» »

Sony postavil rekord v gostoti zapisa na magnetnem traku

Sony postavil rekord v gostoti zapisa na magnetnem traku

Sony - Sony je razvil nov način zapisa na magnetni trak, ki omogoča doseganje gostote zapisa 148 Gb na kvadratni palec, kar je približno 74-krat več od trakov v današnjih tračnih enotah. S to tehnologijo obljubljajo izdelavo enot, ki bodo sposobne shraniti do 185 TB podatkov.

Razlika v primerjavi z današnjo tehnologijo LTO-6, ki z 2 Gb na kvadratni palec omogoča izdelavo kaset s kapaciteto do 2,5 TB, je posledica drugačnega načina priprave magnetnih zrnc na površini. Sony je razvil način nanosa z razprševanjem (sputter deposition) v vakuumu, ki tvori več slojev magnetnih kristalov z uniformno orientacijo na polimernem filmu debeline 5 mikrometrov. To so storili tako, da so tarčo obstreljevali z argonovimi atomi, da so odtrgali zgornjo plast, ki so jo potem nanesli na zgornji polimer na traku. Doslej so bili kristali pri uporabi tovrstnega nanosa neenakomerno usmerjeni in različnih debelin, Sony pa je ta problem odpravil. Tako dobijo na traku sloj magnetnih delcev povprečne velikosti 7,7 nanometrov, kar omogoča doseganje bistveno višjih gostot zapisa. Tehnologija še ni primerna za komercializacijo, zato se raziskave nadaljujejo.

22 komentarjev

Brane22 ::

Kul. Glih se pripravljam na obnovo Sinclairjevega QL-a, pa sem razmišljal o traku za zamenjavo tistega v microdriveih. >:D

Matev ::

kot da bi novo telefonsko govorlnico izuml

mrTwelveTrees ::

sam najbrž (če bo to šlo v masovno proizvodnjo) bo moral uporabnik kupovati samo Sony kasete in od nobenega drugega proizvajalca ?

Truga ::

mrTwelveTrees je izjavil:

sam najbrž (če bo to šlo v masovno proizvodnjo) bo moral uporabnik kupovati samo Sony kasete in od nobenega drugega proizvajalca ?


Jasno.

Sej to je ze zdej tko. Ce ti kupis tracno enoto od <proizvajalec>, bos moral dajat not kasete od <proizvajalec>, ker niso kompatibilne z unimi ki jih tlacis v radio/VHS. Ce seveda niso prodali licence, da jim drugi po specifikacijah delajo kasete (ne vem zakaj bi, ce lahko s kasetami bolj mastno zasluzijo).

ozbolt ::


  1. Je to uporabno tudi za klasicne trde diske? Konec koncev magnetni zapis je magnetni zapis...

  2. Če bo uspešno, jih bodo verjetno posnemali ostali?

chironex10 ::

ozbolt je izjavil:


  1. Je to uporabno tudi za klasicne trde diske? Konec koncev magnetni zapis je magnetni zapis...

  2. Če bo uspešno, jih bodo verjetno posnemali ostali?



lol. Trak se ze od nekdaj uporablja kot backup in danes je edini preverjeni nacin, ki zdrzi leta. Ne, ni zamenjava za trde diske. Ima cisto drugo nalogo, ceprav je ravno gostota zapisa pri backupih, tisto kar si res ne zelis. Ce ti gre 10cm traka na LTOjih k vragu ali pa pri sonijevi pogruntavscini, ima to popolnoma drugacne posledice. Edina tezava pri vsem skupaj je, da so LTOji nemarno dragi in noben bebavi proizvajalec se ne spomni znizati ceno, da bi bila dosegljiva tudi domacim uporabnikom, ki imajo vedno vecje tezave z backupi in jih walkaroundajo z neprimernimi tehnologijami kot je HDD (tule bodo kvazi znanstveniki skocili v zrak ampak sem ze videl crkniti 3 diske znotraj enega meseca - veckrat) ali buh pomahi, CD in DVD.

Skratka, za Novo Leto si zelim cimmanjso gostoto zapisa (tisti ki se spomnite 8 bitnikov veste, da se je z malo selotapa in olfa nozem dalo doseci cuda), pri cimvecji hitrosti, ne glede na velikost medija. No in pa moznost, da bi lahko z nekom obracunal fizicno preko interneta...
Če vas slucajno prime da bi objavili svojo kodo pod open source, prej poglejte:
na 32:52: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QKwWPQ1Orzs

Zgodovina sprememb…

Pebkac ::

ozbolt je izjavil:


  1. Je to uporabno tudi za klasicne trde diske? Konec koncev magnetni zapis je magnetni zapis...

  2. Če bo uspešno, jih bodo verjetno posnemali ostali?



