» »

Črn zaslon ob prižigu računalnika

Črn zaslon ob prižigu računalnika

Rias Gremory ::

Živjo,

prijatelj ima problem, ga citiram
k sm ga hotu przgt je black screen, pa neki s komandami tezi,
Po mojem mnenju je disk, ker je ze prej mel neke probleme prav tako računalnik ni bil ravno hiter tudi, če upoštevam, da je to trdi disk. Zdaj bom šel do njega in pogledal SMART.
Mnenja? Če je disk, kako ga prepričam, da kupi novega?

Lep pozdrav
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

mgermo ::

A ga rabiš karkoli prepričevati?

hojnikb ::

Če je zanič, odšraufaj disk ven in ga vrži v smeti. Mislim, da bi to mogl bit dovolj, da bo kupo novega.
#brezpodpisa

MIHAc27 ::

heh, ta pravi modeli... pa kaj res ne zna prebrati 2 stavka, kar piše na ekranu?

Lahko je malo morje stvari, zakaj se je ustavilo. Od tega da se je ura resetirala, crknil kak disk ali ram,... Naj slika, če ne zna prebrat.

Če ja povsem temno... a kaj piska ko vklopi? Kolikokrat in kako?

Rias Gremory ::

Sem zrihtu včeraj čez dan. Najprej naredu backup z live Lubuntujem potem pa pognal recovery in uporabil neko bootsect komando in je pretty much delovalo. Potem sem pa mu dol vrgnu neke toolbare [screaming internally] in nek spyhunter in naložu trial verzijo nod32. Našel in očistil cca 5 okuženih fajlov.
Za disk sem mu pa reku, da naj ga kupi ASAP ker ima cca 1200 slabih sektorjev in end-to-end error.
Oh well.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

alkowing ::

Pozdravljeni,

ker sem ponovno najdel uporabnost za en starejši sistem na kateremu se je nabiral prah sem se včeraj odločil da ga prečistim, sformatiram in pripravim na uporabo. Moral sem menjati HDD, ker je stari crknil in sem dal notri en stari SATA disk iz laptopa, ki ga ne potrebujem več. Disk je sformatiran še trenutno brez driverjev. Računalnik sem prepihal z zrakom, da sem ga rešil prahu, vendar po ponovnem zagonu po čiščenju se zaslon več ni vklopil. Sistem se zažene brez kakeršnega koli piska (le enkrat med nekaj urnim neuspešnim reševanjem težav se je sistem zagnal in spustil en pisk za bios, se resetiral in odšel nazaj v svet črnine). CMOS je bil resitiran in ni spremenilo ničesar. Ram stestiran in je ok. Če odstranim gpu in vklopim sistem dobim po nekaj sekundah 1 dolg in 3 kratke piske, kar naj bi kazalo na gpu problem. Sedaj me pa zanima ali je gpu šel rakom žvižgat ali se je problem še kje drugje.

Plata: Asus a7v600 - f
gpu: winfast a7600 gs TDH

lp, A

Riff ::

preveri če ima ram dober stik pa še je pri grafično priklopelno dodatno napajane. če imaš možnost pa probaj še z drugo grafično

alkowing ::

Update: Torej poskusil sem še enkrat srečo z RAM in mi je nekako uspelo vse skupaj prebuditi z 1 RAM stickom, kljub temu, da sem to že poskušal in pred tem ni delovalo. Sistem se je zaganjal, slika je bila na ekranu, vendar se je pred samim XP logotom končalo z blue screenom. Zagnal sem skozi windows repair, ki je skoraj šel skozi skoraj celotno inštalacijo. Vse skupaj je delovalo in sem za čas urce ali več lahko računalnik uporabljal, inštaliral sem driver za GPU in računalnik ugasnil za urco. Ko sem prišel nazaj se je ponovila stara zgodba, torej boot brez kakršnega koli beepa na enem RAM sticku.

Torej kje je sedaj tukaj težava, ker meni je že zmanjkalo idej o tem kaj in kako..

lp, A

s6c-gEL ::

Preveri kondenzatorje.
Prestavi hdd v drug delujoč pc in preveri stanje z orodjem proizvajalca.
Z radirko počisti kontakte na ramih in grafični.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

Riff ::

če pa niso kondezatorji je lahko kriv ram, če imaš možnost probaj z drugim ramom, ali si si zapomnil oznako blue screna ker ta oznaka včasih veliko pove

alkowing ::

Torej preizkusil še enkrat vse RAM sticke vse 3 posebaj skozi vse tri slote eniga in po eniga, nič. HDD testi tudi pravijo, da je ok, tudi vsi kondenzatorji zgledajo OK. Vendar sedaj se mi je pa pojavila ena ideja. A je možno da se vse to dogaja zaradi HDDja kateri je sedaj priključen preko SATA, kajti stari disk, ki je crknil je bil pred tem povezan na plato še s starimi priključki (beri: 4pin peripheral) kajti spreminjal v BIOSu nisem nič glede tega in se mi zdi da bi moral.

