» »

Razlaga programerskih pojmov

Razlaga programerskih pojmov

Grizzly ::

Zanima me, kako razložiti pojme frontend developer, backend developer, senior developer, junior developer. Besede sicer razumem, zanima me, kakšna je vloga posameznega developerja? Če se ne motim, sta prva dva pojma povezana z vrsto dela - frontend je zadolžen za izgled (GUI), backend pa za programsko logiko (če se motim me popravite). Druga dva naj bi se navezovala na poznavanje dela - senior=izkušen, junior=začetnik, ne vem pa, kaj vse mora vedeti junior/senior.

Zanima me še, kaj šteje v "1 leto programerskih izkušenj", kot navajajo nekateri. A to pomeni, da se 1 leto sam, prostovoljno, ljubiteljsko ukvarjaš z nekim področjem ali, da nekje delaš in sproti dobivaš določene naloge? In še, kaj za nekoga pomeni imeti "napredno znanje"? Čudno se mi tole sliši, ker nihče nobenega programskega jezika 100% ne obvlada, vedno se lahko najde nekdo, ki zna precej več... zato težko določim, kaj je to "napredno" znanje.

AndrejO ::

Grizzly je izjavil:

Zanima me, kako razložiti pojme frontend developer,

Začelni sistemi. Njega dni so bili to spletni strežniki oziroma spletne aplikacije. Danes pot ta izraz pade več, v splošnem pa je tu vedno govora o sistemih do katerih praviloma neposredno dostopajo končni uporabniki.

Grizzly je izjavil:

backend developer

Zaledni sistemi - nasprotno od začelnih sistemov. Včasih so to bile aplikacije na podatkovnih strežnikih, s časom se je to razširilo na celoten "middleware". V splošnem so to aplikacije in sistemi, ki svoje vmesnike nudijo drugim aplikacijam in sistemom, ne pa neposredno končnim uporabnikom.

Grizzly je izjavil:

senior developer, junior developer.

Popolnoma odvisno od podjetja. V splošnem imaš dve delitvi: redkejša delitev je po stažu - več let, višja stopnička. Bolj pogosta delitev je po zahtevnosti nalog, kjer pa vsako podjetje potegne črto po svoje.

Nekaj, kar praktično vedno pade v delokrog "senior" so identifikacija težav, načrtovanje rešitev - proizvajanje dela, torej. Nekaj, kar je običajen zgornji "domet" za junior je "dobiš nalogo, ki si jo sposoben izpeljati" - izvjanje dela. Kje točno je potegnjena meja, pa je odvisno od podjetja.

Grizzly je izjavil:

Zanima me še, kaj šteje v "1 leto programerskih izkušenj", kot navajajo nekateri. A to pomeni, da se 1 leto sam, prostovoljno, ljubiteljsko ukvarjaš z nekim področjem ali, da nekje delaš in sproti dobivaš določene naloge?

Zelo odvisno od podjetja. Ponekod želijo podpisano referenco, drugje jim zadošča zgodovina iz GitHub. Kar podjetje išče je oseba, ki je ne bo potrebno uvajati. Kaj "uvajanje" zajema, pa moraš uganiti iz razpisa in iz javno razpoložljivih podatkov o podjetju. Če čutiš, da si pravi, ignoriraj tisto leto in vseno pošlji, če meniš, da imaš dovolj in ustrezne izkušnje. Izgubiti nimaš ničesar

Grizzly je izjavil:

In še, kaj za nekoga pomeni imeti "napredno znanje"? Čudno se mi tole sliši, ker nihče nobenega programskega jezika 100% ne obvlada, vedno se lahko najde nekdo, ki zna precej več... zato težko določim, kaj je to "napredno" znanje.

Karkoli, kar presega "prebral sem knjigo". Tipično takšno mašilo zapišejo tisti, ki imajo negativne izkušnje z osebami, ki trdijo, da so delale s Cisco opremo, potem pa se izkaže, da so v skladišču prenašale škatle na katerih je pisalo Cisco. Če nekaj znaš in če lahko pokažeš, da v nekem okolju, z nekim orodjem ali z nekim jezikom si delal in znaš delati, potem si OK. Ne se prijaviti tam, kjer zahtevajo C++, če si ga nazadnje videl l. 1998 na nekem tečaju.

