» »

Zaseg izdelkov na carini + položnica za stroške uničenja

Zaseg izdelkov na carini + položnica za stroške uničenja

1 2 3
4
»

Okapi ::

ulemek je izjavil:

Okapi je izjavil:

Šele ko bi dobil pravdo na sodišču. Do takrat bi delal na svoje stroške, in tvegal, da bo plačal tudi stroške mojega izvedenca.

O.

Izvedenca bi moral plačati tisti, ki nekaj dokazuje, torej Item oz. zastopnik. Šele po dobljeni pravdi bi to lahko terjal od tebe.
Čisto tako, iz radovednosti, zakaj se ti je zdelo vredno truda ponoviti natanko to, kar sem jaz napisal?;)

O.

ulemek ::

Ker sem površno prebral in narobe razumel. Posipam s pepelom.

Petra5 ::

Živijo, a se je do zdaj že našel kdo, ki omenjenih 60€ na koncu dejansko ni plačal? :)

monaco ::

Ne morem verjet, da se sploh najde kdo, ki to res plača !?!
www.ramsak.si

SonoR ::

Ker se tudi jaz nisem prej pozanimal o ničemer drugem razen da se lahko vmeša carina, tudi mene zanima, če je kdo plačal 60€ ali ne? Sam te položnice še nisem dobil, sklepam pa da jo v naslednjih dneh bom. Lahko prilepim tudi odločbo s carine.

Sriple Tix ::

Ne boš, kot je jaz nisem (glej temo o AliExpress). Carina ti pošlje njihovo pošto in če ne storiš ničesar, blago po določenem času uničijo in s tem je zgodba zate zaključena.

SonoR ::

okej, hvala! :)

r3dkv1c4 ::

SonoR, kaj lahko rukneš sliko od odločbe, ker me firbec matra, s čim utemeljijo naprtitev stroškov uničenja tebi, kot naročniku?(lahko samo del dokumenta, kjer je to obrazloženo)
Hvala, lp
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Okapi ::

Tega ne dobiš od Carine. Ta te samo obvesti, da so robo prepoznali kot ponarejeno in ali se strinjaš, da jo uničijo. Če nič ne odgovoriš, pomeni, da se strinjaš. Kar se Carine tiče, jim nisi nič dolžan.
Račun za stroške uničenja (in prepoznavanja ponaredka) ti pa pošlje odvetniška pisarna, ki zastopa lastnika avtorskih/patentnih pravic.

O.

SonoR ::

http://prntscr.com/6rzquj
http://prntscr.com/6rzrfq

Ampak uničenje in prepoznavanje ponaredka pa menda ne pride 60€, kot baje pošljejo. Zaenkrat še nisem dobil nič drugega razen tega kar se prilepil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SonoR ()

St235 ::

Še 20ič, carina ti ne pošlje nikakršnega računa. Stroški uničenja bremenijo nosilca avtorskih pravic. On pa lahko to potem preko civilne pravde zahteva od kogar hoče. Tisti, ki se tega dejansko lotijo ponavadi težijo naročniku in če je ta dovolj naiven jim tudi plača.

SonoR ::

Se opravičujem, ker vprašam na forumu, kako je s temi zadevami gospod Lakotnik29, nihče vas ne sili da odgovorite. Drugače pa hvala za odgovor. ;)

St235 ::

Predlagam, da namesto opravičevanja in pametovanja naslednjič prebereš temo preden postaviš 20ič isto vprašanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

SonoR ::

sem prebral in ni znal nihče konkretno iz lastnih izkušenj odgovorit, vsi samo pametujejo.

monaco ::

Konkretno. Brez plačila in brez posledic.
www.ramsak.si

Briga ::

Najprej bi se rada vsem zahvalila za vse, kar ste napisali, ker mi je bilo v veliko pomoč.... Dobila sem namreč popolnoma enak dopis kot SonoR, in sicer za torbico Chanel, ki na sliki na spletni strani ni imela nobenega logotipa in tudi nikjer ni pisalo, da ga ima (ponavadi prodajalec napiše nekje vmes, da je torbica z logotipom, ki pa na sliki ni viden, v primeru 'moje' torbice tega ni bilo). Se pravi, da dejansko NISEM naročila ponaredka, ker take torbice prodajajo tudi v Zari. Položnice (še) nisem dobila, sem se pa odločila, da bom zahtevala, da mi torbico pred uničenjem pokažejo. Sploh se mi zdi neverjetno, da tega nihče ne zahteva in da kar vsevprek uničujejo to robo, ki je, kot je že nekdo vmes napisal, dejansko naročena na legitimni spletni strani - Ali express. Pa še to: od prodajalca sem zahtevala povračilo zneska, ker sem naročila torbico brez logotipa, dobila pa (kot trdi carina) tako z napisom, in verjeli ali ne, strinjal se je s povrnitvijo delnega zneska kupnine, kar me je zelo presenetilo. Sporočim, kaj so mi odgovorili s carine...