EDiT: če bootam ta disk na laptopa, vrže ven Blue Screen brez kakršne koli code le, da se je resetiralo da prepreči škodo in naj prečekirama za viruse itd itd .. Torej osnovni BS.
lp, A

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alkowing ()

alkowing ::

Update: Preizkusil še trenutni SSD iz laptopa, rezultat enak: black screen, ter preizkusil še star HDD, za kateriga mi je dajalo error unable to read, nič, black screen. Tako, da res več nevem kaj je tu narobe.

lp, A

solatko ::

Vse skupaj vzemi iz ohišja, oziroma za začetek samo snemi konektorje ohišja in zaženi s stikom power pinov s kakšnim izvijačem. Lahko je v stiku power gumb ohišja, če gre za starejši PC.
Potem pa vzemi antistatično podlago (kakšna vrečka od MB) in na mizi sestavi MB, en ram, grafiko, napajanje in sistemski disk. Naredi flash bios-a - vzemi ven baterijo in naredi kratek stih na ležišču.
Poženeš z izvijačem, kratek dotik + in - pina na power priklopu (tiste dva, na katera pride žica iz ohišja za vklop.
Delo krepa človeka

alkowing ::

Update nr. X: Torej snel sem konektorje ohišja in zagnal z izvijačem: nothing, same old black screen. Vse skupaj sem vzel iz towerja in trenutno laufam zunaj. Uspelo mi je dobiti sliko nazaj, AMPAK se spet vse skupaj čudno obnaša. Vse skupaj me spusti do opcije kjer lahko zberem ali zaženiš normalno ali safe mode, karkoli stisnem je reset, občasen blue screen katerega še niti s kamero in slow mo ne morem ujeti. Na trenutke je ponoven black screen in se po več resetih sistem prebudi, med tem pa tudi dobim 1 dolg in 3 kratke beepe (GPU je na plati). Glede flashanja bios-a pa nisem še nič naredil ker se nekako bojim da ne bi kaj zaj.. ker še nisem nikoli flashal..

Upam, da se najdejo kakšne pametne informacije iz vsega tega.

lp, A

alkowing ::

EDIT:::

Update nr. X: Torej snel sem konektorje ohišja in zagnal z izvijačem: nothing, same old black screen. Vse skupaj sem vzel iz towerja in trenutno laufam zunaj. Uspelo mi je dobiti sliko nazaj, AMPAK se spet vse skupaj čudno obnaša. Vse skupaj me spusti do opcije kjer lahko zberem ali zaženiš normalno ali safe mode, karkoli stisnem je reset, občasen blue screen katerega še niti s kamero in slow mo ne morem ujeti. Na trenutke je ponoven black screen in iz GPU se sliši zvok, ki je sila podoben oglašanju črička, ko zvok izgine se tudi sistem prebudi. Med temi reseti pa se tudi pojavi 1 dolg in 3 kratki beepi (GPU je na plati). Glede flashanja bios-a pa nisem še nič naredil ker se nekako bojim da ne bi kaj zaj.. ker še nisem nikoli flashal..

PS:. nekje sem še najdel staro GeForce 2 in sem jo priklopil, obnašanje enako kot pri prejšnem GPU, reset pri last good settings ali safe mode, brez kakršnega koli BS, ali pa black screen.

Se opravičujem za double post, Opcija popravi mi ne deluje.

Upam, da se najdejo kakšne pametne informacije iz vsega tega.

lp, A

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alkowing ()

s6c-gEL ::

Glede stanj kondenzatorjev se nisi izjasnil.

alkowing ::

Par postov višje sem napisal, da vsi kondenzatorji zgledajo OK.

s6c-gEL ::

Misliš ali veš ?
glej slike in preveri dejansko stanje
https://slo-tech.com/clanki/06002/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

alkowing ::

Mi lahko verjameš, da sem pred tem pogooglav kako izgleda slab kondenzator in ga nisem najdel, torej po tvoje lahko vem da so vredu.

s6c-gEL ::

Od vsega tega ostanejo možni krivci: napajalnik, cpu, plata (za prva dva še nisi povedal kaj imaš na mizi).
Imaš bios na default nastavitvah ?

alkowing ::

Napajalnik je LC Power LC6420 420W, cpu je nek AMD Athlon točnega modela se mi ne sanja in tudi ne najdem nikjer. Bios je bil nastavljen na default setup.

s6c-gEL ::

Napajalnik je star koliko let ?
Za cpu odstrani hladilnik in bo pisalo.

alkowing ::

Napajalnik bo ene 7 let star čene še kako let več (5+ for sure). Cpu je pa AMD Athlon XP 2500+.