Grizzly ::

Hvala za tako obširno razlago. Ker je res težko razumeti, kaj za nekoga nekaj pomeni, sem se do sedaj vedno obrnil na podjetje "znam toliko in zato menim, da sem pravi", potem pa naj oni presodijo. Potem pa se mi je dogajalo, da ni bilo nobenega povratnega odziva, zato sem sedaj tukaj vprašal.

Glede mojega "naprednega" znanja je tako: Če bi me nekdo prosil za izdelavo kakršne koli aplikacije, mislim, da bi mi v 80% procentih uspelo izpolniti zahteve naročnika - vsaj kar zadeva funkcionalnost... pri samem izgledu so procenti morda malo nižji. Če bi dobil določene zahteve (na kakšen način implementirati) bi se morda procenti še znižali itd. Če pa imam prosto pot, bi v veliki meri izpolnil pričakovanja. Seveda je pa odvisno spet od programskega jezika - v C ali C++ znam samo logično razmišljati, nikoli pa nisem izdelal grafični vmesnik, ker je to precej lažje v Javi ali C#. Ali je to "napredno"? Mislim da ne. To naj bi bil sposoben vsak programer z nekaj izkušnjami. Zame je napredno znanje nekaj, kar 70% programerjev ne zna. Kaj za nekoga drugega pomeni napredno, je spet druga definicija.

Smurf ::

Z besedo "napredni" programer zelo svobodno opletajo tako delodajalci kot delojemalci.

Jaz si prevajam kaj pomeni "napredni" na podlagi ponujene place.

Invictus ::

Smurf je izjavil:

Z besedo "napredni" programer zelo svobodno opletajo tako delodajalci kot delojemalci.

Jaz si prevajam kaj pomeni "napredni" na podlagi ponujene place.

To je najbolj zanesljiva definicija stopnje ...

Če hočeš, lahko nekomu damo naziv Super-duper Ultra Developer, sam kaj mu to pomaga če dobiva pa 800 EUR plače.

Sam sem lahko Under Junior Developer, če je plača ustrezna mojim željam ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mirancar ::

front end je zame koda ki teče pri uporabniku, back end pa na strežniku

senior/junior/.. pa plačilni razredi

napredni programer / leta izkušenj = presodi sam

Smurf ::

Ni nujno, lahko imas recimo kalkulator, kjer je GUI je front end, samo racunanje pa back end in nimas pri tem nobenega serverja.

Matek ::

Smurf je izjavil:

Ni nujno, lahko imas recimo kalkulator, kjer je GUI je front end, samo racunanje pa back end in nimas pri tem nobenega serverja.
Res je, ampak ločitev programerjev na front-end in back-end je najpogostejša na spletu, kjer pa ta client-server delitev drži.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BigWhale ::

Locitev front-end in back-end je obstajala ze pred spletom. :)

Pri neki strogi delitvi pa imas lahko celo client-side front-end in client-side back-end.

b0rut ::

Vse navedene stvari so čisto relativne od posameznika. V programerskem svetu, sama izobrazba ne pomeni veliko, temveč znanje, ki ga pridobiš. Lahko programiraš 15 let pa še kar ne boš mogel sestaviti enostavnega programa. Pri nekaterih je 1 leto izkušenj dokaj enako nekomu, ki se s tem ukvarja 15 let. Priporočljivo je dobro znanje matematike oziroma logike, pa ne po šolskem sistemu, ki se v 100ih letih ni spremenil niti za malo. Ti boš moral v šoli vedeti, tisto kar bodo oni hoteli da veš, "thinking outside of the box" pa tukaj ni podprt. Končan imam 4 letni šolski program, kot tehnik računalništva smer koder algoritmov in ti lahko povem da v teh 4 letih izkušenj s "programiranjem" nisem ubistvu izvedel niti osnovne logike, niti nič novega. Pomebna je lastna motivacija, ter to kar si ti pripravljen narediti sam zase. torej je 1 leto izkušenj čisto relativna številka.
LP, Borut


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najbolj priljubljeni in osovraženi programski jeziki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6921642 (16560) Kenpachi
»

Kako začeti z učenjem izdelave spletnih strani?

Oddelek: Izdelava spletišč
132162 (1558) scipascapa
»

Vsa podjetja rabijo "seniorčke" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713298 (10124) krneki0001
»

Iskanje zaposlitve

Oddelek: Programiranje
359730 (7993) Gambino
»

Front-end development in Twitter Bootstrap

Oddelek: Izdelava spletišč
192634 (2026) btzajla

Več podobnih tem