» »

Prometni prekršek

Prometni prekršek

1
2
»

Invictus ::

burek17 je izjavil:

Sej tega ne zanikam, to sem mu rekel ker prevec komplicira in se dela pametnega

Zato ker je pravni postopek pač kompliciran. Zato komplicira. Ker drugače ne gre.

Pametuješ pa tukaj najbolj ti. Ampak, saj je tvoj denar.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

M-XXXX ::

dr.Akula je izjavil:

burek17 je izjavil:

Kje pise da morajo starsi otroke seznaniti s tem? In ko se predpisi spremenijo, a bo vsak drzavljan spremljal kaksni so prometni predpisi da se bo po njih ravnal, kot da nima boljsega dela v zivljenju? Ce ti vozis avto je logicno da poznas predpise, ker drugace niti ne bi dobil izpita, zato ce jih krsis se zavedas da si storil prekrsek in si zato kaznovan, kako pa naj pesec ve cesa sme in cesa ne in naj potem placa za nekaj za kar niti ni vedel da je kaznivo?

Ne vem kako je drugje po Sloveniji, ampak pri nas smo v enem od nižjih razredov OŠ imeli par ur delavnic s policijo, pri čemer smo se tudi seznanili s pravilnim prečkanjem ceste. Saj ne da smo do takrat to že vsi vedeli, pa vseeno. Samo zgleda ne morem pričakovat da bodo vsi normalni 18-letniki na nivoju prvih razredov osnovne šole...

Potem sem prepričan, da veš kakšna je minimalna razdalja oddaljenosti prehoda za pešče in tebe, da ti ni potrebno prečkati čez prehod za pešče.

dr.Akula ::

@M-XXXX Minimalno 100 metrov.
ni podatka

kriko07 ::

Lep pozdrav
Mene pa zanima,v kolikih dneh prbl. povprečno dobiš kazen?(npr za prehitro vožnjo)

sandmat ::

odvisno od bližine volitev, če te je ujel občinski radar (op.p. velja za Ljubljano).

//sarcasm off

Po statistiki bližnjih v roku 3 tednov.

kaj pa,če vozim po naselju in me slika radar (policist z pištolo).Ali me mora on ustaviti in mi dati kazen,ali mi jo lahko kar po pošti pošlje?
Ali ni tako,da te mora ustaviti drugače to ne velja?

mojca ::

V Ljubljani so pred časom pošiljali položnice tudi eno leto po prekršku.

Ja zdej mislim da je 1 mesec max.

St235 ::

Po zakonu je za stacionarne radarje 1 mesec.

RejZoR ::

Končno. Ker že po 1 mesecu ne veš kaj se je dogajalo, kje boš pol po 1 letu. Za ročne radarske pištole te mora pa takoj ustavit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

sandmat ::

RejZoR je izjavil:

Za ročne radarske pištole te mora pa takoj ustavit.

kje to piše? tanove pištole delajo slike.

Kaj pa npr.če malo zakuriš gume? (križišče+slabe gume,+malo več plina)Te lahko npr policist kaznuje?

mihor ::

kriko07 je izjavil:

Kaj pa npr.če malo zakuriš gume? (križišče+slabe gume,+malo več plina)Te lahko npr policist kaznuje?

Teoretično bi te lahko, kajti tretji odstavek 45. člena zakona o pravilih cestnega prometa pravi:
(3) Prepovedano je sunkovito speljevanje, zaviranje ali ustavljanje, razen v nevarnosti. Voznik dvoslednega vozila mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po dveh kolesih. Voznik enoslednega vozila mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po enem kolesu.

Tako da predlagam previdnost in pozornost pri dinamični vožnji. :)

P.S.: Pa še kazen:
(8) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki razen v nevarnosti sunkovito speljuje, zavira ali ustavlja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

ja,ampak to te mora kaznovati takoj,kajne? ;)

kriko07 je izjavil:

Predvidevam, da ja, kolikor vem bi te moral na licu mesta ustavit. :) Sicer se da kaznovat prekrške tudi preko prič, vendar morajo biti le-te pri tem oškodovane. Se pravi, če jaz vidim, da nekdo skoraj zbije pešca in ga prijavim, mu ne morejo nič. Če pa sem jaz ta pešec, ki je bil skoraj povožen, pa lahko dam izjavo na PP in voznika po vsej verjetnosti oglobijo.

Meizu ::

In kaj je pa ta t.i nevarnost? Lahko je nevarnost ze to, da je krizisce slabo pregledno ali pa zlizan asfalt. Spet predmet debate in potencialna denarna luknja v primeru pritozbenega postopka...

first_line ::

~15 let nazaj so fotru v Italiji napisali kazen, ker so zaškripale gume ko je speljeval na parkeđotu (Zastava 128 in 4je not :D)

Meizu je izjavil:

In kaj je pa ta t.i nevarnost? Lahko je nevarnost ze to, da je krizisce slabo pregledno ali pa zlizan asfalt. Spet predmet debate in potencialna denarna luknja v primeru pritozbenega postopka...

Dvomim, da bi na sodišču šlo skozi, da bi se zgovarjal na "nevarnost" zaradi slabega asfalta. :) Mišljeno je seveda, da si bil v tistem trenutku, ko si naredil prekršek (sunkovito speljal) v nevarnosti in da se brez tega prekrška ne bi mogel izognit tej nevarnosti. Recimo, da bi v vzvratnem ogledalu opazil, da se ti z visoko hitrostjo približuje tovornjak in ne kaže, da bi se ustavljal. No, v tem primeru bi lahko IMO povsem upravičeno sunkovito speljal. :) In obratno, sunkovito bi smel zavret, če bi te z neprednostne ceste izsilil tovornjak.

