» »

Kdaj se šteje da je izdelek ponaredek?

Kdaj se šteje da je izdelek ponaredek?

recikliran ::

Primer: vidim, da se na spletni strani prodaja kos nakita/modni dodatek, ki po dizajnu spominja na določeno blagovno znamko. Prodaja se pa recimo pod nekim generičnim imenom in je brez logotipa. Edino kar spominja na original, je sam izgled izdelka. Ali je to zakonito ali ne? Ubistvu tu ne gre za zavanje, čeprav bi človek vseeno lahko rekel, da je to ponaredek. Kdo je pristojen za te stvari in kaj bi rekli v takem primeru (v teoriji in v praksi)?

RejZoR ::

Kot ponaredek se smatra, ko težko razločiš med originalom in ponaredkom. Če samo izgleda zelo podobno ampak nima enakih logotipov in imena, potem načeloma ni težav. Razen če gre za tolk specifičen design, da bi bil to problem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Shegevara ::

ko težko razločiš med originalom in ponaredkom


tudi to je zelo fluidna zadeva.

Utk ::

Ponaredek je takrat, ko firma, ki je naredila original, reče, da je tisto ponaredek.

LJ4L ::

@Utk Zelo simpl razlaga. Pa ni najbolj točno, saj kakor vem, lahko tudi fizična oseba nekaj prijavi.
LP from LJ

RejZoR ::

Utk je izjavil:

Ponaredek je takrat, ko firma, ki je naredila original, reče, da je tisto ponaredek.


Kar bi pomenilo, da mora izvorna firma vedeti za vsak ponaredek in ga okronati kot takega. Kar je praktično misija nemogoče razen če gre za kakšen high profile scam s fejki. V vseh ostalih primerih velja moja definicija.

Če imaš superge, ki na videz spominjajo na Adidaske in imajo gor napis "Adidos" ter trikotni logotip z manj črtami, to načeloma ni ponaredek. Je samo precej žalostno šlepanje na znano znamko. Kdor je pismen in ima vsemogočno sposobnost videnja mu bo jasno koliko je ura. Če pa gledaš original in fejk in ju ne zmoreš razločit brez znanja o finih detajlih, potem pa lahko govorimo o ponaredkih. Tle ne rabiš nobene potrditve iz strani proizvajalca.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Utk ::

Ne, firma ne rabi vedet za vse ponaredke. Samo ko ponaredek pride do carine, policije, vprašajo zastopnika, če je to ponaredek. Druga stran se še zmeraj lahko pritoži in trdi, da je to njihov "original". Potem se gre na sodišče.

Če pa gledaš original in fejk in ju ne zmoreš razločit brez znanja o finih detajlih, potem pa lahko govorimo o ponaredkih. Tle ne rabiš nobene potrditve iz strani proizvajalca.

Seveda rabiš. Ravno v teh primerih mora proizvajalec povedat za te fine detajle. Lahko imamo tudi dvoje superge, ki so res popolnoma enake, v nulo, iz iste proizvodne linije, samo neka serijska številka recimo da je drugačna. In proizvajalec lahko še zmeraj reče za enga od teh komadov da je ponaredek, drugi pa ne.
Lahko so pa neke superge veliko drugačne od drugih, čeprav isti model, pa proizvajalec reče, da je oboje original. Kot italijanska in poljska nutela :)

RejZoR ::

Človek je spraševal za definicijo ponaredka, ne postopek obdelovanja ponaredkov na carinah...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Utk ::

Po definiciji je ponaredek takrat, ko proizvajalec originala reče, da je tisto ponaredek. Kdo drug bi lahko to določal? Nazadnje mora to zapečatit sodišče, če gre tako daleč, ampak ne brez proizvajalca originala.
To velja v vsakem primeru, ko gor piše Nike in ko piše Nyke.

St235 ::

Kdo drug bi lahko to določal?

Sodišče

Po definiciji je ponaredek takrat, ko proizvajalec originala reče, da je tisto ponaredek.

Ponaredek je takrat ko se tako proizvajalec originala in kupec strinjata, da je ponaredek ali takrat ko tako razsodi sodišče. Pred tem gre zgolj in le za sum.

Utk ::

Brez proizvajalca originala to ne bo nikoli prišlo na sodišče.
Če na nekih supergah piše Nike, lahko samo Nike odloči, ali je to original ali ne. Sodišče mu lahko samo potrdi in drugemu naloži kazen.

St235 ::

Brez proizvajalca originala to ne bo nikoli prišlo na sodišče.

Normalno. Kako naj pa pride do sodišča, če ni tožnika?

