» »

Zagon računalnika se ustavi ?

Zagon računalnika se ustavi ?

kratos ::

Lep pozdrav,
Zadnjih nekaj dni mi statičen PC ob prvem zagonu samo vklopi ventilatorje in obstoji brez POST-a, brez slike niti usb-ji ne dobijo toka tako da ga moram prisilno ugasniti ter ponovno zagnati nato pa mi v drugo vse lepo izvede in pride v OS.
Je imel že kdo kakšen podoben problem? kaj bi bilo lahko krivo ?
Najbolj imam v sumu napajalnik, vendar mi vedno v prvo kresne in pravtako je bil enkrat že zamenjan (vendar kar precej časa nazaj). Kondenzatorji na matični so OK, v napajalniku pa nevem ker jih še nisem preverjal. Saj bi menjal napajalnik za probo vendar na ta način niti nebi vedel če je res to krivo ker se včasih tudi zgodi da v prvo pride v OS.

hojnikb ::

skor ziher je to napajalnik, če niso kondiji zanič na plato... Za kirga se pa sploh gre ?
#brezpodpisa

kratos ::

Napajalnik je tale: https://www.mimovrste.com/napajalniki/l...

Kondenzatorji na plati so dobri. Potem vse kaže na to da bom uporabljal ta napajalnik dokler bo živ oz. delujoč do neke mere, potem pa menjava.

hojnikb ::

lc-power ;((

pol pa res ni čudn, da nedela..
#brezpodpisa

BorutK-73 ::

Imam star računalnik od kolegice (v predalu že skoraj 2 leti)z podobnim problemom, meni ga uspe vklopit da ga večkrat resetiram in poslušam kako "lavfa", če so fani na full speed, ne bo boot-u, če so pa tihi (bios silent profil se je vklopu) pa gre skozi.
Mogoče je problem v bios-u, ramih, plati, napajalniku itd, ampak ker nimam časa in je že star sem pozabil na njega že 2 lete zdaj.

Zgodovina sprememb…

kratos ::

Zanimivo, kateri napajalniki pa so potem dobri na long run če je lc power zanič ?

hojnikb ::

xfx, bequiet, seasonic...
#brezpodpisa

gddr85 ::

evga, corsair, enermax...

hojnikb ::

gddr85 je izjavil:

evga, corsair, enermax...

hja, sam tukaj imaš spet hit or miss zadeve (sploh corsair), medtem ko pri zgoraj naštetih znamkah dobiš vedno kvaliteto.
#brezpodpisa

gddr85 ::

hit or miss je lahko vedno, enako kot coil whine...low end corsair je bolj švoh, pri high end so pa čist v redu

Bergyb ::

Kolega kupil napajalnik, kitajskega izvora za 25€ in dela že 4 leta na gaming mašini, ki jo laufa 24ur dnevno vrjetno spada pod hit or miss.

BorutK-73 ::

Bergyb je izjavil:

Kolega kupil napajalnik, kitajskega izvora za 25€ in dela že 4 leta na gaming mašini, ki jo laufa 24ur dnevno vrjetno spada pod hit or miss.

Meni tudi dela LC že 5 let bp, pa ga ne kupim več ker imajo preslab izkoristek - več elektrike gre iz vtičnice kot pri kakšnem 80+ bronze

kratos ::

Ok, napajalnik ni več glavni osumljenec. Imam nek star disk 200gb in ga imam zafilanega s komadi (ker mi večino časa laufa), zadnje čase pa mi je preskakovalo komade, jih popačilo,... Danes zjutraj mi pa ob startupu vrže ven error disk check (sicer ni pisalo za kater disk vendar sem skoraj 100% da je bil ta). Sem ga odklopil tako da je verjetno da se računalnik ni hotel zagnat ker je zaznal faulty disk, ima tak princip začetni post (power on self test) ?

hojnikb ::

tudi če je disk fuč, more it vsaj POST skos. Da se računalnik nebi pržgal zarad fuč diska, je mal bosa.
#brezpodpisa

kratos ::

Sem zamenjal napajalnik z starejšim (350w) in se lepo vžge (no preizkusil sem samo 2x) vendar preden naloži windowse mi vrže "cmos checksum bad" ponudi mi dve opcije in sicer F1 to run setup ali F2 load default values and continue. Zdaj predvidevam da je to zaradi "švoh" napajalnika ? Sicer ni popolnoma nič požrešen računalnik ker imam trenutno gor priklopljena le 2x bluetooth adapterja (za miško ter tipkovnico), grafična pa tudi ni tako požrešna.

Aja z klikom na f2 mi seveda zloada windowse brez problema.

hojnikb ::

bios baterijo (gumbna 2035) zamenjaj.
#brezpodpisa

kratos ::

Sem tudi prebral da bi bila lahko baterija ja, vendar je zgolj naključje da mi je to napisalo šele po menjavi napajalnika ?

hojnikb ::

ne.Checksum bad pomeni, da je cmos zbrisan, kar se zgodi samo takrat, ko je ta baterija fuč...
#brezpodpisa

BorutK-73 ::

Baterija se ti je izpraznila. Se dogaja ko je računalnik dolgo časa brez elektrike in bios vleče elektriko iz baterije. Te baterije zdržijo normalno cca 5 let.

kratos ::

Še ena varjatna je, ker se mi računalnik ni zagnal sem ga seveda "prisilno" ugasnil in lahko tudi zaradi tega baje sporoči "checksum bad", ga ravno vgašujem vendar traja ker so se ravno zdaj nasrali updejti in jih inštalira.

Je pa računalnik star že čez 5 let, tako da je tudi baterija verjetno bolj boga.

hojnikb ::

baterija je 100% krivec za te errorje.
#brezpodpisa

kratos ::

No po izklopu računalnika se mi je prižgal lepo. Verjetno je bil vzrok to da se je prisilno vgasnil, je pa tudi baterija verjetno že precej boga :)

gddr85 ::

nč študirat, baterijo zamenat :)
ponavadi je cr2032 3v notr, oz. vzameš to s sabo in kupš tapravo

kratos ::

Imam baterijo doma (sicer stoji že precej časa tako da nevem če je 100%) tako da če se mi bo ponovilo takoj zamenjam, drugače bo morala pa še malce delat :)

s6c-gEL ::

V Kiku je 1 eur.

kratos ::

Prek interneta je 1EUR 5kom hehe. Saj baterijo imam tako da ne potrebujem še ene rezerve.
Ampak ja, hvala vsem za vso pomoč. Izgleda da je bil prvoten problem povezan z napajalnikom, zamenjal sem ga z starejšim (tudi LC power) 350w in zadeva dela tako da če bo kdo imel kdaj podoben problem je najverjetneje kriv napajalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kratos ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri napajalnik? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Kaj kupiti
43183522 (3475) OK.d
»

EGR (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
659609 (4533) TadejVW
»

ASUS X551MA (model: sx048h) nadomestna baterija

Oddelek: Kaj kupiti
112616 (2492) solatko
»

Zatikanje računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
585286 (4112) BorutK-73
»

Zunanji trdi disk 2 TB - USB 3.0

Oddelek: Kaj kupiti
142451 (2240) hojnikb

Več podobnih tem