» »

Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami

Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami

«
1
2

pikulja ::

Pozdravljeni,

pred cca. 2 meseca smo vgradili toplotno črpalko in sicer enofazno 8 kW. Do sedaj, do prvega resnejšega mraza nismo imeli težav z njo, po malo resnejšem mrazu pa so se nam pojavile težave z občasnim izpadom glavnih varovalk v hiši in sicer ob konicah. Do izpada ene izmed treh varovalk pride ob konici ko začne črpalka obratovati s cca. 4.8 kW. Na isto linijo kot črpalka je priključena še ena pečica, hladilnik z zamrzovalnikom, stacionarni računalnik, grelec v kopalnici ter nekaj manjših potrošnikov. Nazadnje, ko nam je izpadla varovalka razen hladilnika z zamrzovalnikom na tej veji ni bilo drugega večjega porabnika. Obračunska moč v hiši je 7 kW, varovalke pa so 3 x 20 A.
Sedaj pa me zanima, ali bo glede na opisano, rešitev, da povečam glavne varovalke na 3 x 25 A ali je tudi tu še vedno lahko problem. Ali je potrebno poleg zunanjih varovalk povečati/zmanjšati tudi notranje varovalke ( na veji, kjer je TČ je sedaj 16A varovalka). Ali bi bilo pred menjavo glavnih varovalk vseeno dobro dobiti električarja da mi preveri vejo na katero je vezana TČ.

Prav lepo vas prosim za kakršen koli nasvet kaj nam je storiti, ne bi rad prvo zamenjal glavne varovalke na 3x25A ter plačeval drago spremembo, nato pa čez dan dva ugotovil, da to ni bilo dovolj.

Najlepša hvala, Andrej
  • spremenilo: pikulja ()

Tribal ::

8kW črpalka ima cca 2.5kW maksimalno električno moč, to je max 11A. Problem da ti ven meče je preobremenjena faza. Poglej kaj imaš na tej fazi vse priklopljeno in poskusi preurediti faze tako, da bodo večji porabniki porazdeljeni na vse tri faze. S povečanjem na 3x25A dovoda dobiš na fazo 5A več, kar ne pomeni da potem ne bo varovalka pregorela. Lahko pa tudi s tokovnimi kleščami malo premeriš tokove...

Machete ::

Še ena manj verjetna, a neredka možnost je, da ti nekje zamaka, ali voda ali kondenz.. Pri toplotni, če ni bila 100% inštalirana or. priklopljena, mogoče pri kakem drugem aparatu.
Meni je metalo ven, ker je recimo čisto malo začela puščati črpalka (pumpa :)) (sicer od centralne peči) in je bilo po menjavi le te ok.

pikulja ::

Machete; hvala na odgovoru, vendar je ta opcija skorajda izključena. Težava je definitivno v preobremenjenosti faze, na katero je vezana TČ, to se vidi iz tega, da varovalko vrže ven samo občasno, ko se zgodi konica.

Tribal; tudi tebi hvala za odgovor, omenil si da ima TČ 2.5 kW maks. el. moč, iz merilca porabe energije je razvidno, da ob konici TČ vleče okoli 4.8 - 5.0 kW sicer za kratek čas. Kot si dejal, pa bo prej kot povečanje glavne varovalke na 3x25A bolje, da dobim električarja, kateri mi bo razbremenil fazo na kateri je TČ. Ali si mnenja, da glavne varovalke po razbremenitvi vseeno povečamo ali ne?

Hvala

telexdell ::

...Na isto linijo kot črpalka je priključena še ena pečica, hladilnik z zamrzovalnikom, stacionarni računalnik, grelec v kopalnici ter nekaj manjših potrošnikov...

Že ta obremenitev je lahko kritična za 20 A varovalke. Če živiš v enostanovanjski hiši potem imaš skoraj vse najmočnejše porabnike na tej fazi. Ostane ti še štedilnik ter pralni in pomivalni stroj (pa kakšen drobiž).
Poskusi najti najmanj obremenjeno fazo in daj nanjo toplotno črpalko. Če bo stvar potem delovala boš hitro opazil. A sam mislim, da stanovanjska hiša, katera za kuhanje uporablja elektriko in za ogrevanje TČ pod 25 A skoraj ne more shajati. Pa še tu je potrebna pametna porazdelitev porabe po fazah in pametna izbira notranjih varovalk.