Trak ni namenjen za random access, ampak za branje/zapisovanje ogromnih količin podatkov naenkrat. Trdi disk ti lahko začne brat podatke s kateregakoli mesta v času nekaj 10 milisekund, lahko pa si predstavljaš da na magnetnem traku to traja veliko dalj če bralna glava ni že v začetku blizu pravega mesta.

Tako da ja, za uporabo v PCju bi bilo to popolnoma neuporabno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pebkac ()

feryz ::

Priznam, da se pol k.... ne zastopim na to. Čeprav sem imel tračno za backup že kakih 15+ let nazaj.

Ampak eni pa res pišejo na forum zato da pišejo in mogoče zato da naj bi izpadli pametni.
Kaj ima veze gostota zapisa z "random access" in milisekundami?
Očitno se to sanja le tistemu, ki je to oslarijo napisal. Pa še citiral je.

Truga ::

chironex10 je izjavil:

Skratka, za Novo Leto si zelim cimmanjso gostoto zapisa (tisti ki se spomnite 8 bitnikov


No, problem je samo da rabis za 2 ljubljani traku da spravis na tam zapis en raw zapis iz kamere, recimo.

Visja gostota zapisa je vedno boljsa stvar. Se ne rabis nic zajebavat s selotejpi, ker imas lahko kar 10 backupov na istem placu kot si mel prej enega.

Isotropic ::

Truga je izjavil:


Jasno.

Sej to je ze zdej tko. Ce ti kupis tracno enoto od <proizvajalec>, bos moral dajat not kasete od <proizvajalec>, ker niso kompatibilne z unimi ki jih tlacis v radio/VHS. Ce seveda niso prodali licence, da jim drugi po specifikacijah delajo kasete (ne vem zakaj bi, ce lahko s kasetami bolj mastno zasluzijo).


http://www.theregister.co.uk/2014/05/02...
ze obstaja nek "standard". za sony ni receno, da bo uspel ravno zaradi tega proprietary formata.

WhiteAngel ::

chironex10 je izjavil:

Edina tezava pri vsem skupaj je, da so LTOji nemarno dragi in noben bebavi proizvajalec se ne spomni znizati ceno, da bi bila dosegljiva tudi domacim uporabnikom, ki imajo vedno vecje tezave z backupi in jih walkaroundajo z neprimernimi tehnologijami kot je HDD (tule bodo kvazi znanstveniki skocili v zrak ampak sem ze videl crkniti 3 diske znotraj enega meseca - veckrat) ali buh pomahi, CD in DVD.


Kaj točno je narobe z optičnimi mediji razen kapacitete?

black ice ::

Hitrost.

bluefish ::

Za backup ni pomembna.

Dr_M ::

BD-R(E) DL so odlicni za arhiviranje.

Brane22 ::

Mislim, da je bila trajnost doslej problem.

Ostal mi je v spominu pogovor z nekom v IIRC v arhivi NUK, ki je rekel nekaj v smislu,d a so po obsežnih preizkusih prišli do tega, da ni zamenjave za papir, da pa od digitalnih izbir pride v poštev zaenkrat samo LTO z varnostnimi kopijami in rotacijami trakov, nekaj takega.

Doslej so se pri optičnih medijih pokazali problemi v kemičnih spremembah, pri magnetnih pa v spontani izgubi magnetizma in medsebojnih vplivov sosednjih slojev.

Ampak to je bilo pred zadnjo generacijo trpežnih ploščkov, ki jih je treba peči malo manj ko z disruptorjem.

RejZoR ::

Sej kje pa bi ta tehnologija prišla prav razen pri backup sistemih?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Dr_M ::

Sej je jasno, da arhiviranje podatkov ne zaupas samo eni tehnologiji, ampak cim bolj razprsis.
Tako kot denar, ce ga imas ;>

Jst ::

Valda, prvo imaš itak RAID in zunanji backup. Potem je pa odvisno od vrednosti, ki jo ustvarjaš. Trg za takšen backup je v Big Data. CERN recimo, ki potrebujejo ogromne količine shranjenih podatkov, se lotevajo več "tier-leveling" arhiviranja. Recimo v različnih laboratorijih imajo za trenutno delo (kar pač trenutno obdelujejo*) več 100 SSD-jev za trenutno analizo, a teh podatkov je toliko, kolikor je "curek" laufal skozi ATLAS, CMS, ALICE,...