Samo,prej si rekel da se pešec lahko pritoži.Sej se on lahko tudi izmisli pa te oglobijo*?

kriko07 je izjavil:

nič drugače kot za ostale prekrške. Načeloma ja, ni pa nujno, če okoliščine tega ne dopuščajo. Tale šmorn o oškodovanih pričah pa nima nikakršne osnove v realnosti.

Oškodovanje je pomembno takrat kadar prometni prekršek prijavlja fizična ali pravna oseba zasebnega prava in ne kadar ga zazna policist.

kriko07 je izjavil:

Samo,prej si rekel da se pešec lahko pritoži.Sej se on lahko tudi izmisli pa te oglobijo*?

ja, teoretično si policaj lahko izmisli in te oglobijo. Samo praktično je dosti bolj verjeten scenarij, da si izmišlja oškodovanec. Smo pa to že 100x predebatiral na tem forumu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Meizu ::

mihor je izjavil:

Meizu je izjavil:

Dvomim, da bi na sodišču šlo skozi, da bi se zgovarjal na "nevarnost" zaradi slabega asfalta. :) Mišljeno je seveda, da si bil v tistem trenutku, ko si naredil prekršek (sunkovito speljal) v nevarnosti in da se brez tega prekrška ne bi mogel izognit tej nevarnosti. Recimo, da bi v vzvratnem ogledalu opazil, da se ti z visoko hitrostjo približuje tovornjak in ne kaže, da bi se ustavljal. No, v tem primeru bi lahko IMO povsem upravičeno sunkovito speljal. :) In obratno, sunkovito bi smel zavret, če bi te z neprednostne ceste izsilil tovornjak.

Dobro, saj to je jasno :)

Zanima me samo, kaj točno za njih pomeni nevarnost, ker za "nevarnost" kot pojem ima vsaka oseba dokaj subjektiven kriterij.

Ali pa kot sem že omenil. Spelješ "sunkovito" na cestišču, ki ima dokaj zanič asfalt (kar je kar pogosto dandanes, oz. vsaj v moji okolici so vsaj dve takšne lokacije, kjer mi v 2i, včasih celo 3ji prestavi avto konstantno prižiga ESP), policaj te gleda iz daljave, te tudi ustavi in napiše kazen. Kako se boš tu zagovarjal?

Edit: No, glede na to, da ubistvu moj zgornji primer dejansko nima nobene veze z zgoraj opredeljeno nevarnostjo, dodajam še eno cvetko:

Torej opredeljevanje pojma nevarnost. Za nekoga pomeni to, da mu je tovornjak praktično že v zadku avtomobila in takrat sunkovito spelje (kjer se strinjamo, ni debate, je upravičeno takšno speljevanje), za nekatere pa to pomeni, da že od daljave spremlja dogajanje in mu je približevanje vozila sumljivo in zato malce bolj poskočno spelje. Spet treje (recimo starejše) osebe se lahko mimogrede prestrašijo ob pogledu na stransko ogledalo in pospešijo.

Ali pa sredi deževja sedeš v avto, odpelješ, ampak ti premočeno in zdrsljivo obuvalo zdrsne iz sklopke pri visokih obratih (ko si speljeval recimo).

Vem, pretiravam. Je pa dejstvo, da je razlogov za sunkovito speljevanje skoraj nešteto. Mnogo teh razlogov je dokaj banalnih ("se zgodi" scenarij, torej ne zlonamerno). Kako torej postopajo možje zakona v tem primeru? No, saj odgovor praktično že vem. Pač napišejo kazen v vsakem primeru, potem pa dokazuj svoje, če se želiš pritoževat.

Policaj torej najbrž sam presodi, ali je po njegovem mnenju bilo sunkovito speljevanje potrebno ali ne in ustrezno tudi ukrepa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

[D]emon ::

Machete je izjavil:

Sploh v ny greš pred policaji komot in ne trzajo.

Malo manj filme glej. Ja, se dogaja, ker je folk v NYC naceloma dosti trcen, ampak da policaji ne trzajo ne bo drzalo. Je blo dokaj zabavno sedet pred 7-11 in gledat kako policaj v urici in pol napise 20 kazni folku. :))

Drugace pa: Ce bi OP bil mladoleten, bi ga popisali in bi dobil vabilo k sodniku za prekrske. Da mu je bila izrecena kazen na mestu pomeni da je vsaj polnolneten.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Zanima me samo, kaj točno za njih pomeni nevarnost, ker za "nevarnost" kot pojem ima vsaka oseba dokaj subjektiven kriterij.

konkretno na terenu presoja policist, na sodišču pa sodnik. Na podlagi tega se izoblikuje sodna praksa, kjer se vidi kakšne so smernice pri obravnavi takšnih prekrškov. Je pa to bolj kot temu, da se debatira o temu ali je bil asfalt slab, al ti je noga zdrsnila namenjeno temu, da obstaja možnost sankcioniranja "kurjenja gum".
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Voznja v rdeco luc... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9920663 (16952) anketar

je zebra oaza za pešce? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
26750120 (44668) BigWhale

Več podobnih tem