili služb v Avstriji zaradi ene dohodnine. Mogoče bodo nekateri zaradi trme plačali dodatne kazni, drugi se bodo preselili v Avstrijo. Večina se bo pa pri učenju davkarskih standardov naredila bedake.
Zaradi odpravljene olajšave 7500€ letno, kar znese ene 625€ mesečno, kar pa potem naredi dnevne migracije nezanimive večini blue-collar poklicev, še posebej, če v Sloveniji dobi neobdavčeno malico in prevoz. Se pravi, če v SLO zasluži kakšnega jurja, v Avstriji pa slabega jurja več, se mu ne bo več splačalo, in se bo odločal, da avstrijski šiht pusti ali pa se odseli. Ampak, počakajmo, komot mi pljunete v obraz čez nekaj let (če me srečate in prepoznate), če se bo izkazalo za drugače. Sam se pač res ne bi igračkal z umikom takšne olajšave v nerazvitih regijah, moja nepismenost gor ali dol
Pa razumite da potni stroški in dohodnina nimajo nič skupnega.
Poleg tega nihče ne sili Apačov da delajo v Avstriji in s tem padejo v meddržavne sporazume o obdavčenju dela. To da so si našli službo tam, super, ampak zakone je pač treba spoštovat.
Vsak ima možnost da tukaj proda vse kar ima, in si novo življenje ustvari v Avstriji. Ampak tam je malo več reda, pa se mi zdi da ljudem ta zahojenost Slovenije kar ustreza ...
Poleg tega nihče ne sili Apačov da delajo v Avstriji in s tem padejo v meddržavne sporazume o obdavčenju dela. To da so si našli službo tam, super, ampak zakone je pač treba spoštovat.
Vsak ima možnost da tukaj proda vse kar ima, in si novo življenje ustvari v Avstriji. Ampak tam je malo več reda, pa se mi zdi da ljudem ta zahojenost Slovenije kar ustreza ...
Zaradi odpravljene olajšave 7500€ letno, kar znese ene 625€ mesečno, kar pa potem naredi dnevne migracije nezanimive večini blue-collar poklicev, še posebej, če v Sloveniji dobi neobdavčeno malico in prevoz. Se pravi, če v SLO zasluži kakšnega jurja, v Avstriji pa slabega jurja več, se mu ne bo več splačalo, in se bo odločal, da avstrijski šiht pusti ali pa se odseli. Ampak, počakajmo, komot mi pljunete v obraz čez nekaj let (če me srečate in prepoznate), če se bo izkazalo za drugače. Sam se pač res ne bi igračkal z umikom takšne olajšave v nerazvitih regijah, moja nepismenost gor ali dol :D
Ti nisi pismen zato, ker misliš da malica in prevoz nista plača.
Utk ::
Se pravi, če v SLO zasluži kakšnega jurja, v Avstriji pa slabega jurja več, se mu ne bo več splačalo, in se bo odločal, da avstrijski šiht pusti ali pa se odseliA ni to logično, da se ne splača delat za jurja več, če ti gre 650 evrov za prevoz, in se voziš eno uro v vsako smer? Če kaj od tega ni res, potem ti pa ta olajšava ne pripada. Kot tudi ne pripada tistemu, ki je po tv jamral, da je med tednom v Avstriji. Sej je to hudič, ampak tudi mu ne bi pripadala, če bi bil med tednom v Kopru.
Aha, seveda, Avstrijci se množično (dnevno ali stalno) selijo v Slovenijo, ne obratno.
Ljudje imaju tu korenine, krog znancev, navsezadnje, lahko grejo sami iz Slovenije, ne more pa Slovenija iz njih.
Zaenkrat... dokler jim ne odnese pokrova, in trenutno ne kaže najbolj spodbudno...
In potem boste funkcionalni-pismenci pa zmagali, kot že tolikokrat...
Genetic ::
Eno hipoteticno vprasanje: ce bi recimo, slovenski delavec v tujini placal visjo dohodnino, kot bi glede na placo placal v Sloveniji, bi mu drzava povrnila razliko?
