» »

Najem avtomobila (in ostalo v UK)

Najem avtomobila (in ostalo v UK)

bosmla ::

Pozdravljeni
Z zeno vedno potujema (evropa in okolica) z motorjem - letos bo, zaradi nekih tezav, dopust zelo kratek in kombiniran z sluzbenim obiskom... toliko za uvod.
Skratka odpravljava se (v casu cca 1.-17. avgust) v UK oz Anglijo oz v London in okolico. Potrebujem nekaj informacij glede najema avtomobila (v Evropi se nikoli nisem najel vozila!!!):
- Kako se najbolj izplaca najet vozilo (preko neta, skupaj z letalsko karto, na licu mesta v Londonu,...)?
- Na kaj je pametno bit pozoren (zavarovanja!!!, gorivo,...)?
-...

Zraven tega bi prosil se za "turisticne" nasvete za Anglijo:
Nekaj dni bi prezivela v Londonu:
- Ker sma navajena poceni spati se verjetno izplaca airbnb.com oz. se kaksno priporocilo? Vzela bi sobo nekje okoli Nottinghilla.
- kaj se izplaca pogledat v Londonu?
Potem pa nama ostane se nekaj dni in bi sla do Stonehenge (gres lahko med kamne, v krog?), Aubrey in se kaksen nasvet kaj pogledat na jugu Anglije (lahko tudi malce gor ce je res zanimivo).

Ja pa se to: ko bova na dezeli razmisljama, da bi kaksno noc prespala kar v avtu oz. pod zvezdami - kako je s tem v UK?

Pa se kaksen nasvet...
Hvala in l.p.

AndrejS ::

Pa ne pozabit da v UK vozijo na napačni strani ceste . in tudi volan imajo na napačni strani !

bosmla ::

Ne v UK moras vozit kar po pravilni strani in tudi volan je tam kot mora bit - je pa res obratno kot pri nas ;).

GabrieLeo ::

- Kako se najbolj izplaca najet vozilo (preko neta, skupaj z letalsko karto, na licu mesta v Londonu,...)?
na licu mesta definitivno. Če pride do napake jo razrešiš tam in je končano.

- Na kaj je pametno bit pozoren (zavarovanja!!!, gorivo,...)?
Kar se tiče goriva so cene nekako na enaki ravni kakor evropa. Kakor se še spomnem. Sicer pa dobiš poln tank tako ali tako, ko najameš vozilo. Za london ter okolico bo to več kot zadosti za dva dni

- Ker sma navajena poceni spati se verjetno izplaca airbnb.com oz. se kaksno priporocilo? Vzela bi sobo nekje okoli Nottinghilla.
Booking.si/com?

- kaj se izplaca pogledat v Londonu?
Vse. Od zlajnanih uspešnic kakor so london eye, voščene lutke ter oxford street, malo -zatavajta- tudi v mesto samo. London je bil požgan do tal, pa so ga zgradili nazaj točno takega kakor je bil. In je čudovit.

Glede stonhenga - kakor vem se da iti med kamne, seveda.

Spanje pod zvezdami...? Sure zakaj pa ne. Samo malo pazita da ne bosta ravno v kake grape peljala, da se ne bo zgodila kakšna zgodba podobna Umorom na Podeželju:))

Gandalfar ::

Vprasaj se ce res rabis avto oz. si ga najami samo za tisti dan, ko se bos vozil, ker je drugace London ultra naporen in tudi drago bo parkirat.

bosmla ::

Avto bo prve dni zaradi dela (London) pozneje pa za potepanje (in spanje) po JZ...
Prosim bolj nasvet kje (katera firma) se splaca najeti avto in kaj tocno pazit pri najemu - nasvete iz prve roke torej.
Pa seveda ce ste na jugu anglije naleteli na kaj taksnega, da je bilo zanimivo za pogledat, pojest, itd.