Okapi ::

Predvsem od Carine zahtevaj (in poročaj, če ti je uspelo) uradno potrdilo, da je roba ponarejena. Za Aliexpress ne vem, ampak na ebayu s takim potrdilom dobiš ves denar nazaj.

Ker me prav zanima, ali ti Carina izda takšno potrdilo, glede na to da se, kot pravi Lakotnik, ne ukvarja z ugotavljanjem, kaj je zares ponarejeno.

Kar se legitimnosti Aliexpressa tiče, pa moraš vedeti, da je to samo tržnica, na kateri prodaja tisoče neodvisnih trgovcev, in med njimi mnogi prodajajo ponaredke.

Carinika na ogledu še vprašaj, kako ve, da je torbica ponarejena (in naj ti tudi pokaže, kaj je sumljivo), potem pa tisto še poslikaj.

O.

l0wc4 ::

A ima carina oz. FURS osebe, ki dejansko lahko prepoznajo ponarejene izdelke? Če jih tudi imajo, bi zahteval naj mi te izdelke predstavijo in mi razložijo kaj je na njih ponarejenega. Da na koncu kateri od carinikov teh izdelkov ne nese domov in ne na uničenje.

To pa, da od Adidasa ali NIKE-a dobiš neko globo ali kaj podobnega, pa ne me zezat ampak kam smo pa prišli. Če jaz na Aliexpres naročim izdelek za katerega ne piše, da je Adidas ali Nike ali whatever, me ne morejo oglobit, da sem kupil ponaredek, če pa nisem vedel, da je kao ponaredek.

In kaj, a carina pokliče eksperta od Adidasa na Brnik, da ta preveri, če je dotičen izdelek ponaredek ali ne? To nekaj konkrentno smrdi, ampak ne vem ali FURS ali pa kaj drugega.

shadeX ::

l0wc4 je izjavil:

Če jaz na Aliexpres naročim izdelek za katerega ne piše, da je Adidas ali Nike ali whatever, me ne morejo oglobit, da sem kupil ponaredek, če pa nisem vedel, da je kao ponaredek.


Mja, vsak pismen človek bo vedel da prevelika razlika v ceni, ne pomeni nič dobrega. Sploh če kupuješ od kitajskih prodajalcev.

Če daš npr za copate 80€ in pri trgovcu spodaj piše : "Guaranteed Genuine
Money back", potem si lahko 100% da so original. Če niso in to carina odkrije se zanašaš lahko na tisto. Copat ne boš dobil ampak boš dobil tudi povrnjen denar od trgovca. In to 3x!

Je pa seveda logično da nike copatov ne boš dobil za 15€.

l0wc4 ::

A si prebral kaj sem napisal? Če kupim nek izdelek, ki mi je všeč, ki na sliki nima logotipa ADIDAS ali NIKE in stane 20 EUR, je to čisto normalna cena za nek povprečen izdelek, ki ni neka oh in sploh blagovna znamka. Po kakšni utemeljitvi mi potem carina lahko uniči tak izdelek? Če mi ga že uničijo ga želim videti, saj sem zanj plačal. Ali pa naj mi pošljejo slike, kjer je jasno vidno, da ima moj izdelek, ki sem ga naročil in je ponaredek kak logotip oh in sploh blagovne znamke.

darkolord ::

@Okapi: prejšnji teden sem preštudiral vse informacije, zakone, pravilnike itd na to temo in postopkih.

Imetnik pravice intelektualne vloži zahtevo za ukrepanje carinskih organov za posamezne pravice, ki jih ima. V njem navede pravice (blagovne znamke, modeli, patenti, ...) in blago, ki se nanaša na te pravice. V zahtevi navede tudi opis pristnega blaga (oprema, znaki) s povprečjo vrednostjo na evropskem in nacionalnem trgu in informacije o tipičnih lastnostih pristnega blaga (postavitev oznak in elementov, varnosti elementi, ...).

Odločba, izdana na podlagi zahteve, se vnese informacijski sistem FURS/CURS in v evropsko bazo COPIS.

Če cariniki prepoznajo blago, pri katerem obstaja sum kratenja pravice intelektualne lastnine, ki je zajeta z zgoraj omenjeno odločbo, blago začasno zadržijo in obvestijo deklaranta in imetnika odločbe.

