» »

Nadzorovani morajo ostati nadzorovani

Nadzorovani morajo ostati nadzorovani

AndrejO ::

Morda je kdo v preteklih mesecih že slišal za ProtonMail - sistem za šifriranje elektronske pošte med končnimi točkami. Storitev je locirana v Švici, ki ima domnevno visoko raven varovanja osebnih podatkov in tudi zasebnosti v splošnem. Ker so želeli lastniki v čim večji meri ohraniti samostojnost se niso povezali s kakšnim "financerjem", še zlasti ne iz ZDA, ker bi to lahko uničilo vsakršno upanje, da bi postali verodostojna storitev. Seveda pa zagotavljanje takšne storitve nekaj stane in za financiranje so izbrali tudi platformo IndieGoGo, preko katere se zbira sredstva.

Pravilno pa bi sedaj bilo reči, da se je zbiralo sredstva. PayPal jim je 30. junija brez kakršne koli razlage ali opozorila zaklenil račun in tako onemogočil dostop do že zbranih sredstev in tudi nadaljevanje kampanje.

To ni nič novega za lastnike spletnih stvari "dvomljivega slovesa", prvič pa se je zgodilo, da se iz neznanega razloga blokira povsem legitimno storitev, ki jo podpirata dve svetovno znani raziskovalni ustanovi - švicarski CERN in MIT iz ZDA. Menda edini odziv, ki so ga avtorji do sedaj dobili od PayPal, pa je bil, da PayPal dvomi, da je storitev legalna in, da ne vedo, če imajo dovoljenje vlade za šifriranje pošte.

Napaka ali zarota bo verjetno pokazal čas. Vsekakor pa izjave o temu, da bi morala vlada dovoliti šifriranje dišijo na čase hladne vojne, Wassenaarski sporazum o orožju in francosko, še do nedavnega veljavno prepoved, kakršnega koli komercialnega šifriranja, ki ga ni možno razbiti.

jype ::

Mhm, na srečo sem jim plačal drugače, ker paypalu ne zaupam za nič drugega kot kupovat nepomembne plastične artikle s Kitajske.

Zoprno je, da so menda tam imeli kar precej sredstev.

Daniel ::

UPDATE 2: 7/1/2014, 1700h, PayPal has let us know that the restrictions on our account have now been lifted and we have been able to extract our funds. Thank you for your support on this matter, it no doubt played a large part in getting PayPal to do the right thing in record time.

Menda so rešili. Sicer pa ta primer kar veliko pove o tem koliko nadzora se dejansko izvaja na internetu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PayPal (strani: 1 2 3 473 74 75 76 )

Oddelek: Loža
3785738892 (21923) plusdzabaka1
»

Paypal podpira tudi Slovenijo (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
817134834 (14798) igi82m
»

Žrtev PayPal vdora

Oddelek: Loža
417183 (1439) HappyPills
»

Paypal + visa electron

Oddelek: Pomoč in nasveti
195475 (4600) ZeljkoS
»

Paypal v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8517587 (10676) techfreak :)

Več podobnih tem