PS- sam imam npr. IR grelnik v kopalnici in pralni stroj vezano na skupno 10 A varovalko. Vsak porabnik posebej deluje brez problemov, če pa se vključit oba skupaj pa izpade 10 A varovalka v hiši in ne 20 A zunaj.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Invictus ::

Toplotno črpalko daj na ločeno varovalko, brez ostalih zadev.

Ne vem zakaj ti tega že prej niso naredili ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SaXsIm ::

@Machete - če bi bil problem v kratkem stiku, potem ne bi metalo pancarke ven. Fazo imaš preobremenjeno, to je dejstvo. Glede na spremembo porabnikov, je seveda treba napeljavo prilagoditi novi situaciji.

EDIT: @pikulja - pa najbrž je linija precej preobremenjena, ker pancerke ne odletijo ob majhni kratkotrajni špici. V izogib požaru na napeljavi priporočam, da čimprej pripraviš nov načrt elektro inštalacije, z na novo prerazporejeno bremenitvijo po fazah.
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

Tribal ::

4.8 ali 5kW porabe je lahko samo špička katera pa ne bo odkurila pancerke. Je pa dejstvo, da če je zraven še pečica ali bojler na isti fazi pa zaradi tega odkuri varovalko. 3x20A je več kot dovolj za enodružinsko hišo, ne na 3x25A ker bo samo strošek večji. Enega električarja (pa ne uradno je predrago) pa naj malo pogleda kaj je kam vezano in naj uredi porabe po fazah.

LP

Machete ::

SaXsIm je izjavil:

@Machete - če bi bil problem v kratkem stiku, potem ne bi metalo pancarke ven.


Res je. Spregledal da gre za pancarke.

mirator ::

Tako kot so že nekateri ugotovili. Preobremenjeno imaš fazo, zato je potrebno v razdelilcu urediti enakomernost obremenitve po fazah. Bolj kot povečanje priključne moči se ti splača vgraditi limitorje toka za vsaki fazo, ki ti v primeru preobremenitve izklopi manjpomembne tokokroge in jih po dolečenem času, ko preobremenitev izgine, ponovno priklopi.

pegasus ::

mirator je izjavil:

splača vgraditi limitorje toka za vsaki fazo,
Interesantno ... tudi to obstaja? Lahko link na kak konkreten izdelek, da vidim, kako to izgleda?

mirator ::

Jaz sem vgradil že pred leti ABB limitor tip system proM LSS1/2. Sem pa nekje zasledil, da imajo sedaj podobno tudi pri Schneider electric. Linka nimam, lahko pa poguglaš na ABB slovenije (ali TDR Trading) in Schneider electric Slovenija in tanm povprašaš.

telexdell ::

pikulja je izjavil:

Težava je definitivno v preobremenjenosti faze, na katero je vezana TČ, to se vidi iz tega, da varovalko vrže ven samo občasno, ko se zgodi konica.


Iz tega sklepam, da ima vgrajene omejevalce toka in ne NV varovalk. 20 A NV varovalke ne pregorijo niti pri jakosti 32 A toka, medtem ko so omejilci toka nastavljeni precej bolj natančno in izklopijo mnogo prej, kot pregori NV varovalka (pancerka). Če so omejilci toak vgrajeni imamo na vratim merilne omarice nameščeno tipko za njihov ponovni vklop. Če pa jih nimamo, pa moramo za vsako menjavo varovalke klicati dežurnega in menjavo kar mastno plačati.

V primeru, da omejilcev toka ni vgrajenih potem bo problem rešljiv s prerazporeditvijo faz, če pa so, pa bo verjetno potrebno izvesti prerazporeditev porabnikov in povečati priključno moč.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

mirator ::

Zanimivo, da si primerjavo dal ravno za 32A, kar je točno 1,6 x 20 A, kar pomeni tok, pri katerem varovalka zanesljivo odklopi

cekr ::

Ne vem, zakaj prodajalec že na začetku ni razjasnil problema. Če je možnost 3f priklopa, zakaj nisi vzel 3f toplotne? Tako bi vse delalo na 400V pa še porazdelilo bi se. Pri meni gre poraba max. do 3A po fazi pa imam precej močnejšo zadevo.

