Forum » Šola » Osnovnošolske kolobocije
Osnovnošolske kolobocije
Temo vidijo: vsi
St235 ::
Saj zadeve ni tako težko razmet če pogledaš s kontra strani.
Scenarij A imaš postopek kot je opisan, uraden dopis starša in uraden odgovor šole v zakonsko predpisanem 30 dnevnem roku.
Scenarij B - si zadovoljen samo z nekim pripisom v beležko. Čez pol leta se ugotovi, da je tisto v beležko zapisala otrok sam, ali pa stara mama ali pa zgolj eden od starešev (po možnosti, ki ni skrbnik)... Drugi starš naredi galamo, da njegov bogi otrok prikrajšan za izobrazbo do katere je upravičen in jo kot dober davkoplačevalec tudi plača. Potem pa ena kura od razredničarke njeno dete na podlagi ene krace v beležki izpiše...
Kaj misilite po katerem scenariju je učiteljem lažje delat?
Scenarij A imaš postopek kot je opisan, uraden dopis starša in uraden odgovor šole v zakonsko predpisanem 30 dnevnem roku.
Scenarij B - si zadovoljen samo z nekim pripisom v beležko. Čez pol leta se ugotovi, da je tisto v beležko zapisala otrok sam, ali pa stara mama ali pa zgolj eden od starešev (po možnosti, ki ni skrbnik)... Drugi starš naredi galamo, da njegov bogi otrok prikrajšan za izobrazbo do katere je upravičen in jo kot dober davkoplačevalec tudi plača. Potem pa ena kura od razredničarke njeno dete na podlagi ene krace v beležki izpiše...
Kaj misilite po katerem scenariju je učiteljem lažje delat?
sci3nc3 ::
Sedaj po drugem branju teme, opažam, da sem res površno prebral temo, ampak problema pa še vedno ne vidim. Če so morali sestaviti komisijo 6-ih ljudi, zato da so odločili ali mora šolar obiskovati nek predmet, potem v redu. Oni že vedo za kaj so potrebovali toliko ljudi. Na koncu se je vse razrešilo, vendar po nekoliko daljši poti.
Vem, da se niso učitelji kar tako spomnili in se sestali (in to kar 6... da bo bolj pošteno), ampak gre za ukaz od zgoraj. Nekdo (v celotni verigi navgor) je pač nesposoben - kar ni nič novega.
Vem, da se niso učitelji kar tako spomnili in se sestali (in to kar 6... da bo bolj pošteno), ampak gre za ukaz od zgoraj. Nekdo (v celotni verigi navgor) je pač nesposoben - kar ni nič novega.
Takšne komisije ponavadi obravnavajo vse od takih "prošenj" ko bolj resni hzavev v zvezi z vzgojnimi ukrepi, takšnimi in drugačnimi pritožbami in zahtevami staršev itd.
Ja za en tak enostaven postopek zadeva izpade banalno, če pa pogledaš zadevo širše pa ti je hitro jasno, da je tak sistem obravnave daleč najbolj univerzalen in pregleden. Starš odda uradno zahtevo v šolo (tudi če je predmet neobvezen morajo bit učitelji sezanjeni s tem ali bo otrok hodil ali ne, ker zanji odgovarjajo) in starš dobi pisno povratno informacijo (da v primeru zlorab izve, kaj se dogaja oziroma, da je v morebitnem kasnejšem sporu jasno, da je bil obveščen in tudi odgovarja za to).
Na ta način se izogne 99% rekla kazala situacijam, ko nihče pravzaprav ne ve kaj in kdo se je dogovoril. Dandanes je žal tako, da bo vsak hitro pozabil kaj je bilo ustno dogovorjeno, če bo imel od tega korist.
