Forum » Pomoč in nasveti » Kaj porebujem za gostovanje
Kaj porebujem za gostovanje
Adminer ::
Pozdravljeni!
Po dolgem razmisleku sem se odločil da bom postal ponudnik spletnih gostovanj za slovensko območje.
Zdaj me pa zanima ali potrebujem še kaj poleg naštetega?
Server (Za začetek se po poganjal na i7,8GB,SSD nato ko pa to nebo zadoščalo in ko se bo nabralo nekaj strank bom kupil 2x Intel Xeon,128GB, RAID SSD.) Verjetno bo tekel CentOS ali Ubuntu
Potrebujem tudi Licenco za VHM za urejanje uporabniških računov.Pa tudi licenco za cPanel in dodatke kot so Website biulder ter Softaculous.
Potreboval bom tudi UPS.
Stabilno on močno linijo že imam 100/100. (Ko bo več strank se bo upgrejdalo na 200/200.
Pa tudi nudim dober support vsaj 16 ur na dan...
Backupe sem mislil delati preko VHM oziroma, ker bodo v Raidu mislim da ne bi bilo potrebno.
Prosim če poveste če potrebujem še kaj.
Hvala za pomoč.
Po dolgem razmisleku sem se odločil da bom postal ponudnik spletnih gostovanj za slovensko območje.
Zdaj me pa zanima ali potrebujem še kaj poleg naštetega?
Server (Za začetek se po poganjal na i7,8GB,SSD nato ko pa to nebo zadoščalo in ko se bo nabralo nekaj strank bom kupil 2x Intel Xeon,128GB, RAID SSD.) Verjetno bo tekel CentOS ali Ubuntu
Potrebujem tudi Licenco za VHM za urejanje uporabniških računov.Pa tudi licenco za cPanel in dodatke kot so Website biulder ter Softaculous.
Potreboval bom tudi UPS.
Stabilno on močno linijo že imam 100/100. (Ko bo več strank se bo upgrejdalo na 200/200.
Pa tudi nudim dober support vsaj 16 ur na dan...
Backupe sem mislil delati preko VHM oziroma, ker bodo v Raidu mislim da ne bi bilo potrebno.
Prosim če poveste če potrebujem še kaj.
Hvala za pomoč.
jakan123 ::
Če se misliš resno lotiti zadeve boš potreboval še eno lokacijo na kateri bo tekel server ali pa mogoče celo 2 internetna ponudnika, če en ponudnik zataji, da nimaš izpada.
black ice ::
Če se misliš resno lotiti zadeve boš potreboval še eno lokacijo na kateri bo tekel server ali pa mogoče celo 2 internetna ponudnika, če en ponudnik zataji, da nimaš izpada.
Ja mislil sem imeti preko optike 100/100 mogoče tudi 200/200 ter če bi Telekom zgradil dovolil 2 povezave preko OPTIKE v 1 dom bi bilo super če ne bom moral imeti glavno linijo preko OPTIKE in nato v primeru izpada preko Bakra 60/25 ter kakšen 4G od Mobitela kar bi skupaj naneslo nekje 100/60 za silo...
Black ice
Vbistvu nisem prepričan tako sem si jaz zamišljal.
Kako misliš da bi bilo najbolje delati backupe?
Senitel ::
-2 povezavi preko enega ponudnika ti ne koristita čisto nič, ker če Telekomu centrala cepne, bosta tebi obe liniji padli.
-RAID ni backup.
-RAID ni backup.
111111111111 ::
Server (Za začetek se po poganjal na i7,8GB,SSD nato ko pa to nebo zadoščalo in ko se bo nabralo nekaj strank bom kupil 2x Intel Xeon,128GB, RAID SSD.)
Server kaj bolj dedicated (preveč si posplošil) in za začetek ne rabiš SSD, ampak raje HDD v RAID, backup pa nujno še nekam ven, NUJNO, ker če enkrat zgubiš podatke od strank, se poslovi od posla. Stranke nimajo nikoli backupa.