Kar je, je. Sedaj bo treba pregledat, katera faza je najmanj obremenjena. V vsakem primeru pa dvigni glavne varovalke vsaj na 25A. Seveda, če ti inštalacija to sploh dovoljuje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Invictus ::

Počasi se bodo morali ljudje navaditi da se za vse na 2kW stroije jemlje 3 fazni priklop. Če je seveda možen ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Highlag ::

Pancerka lahko odleti tudi pri manjšem toku kot je zgoraj napisano. Res zdrži večji tok samo to ne traja dolgo časa. Če je varovalka obremenjena se rahlo greje če je tega dovolj po potem pregorela hitreje, kot če bi bila hladna - torej neobremenjena, pa bi jo potem za kratek čas preobremenil.
Never trust a computer you can't throw out a window

telexdell ::

Highlag je izjavil:

Pancerka lahko odleti tudi pri manjšem toku kot je zgoraj napisano. Res zdrži večji tok samo to ne traja dolgo časa. Če je varovalka obremenjena se rahlo greje če je tega dovolj po potem pregorela hitreje, kot če bi bila hladna - torej neobremenjena, pa bi jo potem za kratek čas preobremenil.

Varovalka pregoreti najkasneje v 1 uri, če je preobremenjena za več kot 10 %. Potem pa čas prekinitve potencialno pada.

Vsakič ko varovalko močneje obremenimo (postane topla) pride do izparevanja kovine in zmanjševanja preseka vodnika v varovalki. Tako stare in večkrat močneje obremenjene varovalke lahko pregorijo pri bistveno nižjem toku kot nove. Torej priključimo nov električni porabnik (npr. TČ) in ta med zagoni in preizkusi dela normalno. Po nekaj dnevih ali tednih ali mesecih pa puf pregori varovalka, pri tem pa niti ni nujno, da bi npr. TČ imela maksimalno bremenitev ampak ima zgolj povprečno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

Pri 1,6In bo pancerka NV00 odletela šele po dobri uri, torej 20A pancerka pri 32A. 10% preobremenitve bi pa morala zdržati praktično v nedogled, oziroma vsak toliko časa, da špica mine, ker štedilnik itd sigurno ni priklopljene več kot kakšno uro ali dve.


OP mora imeti tisto fazo _konkretno_ preobremenjeno. Rešitev je jasno, da se TČ premakne na najmanj obremenjeno fazo. Ali pa da se vse ostale večje porabnike veže na skupno 10A varovalko, ki bo ven zmetala stvari, preden bo šla pancerka.

Čudno da 8kW toplota vleče več kot 4kW, očitno se v tem času vklaplja še dodatni električni grelec?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

pikulja ::

Pozdravljeni,

evo, da poročam dogovor današnjega obiska električarja vezano na moj problem. Dogovorila sva se tako, kot smo predvidevali, potegne se svoja samostojna veja TČ na svojo varovalko, maksimalno se ta faza razbremeni večjih porabnikov, enako se potem večje porabnike porazdeli po ostalih dveh fazah. V kolikor nam to uspe, verjetno ne bo potrebno niti pojačevati glavnih varovalk na 3x25 A oziroma se povečevalo naknadno, če se bo izkazalo, da je le to potrebno. Zaenkrat bova rešila ta del, ob prvem prostem času pa bova zamenjala še staro omarico (pancarke) s novimi FID sklopkami.

Hvala vsem skupaj za nasvete in pomoč, Andrej

Scorpia ::

Upam, da vam bo pomagalo. Mi imamo 3x25 A pa nam kljub temu vrže varovalko ven. Smo že dogovorjeni, da bomo dali 3x32 A in upam, da bo pomagalo. Je pa razlika, da je pri nas dvostanovanjska hiša in je problem že, ko eden ima pečico vklopljeno, drugi pa vklopi indukcijsko, ki precej toka pobere. Nato pa sledi mrk... Imamo pa novo napeljavo in tudi peč ima potegnjen svoj kabel (imamo na trifazno) in kljub temu ne pomaga.
////

pikulja ::

Scorpia, to je pa vseeno čudno da vam ven meče glede na opisano. Ali morda veš kolikšni so stroški samega povečanja moči in koliko se to mesečno pozna na računu?