Ja za en tak enostaven postopek zadeva izpade banalno, če pa pogledaš zadevo širše pa ti je hitro jasno, da je tak sistem obravnave daleč najbolj univerzalen in pregleden. Starš odda uradno zahtevo v šolo (tudi če je predmet neobvezen morajo bit učitelji sezanjeni s tem ali bo otrok hodil ali ne, ker zanji odgovarjajo) in starš dobi pisno povratno informacijo (da v primeru zlorab izve, kaj se dogaja oziroma, da je v morebitnem kasnejšem sporu jasno, da je bil obveščen in tudi odgovarja za to).
Na ta način se izogne 99% rekla kazala situacijam, ko nihče pravzaprav ne ve kaj in kdo se je dogovoril. Dandanes je žal tako, da bo vsak hitro pozabil kaj je bilo ustno dogovorjeno, če bo imel od tega korist.
Pithlit ::
Ja sam meni nihče ni povedal da se gre za uraden dopis z moje strani. Citiram iz beležke (obvestilo s strani razredničarke - ker moje sporočilo v beležki pač ni bilo dovolj):
"Spoštovani!
Prosim, če to vašo izbiro napišete na A4 format.
Hvala za razumevanje.
Lep pozdrav, razredničarka."
Če bi mi kdo povedal da moram spisat uradni dopis oz. prošnjo bi ustrezno ukrepala. Tako pa, roko na srce, nisem (ne bom citirala, naj zadostuje podatek da je moja "prošnja" spisana v precej forumaškem stilu). Zato bi se lahko vse skupaj tudi drugače obrnilo.
Sci3nc3: saj problema ni. Kot sem že omenila (pa se mi zdi da ne samo enkrat)... le izpostavljam s kakšno birokracijo se vsi skupaj ukvarjamo (starši in učitelji) ko se nam, načeloma, ne bi bilo treba. Ampak (tudi že zapisano) razumem čemu tako.
Life is as complicated as we make it...
imagodei ::
Sam, nekateri ste res malo trdi. Nočete razumet, da neobvezni izbirni predmet implicira opt-in varianto. Pithlit pa je bila primorana v nekakšno birokracijo, na koncu ji je bilo celo povedano, da je pošiljala prošnjo za (praktično) oprostitev od obiskovanja... Torej, kao da gre za opt-out sistem.
Če je nekaj izbirno in za nameček še neobvezno, potem je menda logično pričakovat, da neko obvestilo staršev šoli zadostuje? Ne pa, da te primorajo k pisanju prošnje in da to prošnjo obravnava ne vem koliko članska komisija? Predmet potem vsekakor ni neobvezen, če že je pogojno izbiren (ampak v resnici tudi to ne, ker je odvisen od števila prijav).
Če je nekaj izbirno in za nameček še neobvezno, potem je menda logično pričakovat, da neko obvestilo staršev šoli zadostuje? Ne pa, da te primorajo k pisanju prošnje in da to prošnjo obravnava ne vem koliko članska komisija? Predmet potem vsekakor ni neobvezen, če že je pogojno izbiren (ampak v resnici tudi to ne, ker je odvisen od števila prijav).
- Hoc est qui sumus -
Ti pa pozabljaš na to, da zadeva vključuje otroke v OŠ. In tam se vsi izogibajo opt-in variante. Zato za vsako stvar potrebujejo jasno pisno voljo starša, da otroka tam ne bo.
In pri vsem tem te potem najbolj moti, da ti ni bilo bolj jasno povedano, da se od tebe pričakuje prošnja in bi jo lahko tudi ti še malo bolj po birokratsko napisala?
Ja sam meni nihče ni povedal da se gre za uraden dopis z moje strani. Citiram iz beležke (obvestilo s strani razredničarke - ker moje sporočilo v beležki pač ni bilo dovolj):
"Spoštovani!
Hvala za razumevanje.
Če bi mi kdo povedal da moram spisat uradni dopis oz. prošnjo bi ustrezno ukrepala. Tako pa, roko na srce, nisem (ne bom citirala, naj zadostuje podatek da je moja "prošnja" spisana v precej forumaškem stilu). Zato bi se lahko vse skupaj tudi drugače obrnilo.