Linjia 100/100? Upam da govoriva o pravnem subjektu in najemu linije, ne pa o fizični osebi? Obvezno zadaj pogodbo, da ti 100/100 jamčijo.
Kje bo stal strežnik? če boš sam postavljal infrastrukturo nunjo rabiš dober Router/Firewall, drugače te bodo v nekaj dneh ubili z napadi.
Mogoče je bolje, da za začetek najameš kabel, link in štrom, hardware pa prineseš svoj. Mislim da ima telekom nekaj takega, pa se prvih nekaj let ne ukvarjaš z lastno mrežno infrastrukturo, ampak samo z strežnikom in storitvami.
16 ur support ni dober support. Vedno oglašuj 24/7. Če ti pade ob 3h zjutraj pa ob 3h zjutraj. Na začetku moraš s takim projektom dihat, jesti in piti. Pozabi 2-3 leta na dopust, ga ne bo, razen če ste ekipa, potem se da.
Veliko truda bo potrebnega. Bom spremljal temo, da bom videl kako ti gre.
SeMiNeSanja ::
Če bi se jaz 'metal' v ta posel, bi začel kot pogodbeni partner enega od večjih zanesljivih ponudnikov. Zaslužek je v štartu sicer manjši, so pa zato tudi stroški bistveno manjši, pa vsa stvar je profesionalna od prvega dne dalje.
Tvoje stranke pri tem sploh ne rabijo vedeti, s kom to sodeluješ, ker jim direktno izstavljaš račune.
Namesto da se ukvarjaš s tem, kako preklemansko mašinerijo spraviti v pogon in optimizirati, da bo sploh kaj delovalo, na koncu meseca pa še študiraš, kako boš odplačal obrok kredita za opremo, ki si jo moral nabaviti, se lahko od prvega dne posvetiš izključno iskanju novih strank.
Ko enkrat imaš tako veliko število strank, da presežeš neko kritično maso, s katero se lahko preživiš iz meseca v mesec na lastni mašineriji, pa lahko zagrizneš v kislo jabolko postavljanja lastne mašinerije in selitve svojih strank nanjo.
Tvoje stranke pri tem sploh ne rabijo vedeti, s kom to sodeluješ, ker jim direktno izstavljaš račune.
Namesto da se ukvarjaš s tem, kako preklemansko mašinerijo spraviti v pogon in optimizirati, da bo sploh kaj delovalo, na koncu meseca pa še študiraš, kako boš odplačal obrok kredita za opremo, ki si jo moral nabaviti, se lahko od prvega dne posvetiš izključno iskanju novih strank.
Ko enkrat imaš tako veliko število strank, da presežeš neko kritično maso, s katero se lahko preživiš iz meseca v mesec na lastni mašineriji, pa lahko zagrizneš v kislo jabolko postavljanja lastne mašinerije in selitve svojih strank nanjo.
Kaksen firewall in router bi bilo najbolje nabaviti za obrambo pred napadi in vdori.
A mislite da poleg VHM in cPanela ter dodatki potrebujem se kaksno programsko opremo?
Zanima me pa ali moram imeti svoj dns server ?
A mislite da poleg VHM in cPanela ter dodatki potrebujem se kaksno programsko opremo?
Zanima me pa ali moram imeti svoj dns server ?
MasterKiD ::
Odločil si se za posel, kjer je ogromno konkurence. Prav sicer, vendar vedi, da boš moral imeti konkurenčno ali še boljšo ponudbo od konkurence, da boš lahko zaslužil neto minimalno plačo na mesec. Če praviš, da boš imel 16h podporo, vseeno napiši 24/7, saj to imajo pri veliko ponudnikih, ki pa itak ne nudijo 24/7 podpore (ampak naprimer vsako uro pregledajo maile). Predlagam ti, da narediš in SEO optimiziraš spletno stran. Pomoje se ti ne splača kupovati opreme že zdaj, raje poglej, kakšne reseller pakete, ker ti bo lažje (ti bodo še pomagali, če ti kaj ne bo jasno). Predlagam, da ponudiš še partnerski program za gostovanje (vsaj 20% provizije) in sploh ni pomembno, če boš manj zaslužil, glavno je, da boš dobil nove stranke. Dobra beseda seže v deveto vas. Tako kot je že nekdo povedal - prve mesece (ali leto, dve - odvisno) pozabi na dopust in te stvari.