LJ4L ::

Za avto najet so firme kot pri nas isto sranje drugo pakovanje. Cene so si zlo podobne tako da je najbolje da preučiš cenike na spletu in predvsen na licu mesta.
O stonehengeu pa:
LP from LJ

MoRp ::

Med kamne ne moreš, je pot speljana okoli in je to to. Če boš najemal avto toplo priporočam avtomatika - bo dovolj težav z "napačno" stranjo ceste (menjalnik ni obrnjen, prva je tam kot pri nas in use ostale prestave tudi, kar je OK, dokler ni situacije da bi hotel nekaj na hitro prešaltat in boš potegnu v "drugo" k sebi in dol pa bo šlo v četrto...) Sam sem prvi dan vožnje v angliji, cca 5 ur, zaključil z eno hujših migren v življenu, ki jo pripisujem koncentraciji da sem vozil kot se zagre. Pa mi je v 3h tednih useeno uspelo 2x zjutraj zapeljat od prenočišča po "naši" strani - me je potem naša opomnila preden je kateri prišel nasproti. Pa ceste na podeželju so izredno ozke, sploh ko se boš peljel proti Aubrey (žitni krogi, silhueta konja v hribu...)
White clifs of Dover se splača pogledat, če bo čas Portsmouth (ladje)...

Spanje pod zvezdami je po mojem mnenju skor bv, kupita si (v UK) tamali šotor cca 25€, pol maš pa po podeželju kampe po 10-20 funtov (ponavadi na kakih kmetijah ali včasih zgleda na vrtu kake domačije (glavno da imajo tuš in WC ;), midva sva potem kupovala jajca pa mleko pri gospodinjah)

Tolk po spominu, je pa blo to nazaj ene 4 ali 5 let. Če te še kaj zanima v podrobnosti pa kar na dan z vprašanjem.

Aja Oxford lahko spustiš.

ali3n ::

Vožnja po levi ni noben bavbav, dokler so narisane črte. Mogoče je problem tam kjer jih ni (vaške cestice) in ti pride en nasproti. Ampak res ni krize - se hitro navadiš. Vsaj jaz nisem imel nobenih migren. :)

Glede kamnov - med njih seveda ne moreš; prideš lahko na cca 20m; splača se vzet prenosnega vodiča (slušalke + player); mi smo spali takoj za parkiriščem pri Stonehenge-u - na koncu parkplaca desno; je en tak lep širok makedam; nam je paznik parkplaca reku, da naj kar tam spimo; če boste potikali tam okoli pojdite namočit še v Bath - toplice.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

bzp ::

Avto po Londonu praktično pozabi. Gužva, parkiranje ... ga ni čez podzemno. Poleg tega je za vožnjo po centru potrebno plačilo congestion chargea.

Rezerviraj valda preko neta, da ne prideš tja in ni frej avtomobila. Obstaja kar nekaj iskalnikov ki primerjajo cene med različnimi rent-a-car agencijami, zalaufaj in poglej kaj pade ven za tvoje datume. Preveri kakšno ceno ti butne iskalnik, kaj dobiš če klikneš na "special price for you" link v mailu od avijonske karte in kaj dobiš če greš direktno na ponudnikovo stran. Zna bit par funtov razlike, pa ni vedno preko iste poti najceneje. Jaz ti priporočam da se držiš uveljavljenih znamk, ki so prisotne na vseh letališčih: Hertz, Avis, Budget, Europcar ipd. Par firm je malo cenejših (Easirent se spomnim iz glave) ampak ko bereš izkušnje uporabnikov, nategujejo s tem da ti zaračunajo za nevidne praske ko vrneš avto. Drži se "velikih" pa tega ne bo. Pri prvem izračunu dobiš vedno ceno z osnovnim zavarovanjem, kar pomeni da če gre karkoli narobe, do 1000 GBP kriješ sam. Odvisno od firme, se ta znesek za dnevno doplačilo cca. 20 funtov, lahko zniža ali celo ukine. Pri večini tega ne moreš plačati že ob rezervaciji prek neta, ampak potem na licu mesta pred prevzemom avta. Za gorivo pač poglej da je ob prevzemu kazalec na vrhu (oz. kot ti piše v prevzemnem listku), drugače zajamraj. Pa najlažje je ob odhajanju z letališča pod favorites si shraniti prvo pumpo mimo katere se pelješ, da boš ob vračanju tankal.