Sci3nc3: saj problema ni. Kot sem že omenila (pa se mi zdi da ne samo enkrat)... le izpostavljam s kakšno birokracijo se vsi skupaj ukvarjamo (starši in učitelji) ko se nam, načeloma, ne bi bilo treba. Ampak (tudi že zapisano) razumem čemu tako.
In pri vsem tem te potem najbolj moti, da ti ni bilo bolj jasno povedano, da se od tebe pričakuje prošnja in bi jo lahko tudi ti še malo bolj po birokratsko napisala?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
ZaphodBB ::
Na njihovi šoli je v letu 2011 95 % strokovnih delavcev pridelalo okrog 200 ur plusa, ki niso plačane.
Se pravi malo več kot 30 minut na dan. Toliko o 12-urnem delavniku.
Ravno zaradi takih, imajo učitelji obvezno prisotnost v šoli, potem morajo pa še doma delat zastonj, da podelajo. Za vsako kurčevo učno uro morajo spisati še poročilo in za praktično vsak kurčev korak, ki ga naredijo morajo napisati poročilo ali pa ustanovit kakšno komisijo.
imagodei ::
Ti pa pozabljaš na to, da zadeva vključuje otroke v OŠ. In tam se vsi izogibajo opt-in variante. Zato za vsako stvar potrebujejo jasno pisno voljo starša, da otroka tam ne bo.
Hja, potem je treba neobvezne izbirne vsebine preimenovati v obvezne izbirne vsebine in stvar je rešena.
Sicer pa cela reč zgleda tako, kot da bi šola otrokom ponudila popolnoma prostovoljni tečaj kvačkanja, a s poudarkom, da je želeno, da se otroci udeležijo. Ko bi starši šolo obvestili, da njihov otrok ne bo hodil, bi pa morali pisati prošnje.
Tečaj kvačkanja kamot zamenjaš za šahovski krožek, astronomski krožek, računalniški krožek...
- Hoc est qui sumus -
Invictus ::
Ne vem sicer kje živiš, ampak v državni upravi se ne izplačuje nadur. Lahko jih pa koristiš, da greš kakšno uro prej domov (še vedno pa je obvezna prisotnost od 9h do 15h).
Še več - če ima človek več kot 20 nadur mesečno, se mu ne prenesejo v naslednji mesec in jih ne more koristiti.
Tolk o spoštovanju delovne zakonodaje...
Prijavite držao na delavsko sodišče.
Kaj pa tolerirate tako ravnanje.
Poleg tega so ljudje z nadurami bolj izjema kot pravilo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
aerie ::
BigWhale ::
1. Tamala je v šoli povedala da ne bo hodila ker predmeta ni izbrala.
2. V beležki dobim domov obvestilo razredničarke da tako pač ne gre.
3. V beležko napišem da tamala ne bo hodila ker predmeta ni izbrala in se ji zdi brezveze hodit.
4. V beležki dobim domov obvestilo da moram to napisat na A4 list (tudi besedice ne o kakšni prošnji!)
...
5. Skoraj en mesec zatem dobim ta dopis.
Jaz se naceloma s solo ukvarjam samo kolikor je nujno. Sem menja, da ucitelji delajo svoje delo in da dokler ga dobro delajo jih pustim pri miru. Se povem jim, da naj me ne klicejo zarad malenkosti in ne delajo zdrahe.
Pri eni taksni zadevi bi se pa ob 4. tocki sprehodil do sole in jim povedal, da naj si ne delajo dela. :D
ThinkPad ::
Nisem vsega bral... pa vseeno...
Neobvezni izbirni predmet postane obvezni tisti moment, ko se ga izbere.
Če zdaj malo na pamet ugibam... morda je šola že konec lanskega leta ali takoj na začetku poizvedovala, kam se bo kdo prijavil, če sploh. Recimo, da se je punca nekam vpisala, zdaj pa noče hodit. V tem primeru popolnoma razumem sklep komisije, saj so zadj tudi neke predpisane kvote koliko otrok še lahko oz. min. mora obiskovati (neobvezni) izbirni predmet.
