Forum » Šola » Minimalna disjuktivna oblika oz. konjuktivna oblika
Minimalna disjuktivna oblika oz. konjuktivna oblika
valkyrie ::
Zdravo,
potrebujem pomoč pri realizaciji funkcije f(x1,x2,x3)=sum(3,4,6,7) z minimalno disjuktivno obliko oziroma konjuktivno obliko. Bi kdo pomagal?
potrebujem pomoč pri realizaciji funkcije f(x1,x2,x3)=sum(3,4,6,7) z minimalno disjuktivno obliko oziroma konjuktivno obliko. Bi kdo pomagal?
lebdim ::
to moraš pa realizirat z veitchevim diagramom za 3 spremenljivke, ker gre za minimizirano obliko te preklopne funkcije. ko dobiš vrednosti za to funkcijo, potem s pomočjo VD narediš MDNO. MKNO boš pa dobil/a tako, da boš najprej zapisal/a za negirano obliko same funkcije, potem pa MDNO te negirane funkcije še enkrat negiraš, da dobiš MKNO. dovolj jasno napisano? če ne, pa kar prilepi primer ...
+valkyrie,
f(x1, x2, x3) = sum(3, 4, 6, 7). a to pomeni, da imaš enice na teh položajih - 3, 4, 6 in 7? pomeni to kaj drugega?
če je tako, so potem vrednosti funkcije {0, 0, 0, 1, 1, 0, 1, 1}. tukaj sedaj narediš veitchev diagram. negirana funkcija ima potemtakem {1, 1, 1, 0, 0, 1, 0, 0}.
f(x1, x2, x3) = sum(3, 4, 6, 7). a to pomeni, da imaš enice na teh položajih - 3, 4, 6 in 7? pomeni to kaj drugega?
če je tako, so potem vrednosti funkcije {0, 0, 0, 1, 1, 0, 1, 1}. tukaj sedaj narediš veitchev diagram. negirana funkcija ima potemtakem {1, 1, 1, 0, 0, 1, 0, 0}.
jaz sem dobil MDNO -> (x1 . ne(x3)) ali (x2.x3)
MKNO: (x2 ali (ne x3)) . (x1 ali ((ne x3))
pri čemer . pomeni in.
MKNO: (x2 ali (ne x3)) . (x1 ali ((ne x3))
pri čemer . pomeni in.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lebdim ()
valkyrie ::
+valkyrie,
Velja AND-OR oz. OR-AND, torej iz 1 proti 0 ter obratno
ne vem, če se prav razumeva. jaz te sprašujem, če sum(3, 4, 6, 7) pomeni tole:
TABELA:
x1 x2 x3 vrednost funkcije
0 0 0 0
0 0 1 0
0 1 0 0
0 1 1 1
1 0 0 1
1 0 1 0
1 1 0 1
1 1 1 1
a so take vrednosti funkcije sum(3, 4, 6, 7)?
TABELA:
x1 x2 x3 vrednost funkcije
0 0 0 0
0 0 1 0
0 1 0 0
0 1 1 1
1 0 0 1
1 0 1 0
1 1 0 1
1 1 1 1
a so take vrednosti funkcije sum(3, 4, 6, 7)?
no, in sedaj te funkcijske vrednosti daš v veitchev diagram. negirano obliko te funkcije tudi zapiši, ker jo boš potreboval za MKNO.
MDNO dobiš tako, si te vrednosti napišeš v VD. pokriješ enice. da se jih z dvema pravokotnikoma dolžine 21 = 2.
MKNO boš pa dobil tako, da boš pokril enice te negirane funkcije. v bistvu velja: MKNO = negirana MDNO(negirane funkcije), le da to negirano funkcijo potem še enkrat negiraš, zato da se ti spremenijo logični operatorji. dovolj jasno?
MDNO dobiš tako, si te vrednosti napišeš v VD. pokriješ enice. da se jih z dvema pravokotnikoma dolžine 21 = 2.
MKNO boš pa dobil tako, da boš pokril enice te negirane funkcije. v bistvu velja: MKNO = negirana MDNO(negirane funkcije), le da to negirano funkcijo potem še enkrat negiraš, zato da se ti spremenijo logični operatorji. dovolj jasno?
Zgodovina sprememb…
rrejc ::
Po dolgih letih (in ko sem že vse 3x pozabil) se vračam v študijske klopi.
Imam pa isto vprašane - ali sem prav naredil Veitchev diagram in MDNO obliko funkcije?
Thanks!
P.S: Nimam pojma kako vnesti sliko, ampak klik jo odpre.
Imam pa isto vprašane - ali sem prav naredil Veitchev diagram in MDNO obliko funkcije?
Thanks!
P.S: Nimam pojma kako vnesti sliko, ampak klik jo odpre.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rrejc ()
ponavadi se VD ne dela navpično, ampak vodoravno. ker so 4 enice, boš lahko pokril z dvema kvadratkoma po 2.
mislim da je naloga drugače rešena pravilno...
mislim da je naloga drugače rešena pravilno...
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Veitchev DiagramOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6193 (4566) | amacar |
» | Veitchev diagram in logična funkcija, NalogaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4952 (4120) | lebdim |
» | problem s prekrivanjem likovOddelek: Programiranje | 1500 (1423) | McAjvar |
» | Funkcija z logičnimi operaterji.... (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 5495 (4841) | CaqKa |
» | Nujno za izpit iz OARS potrebujem risbo, kako se naredi iz JK celice T celicoOddelek: Šola | 1721 (1575) | Sergio |