Ja cene bodo nižje kot pri konkurenci...
Mislil sem da če že imam dobro linijo 100/100 in dober računalnik da lahko izkoristim ;)
Pa tudi zelo veliko volje imam za takšno delo.
Če bom v prvih mescih pokril stroške elektrike,interneta ter licence za cPanel in dodatke bom zadovoljen...
Ali mogoče kdo pozna kakšnega dobrega domain resellerja?
Mislil sem da če že imam dobro linijo 100/100 in dober računalnik da lahko izkoristim ;)
Če bom v prvih mescih pokril stroške elektrike,interneta ter licence za cPanel in dodatke bom zadovoljen...
SeMiNeSanja ::
@Adminer - več kot jasno je, da se spravljaš v posel, o katerem nimaš niti najmanjšega pojma.
To je nekako tako, kot če bi jaz odprl zasebno kirurško ambulanto... kuhinjski nož imam, nekaj za omamiti bomo našli (staro leseno kladivo?), pa bo. Da bodo stranke množično hrumele k meni na operacije bom ponudil za polovico nižjo ceno od konkurence - bo pač samo tisti Silikon iz Bauhausa in ne kakšen malo bolj 'snobovski'....
To je nekako tako, kot če bi jaz odprl zasebno kirurško ambulanto... kuhinjski nož imam, nekaj za omamiti bomo našli (staro leseno kladivo?), pa bo. Da bodo stranke množično hrumele k meni na operacije bom ponudil za polovico nižjo ceno od konkurence - bo pač samo tisti Silikon iz Bauhausa in ne kakšen malo bolj 'snobovski'....
blackbfm ::
To da nima pojma ni nobena ovira, ker je še ogromno ljudi ki jim je še manj jasno, sam prodat moraš znat. Jz bi raje vzel v najem nek server kar nek močnejši vps, da dobiš par strank pa se kaj naučiš. Kupovat neko high end opremo na blef da bo na koncu 99% časa idlala je pa res neumnost.
pegasus ::
Praviš, da si dolgo razmišljal. Kot kaže, si razmišljal še premalo.
Če si se zadeve lotil s tehnične strani, si se jo že v štartu lotil napačno. Ja, se narest da hosting doma v kleti, ampak daj za začetek preberi pogodbo za domačo optiko, kaj tam notri piše.
Predlagam ti, da se razmisleka lotiš po poslovni plati, torej raziskava trga, obstoječa ponudba, kako bi lahko bil drugačen/boljši, poslovni model, ipd. Kakšen pc rabiš pride nekje čisto na koncu, ko imaš že vse ostalo razčiščeno.
Če si se zadeve lotil s tehnične strani, si se jo že v štartu lotil napačno. Ja, se narest da hosting doma v kleti, ampak daj za začetek preberi pogodbo za domačo optiko, kaj tam notri piše.
Predlagam ti, da se razmisleka lotiš po poslovni plati, torej raziskava trga, obstoječa ponudba, kako bi lahko bil drugačen/boljši, poslovni model, ipd. Kakšen pc rabiš pride nekje čisto na koncu, ko imaš že vse ostalo razčiščeno.
MasterKiD ::
Ja cene bodo nižje kot pri konkurenci...