Tudi če odločba ni bila izdana, lahko carina zadrži blago po uradni dolžnosti in obvesti osebo, ki je morda upravičena do vložitve zahteve.

Carina mora obema stranema omogočiti pregled blaga.

Blago se uniči brez sodnega postopka, če imetnik odločbe pisno potrdi, da je bila po njegovem prepričanju kratenga pravica intelektualne lastnine, in poda soglasje za uničenje, in če deklarant poda soglasje za uničenje oz. če uničenju ne nasprotuje.

Če imetnik odločbe NE obvesti carine, da je kratena njegova pravica in da podaja soglasje za uničenje in ni vložil tožbe, se blago sprosti.

No, tega je sicer še precej, ampak da ne boš mislil, da govorim iz riti, ti podajam povezavo na Navodilo o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov. V arhivu so tudi vsi obrazci, obvestila in odločbe, ki jih carina pošilja naokoli (in med seboj).

@l0wc4: tudi ti preberi to zgoraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Okapi ::

s povprečjo vrednostjo na evropskem in nacionalnem trgu
Ta podatek je v resnici povsem nepomemben, ker lahko praktično vse modne znamke na razprodajah dobiš s 50-80% popustom.

O.

darkolord ::

Cunje ja, Rolexa ne ...

Okapi ::

Rolexa morda ne, zato pa Seikote (ki je od ur v resnici najbolj "na udaru" carinikov) in še veliko drugih. 50% popust je na sivem (a čisto legalnem) trgu ur nekaj povsem običajnega. Tudi recimo na Amazonu.

O.

Briga ::

l0wc4 je izjavil:

Če kupim nek izdelek, ki mi je všeč, ki na sliki nima logotipa ADIDAS ali NIKE in stane 20 EUR, je to čisto normalna cena za nek povprečen izdelek, ki ni neka oh in sploh blagovna znamka. Po kakšni utemeljitvi mi potem carina lahko uniči tak izdelek? Če mi ga že uničijo ga želim videti, saj sem zanj plačal. Ali pa naj mi pošljejo slike, kjer je jasno vidno, da ima moj izdelek, ki sem ga naročil in je ponaredek kak logotip oh in sploh blagovne znamke.


Točno to tud jaz pravim! Že ves vikend se ubadam s tem in berem vse žive predpise, zakone, uradni list... pa o tožbah zaradi ponaredkov (večinoma gre za res ogromne količine, recimo 50.000 kosov Crocsov pa Head&Shouldersa)... Sem pa našla tudi edini uporaben članek na to temo na Financah, ki si ga morate nujno prebrat tisti, ki ste dobili položnico za 60 eur: http://mojefinance.finance.si/8812948/G...

Okapi ::

V določenih primerih bi se bilo morda dobro celo ne strinjati z uničenjem. Imetnik (avtorskih) pravic bi moral na sodišču dokazovati, da je roba dejansko ponarejena, kar bi mu, če je res ponarejena, sicer verjetno uspelo, ampak če bi hotel od kupca dobiti kakšno odškodnino, bi moral dokazati tudi, da je kupec namenoma kupil ponaredek, kar je pa precej manj verjetno (vsaj v primerih, ko je bil kupec res zaveden in je mislil, da kupuje originalni izdelek).

Vprašanje, če bi se sploh lotili pravdanja. Oziroma zanimivo bi bilo vedeti, ali je kakšen tak primer proti fizični osebi, ki je nekaj kupila v spletu, sploh že bil.

O.

mitja73 ::

Briga je izjavil:

l0wc4 je izjavil:

Če kupim nek izdelek, ki mi je všeč, ki na sliki nima logotipa ADIDAS ali NIKE in stane 20 EUR, je to čisto normalna cena za nek povprečen izdelek, ki ni neka oh in sploh blagovna znamka. Po kakšni utemeljitvi mi potem carina lahko uniči tak izdelek? Če mi ga že uničijo ga želim videti, saj sem zanj plačal. Ali pa naj mi pošljejo slike, kjer je jasno vidno, da ima moj izdelek, ki sem ga naročil in je ponaredek kak logotip oh in sploh blagovne znamke.


Točno to tud jaz pravim! Že ves vikend se ubadam s tem in berem vse žive predpise, zakone, uradni list... pa o tožbah zaradi ponaredkov (večinoma gre za res ogromne količine, recimo 50.000 kosov Crocsov pa Head&Shouldersa)... Sem pa našla tudi edini uporaben članek na to temo na Financah, ki si ga morate nujno prebrat tisti, ki ste dobili položnico za 60 eur: http://mojefinance.finance.si/8812948/G...


