» »

Problemi z izostritvijo-Nikon dslr-pomoč!

Problemi z izostritvijo-Nikon dslr-pomoč!

menjalnik ::

Par dni imam že probleme pri fotografiranju.

-Prvi je, da včasih ne glede koliko pritiskaš na sprožilec noče fotografirat, kot bi bil gumb pokvarjen in izostri nekaj na pol(nobenega opozorila da je kaj narobe).
-Drugi problem je, da enostavno noče izostrit predmeta samo motorček dela na polno ali pa ostri nekaj par cm stran

Ročno deluje normalno! Čim v roke primem starejši dslr Canon ostri tako, kot mora pa še mnogo hitrejše. Ker sumim, da jaz delam napako bi prosil za pomoč :) Naj še omenim, da teh problemov prej nisem imel in sem do sedaj naredil okrog z tem aparatom 1500 posnetkov. Gre za Nikona D3300 in objektiv 18-105mm.

Metering imam nastavljen na "matrix"
Focus mode na "auto servo-af" oz "continious servo af"?
Af area mode imam večinoma nastavljeno na "Dynamic area" oz "single point"

Hvala za pomoč

skyline ::

a) usran objektiv ali svetlobni jašek od AF senzorja (malo verjetno, če imaš samo en objektiv in ga ne daješ dol prav pogosto).
b) umira ti AF motor.

Fotič je narjen tako, da noče narest fotke, če nima potrditve, da je subjekt izostren (zelena pika levo spodaj v okularju). Nothing you can do about it.

Misliš, da bi že umiral motorček pri več kot en mesec starem aparatu? Ojkektiv je čist še filter sem dal stran, če ga slučajno moti pa je isto. Ne objektivov ne menjam:)

dottor ::

Če poznaš koga ki ima kak objektiv za posodit samo za test provaj če ni z objektivom kaj narobe. Drugače pa je napaka na fotoaparatu. Pač D3300 jih je narjeno na par 10k komadov in večja kot je linija večji je procent napak. Nekaj se jih da ugotovit že v fazi sestavljanja (vizualne napake), nekatere pa šele z uporabo (lahko ne takoj ampak po par dneh/tednih/mesecih uporabe).
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

sajko ::

Kakšen subjekt pa fotkaš in na kakšni razdalji? Da nisi ostril bliže, kot je minimalna fokusna razdalja za tvoj objektiv (če sem pravilno izbrskal je meja 45cm). Nekateri objektivi imajo tudi omejevalce, kjer spreminjaš minimalno ter maksimalno razdalja fokusiranja (preveri če so kakšni knofi s številkami na objektivu).

Bellzmet ::

Če so se problemi začenjali pojavljati "kar naenkrat" je verjetno kriva oprema. Oz. če je 1500 fotk delalo v redu sedaj pa več ne je pomoje sigurno kriva oprema. Nesi na servis oz. sprobaj z drugim objektivom, da vidiš ali je kriv fotoaparat ali objektiv.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

s1m0n ::

D3300 nima vgrajenega motorčka za ostrenje tako, da če je problem nastopil sedaj pa ga prej ni bilo je lahko krivec objektiv (njegov motorček). Ali kak drug faktor (nepravilna uporaba / nerazumevanje delovanja...)

McClane ::

Če si iz Ljubljane, nesi k Beseničarju. Tam boš lahko probal še z kakšnim drugim objektivom. Če dela, potem ok, če pa ni pa lahko takoj oddaš v servis.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

creed ::

Ce imas focus mode na continious, ti ne bo zapiskalo med ostrenjem, bo pa konstanno ostrilo (ob napol pritisnjenem prozilcu) tudi ce spreminjas kader. Prestavi na AF-S (single) ostalo nima veze (metering mode in AF area). Pa poglej ce imas na objektivu vklopljeno avtomatsko ostrenje...da nisi pomotoma premaknila na MANUAL focus.

LP

krho ::

Jaz imam Canonov D40 s podobnim problemom in je definitivno objektiv..
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Te beepe in tisto lučko med ostrenjem sem vse izklopil:PZa hec sem dal objektiv prvič po mesecu dni dol in nazaj gor in zdaj je spet začelo delovat8-O

s1m0n ::

Ta beep je zelo uporaben, če nisi v prostorih kjer je moteče (cerkev, poroka...)

Jaz na mojem sem ga že v štartu izklopil ker mi je nadležen. Če ne ločiš zelenega kvadrata od rdečega kdaj je fokusirano...

reml ::

Pozdravljeni,

Malo si bom sposodil temo, saj imam tudi problem z izostritvijo vednar pri snemanju videa. Sem precej nov v svetu dslr fotoaparatih, pa bi rad z mojim Nikonom D3200 z objektivom AF-S DX NIKKOR 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR snemal videe. V navodilih ni nekih tezkih nastavitev za snemanje videa. Je mozno sploh nastavit da ti med snemanjem zadeva samodejno ostri? Če vselej pol-pritisnem gumb za sprozilec mi ostri, vendar je precej nerodno, da za vsako razlicno oddaljenost pritiskam sprozilec. Sem si za video izbral napacen objektiv? Prosim, za kaksen nasvet.

Hvala in lp
To go..where no computer has gone before ...

Jaz sem zadevo rešil tako, da sem D7100 priklopu na tablico (OTG kabel je 1$ na ebayu) in pol imam touch to fokus funkcijo...

kurjač ::

@reml
Spremeni nastavitev v Focus mode. Sedaj imaš fokusiranje nastavljeno na AF-S (single servo AF), če želiš da bo fokusiralo neprekinjeno premakni nastavitev na AF-F (full time servo AF).
Postopek: vklopi aparat, izberi recimo zeleno avtomatiko, pritisni tipko Lv za ogled preko LCD, pritisni tipko info in AF-S spremeni na AF-F
Sicer je zadeva za moj okus neuporabna, ker se sliši motor, ostri prepočasi.....lahko se tolažiš s tem, da tudi veliko dražji aparati ne opravljajo zadevo tako kot za to namenjena naprava.

Poglej ostale posnetke, morda najdeš sprejemljivo rešitev

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nikon D3300

Oddelek: Pomoč in nasveti
241567 (1352) GiGaBaJt
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14025391 (20242) schurda
»

Sonyjeve fotografske novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7416923 (13225) technolog
»

Kateri DSLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6512314 (5982) JayKay

Več podobnih tem