Ne rečem, da je res bilo tako v primeru avtorice. Samo skušam razumeti...
Tule še en naključno najden dokument o neobveznih izbirnih v 4. razredu.
Neobvezni izbirni predmet postane obvezni tisti moment, ko se ga izbere.
Če zdaj malo na pamet ugibam... morda je šola že konec lanskega leta ali takoj na začetku poizvedovala, kam se bo kdo prijavil, če sploh. Recimo, da se je punca nekam vpisala, zdaj pa noče hodit. V tem primeru popolnoma razumem sklep komisije, saj so zadj tudi neke predpisane kvote koliko otrok še lahko oz. min. mora obiskovati (neobvezni) izbirni predmet.
Ne rečem, da je res bilo tako v primeru avtorice. Samo skušam razumeti...
Tule še en naključno najden dokument o neobveznih izbirnih v 4. razredu.
vudu ::
Glede izbirnih predmetov. Otrok mora izbrati 2 uri izbirnih predmetov tedensko. Nujno. Če želi lahko tudi več tako, da spet pisno dovoli obisk učenca k več uram izbirnih vsebin. Namreč, če izbere več kot dve uri tedensko je lahko po spet drugem pravilniku preveč obremenjen. No to je ta zakon, na pravilnik, na zakon, na .... začaran krog.
Razen seveda, če recimo obiskuje glasbeno šolo. V tem primeru ne rabi dve uri tedensko izbirnih...
Razen seveda, če recimo obiskuje glasbeno šolo. V tem primeru ne rabi dve uri tedensko izbirnih...
Oberyn ::
Citiram iz beležke (obvestilo s strani razredničarke - ker moje sporočilo v beležki pač ni bilo dovolj):
"Spoštovani!
Hvala za razumevanje.
Jaz sem tehnično izobražen človek in bi to reč enostavno rešil na tehnični način. Nabavil bi beležko A4, notri napisal enako kot je bilo v manjši beležki in dal tamali, da nese v šolo. To je potem presek obeh specifikacij: zapis v beležki (specifikacija Pithlit) in zapis na A4 (specifikacija razredničarka). Enostaven problem, take rešujem pred zajtrkom.
Raje ji zrihtaj status svobodne umetnice.
Je športnica, ne umetnica.
Pri eni taksni zadevi bi se pa ob 4. tocki sprehodil do sole in jim povedal, da naj si ne delajo dela. :D
Ma niti tega mi ne bi bilo treba. Z ravnateljico se vsako jutro (pa tja in sem tud zvečer) srečava na pasjem sprehodu.
Nisem vsega bral... pa vseeno...
Je videt.
Samo skušam razumeti...
Če bi temo prebral ti ne bi bilo treba 'skušat razumet'... bi kar razumel. Saj je vse razloženo. Celo večkrat.
Glede izbirnih predmetov. Otrok mora izbrati 2 uri izbirnih predmetov tedensko. Nujno.
Jap. Zato pa imajo obvezne izbirne predmete. Ampak tu je govora o neobveznih izbirnih predmetih.
Mimogrede... za OŠ obstajata obvezni izbirni predmet "Angleški jezik" in neobvezni izbirni predmet "Angleški jezik". Pa niti učiteljem ni jasno kaj naj s tem počnejo.
Moti (ma ne dosti, samo nefer se mi zdi) me da so iz nekega popolnoma neformalnega dopisovanje kar naenkrat napravili formalno zadevo. In ne, ne bi bilo nič bolj birokratsko... bi pa bila prošnja vsaj pravilno oblikovana pa tipkana in se jaz ne bi počutila ko en hillbilly ki niti tega ne zna skup spravit.
Daedalus ::
Mislim, da zloglasni Merc lepo poračuna s to greznico, ki se ji reče slovenski šolski sistem. Priporočam v branje.