Hvala

Hammer123 ::

8kW toplotna črpalka pomeni, da od sebe da cca 8kW toplotne moči pri npr. A2/W35 oz. A7/W35. In tam je izkoristek relativno visok. Kompresor pa ne deluje na polni moči. S padanjem temperature se mora moč kompresorja malo povečati(s tem pa se tudi poraba el. energije).

Ste se že kaj poigrali z nastavitvami? Največkrat je problem delovanje kompresorja pri polni moči sočasno z vklopom grelcev(odtaljevanje ali izjemno nizka zunanja temperatura). Določene črpalke dopuščajo spremembe intervalov, s katerimi ne potrebujemo večje priklopne moči.

Cca 1 mesec nazaj sem imel pri stranki podoben problem:
-12kW t.č.(nazivna toplotna moč), 3-fazna
-4kW grelec

Priključek je bil 3x16A. Ker(zdaj že bivši) poslovni partner ni preveril priklopne moči, je črpalko na vsake 40min(cikel, po katerem se začne odtaljevanje pri negativnih temperaturah) vrglo ven. nato smo spremenili nastavitve da se grelec in kompresor nikoli ne moreta srečati, pa je problem rešen.

edit:typo

Zgodovina sprememb…

pikulja ::

Hammer, sam imam Mitsubishi Electric Zubadan pa ne poznam, da bi te nastavitve obstajale oz. kje se pride do teh nastavitev. Tudi ne vem kateri grelec si mislil, defrost zunanja enota dela s pomočjo freona in ne grelca.

Hammer123 ::

Bom si malo prebral njihove specifikacije, pa ti javim.

pikulja ::

ok hvala!

Hammer123 ::

Imaš mogoče tole kombinacijo:
notranja enota: PLA-RP71BA2
zunanja enota: PUHZ-HRP71VHA2

pikulja ::

Hammer, imam zunanjo enoto PUHZ-SHW80VHA notranje enote nimam, ker sem sam izdelal kurilnico torej regulacija, toplotni izmenjevalec, obtočna črpalka, flow switch, in vsi preostali drobni elemeti, kateri gredo zraven.

Hammer123 ::

Ok, vidim da ta opcija z grelci tu ne pride v upoštev. Kakšno pa imaš nastavljeno izhodno temperaturo(dvižni vod)? Če bi jo znižal, bi sicer črpalka delala dlje časa pri manjši moči(in višjem COP). Objekt pa boš vseeno segrel.

pikulja ::

Sedaj ima nastavljeno na precej nizko za radiatorsko gretje in sicer 45 stopinj, zaenkrat zadostuje, imam tudi 160 l zalogovnik, tako, da mi non stop vzdržuje vodo 45 stopinj, kot rečeno za zdajšnje temeprature še gre, ko zahladi bom moral ali dvigniti temp. vode na 50 ali pa podaljšati čas ogrevanja, bom videl,...

Tribal ::

Jao kje najdete "zumbadane", pa odtajevanje z el. grelci. Zanimivo kaj vse dandanes kupijo ljudje. Drugače pa 8kW TČ težko kje najdeš trofazno, nekje nad 10kW se začnejo.

Kot omenjeno zgoraj, razbremeni fazo za TČ, če imaš slučajno še kak el. grelec za STV ga obvezno daj na drugo fazo. Pohvale da nisi kupil notranje enote. Črpalko krmiliš z 0-10V?

Scorpia ::

Ja nasa je 12kw pa zato tudi mece. Ampak malo sumim da bo pomagalo, ce boste posebno varovalko/napeljavo dali. Kolk drazje bo prislo se ne vem, ker se je oce menil. Ta teden pridejo pa ko kaj vec zvem, pa porocam.
////

kohoutek111 ::

FID nima prav nič z varovalkami, ne vem, kakšnega električarja imaš?

Vsi predhodniki so pravino povedali, da varovaka pač ne odklopi pri In (takrat ne sme) temveč pri x-krat In, torej pri večjem toku pač prej... imaš tudi varovalke po hitrosti različne (npr. zajček vs polžek, kot v starih časih).













pikulja je izjavil:

Pozdravljeni,

evo, da poročam dogovor današnjega obiska električarja vezano na moj problem. Dogovorila sva se tako, kot smo predvidevali, potegne se svoja samostojna veja TČ na svojo varovalko, maksimalno se ta faza razbremeni večjih porabnikov, enako se potem večje porabnike porazdeli po ostalih dveh fazah. V kolikor nam to uspe, verjetno ne bo potrebno niti pojačevati glavnih varovalk na 3x25 A oziroma se povečevalo naknadno, če se bo izkazalo, da je le to potrebno. Zaenkrat bova rešila ta del, ob prvem prostem času pa bova zamenjala še staro omarico (pancarke) s novimi FID sklopkami.