Zaradi odpravljene olajšave 7500€ letno, kar znese ene 625€ mesečno, kar pa potem naredi dnevne migracije nezanimive večini blue-collar poklicev, še posebej, če v Sloveniji dobi neobdavčeno malico in prevoz. Se pravi, če v SLO zasluži kakšnega jurja, v Avstriji pa slabega jurja več, se mu ne bo več splačalo, in se bo odločal, da avstrijski šiht pusti ali pa se odseli. Ampak, počakajmo, komot mi pljunete v obraz čez nekaj let (če me srečate in prepoznate), če se bo izkazalo za drugače. Sam se pač res ne bi igračkal z umikom takšne olajšave v nerazvitih regijah, moja nepismenost gor ali dol :D
Ti nisi pismen zato, ker misliš da malica in prevoz nista plača.
Malica in prevoz NISTA plača. Plača je točno določena postavka na payrollu. Malica in prevoz sta v bistvu neobdavčen socialni korektiv, nekateri jim pravijo tudi (materialni) stroški, če smo že povsem natančni, vsekakor pa prispeva k vsoti izplačila. Ampak plača dejansko nista, kot tudi olajšave niso plača. Plača je plača, malica in prevoz sta malica in prevoz, olajšava so olajšave.
jan_g ::
Potnih stroškov sem dobil, dokler sem še delal v Sloveniji, malo manj kot 200EUR na mesec, kolikor je znašala mesečna karta za vlak do Ljubljane. Tako da je tistih 0,18EUR/km kar malo optimistična ocena. Zdaj delam v tujini, a ne morem odjaviti rezidenstva zaradi družine oz. otrok. Čeprav partnerka dela in plačuje davke v Sloveniji (torej ne gre glih zato, da se otroci brezplačno švercajo na ostale davkoplačevalce). Opciji sta dve: selim iz Slovenije še družino ali pa se "ločiva" in urediva preživnino, da lahko odjavim rezidenstvo. Zaenkrat bomo še malo počakali, ker je malo nerodno zaradi šolanja otrok, ampak v roku enega leta se verjetno vsi selimo ven.
Potnih stroškov sem dobil, dokler sem še delal v Sloveniji, malo manj kot 200EUR na mesec, kolikor je znašala mesečna karta za vlak do Ljubljane. Tako da je tistih 0,18EUR/km kar malo optimistična ocena. Zdaj delam v tujini, a ne morem odjaviti rezidenstva zaradi družine oz. otrok. Čeprav partnerka dela in plačuje davke v Sloveniji (torej ne gre glih zato, da se otroci brezplačno švercajo na ostale davkoplačevalce). Opciji sta dve: selim iz Slovenije še družino ali pa se "ločiva" in urediva preživnino, da lahko odjavim rezidenstvo. Zaenkrat bomo še malo počakali, ker je malo nerodno zaradi šolanja otrok, ampak v roku enega leta se verjetno vsi selimo ven.
Pozdravljam tvojo odločitev! Upam, da boste dobro uspevali v tujini in se radi vračali domov.
GTX970 ::
Genetic
Ne, to gre samo v eno smer, in sicer da plačaš razliko med državo kjer delaš (AT, DE, CH, FR, UK) in Slo (kjer živiš) .
Če je razlika obrnjena dobiš medaljo iz Sončne uprave.
Ne, to gre samo v eno smer, in sicer da plačaš razliko med državo kjer delaš (AT, DE, CH, FR, UK) in Slo (kjer živiš) .
Če je razlika obrnjena dobiš medaljo iz Sončne uprave.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GTX970 ()
Mavrik ::
Dajte nehajte z osebnimi napadi in zmerjanjem prosim.
The truth is rarely pure and never simple.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Loža | 229364 (99923) | PersonaRuda |
» | Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 28251 (19202) | sampi |
» | DOHODNINA 2017, inženirji potegnili kratko... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 30266 (24247) | St235 |
» | Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33243 (30218) | Matko |
» | Delo - Avstrija ( Graz )Oddelek: Loža | 27611 (13828) | Isotropic |