Aja, kartica s katero rezerviraš avto, naj bo kreditna (ne debetna), in ob prevzemu avta glej da bo na njej dovolj neizkoriščenega limita. Ker ti bo vsaka agencija ob prevzemu na kreditno naredila "rezervacijo", nekje od 200 do 500 funtov, odvisno kaj in kje rezerviraš. Ko avto vrneš se rezervacija sprosti, brez tega (brez kreditne, kreditna s premalo limita) boš imel pa nekaj težav pri prevzemu avtomobila (odvisno od agencije).

Glede vožnje - jaz bi rekel da prva ura je miselno naporna. Potem pa zlaufa. Pa več kot je prometa, lažje je, ker samo slediš nekomu. Večji problem je kakšen sever Škotske, kjer 3 ure ne srečaš nikogar, cesta je široka za en avto, ti pa se avtomatsko umakneš na desno.

V Londonu se s svojim avtom še nisem vozil, ker je pomojem to časovni in stroškovni samomor. Podzemna je super, turističnih atrakcij je ogromno, poleg tistih v strogem centru (Buckingham, Big Ben, Tower Bridge, London Eye, razni muzeji, parki ipd.) greš lahko še na Greenwich, do olimpijskega štadiona, nekaj bosta že najdla. Izven Londona pa ... Škotska je v grobem pol dneva vožnje stran, ampak se IMHO splača, če vama časovno znese (in da ne gresta gor samo obrnit). Po jugu se kaj dosti nisem potepal, pri tistih kamnih je ogromno turistov in te vse skupaj mine še preden parkiraš.

Ob cestah je ogromno manjših počivališč, kjer tudi tovornjakarji ustavljajo in prespijo. Za prvo silo je OK in vsaj pred parimi leti tudi dovoljeno (verjetno je še vedno). Kot pa je nekdo že predlagal, so tudi kampi relativno poceni.

Ejsi_Disi ::

Sicer sem se vozil po Škotski, ampak zadeva je podobna. Z ženo sva že prej rezervirala avto pri Avisu (na Siciliji pa pri Europcarju). Pred prevzemom ga samo dobro pregledaš, da ne pozabijo označit kakšne praske. Problema z vračanjem ni bilo nobenega.
Za center Londona so povedali, da je boljše s podzemno. Pogledat se pa splača standardne destinacije. Tower of London, Bridge Tower, Big Ben, Oxford Street, Big Ben, Buckingham Palace...
Na periferiji se ti pa mogoče splača kar utsvait tam,kjer imajo B&B.
Rock n' roll ain't noise pollution!

bosmla ::

Hvala vsem do sedaj...
Sma se odlocila, da po londonu bo ze slo brez avta.
Sma gledal cene najema pa so malo divje cca 400€ za 6 dni - seveda z "Risk Reduction Cover" (npr. Alamo), da mi pol ne zaracunajo kaksne "zlomljene slokpke". Avis ma podobne cene vendar z osnovnim(CDW) zavarovanjem...

bosmla ::

Pa se to ima kdo izkusnje z economybookings.com tu pa dobim podoben avto za 250€ za teden dni z vkljucenim "Full Excess Protection" za 83.92 EUR

Gogo ::

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Apple ::

Pred prevzemom avta obvezno pofotkaj morebitne poskodbe odbijaca, ogledal, etc.

Nas so fotke resile, da smo dobili denar nazaj, ker so nam kekci kr trgali s kreditne kartice, ceprav smo avto vrnili v enakem stanju... Balkanci...
LP, Apple

bosmla ::

@Gogo hvala - koristno
@japka tole s fotkanje avta je res dobra ideja; hvala

bosmla ::

Se eno vprasanje:
Imam se staro (3delno roza) voznisko dovoljenje - bi bilo potrebno nabavit evropsko ali gre s tem (roza) dovoljenjem in potnim listom ok skozi pri najemu avta v UK?

ali3n ::

Na AMZSju si daj narediti mednarodno vozniško dovoljenje. (S seboj imej oba - roza in mednarodnega).