Hvala vsem skupaj za nasvete in pomoč, Andrej

negotiator ::

Invictus je izjavil:

Počasi se bodo morali ljudje navaditi da se za vse na 2kW stroije jemlje 3 fazni priklop. Če je seveda možen ...


na 16A varovalko lahko daš komot 3500W, edini problem je, če je kakšen motor, ali kaj takega, ker potegne veliko več ob zagonu. če so stare varovalke na nitko, potem še nekako gre, če so pa avtomatske, pa ponavadi ljudje vedno izberejo tahitre in se potem čudijo, zakaj ven meče...
All easy problems have already been solved.

Hammer123 ::

Tribal:
Odtaljevanje s pomočjo el. grelcev(skupaj s kompresorjem in 4-potnim ventilom) je dosti bolj uporabno, kakor brez grelcev. Potrebno je upoštevati, da je celoten sistem brez grelcev pri odtaljevanju pod večjim tlakom in s tem tudi podvržen okvaram.

SaXsIm ::

@negotiator - tudi to gre brez problema z avtomatskimi varovalkami. Pač uporabiš C ali D razred.
SaXsIm

mirator ::

S C še bolj pa z D karakteristiko inštalacijskih odklopnikov je potrebnio biti kar previden. Ni problem izklopa kratkih stikov, problem je preobremenitveni del. Če je upornost kratkostične zanke prevelika, bi bila vgradnja IO s takšnimi karakteristikami nevarna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

Apple ::

Tribal je izjavil:

Jao kje najdete "zumbadane", pa odtajevanje z el. grelci. Zanimivo kaj vse dandanes kupijo ljudje. Drugače pa 8kW TČ težko kje najdeš trofazno, nekje nad 10kW se začnejo.

Kot omenjeno zgoraj, razbremeni fazo za TČ, če imaš slučajno še kak el. grelec za STV ga obvezno daj na drugo fazo. Pohvale da nisi kupil notranje enote. Črpalko krmiliš z 0-10V?


Hmm, moja TČ je 6kW, pa je trofazna...
LP, Apple

negotiator ::

SaXsIm je izjavil:

@negotiator - tudi to gre brez problema z avtomatskimi varovalkami. Pač uporabiš C ali D razred.


Vsekakor - saj sem napisal, da ljudje ponavadi uporabijo občutljivejši razred...
All easy problems have already been solved.

pikulja ::

Mitsubishi Electric je prva trofazna TČ pri 12 kW - ŽAL !

Matko ::

mirator je izjavil:

S C še bolj pa z D karakteristiko inštalacijskih odklopnikov je potrebnio biti kar previden. Ni problem izklopa kratkih stikov, problem je preobremenitveni del. Če je upornost kratkostične zanke prevelika, bi bila vgradnja IO s takšnimi karakteristikami nevarna.

Nevarno je vgrajevanje elementov "na pamet".

Pravilno je:
1) ustrezno načrtovanje (usklajevanje investitorjevih želj, tehničnih pravilnikov, ekonomike...)
2) strokovna vgradnja
3) preskus, meritve

Dabl ::

Hammer123 je izjavil:

8kW toplotna črpalka pomeni, da od sebe da cca 8kW toplotne moči pri npr. A2/W35 oz. A7/W35. In tam je izkoristek relativno visok. Kompresor pa ne deluje na polni moči. S padanjem temperature se mora moč kompresorja malo povečati(s tem pa se tudi poraba el. energije).

Ste se že kaj poigrali z nastavitvami? Največkrat je problem delovanje kompresorja pri polni moči sočasno z vklopom grelcev(odtaljevanje ali izjemno nizka zunanja temperatura). Določene črpalke dopuščajo spremembe intervalov, s katerimi ne potrebujemo večje priklopne moči.