TL;DR - še en predvsem birokratski aparat, ki je vedno bolj namen samemu sebi. In služenju ljubega kruhka vseh, vedno več, vpletenih. Tipičen lokalni sui generis, ki bolje od vseh okoli ve, kaj je dobro (predvsem za ljubi kruhek vseh vpletenih). In takile bullshit sklepi bullshit komisij so zelo dober pokazatelj stanja. Sklep, ki zaključi, da je voda mokra, ker je pač mokra. Mogoče te pa samo trolajo, Pithlit?
TL;DR - še en predvsem birokratski aparat, ki je vedno bolj namen samemu sebi. In služenju ljubega kruhka vseh, vedno več, vpletenih. Tipičen lokalni sui generis, ki bolje od vseh okoli ve, kaj je dobro (predvsem za ljubi kruhek vseh vpletenih). In takile bullshit sklepi bullshit komisij so zelo dober pokazatelj stanja. Sklep, ki zaključi, da je voda mokra, ker je pač mokra. Mogoče te pa samo trolajo, Pithlit?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
Ne, ne... to sam ti počneš. Ker ti pač ni jasno da je to nekaj povsem normalnega.
Anyway. Pogovor z ravnateljico. Nismo samo mi imeli tega problema. Baje je do tega prišlo ker se zadeva z neobveznimi izbirnimi predmete šele uvaja, pa je bil tak diktat od zgoraj (en mesec je pa trajalo zato da je šola z ministrstvom razčistila)... naj bi pa to bilo uradno zato da je za ziher, v prihodnje (ko se zadeva malo bolj 'uteče') naj bi zadoščalo sporočilo staršev.
Anyway. Pogovor z ravnateljico. Nismo samo mi imeli tega problema. Baje je do tega prišlo ker se zadeva z neobveznimi izbirnimi predmete šele uvaja, pa je bil tak diktat od zgoraj (en mesec je pa trajalo zato da je šola z ministrstvom razčistila)... naj bi pa to bilo uradno zato da je za ziher, v prihodnje (ko se zadeva malo bolj 'uteče') naj bi zadoščalo sporočilo staršev.
Ales ::
@Pithlit, se mi je kar zdelo, da si napisala po slo-techovsko in dobila tak uradni dopis nazaj, LOL.
Kar me znova napelje na zaključek, da je birokracija že davno razvila sofisticirane prijeme trolanja. Ma kakšen Reddit, javna uprava vleče izkušnje iz dobe Hamurabija.
In to tolanje je včasih lahko smešno - sam sem jim tudi že nasedel, saj najbrž smo kar vsi že kdaj... Nevarno je pri bolj resnih in dolgotrajnih zadevah, ko zadeva lahko postane tragikomična ali pa res tragična.
Ne vem, če je bilo sicer v tistem trenutku zabavno, ampak meni zgleda kot taka lepa življenjska miniatura. Shrani liste iz beležke, tvoj dopis in njihov odgovor... pokaži enkrat vnukom.
Kar me znova napelje na zaključek, da je birokracija že davno razvila sofisticirane prijeme trolanja. Ma kakšen Reddit, javna uprava vleče izkušnje iz dobe Hamurabija.
In to tolanje je včasih lahko smešno - sam sem jim tudi že nasedel, saj najbrž smo kar vsi že kdaj... Nevarno je pri bolj resnih in dolgotrajnih zadevah, ko zadeva lahko postane tragikomična ali pa res tragična.
Ne vem, če je bilo sicer v tistem trenutku zabavno, ampak meni zgleda kot taka lepa življenjska miniatura. Shrani liste iz beležke, tvoj dopis in njihov odgovor... pokaži enkrat vnukom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prilagajanje izobraževalnega sistema v današnjem hitrem rač . in informacijskem razvoOddelek: Loža | 3872 (3079) | kuglvinkl |
» | poučevanje matematike in računalništvaOddelek: Šola | 3875 (2840) | lebdim |
» | Celo letno špricanje dodatne likovne!Oddelek: Loža | 2503 (1351) | Roadkill |
» | Verouk v šole (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 27912 (23914) | Pithlit |