Riff ::

mam tole matično če te zanima pa se boš po mojem rešil vseh problemov: http://www.asrock.com/mb/sis/k7s41gx/

solatko ::

Vsekakor je napajalnik že toliko star, da ima probleme. Tudi plošča ni ravno v rosnih letih, tako da je potrebno kondenzatorje stestirat, lahko so samo suhi in nič napihnjeni, če je mašina dolgo stala. Baterijo, ki vzdržuje bios si zamenjal?
Ležišča RAM-ov so neprevodna, saj se je nabrala patina, odstrani rame, očisti konektorje in jih večkrat vtakni in iztakni, da se očisti ležišče.
Potem poizkusi z eno palčko RAM-a.
Koliko je star HDD, DVD imata lahko probleme in ti zaradi tega sistem sesuje.
Skratka možnosti, kolikor je komponent.

Vseeno najprej poizkusi z RAM-i in če imaš kje kak napajalnik, glede na to, da prideš do izbire, pa je po vsej verjetnosti HDD.
Delo krepa človeka

alkowing ::

Poskusil zamenjati baterijo za BIOS, premetal RAM-e, napajalnika nimam opcije menjat in poskusit kaj drugega,.. Oglavnem black screen pri vseh opcijah. HDD laufa normalno v laptopu, tako da nevem zakaj v mašini nebi. Tako, da mislim da je plata šla, po eni strani bi še res blo najbolj logično.

lp, A

Riff ::

ja će si probal vse mogoče potem je res žal kriva matična

solatko ::

Lahko je ravno napajalnik. Sposodi si kakšnega ali pa testiraj linije.
Delo krepa človeka

btzajla ::

Pozdrav,
mogoče je kdo že imel podoben problem in sicer, ko računalnik po nekem času prižgem (recimo ponoči je ugasnjen, zjutrej ga prižgem) se monitor ne prižge. Lučka na monitorju utripa, kot da bi bil računalnik ugasnjen. Ko računalnik resetiram dela normalno. Če ga potem takoj spet ugasnem in ponovno prižgem ni tega problema. Gre pa za starejši računalnik.

- matična: MSI G31M3-F(MS-7528)
- procesor: Intel Core 2 Duo E8400
- ram: APACER 2 x 2GB UNB PC2-6400 400MHz DDR-2
- grafična: MSI NVIDIA GeForce 9800 GT 512MB
- disk: WD GreenPower 750 GB
- napajalnik: LCPOWER LC5550

btzajla ::

btzajla je izjavil:

Pozdrav,
mogoče je kdo že imel podoben problem in sicer, ko računalnik po nekem času prižgem (recimo ponoči je ugasnjen, zjutrej ga prižgem) se monitor ne prižge. Lučka na monitorju utripa, kot da bi bil računalnik ugasnjen. Ko računalnik resetiram dela normalno. Če ga potem takoj spet ugasnem in ponovno prižgem ni tega problema. Gre pa za starejši računalnik.

- matična: MSI G31M3-F(MS-7528)
- procesor: Intel Core 2 Duo E8400
- ram: APACER 2 x 2GB UNB PC2-6400 400MHz DDR-2
- grafična: MSI NVIDIA GeForce 9800 GT 512MB
- disk: WD GreenPower 750 GB
- napajalnik: LCPOWER LC5550


Ni nobenemu znan primer??

GTX970 ::

Preveri on/off kontakte na ohišju.

btzajla ::

Kontakti delujejo. Sej računalnik se prižge samo slike ne dobim na ekran, šele po resetiranju se pojavi. Malo sem preveril matično in opazil napihnjen kondenzator. Verjetno je vzrok v tem?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težava z računalnikom

Oddelek: Strojna oprema
331889 (1319) BorutK-73
»

Sestavil komp a ne dela... (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
517281 (5075) barocco
»

Težave z R9 290

Oddelek: Pomoč in nasveti
386100 (5205) Napajalc
»

Računalnik zmrzuje pri obremenitvah

Oddelek: Pomoč in nasveti
152048 (1822) solatko
»

kaj je narobe- občasni black screen-->SPET!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
995758 (4182) Rainbow Dash

Več podobnih tem