Če boš ponujal registracijo domen preko domain resellerja boš zelo malo zaslužil na domenah (drugače je pomoje zanesljiv tale: http://www.enom.com/resellers/benefits-...). A ti to misliš delat na črno ali kaj? Rabiš s.p. ali d.o.o., poleg tega pa moraš še veliko drugih stroškov poravnati vsak mesec. Ni tako lahko, kot se zdi. Drugače pa resno - ne kupuj opreme, ker ti je brezveze. Ceneje in lažje bo, če boš to izpeljal preko kakšnega resellerja in nato kasneje lahko vedno premakneš (ko dosežeš vsaj tri-mestno številko naročnikov).
Ja najboljše bi bilo vzeti reselling paket ampak problem je velikost diska.
Ampak vseeno bi rajši doma naredil tole pa tudi če ne uspe bom potem poiskusil na reselling paketih ali vps-ih.
Ampak vseeno bi rajši doma naredil tole pa tudi če ne uspe bom potem poiskusil na reselling paketih ali vps-ih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Adminer ()
...:TOMI:... ::
Jaz bi namesto gostovanja raje ponudil firmam lokacijo za strežnik.
Mnogo firm ali pa njihovi IT pogodbeniki rabi vsakodnevni backup na oddaljeni lokaciji. Če imajo razpršeno po večih lokacijah, je to samo dobro. Se pravi, ponoči se njihovi podatki pretočijo k tebi... Ker če imaš 30-50€ leto od ene stranke, nisi naredil kaj dosti. Ne vem, če boš uspel pokriti vse stroške z malo strankami.
Mnogo firm ali pa njihovi IT pogodbeniki rabi vsakodnevni backup na oddaljeni lokaciji. Če imajo razpršeno po večih lokacijah, je to samo dobro. Se pravi, ponoči se njihovi podatki pretočijo k tebi... Ker če imaš 30-50€ leto od ene stranke, nisi naredil kaj dosti. Ne vem, če boš uspel pokriti vse stroške z malo strankami.
Tomi
Yohan del Sud ::
Se strinjam z večino prejšnjih postov. Ni perspektivno v tvojem primeru. Ne samo, da nimaš potrebnih izkušenj (itak s časoma bi jih dobil, ampak vmes že parkrat propadel), tvoj prvi problem je, da so spletna gostovanja postala tako poceni (si kaj študiral konkurenco?), da celo sam razmišljam o selitvi svoje trgovinice, ki je bila bolj kot ne za hobi (in učenje) izdelana in še deluje na komplet funkcionalnem strežniku za mojo pisalno mizo. Letni najem placa in osnovno skrbništvo me ne bi koštalo kaj dosti več kot štrom tukaj.
Raje najdi kakšno nišo. Tomi pred mano ima še kar v redu predlog. Resen backup se vedno dela na oddaljeno lokacijo. Več njih, če backup resno jemlješ. Trg tu je. Preveri konkurenco. Naredi kakšno samosvojo marketinško strategijo. Magari se oglašuj kot tretji backup ali nekaj.
Raje najdi kakšno nišo. Tomi pred mano ima še kar v redu predlog. Resen backup se vedno dela na oddaljeno lokacijo. Več njih, če backup resno jemlješ. Trg tu je. Preveri konkurenco. Naredi kakšno samosvojo marketinško strategijo. Magari se oglašuj kot tretji backup ali nekaj.
www.strancar.com
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Yohan del Sud ()
Brez zamere OP, samo imam občutek, da imaš doma kišto, 100/100 povezavo pa bi sedaj rad nekaj zaslužil. Gostovanje je v primerjavi z backup-i preprosto. Pri backupu rabiš spodobno infrastrukturo, redundanco, zaščito itd... Zadeva je precej draga in ni ravno trivialna.
111111111111 je izjavil:
Brez zamere OP, samo imam občutek, da imaš doma kišto, 100/100 povezavo pa bi sedaj rad nekaj zaslužil. Gostovanje je v primerjavi z backup-i preprosto. Pri backupu rabiš spodobno infrastrukturo, redundanco, zaščito itd... Zadeva je precej draga in ni ravno trivialna.
Čisto prav imaš.
Saj sem sam napisal da imam 100/100 povezavo in kišto ter da bi rad nekaj zaslužil.