Cca 1 mesec nazaj sem imel pri stranki podoben problem:
-12kW t.č.(nazivna toplotna moč), 3-fazna
-4kW grelec

Priključek je bil 3x16A. Ker(zdaj že bivši) poslovni partner ni preveril priklopne moči, je črpalko na vsake 40min(cikel, po katerem se začne odtaljevanje pri negativnih temperaturah) vrglo ven. nato smo spremenili nastavitve da se grelec in kompresor nikoli ne moreta srečati, pa je problem rešen.

edit:typo

mogoče obstajajo take nastavitve za toplotno črpalko de dietrich AWHP MIT-IN iSystem? imam tudi problem z izpadanjem varovalke ko je zunaj hladnejše,toplotna je ločena na svojo varovalko 20A glavne so pa 3x25

cekr ::

A ti vrže ven, ko imaš vklopljen kakšen hujši porabnik? A je toplotna enotazna? Če bi bila 3f ne bi bilo problem.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

Dabl ::

toplotna je na svoji varovalki,štrom pa je 3 fazni pancrke 3x25 do zdej ko ni bilo takega mraza je vse delalo normalno,zdaj ko je bilo par dni bolj mraz mi jo je metalo vn(samo toplotno)...

cekr ::

Se pravi, imaš 1f toplotno.
Moral boš dvignit moč varovalk. Ne gre drugače.

Prodajalci prodajo vse mogoče, da bi pa takoj opozorili na glavni problem, se jim pa j.....e.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Spajky ::

Problem je zato, ker ti zdej občasno vklopi tudi dodatne grelce na zunanji enoti, to pa potegne dodatnega štroma ... Yup, bo treba močnejšo varovalko ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

cekr ::

Mogoče še dodam. Če se slučajno vklapljajo grelci, pomeni, da je nekdo pošteno zasral pri izračunih.
Zadeva mora do -20C delat brez podpore grelcev.

Res je smešno, da se pri dalnoročnih nakupih špara. Vzame se raje eno ali celo dve stopnji močnejšo zadevo pa imaš mir. Res, da daš 500EUR več. Jih pa hitro dobiš nazaj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

int47 ::

So na zapisniku o zagonu kakšne opombe v zvezi z el. instalacijo?
Če je sistem še v garanciji, pokliči prodajalca, oz. instalaterja.
Če je sistem starejši in se prejšnja leta to ni dogajalo, kliči servis.

Glede na to stran zamenjava glavnih varovalk 3x25A z 3x32A pomeni povečanje obračunske moči iz 10kW na 22kW.

Če imaš eno od teh toplotnih črpalk. Kateri model, oz kakšne moči je tvoja (navodila stran 29)?
Varovalka za TČ je 20A, glavne varovalke so 3x25. Katera varovalka "izpade" 20?, ali 25A ?
Kakšna je ta varovalka. Taljiva, odklopnik (avtomatska). Katera karakteristika ?

energetik ::

Dabl je izjavil:

toplotna je na svoji varovalki,štrom pa je 3 fazni pancrke 3x25 do zdej ko ni bilo takega mraza je vse delalo normalno,zdaj ko je bilo par dni bolj mraz mi jo je metalo vn(samo toplotno)...
Kaj pa če bi napisal, katero TČ sploh imaš?
Tudi če imaš enofazno in grelce hkrati nima kaj ven metat 25A pancerke. Jaz imam enofazno 8kW (povleče max 2,5kW) in zraven še 3x2kW trofazne grelce, pa ni niti najmanjšega problema na 3x20A priklopu.

Torej ti imaš verjetno še neke druge porabnike zvezane na isto fazo oziroma imaš morda celo grelce zvezane na eno fazo. Seveda pa je tudi TČ narobe dimenzionirana ali pa nastavljena, če vklaplja grelce pri -5°.
Jaz sem si nastavil, da grelce vklopi šele pod -20°, za sanitarno vodo pa pod -10°.

...:TOMI:... ::

pikulja je izjavil:

Pozdravljeni,

...enofazno 8 kW.


Zakaj ne trifazne?
Tomi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektrika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5711987 (3310) Ganon
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141435 (12077) zamotsloteh
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
328685 (7707) anzy4
»

inštalacija 3 faznega električnega toka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2722045 (21306) balocom
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8645092 (41493) Volk|

Več podobnih tem