» »

Prihod na trg delovne sile z diplomo iz FMF

Prihod na trg delovne sile z diplomo iz FMF

rogec ::

Pozdravljeni,

predvidevam da se po forumu potika kdo, ki je na FMFju končal stari dodiplomski UNI program fizike ali matematike, oz. bolonjski dodiplomski/magistrski UNI program. Sam se bližam koncu študija, magistrsko nalogo bi rad opravil nekje na institutu (več razlogov za to), na doktorski študij se pa ne bom vpisal ker me le-ta ne privlači najbolj. Če bi lahko kdorkoli podelil kakšno zgodbo ki bi odgovorila na katerega izmed spodnjih vprašanj, bi napisano z veseljem prebral. :)

Torej, v zadnjih letih sem videl, kako so se starejši kolegi zaposlili v kar nekaj različnih poklicih. Seveda sem spodnja vprašanja zastavil tudi njim, ampak bi res rad dobil več mnenj ... Torej:
1. Kako se povprečen FMFjevec (recimo da za povrhu brez opravljenih ekonomskih / finančno-matematičnih predmetov) znajde pri delu v banki? Prednosti? Šibkosti?
2. Kako se povprečen FMFjevec (recimo da z z neničelnim, ampak ne ravno izjemnim znanjem programiranja) znajde pri delu v IT-ju (ja vem, širok pojem ampak obilokakšno mnenje ki ga navedete pride prav)?
3. Vprašanje podobno zgornjemu se za, nevem, farmacijo, poljubno visokotehnološko podjetje ... zanimajo me kakršnakoli mnenja, iz prve ali druge roke, samo naj bojo ustvarjena na podlagi resničnih opažanj. :)
4. Kakšen je bil odnos delodajalca do FMFjevca na začetku v obilo katerem izmed zgornjih primerov? Je ta faks videl kot prednost? Kot slabost? Mu je bilo vseeno? (na tem mestu mi ni treba govorit da štejejo sposobnosti ne pa naziv ker to vem, prosim hvala)

Saj morda je ta tema že v osnovi bedasta ker je vsak posameznik drugačen in medtem ko bi se en FMFjevec na nekem delovnem mestu lahko počutil kot riba v vodi, bi drugi FMFjevec na njem lahko žalostno pogrnil. Ampak zgodbe me se vseeno zanimajo, sploh zaradi ljudi iz industrije, ki so (mi) že zatrjevali, da je na kratek rok študent strojništva lahko veliko bolj uporaben od fizika, ampak sčasoma se situacija obrne ... To so sicer lepe besede, ampak rad bi se od koga slišal kaj konkretnejšega v zvezi s tem.

Pravzaprav ne iščem tako zelo direktnih nasvetov "kaj naj storim da se zaposlim", bolj me zanimajo zgodbe, da dobim se malce več občutka v kaj se spuščam.

Btw:
- vem da se človeka ceni po tem koliko zna in vem da samo z mahanjem s pridobljenim papirjem človek ne pride nikamor, tega mi ni treba pravit.

- na tem faksu ze od samega začetka študija ljudem radi vbijajo v glavo predstavo o tem, da so diplomanti FMFja cenjeni povsod zaradi svoje sposobnosti reševanja problemov, analitičnega mišljenja - zdi se mi da take (sicer nedvomno všečne) puhlice človeka lahko oddaljijo od realnosti če jim preveč nasede, tako da mi jih ne prosim se vi ponavljat. :)
  • spremenilo: rogec ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8814748 (9986) lebdim
»

Študij finančne matematike

4210886 (9736) tony1
»

Kam na faks?

405039 (3571) Bor H
»

Smo računalnikarji bolj nagnjeni k terorizmu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
888973 (5851) Highlander
»

iščem sošolce...1. letnik fizika 2003/04 (strani: 1 2 )

556699 (5617) Grey

Več podobnih tem