Če na nekih supergah piše Nike, lahko samo Nike odloči, ali je to original ali ne. Sodišče mu lahko samo potrdi in drugemu naloži kazen.

popolna neumnost. Nike (oziroma njegov zastopnik) lahko oceni, da je nekaj ponaredek. Če se druga stran (proizvajalec ponaredka/kupec) s tem ne strinja, ga nike lahko toži. Na sodišču je potem na Nike, da dokaže, da je zadeva ponaredek in na drugi strani, da temu oporeka. Odloči lahko pa samo in le sodišče. Od kje tebi blodnja, da se sodišče mora strinajt z ugotovitvami Nike pa res ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Utk ::

To ti misliš. Kako bo kdorkoli, ne vem kakšen izvedenec, lahko rekel, da je nekaj original Nike, če Nike trdi, da ni? Če Nike zna razločit med dvema supergama, lahko zmeraj trdi, da je ena ponaredek, in tudi bo ponaredek, razlog je pa lahko karkoli se spomnejo. Če pa ne zna niti Nike razločit, kdo bo pa potem znal? In zakaj bi pol sploh končali na sodišču?

St235 ::

jao kake neumnosti nekateri širite po forumu...

V sodnem postopku mora Nike dokazat dve stvari:
a. sporni izdelek je v takšni meri podoben originalu, da lahko govorimo o ponaredku.
b. proizvajalec nima pravice izdelovat tak izdelek.

Torej, če sta dva izdelka tako podobna, da med njima ne more ločit sodni izvedenec potem s točko a. ni težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Utk ::

Če na nekih supergah piše Nike, lahko samo Nike odloči, ali je to original ali ne. Sodišče mu lahko samo potrdi in drugemu naloži kazen.

St235 ::

ja, si že povedal da ne veš o čemu govoriš.

Če na nekih supergah piše Nike, lahko samo Nike odloči, ali je to original ali ne.

Kot že rečeno odloča lahko samo in le sodišče. Predvsem pa si popolnoma pomešal, kaj se v sodnem postopku presoja. Če sta si izdelka tako podobna, da med njima praktično ni mogoče ločit sta točno dva možna scenarija. Ali gre za ponaredek ali gre za original. In v tem primeru se bo preverjalo kdo je izdelek proizvedel in kdo prodal. Če se ugotovi, da prodajalec/proizvajalec nima ustreznega soglasja za prodajo/proizvodnjo izdelkov potem je več kot očitno, da jih ponareja. V ta kalup pade 99% nakupov preko ebaya, kjer izdelke brez ustreznih dovoljenj prodajajo in proizvajajo kitajci.

Kar ti opisuješ so pa robni primeri, ko ni mogoče ugotovit porekla izdelka (recimo prodaja med fizičnimi osebami) in se dejansko presoja ali je nek izdelek original ali ne (in ne ali je ponaredek kot v prejšnjem primeru). Ampak tukaj je pa dokazno breme ravno obratno. Nike ne bi dokazoval, da je izdelek tako podoben, da gre za ponaredek ampak bi dokazoval razlike zakaj ni original. In ponovno bi moral sodišču dokazat, da razlike obstajajo in da copat ne more bit orginal Nike. Če ne more dokazat v čem se ponaredek razlikuje od orginala potem bo na sodišču to seveda izgubil.

recikliran ::

Tole sem našel v zakonu o carinskih ukrepih. Tista točka 2 mi je malo nejasna, oziroma se mi zdi, da gre za to, kar je napisal Utk:

3. člen

(pomen izrazov)

(1) Ponarejeno blago je:

a) blago, vključno z embalažo, ki je brez dovoljenja označeno z znakom, ki je enak znamki, veljavni za enako vrsto blaga, ali znakom, ki ga po njegovih bistvenih lastnostih ni mogoče razlikovati od te znamke, s čimer to blago krši pravice imetnika zadevne znamke, veljavne v Republiki Sloveniji;

b) kakršen koli simbol znamke, kot so logotip, etiketa, nalepka, brošura, navodila za uporabo, garancijski dokument, ne glede na to, ali je predložen skupaj ali ločeno od blaga, če so podane enake okoliščine kot za blago po prejšnji točki;

c) embalaža, ki je označena z znakom ponarejenega blaga in je predložena ločeno od blaga, če so podane enake okoliščine kot za blago po točki a) tega odstavka;

d) blago, ki je neupravičeno označeno z veljavno geografsko označbo ali z znakom, ki ga v njegovih bistvenih lastnostih ni mogoče razlikovati od te geografske označbe, s čimer to blago krši pravice upravičenca do geografske označbe, veljavne v Republiki Sloveniji;

e) blago, ki krši patent ali dodatni varstveni certifikat, veljaven v Republiki Sloveniji.