Mednarodni je dejansko le prevod našega.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

St235 ::

ne delaj si brezveznih stroškov. Slovensko dovoljenje (tudi roza knjižica) ti brez vsakega vprašanja velja v EU.

TESKAn ::

Pri avtu glej pogoje za prevzem/oddajo (če oddaš avto drugje, kot ga prevzameš, je dražje) in pogoje za bencin (če ne pripelješ polnega tanka nazaj, ti bencin zaračunajo po nekajkratni ceni), imajo pa ponavadi opcijo da ob najemu plačaš poln tank in ga praznega pripelješ.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

thramos ::

Jaz sem po branju parih zgodbic, kako nategujejo manjši rent-a-carji, avto vzel pri Hertzu, in v parih evropskih državah ni bilo nobenih težav. Rezervacija prek neta (dostikrat se najde kakšen popust) in v pol ure po pristanku letala že sediš v avtomobilu. Enkrat sem vzel dodatno zavarovanje pri http://www.insurance4carhire.com/, ampak ne vem kako bi bilo z uveljavljanjem :).

Vožnja po drugi strani je na začetku malo naporna, a se hitro navadiš. Težava je predvsem na prazni cesti, če nanjo zapelješ z kakšnega parkirišča. Imajo pa vsaj po Irskem na vseh turističnih krajih oznake.

Invictus ::

Lahko si pa narediš novo EU vozniško dovoljenje, ki potem velja tudi kot osebni dokument. Beri, ne rabiš potnega lista v tujini.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

Invictus je izjavil:

Lahko si pa narediš novo EU vozniško dovoljenje, ki potem velja tudi kot osebni dokument. Beri, ne rabiš potnega lista v tujini.


Vir?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Invictus ::

To velja samo v Schengenu.

V UK ne moreš potovati z našo vozniško, ker kao ni potovalni dokument. Spet so nekaj zajebali. Kretenska država.

http://www.delo.si/clanek/84212
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

In kje iz tega članka lahko slepaš, da je vozniško dovoljenje veljaven dokument za prestop katerekoli meje? Ker jasno piše tudi v članku:

Med novostmi je vodja oddelka za promet Mitjan Bizjak omenil, da vozniško dovoljenje vsebuje naslov voznika, zato bo mogoče ta dokument uporabljati tudi kot identifikacijo, ne bo pa veljal kot potovalni dokument.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Invictus ::

Saj sem napisal da ne moreš potovat v UK z vozniško. Lahko pa z osebno. Čeprav jo gledajo kot tele v nova vrata.

Ker v Schengenu mej ni.

Rabiš samo osebni dokument za identifikacijo. To pa vozniška je.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Andrej14 ::

U anglijo sem 7 let furu s tovornjakom,če te kej konkretno zanima me lahko tut pokličeš pa kako rečema,vseh odgovoru ziher nebom vedu,ti bom pa probu čim več povedat,... 068 168 543

estons ::

Jaz sem po branju parih zgodbic, kako nategujejo manjši rent-a-carji,


Ker se glih odločam za najem avta za par dni, me zanima, če ima kdo izkušnje z Agio (LJ-Celovška) in Sixt? Oz. link na tuje izkušnje/zgodbice? Tnx.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem avtomobila v tujini in kreditna kartica

Oddelek: Na cesti
4110249 (1075) Tidule
»

najem vozila na gran canariu

Oddelek: Na cesti
273812 (2418) perci
»

Najem avta ZDA

Oddelek: Na cesti
283917 (3253) St235
»

Mednarodno vozniško dovoljenje - USA

Oddelek: Na cesti
347732 (3463) MisterM
»

Življenje v Veliki Britaniji (šolanje, najem .. viza)

Oddelek: Loža
2612875 (11860) oxford1

Več podobnih tem