Zguba casa, 1 dan je vec vreden kot 60 € ;-)
Pozanimaj se raje pri kakem špediterju, ti bo hitro povedal kaksna je praksa in ce so kake legalne alternative da dobis svoje blago.
Drugace pa tud ze 3 adidasove crte so zascitene, ni treba da pise adidas.

Si predstavljas da bi nekdo tvoj izdelek tako kopiral in prodajal ?!?!?

fosil ::

Okapi je izjavil:

V določenih primerih bi se bilo morda dobro celo ne strinjati z uničenjem. Imetnik (avtorskih) pravic bi moral na sodišču dokazovati, da je roba dejansko ponarejena, kar bi mu, če je res ponarejena, sicer verjetno uspelo, ampak če bi hotel od kupca dobiti kakšno odškodnino, bi moral dokazati tudi, da je kupec namenoma kupil ponaredek, kar je pa precej manj verjetno (vsaj v primerih, ko je bil kupec res zaveden in je mislil, da kupuje originalni izdelek).

Vprašanje, če bi se sploh lotili pravdanja. Oziroma zanimivo bi bilo vedeti, ali je kakšen tak primer proti fizični osebi, ki je nekaj kupila v spletu, sploh že bil.

Ampak sodne stroške plača tisti, ki zgubi. Torej če te toži in uspe dokazat da je res ponaredek, te zna to priti kar drago.
Ob tem je tisti drugi del glede naklepa in stroškov uničenja drobiž.
Tako je!

Okapi ::

Zakaj mene, saj nisem jaz ponarejal? Jaz bom kriv samo v primeru, da sem naklepno kupil ponaredek.

St235 ::

Okapi je izjavil:

V določenih primerih bi se bilo morda dobro celo ne strinjati z uničenjem. Imetnik (avtorskih) pravic bi moral na sodišču dokazovati, da je roba dejansko ponarejena, kar bi mu, če je res ponarejena, sicer verjetno uspelo, ampak če bi hotel od kupca dobiti kakšno odškodnino, bi moral dokazati tudi, da je kupec namenoma kupil ponaredek, kar je pa precej manj verjetno (vsaj v primerih, ko je bil kupec res zaveden in je mislil, da kupuje originalni izdelek).

Vprašanje, če bi se sploh lotili pravdanja. Oziroma zanimivo bi bilo vedeti, ali je kakšen tak primer proti fizični osebi, ki je nekaj kupila v spletu, sploh že bil.

O.


Ne gre se za odškodnino, gre za sodne stroške, ki bi nastali pri tem. Tako nima smisla it v spor, če nimaš konkretnih argumentov. Ravno tako je popolnoma irelavantno ali je bil kupec zaveden. To je potem stvar spora med kupcem in prodajalcem.

Carina pa ti ne more izdat potrdila o tem, da je nekaj ponaredek (pismeni so že davno razumeli, da lahko odloči samo sodišče) ampak ti izda potrdilo, da je bil izdelek uničen kot ponaredek in to potrdilo zadostuje za Ebay, če bi prodajalec karkoli kompliciral (za aliexpress nimam izkušnje kako funkcionira).

Imaš pa kot kupec seveda pravico, da izdelek pogledaš preden se zjasniš ali nasprotuješ uničenju ali ne.

Okapi je izjavil:

Zakaj mene, saj nisem jaz ponarejal? Jaz bom kriv samo v primeru, da sem naklepno kupil ponaredek.


Spet dokazuješ, da nimaš pojma o civilnih tožbah. O kakšnem naklepu ti sanjaš?

V sodnem postopku (civilna pravda) se dokazuje ali je stvar ponarejena ali ne. In tista stran, ki izgubi plača stroške. As simple as that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Briga ::

Evo, poslala na FURS dopis, da hočem videt torbico pred uničenjem in so mi odgovorili še isti dan ... skratka, ja, lahko jo pridem pogledat kadar hočem, ampak uničenje je neizogibno, razen če ugovarjam in potem fašem še kakšno tožbo, ali pa je za probat... mogoče se jim pa ne bo dalo s tem ukvarjat ... ne vem več. Poslali so mi tudi fotke torbice, ki je dejansko popolnoma drugačna od tiste na spletni strani in če bi jo dobila, bi jo vsaj lahko reklamirala in dobila nazaj kupnino, tako pa ... nič.

St235 ::

Seveda lahko reklamiraš, da je izdelek drugačen kot oglaševano.