Zato sem pa tudi vprašal kaj vse potrebujem kakšno zaščito kako naj delam backupe in podobno.
Potem pa za začetek daj statični IP naslov, da vidimo kaj imaš že postavljeno. Ker če imaš kišto, elektriko in link postavi strežnik (ftp, mail, www) in vse skupaj skonfiguriraj tako, da boš dostopal preko SSH. Potem pa ti lahko pomagamo naprej.
Evo statični IP imam že naročen.
No zanima me če jaz kupim cPanel na Cent OS potem dobim že mail in ftp funkcije gor? Ali je potrebno vsako posebej gor naštimat?
No zanima me če jaz kupim cPanel na Cent OS potem dobim že mail in ftp funkcije gor? Ali je potrebno vsako posebej gor naštimat?
Mislim da to še ni potrebno...
Če bo potrebno bom kasneje to uredil.
No ali je še kaj takšnega kaj potrebujem ali je to to?
Če bo potrebno bom kasneje to uredil.
No ali je še kaj takšnega kaj potrebujem ali je to to?
...:TOMI:... ::
No, vidiš, jaz že ne bi bil tvoja stranka. Danes moraš ponuditi vse možno, da si konkurenčen. Še posebej ti, ki si nov na trgu in imaš domačo opremo, ne neke profi robe in znanja.
Kako si v letu 2014 lahko pozabil na v6?
Ravno tako, kot moraš biti dosegljiv preko večih kanalov (email, telefon, mobilni telefon, socialna omrežja...) Ne zadostuje samo en kanal, ena storitev.
Pozabil si še na marsikaj, moraš imeti dober firewall, pa vedeti moraš kaj pomeni source address spoofing. Če ne veš, pozabi vse skupaj.
Kako si v letu 2014 lahko pozabil na v6?
Ravno tako, kot moraš biti dosegljiv preko večih kanalov (email, telefon, mobilni telefon, socialna omrežja...) Ne zadostuje samo en kanal, ena storitev.
Pozabil si še na marsikaj, moraš imeti dober firewall, pa vedeti moraš kaj pomeni source address spoofing. Če ne veš, pozabi vse skupaj.
Tomi
No ok bom se lotil v6 pa se box billing licenco bom zakupil tako da bodo lahko stranke imeli nadzorno plosco preko ketere narocajo dodatne pakete, pregledajo racune in podobno...
Ja moram se dobro zascitit zato me pa zanima kateri firewall bi bil najboljsi?
Ja moram se dobro zascitit zato me pa zanima kateri firewall bi bil najboljsi?
A bi mogoce kaj pripomoglo k zasciti ce bi na pc nalozil sistem ki deluje kot ruter in nato preko tega skonfiguriral firewall?
Me ima, da bi ti ponudil 5eur (sorry, sem reven) for teh lulz, samo za to, da bi naredil oddaljen backup pri tebi.
www.strancar.com
Yohan del Sud je izjavil:
Me ima, da bi ti ponudil 5eur (sorry, sem reven) for teh lulz, samo za to, da bi naredil oddaljen backup pri tebi.
Če sm jaz prav razumel mi ti nudiš 5EUR za to da bi naredil oddaljen backup pri meni?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Adminer ()
Ja, 5eur/l. 10gb. Če bi šel malo gledat okrog, tak servis stane 10-100eur/l z neko osnovno podporo, varovanjem in migracijo. Vate sem pripravljen vložit 5 eur. ZS. Če si se pripravljen učit, sem za.
www.strancar.com
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Izdelava spletišč | 296326 (19618) | hariscorale |
» | Novo gostovanjeOddelek: Izdelava spletišč | 3448 (2922) | neoserv |
» | Gostovanje doma ali nakup?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1320 (914) | spl_c |
» | Server za virtualizacijoOddelek: Pomoč in nasveti | 1956 (1694) | SeMiNeSanja |
» | VPS v NemčijiOddelek: Izdelava spletišč | 7133 (6574) | Vice |