» »

Windows obstane

Windows obstane

GummyBear ::

Zadnje čase se mi dogaja, da ob prijavi v Windows XP (SP3) računalnik kar obstane. Včasih pokaže samo sliko ozadja in ne prikaže ikon. Pogosto pa se dogaja (če prehitro začnem z delom - preden lučka za disk neha utripat), da se na nekem mestu kar ustavi... recimo poskušam odpreti Start meni in ni odziva... tudi če klikem potem kako ikono, se ne odziva... ura obstane in tukaj se konča. Lučka za disk v obeh primerih utripa (kot bi nekaj še nalagalo), vendar tudi po 10-ih minutah ni nobenega odziva. Ne gre pa za popolno zamrznitev, saj miško lahko premikam in tudi lahko pritisnem katero tipko na tipkovici, vendar odziva ni. Po resetu pa vse dela kot je treba.

Računalnik je sicer že star, vendar lahko izključim hardwarske napake, saj na Linuxu (uporabljam dual boot) vse dela. Zadnji format sem izvedel pred 2 leti, vendar Windowsi še delajo - med uporabo ni problemov, razen ob prijavi, ko prižgem računalnik.

Zanima me, kako ugotoviti kaj je vzrok za te "zamrznitve"?

hojnikb ::

Vseeno prečekiraj smart podatke in kak memtest rama nebi škodu...

Še vedno pa lahko formatiraš :)
#brezpodpisa

jacal ::

Mogoče še poglej, kaj se dogaja s procesorjem. Na stara XP-jeva leta je bilo (in je še) precej primerov, ko je kakšna reč, npr. servis za posodobitve, procesor nagnala na 100 % za cele ure, nakar se je včasih kaj 'uredilo', včasih je bilo treba kaj na silo ukiniti, včasih pa poiskati kakšno bedno posodobitev za ie 8 ali kaj podobnega.

GummyBear ::

Kot že rečeno, hardwarske napake lahko izločim, ker sem probal že več Linux distribucij in dela. Najverjetneje se mi zdi, da je preveč storitev (ali pa samo ena škodi) in nabije procesor na 100%. Problem pa je to dokazati ali ugotoviti, saj je upravitelja opravil nemogoče odpreti takoj ob prijavi... ponavadi traja 3 minute, preden se sistem postavi "na noge" in je pripravljen za uporabo. Če bi poskušal v teh 3 minutah karkoli početi, bi zamrznilo, kot sem opisal že zgoraj. Po 3 minutah pa bolj malo izvem... iz grafa je videti, da je bil procesor obremenjen (zelena črta, ki prikazuje zgodovino je zelo visoko), ne morem pa vedeti kaj ga je obremenilo, saj se po nekem času poraba CPU normalizira in pade na 2% v pripravljenosti.

Res je, lahko še vedno formatiram, vendar če krivca ne najdem, lahko namestim iste programe gor in se bo težava ponovila in tako nisem ničesar zrihtal. Prepričan sem, da je problem v storitvah ob zagonu, ampak težko je ugotoviti katera je problem.

SL-500 ::

Imaš nameščen Microsoft-ov antivirus?

če imaš je to krivec.

Če nimaš preleti startup programe(msconfig).

reeves ::

Če se ti v Safe Mode normalno zažene, potem lahko s selektivnim zagonom izveš katera storitev ti dela probleme.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sila nenavadno (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
617131 (5678) Auba
»

Dell 1555 neodzivnost, počasen tudi v Safe mode

Oddelek: Pomoč in nasveti
5974 (907) Duhec
»

Počasen login

Oddelek: Pomoč in nasveti
121732 (1421) Grizzly
»

Računalnik zamrzne v igrah

Oddelek: Pomoč in nasveti
81013 (877) bluefish
»

Kako ugotoviti vzrok za zmrzovanje racunalnika?

Oddelek: Operacijski sistemi
372515 (1958) darkolord

Več podobnih tem