» »

Dell začel sprejemati bitcoine

Dell začel sprejemati bitcoine

Slo-Tech - Dell je doslej največje podjetje, ki je začelo sprejemati bitcoine. Na spletni strani dell.com je od danes mogoče plačati tudi v bitcoinih, in to brez omejitev pri izbiri blaga. Za Alienware imajo celo 10-odstoten popust ob plačilu z bitcoini. Bitcoine lahko pri Dellu uporabljajo fizične osebe in majhna podjetja, medtem ko bodo velike pogodbe bržkone še lep čas ostale v dolarjih.

To je velik dosežek za bitcoin, a je vseeno treba omeniti dve omejitvi. Prva je uporaba centralnega procesnega centra Coinbase, ki bo opravljal transakcije z bitcoinom za Dell. S tem ni nič narobe, saj ga uporabljajo tudi nekateri drugi prodajalci, a se s tem bitcoin odmika od anonimnosti, ki jo je ustanovitelj Satoshi Nakamoto želel. Pri nakupu fizičnih dobrin anonimnost resda nikoli ni mogoča, a vsak dodatni posrednik prinaša bitcoinu točno tisto, čemur so se ustanovitelji želeli izogniti.

Druga pomembna malenkost pa je vpliv na stabilnost valute. Medtem ko so cene v evrih in dolarjih takšne, kakršne so, četudi vmes tečaj evro/dolar poplesava, za bitcoin to ne bo veljalo. Cene so denominirane v dolarjih, bitcoin pa je le plačilno sredstvo. Podobno kot darilni boni ali potovalni čeki. Dell ni naznanil, kako dolgo bo pilotni projekt, ki je za zdaj omejen na ZDA, trajal.

Druga novica pa prihaja iz New Yorka, kjer želijo bitcoin formalizirati in dokončno izkoreniniti anonimnost. Uvesti želijo licenco za bitcoin, ki jo bo moral imeti vsakdo, ki bo posloval z bitcoini in se bo ukvarjal pretežno s prodajo, nakupi ali procesiranjem transakcij - torej borze, procesni centri itn. Imeti bo moral osebne podatke vseh svojih strank. Dodatno se uvajajo obvezne rezerve, iz katerih bi se lahko poplačali deponenti bitcoinov. Prav tako bodo redno izvajali preglede in inšpekcije. Osnutek zakona je zdaj v fazni javne debate.

13 komentarjev

slovenec_89 ::

Fizične podjetje? Fizične osebe?

Glugy ::

Nevem kaj je pol še smisel bit coina če bodo izkoreninil anonimnost pa jim dodelil vse naloge običajnih valut?

Tilen ::

Bitcoin je v trenutni fazi samo še en proxy za kritje denarja vprašljivega izvora. Regulacija prihaja bistveno prepozno in bo otežila delo tistim, ki so tako ali tako pripravljeni tehnologijo spoznati na pošten način. Je praktično idealno orodje za pranje denarja, če ga ustrezno uporabiš. Za zvišanje uporabne vrednosti potrebuješ vedno več podprtih storitev in ker je za idejo ponovno kapital, to seveda dolgoročno ne bo problem. Vrednost samega bitcoina ne igra nobene vloge. Pomembna je samo likvidnost kovanca.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

vostok_1 ::

Je bilo za pričakovat. Je pa dejstvo, da BC še vedno ohranja anonimnost, kljub temu, da se ga želi regulirat. Še vedno boš lahko kaj na črno kupil, kjer ne bo treba imeti nobenih licenc.

Slabše bi recimo bilo, če bi država zahtevala uporabo le GOV approved BT client in vse ostalo prepovedala.

BBB ::

Če prav razumem, je bitcoin prav toliko anonimen kot gotovina, le da prvi omogoča enostavnejše transakcije - pošiljanje gotovine po klasični pošti je v primerjavi s pošiljanjem IP paketov precej počasnejše in ne omogoča enostavnega zakritja prenašane vsebine (verjetno je še nekaj drugih razlik, v tem kontekstu manj pomembnih).

Čeprav sta bitcoin in gotovina anonimna, pa naj transakcije ne bi smele biti anonimne - povzeto po lastnem poljudnem poznavanju zakonodaje. Nelegalno je, če Mujo sosedu Hasu položi ploščice, drugi pa prvemu za opravljeno storitev plača na roke z gotovino ali pa na računalnik z bitcoini, oboje mimo davčne institucije - v obeh primerih gre za poslovanje na črno.