*trenutno obdelujejo

Da ne bo kdo mislil, da CERN podatke, ki gredo skozi različne detektorje, obdelujejo v real time. To se vse shranjuje in dela analiza kasneje. Zato, tudi ko žarek ne laufa (trenutno ne), imajo polno dela. Trenutno, če se ne motim, delajo nek antimatter eksperiment - detekcijo ne vem česa, z podatki, odkar je LCH laufal na določeni moči.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

dexterboy ::

@Jst, tako je, CERN sploh nima tehnike in tehnologije obdelovati vseh informacij v realnem času.
CERN dela tako, da "grobe, ali RAW data" podatke, ki jih dobijo, z določenimi algoritmi stisnejo in jih zapišejo na knjižnico LTO trakov, itak HP proizvajalca. Potlej pa, ko je "mir v hiši", začnejo te podatke obdelovati. Pozabil sem že, kakšne so cifre, ampak naj bi pospeševalnik proizvajal okoli 4 TB, ja tera, podatkov NA sekundo. Ne spomnim se pa več, ali je to že prefiltrirana količina ali pa je ves ta data šele treba pomanjšati...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Jst ::

Dexter: Jaz se tudi ne spomnim točnih cifer, a "tarčo", ki jo iščejo, je samo odstotek vseh podatkov, vse ostalo gre v digitalna nebesa. Poleg "tarče" pa jemljejo še nekaj random podatkov. Ampak tega je TAKO OGROMNO, da shranijo vse skupaj kakšnih par odstotkov podatkov, ki jih zazna detektor.

Recimo tako: iščejo tarčo v območju 120-150 TeV. Teh recimo 100 SSDjev (ker je toliko ogromno podatkov iz detektorja, potrebujejo grozno veliko SSDjev) z računalniki obdela samo zanimive rezultate in jih da naprej za shranjevanje. Poleg pa vedno jemljejo še random vzorec.

...

Malo sem iskal:

Novica: Outsourcanje v Budimpešto:

The Wigner Research Center will be adding 20.000 cores and 5.5 PB of disk data, doubling this after 3 years. CERN has signed a contract for 3 years that could be extended up to 7 years. CERN is the owner of the equipment installed at the Wigner Research facilities.



Some numbers about storage capacity at the CERN computing center (July 2013):

Tape: Reaching 100PB of data, including non LHC data. (Source)
Disk: 120PB. This number includes system disks as well as storage disks. Moreover, RAID is used to increase redundancy and stability, so the amount of disk space actually available is less than this number. (Source)
The LHC has generated 20PB of data in 2011 and 30PB of data in 2012.



---

Nisem pa našel, koliko podatkov gre v digitalna nebesa in koliko je namenjeno tarči in random vzorcu.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Jst ::

VIP ogledi skozi Computing Center:


Ground Floor:



Basement:
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Spock83 ::

dexterboy je izjavil:

@Jst, tako je, CERN sploh nima tehnike in tehnologije obdelovati vseh informacij v realnem času.
CERN dela tako, da "grobe, ali RAW data" podatke, ki jih dobijo, z določenimi algoritmi stisnejo in jih zapišejo na knjižnico LTO trakov, itak HP proizvajalca. Potlej pa, ko je "mir v hiši", začnejo te podatke obdelovati. Pozabil sem že, kakšne so cifre, ampak naj bi pospeševalnik proizvajal okoli 4 TB, ja tera, podatkov NA sekundo. Ne spomnim se pa več, ali je to že prefiltrirana količina ali pa je ves ta data šele treba pomanjšati...


Hja. Iz Cerna na Inštitut Jožefa Štefana gre še enkrat toliko podatkov po 10Gb/s liniji.

Drugače bo pa te tračne enote božje darilo za shranjevanje 4K materijala na TV postajah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony in IBM na tračno enoto stlačila 330 TB podatkov

Oddelek: Novice / Diski
125646 (3937) BigWhale
»

Seagate dosegel rekordno gostoto zapisa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
217890 (6404) MrStein
»

Z uporabo soli šestkrat večja gostota magnetnega zapisa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10622840 (20040) Truga
»

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

Oddelek: Novice / Diski
103813 (3034) Jst

Več podobnih tem