Sriple Tix ::

Ti samo pošlji na AE fotokopije papirjev, ki si jih dobila s FURSa (ni pomembno, če so v slovenščini) in povej razlog, zakaj odpiraš dispute. Jaz sem na ta način prejel vrnjeno kupnino za fake Nike teniske, ki so bile na slikah brez vseh oznak, v treh dneh.

TRIROG ::

Sam sem situacijo s ponarejeno robo in vračilom denarja rešil enostavno tako, da sem zajteval vračilo denarja, ker blaga nisem prejel ... Zakaj bi se spuščal v spor s kitajcem ali nekaj je ponaredk ali ne, če lahko enostavno rečem, da nečesa nisem prejel. Konec koncev je to tudi resnica.

Prodajalec je vrnil ves denar ...

darkolord ::

Jazzie ::

^^ Ali torej na carini zasežejo le izdelke teh blagovnih znamk? Npr. Adidas torej ne gre, Nike in Converse pa ja? Ampak zgoraj je nekdo omenil ravno zasežene Nike?

BladE_ ::

Pred dobrim mesecem sem dobil Nike superge brez problema, doplačal sem cca 10€ carine...
Akcija - Reakcija

St235 ::

Jazzie je izjavil:

^^ Ali torej na carini zasežejo le izdelke teh blagovnih znamk? Npr. Adidas torej ne gre, Nike in Converse pa ja? Ampak zgoraj je nekdo omenil ravno zasežene Nike?


carina lahko zaustavi vsako robo za katero sumi, da je ponarejena. Če je znamka na zgornjem seznamu to zgolj pomeni, da je večja verjetnost, da bodo to naredili.

Jazzie ::

Aja, OK. Meni so že dvakrat zasegli superge, tako da se sploh ne upam več naročati. Je kakšen "trik" za manjšo verjetnost pregleda/zasega?

Magic1 ::

Kupiš original...
Magic

peko_deko ::

>Carina pa ti ne more izdat potrdila o tem, da je nekaj ponaredek (pismeni so že davno razumeli, da lahko odloči samo sodišče) ampak ti izda potrdilo, da je bil izdelek uničen kot ponaredek in to potrdilo zadostuje za Ebay, če bi prodajalec karkoli kompliciral (za aliexpress nimam izkušnje kako funkcionira).

a ni to rahlo sporno? a naj ne bi najprej moralo bit na lasniku pravic da pravnomočno dokaže da gre za ponaredek, šele potem pa gre lahko na uničenje

darkolord ::

Dejansko je tako, da ti dobiš obvestilo, da imetnik pravic trdi, da gre za ponaredek. Zadevo lahko ignoriraš (ali se z njo strinjaš) in bodo šli predmeti v uničenje brez dodatnih stroškov in posledic zate.

LAHKO pa temu nasprotuješ in predmeti ne bodo šli v uničenje, vendar se zadeva potem nadaljuje na sodišču. Poleg uničenja se ti lahko obeta še plačilo odškodnine zaradi kršenja avtorskih pravic in vseh s sodnim postopkom nastalih stroškov. Ker gre za civilno zadevo in morajo samo dokazati, da je zadeva res ponaredek in da jim je bila pravica kršena, se za to možnost verjetno odloči le malokdo (če sploh kdo?).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

St235 ::

peko_deko je izjavil:

>Carina pa ti ne more izdat potrdila o tem, da je nekaj ponaredek (pismeni so že davno razumeli, da lahko odloči samo sodišče) ampak ti izda potrdilo, da je bil izdelek uničen kot ponaredek in to potrdilo zadostuje za Ebay, če bi prodajalec karkoli kompliciral (za aliexpress nimam izkušnje kako funkcionira).

a ni to rahlo sporno? a naj ne bi najprej moralo bit na lasniku pravic da pravnomočno dokaže da gre za ponaredek, šele potem pa gre lahko na uničenje


Kaj ko bi najprej prebral temo predel uletiš z takim idiotizmom po 5 straneh debate?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naročanje preko Aliexpress (strani: 1 2 3 4186 187 188 189 )

Oddelek: Loža
94291533006 (4740) dr.Akula
»

Superge iz Kitajske (dhgate,aliexpress)

Oddelek: Loža
338938 (7320) nikjozo
»

Aliexpress (kako vedeti kdaj gre za ponaredek??)

Oddelek: Kaj kupiti
4217489 (7224) jnovak
»

Carina za nakup ponaredkov! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8423471 (15473) tomaz88
»

Kdaj se šteje da je izdelek ponaredek?

Oddelek: Loža
193157 (2412) St235

Več podobnih tem