(2) Kot ponarejeno blago po prejšnjem odstavku se šteje tudi piratsko blago. Piratsko blago je blago, ki je kopija ali imitacija blaga ali ki vsebuje kopijo ali imitacijo blaga, ki je bilo izdelano brez soglasja imetnika avtorske ali sorodne pravice ali pravice iz modela, če izdelava teh kopij ali imitacij krši pravice imetnikov teh pravic v Republiki Sloveniji.

(3) Kot ponarejeno blago po prvem odstavku tega člena se šteje tudi vsak kalup, šablona ali matrica, ki je posebej oblikovana ali prilagojena za izdelavo ponarejene znamke ali geografske označbe ali blaga, označenega s tako znamko ali geografsko označbo, ali za izdelavo blaga, ki krši patent ali dodatni varstveni certifikat, ali za izdelavo piratskega blaga, če uporaba takega kalupa, šablone ali matrice krši pravice imetnika te pravice v Republiki Sloveniji.

(4) Imetnik pravice je oseba, ki se po zakonu šteje za imetnika znamke, patenta, dodatnega varstvenega certifikata, modela, avtorske ali sorodne pravice ali za upravičenca do geografske označbe.

(5) Kot delovni dan se šteje dan, ko dela Generalni carinski urad.

St235 ::

Kje si tukaj našel, da odloča nosilec pravic in ne sodišče?

Utk ::

Ja, sodišče odloča, kot tudi sodišče odloča, ali je kraja, če mi nekdo ukrade šop trave z vrta. Še zmeraj se pa vseeno jaz odločim ali je to zame kraja ali ne.
Dej bodi malo realen. V tvojem prvem primeru ne bo nihče, ki proizvaja ponaredke, se javil na sodišču in trdil, da dela originalne izdelke. V drugem primeru pa tega drugega na sodišču tudi ne bo, ker ga pač sploh ni.
Na carini se odloči ali je nekaj original al ne tako da se vpraša zastopnika, kupec se sicer lahko pritoži, ampak kaj mu bo to pomagalo? Kdaj in kako bi to sploh prišlo do sodišča? Skoraj nemogoče. Kupec se lahko pritožuje samo toliko, da ne dobi še kazni, ker kao ni vedel itd.

St235 ::

kake klamfe pa ti serješ?

Nosilec pravic oceni ali nek izdelek krši njegove pravice, če da potem se o temu obvesti kupca (v primeru uvoza preko carine) in ta potem lahko ugotovitvam oporeka. Oziroma je dovolj, da se z njimi ne strinja.

Potem je na nosilcu pravic, da se odloči ali ga bo tožil ali mu bo prepustil izdelek. Če pride do tožbe odloča sodišče. In to je to.

Nosilec pravic odloča zgolj v toliko, da oceni ali meni, da so mu neke pravice kršene. Ne more pa odločat o končni odločitvi sodišča.



Na carini se odloči ali je nekaj original al ne tako da se vpraša zastopnika, kupec se sicer lahko pritoži, ampak kaj mu bo to pomagalo?

Pomagalo mu bo v toliko, da brez sodnega postopka izdelkom nihče ne more nič. Kaj misliš, da so zastopniki nezmotljivi in ne izkoriščajo svojega položaja? Daj si malo poglej kake takedown zahtevke se pošilja zaradi kršenja avtorskih pravic, pa ti bo malo bolj jasno.

Ja, sodišče odloča, kot tudi sodišče odloča, ali je kraja, če mi nekdo ukrade šop trave z vrta.


Kraja se preganja po uradni dolžnosti, tako da ne dajat neumnih primerov, če ne veš o čem govoriš. Tako, da ja. O temu ali je bila rava ukradena s tvojega vrta presoja sodišče. Vse kar lahko ti narediš je da krajo prijaviš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Superge iz Kitajske (dhgate,aliexpress)

Oddelek: Loža
339043 (7425) nikjozo
»

Zaseg izdelkov na carini + položnica za stroške uničenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19260144 (39590) St235
»

Aliexpress (kako vedeti kdaj gre za ponaredek??)

Oddelek: Kaj kupiti
4217541 (7276) jnovak
»

Carina za nakup ponaredkov! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8423596 (15598) tomaz88
»

FTDI priznal onesposobitev čipov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
20947000 (42047) TESKAn

Več podobnih tem