Ne razumem torej, zakaj se polemizira z bitcoinom v smislu anonimnosti plačilnega sredstva, ki je analogna anonimnosti gotovine običajnih valut, plemenitih kovin, kamenčkov ali rovaša (tudi menjava blaga za blago je lahko anonimna). Tako kot je potrebno pri poslovanju z (anonimno) gotovino imeti prijavljeno dejavnost, evidentirati gotovinske transakcije ter plačevati davke in prispevke, sklepam, da bi bilo enako potrebno storiti tudi za poslovanje z bitcoinom oz. poljubnim drugim uveljavljenim plačilnim sredstvom. V tem kontekstu vidim problem le v "uveljavljenosti" - plačilno sredstvo je potrebno uzakoniti, da ima občo veljavo s pravnega stališča, vendar pa je prilagajanje prava na tehnološki razvoj vedno za nekaj korakov v zaostanku.

Menim, da je za uzakonitev bitcoina kot plačilnega sredstva bolj problematično dejstvo, da se z njim centralizirano težko upravlja - iz obtoka se ga spravi z odkupom, v obtok pa se ga ne da spraviti več, kot bitcoin zasnova sploh omogoča (ni enako kot ustvarjanje iz nič v neskončnost pri fiat denarju, če zanemarim rudarjenje bitcoina v času njegovega "odraščanja"). Trenutni finančno-gospodarski sistem temelji na rahli inflaciji in na sploh manipulaciji globalnega vrednotenja dobrin, predvsem megle. V makroekonomskem smislu je zato bitcoin približno tako zanimiv kot zlato (kot nekakšen "buffer") - verjetno ne prav veliko, če se upošteva, da bi uzakonitev bitcoina potegnila za seboj še stroške novo nastale administracije.

Tarzan ::

Bitcoin je še manj anonimen, kot gotovina. Za gotovino moraš imet srečo, da te po serijskih številkah bankovcov zahaklajo, pri Bitcoinu pa imaš ves čas vse transakcije popolnoma javne in prej ali slej kdo pogrunta kdo si, ko pa je jasno kdo se za določenim bitcoin naslovom skriva, lahko počekiraš za nazaj čisto vse prilive na njegov BTC naslov.

Osnova je anonimna, dokler ni interesa, da se nekoga identificira. V tem primeru je pa pri Bitcoinu še kaka past več, kot pa pri klasični gotovini.

diversee ::

Vendar pa je pred tem potrebno identificirati nekoga, ki se za naslovom skriva. Banka točno ve katero številko transakcijskega računa kdo uporablja, mojega btc naslova pa ne ve nihče.

ales85 ::

Dokler ne opravis izplacila ali nekaj kupis in ti je dostavljeno.

njyngs ::

V primeru take paranoje pa si naročiš dostavo na pošto in ne na dom. Bodo se vsaj en malček več mogli potruditi, če že hočejo vedet kdo si.

win64 ::

njyngs je izjavil:

V primeru take paranoje pa si naročiš dostavo na pošto in ne na dom. Bodo se vsaj en malček več mogli potruditi, če že hočejo vedet kdo si.

In pošta bo rekla, tukaj imaš paket vreden 500$, ne rabimo identifikacije saj si plačal z bitcoin?!?

carota ::

V NY pa se hočejo le znebiti vseh posrednikov za bitcoine. Enostavno bodo biznise prenesli v sosednjo zvezno državo kjer smotanih omejitev ni.

njyngs ::

win64 je izjavil:

njyngs je izjavil:

V primeru take paranoje pa si naročiš dostavo na pošto in ne na dom. Bodo se vsaj en malček več mogli potruditi, če že hočejo vedet kdo si.

In pošta bo rekla, tukaj imaš paket vreden 500$, ne rabimo identifikacije saj si plačal z bitcoin?!?

Če si nekomunikativen in toliko trd, da prej pošti ne najaviš in se ne dogovoriš potem da.

Marat ::

njyngs je izjavil:

V primeru take paranoje pa si naročiš dostavo na pošto in ne na dom. Bodo se vsaj en malček več mogli potruditi, če že hočejo vedet kdo si.

Osebna identifikacija strank ni potrebna za trgovine, ki sprejemajo Bitcoine. To je samo za borze in podobne finančne ustanove, zato da se prepreči pranje denarja (poglej originalni članek).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je Bitcoin - razlaga za vsakogar

Oddelek: Znanost in tehnologija
1110249 (8653) bitcoin
»

DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
17645324 (38021) Machete
»

CES 2014: naprave za rudarjenje bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1811843 (9279) Totscha
»

Za bitcoinom buren teden (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
9832897 (26146) psickolog

Več podobnih tem