» »

Vse o bazenu

Vse o bazenu

1
2
3

mojca ::

Glede metlice ima Malajlo prav (ok, če te ne moti prah in drugi drobni delci na dnu, lahko morda tudi z mrežico za pobiranje mrčesa prideš skozi).

Takoj, ko natočiš vodo v bazen, je smotrno pomeriti pH in ga (verjetno) znižati, počakati, da se voda dobro premeša, pomeriti še enkrat, ... Jaz bi priporočala prvih nekaj dni pomeriti pH vsak dan (toliko, da se ustali na 7-7,2), potem pa ga kontrolirati in korigirati vsaj 1x tedensko. Ne bo konec sveta, če ga ne boš meril in zniževal, ampak pH se "zelo rad" sam zvišuje. Če gre preveč iz ravnovesja, ima to lahko nepričakovane/neželjene stranske učinke.

Korigiranje pH-ja je enostavno. Pomeriš ga, preračunaš, koliko praška moraš dodati, da ti ga zbije na 7-7,2 in je problem rešen vsaj do naslednjega tedna. Doziranje klora je bistveno zahtevnejše. Biti mora v mejah, zato ga moraš redno kontrolirati, vendar na koncentracijo vplivanjo vsaj:
- vreme (v oblačne vremenu ga potrebuješ manj kot takrat, ko nažiga sonce; dež pa prinese novo neklorirano vodo)
- velikost tabletke in pretok vode (ko je tabletka manjša, se raztaplja počasneje)
- velikost bazena
Če predoziraš, te bodo pekle oči in koža. Če ga je premalo, bodo imele alge veselico. Ni univerzalnega recepta za doziranje. Redno kontroliraš koncentracijo in se učiš na svojih napakah.

A ločenega algicida drugi ne uporabljate?

(Goba ni nujno metanje denarja skozi okno. Vendo lahko z njo očistiš tla v stanovanju. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

il ::

@mojca
Pri uporabi salinatorja sem imel probleme, da so se elektrode po kakih treh tednih zamašile z nastalim vodnim kamnom. Ali je to običajen pojav?

mojca ::

Ne vem. S tem problemom se še nisem srečala, je pa res, da uporabljamo še nekaj dodatne kemije za preprečevanje usedlin mineralnih kristalov prvih nekaj dni po polnitvi.

Sicer je res, da ti lahko "vsaka svinjarija" uniči elektrode (vključno z jodirano soljo ipd.), ampak moram potrkati po lesu. Vodni kamen utegne biti enostavno odstraniti (kis), ne vem pa, ali se pri tem poškodujejo elektrode.

il ::

Sicer sem ga odstranil s kisom in močnim curkom vode, vendar to pomeni dodatno razdiranje in čiščenje.

MaticKregar ::

Ok hvala za razlago. Je potem smotrno kupovati ščetkaste krtače, ki jih prodajajo za bazen?

mojca ::

Priročna je, sploh za malo večje bazene. Če/ko se ti naselijo manjše kolonije alg ali kakšna druga umazanije po robovih in kotih, z njo to zdrgneš stran. Ampak tudi navadna gobica za pomivanje posode ali celo roka opravijo svoje delo, zato ni nujno, da jo imaš. Lahko počakaš na prvo čiščenje in potem vidiš, če jo sploh pogrešaš ali ti obstoječi pripomočki za čiščenje stanovanja zadoščajo. (Če je ultra poceni, pa z nakupom ne boš zgrešil.)

cordoba ::

http://www.intexpiscine.com/si/katalog/...

Mene pa zanima, ce se splaca, oz je smiselno kupiti solarno pokrivalo? Mislis sem, da bi dodatno grelo in drzalo temperaturo ponoci. Malo se mi zdi , da prepreci padanje zuzkov in umazanije v bazen.

echo ::

Ne vem, če fizika pusti, da bi aluminij privabljal sončne žarke.
Ponoči ti bo resda zmanjšalo izgube v obliki sevanja, ampak to je precej majhna količina toplote in padec toplote.
Sigurno pa je dobro bazen pokrivati, ko ga ne uporabljamo.

mojca ::

Ja, pokrivalo je super za preprečevanje žužkom in umazaniji, da pridejo v bazen, prav tako pa se precej pozna pri temperaturi vode, zlasti v vetrovnih predelih Slovenije. V hladni in vetrovni noči je mimogrede nekaj stopinj razlike med pokritim in nepokritim bazenom.

Dvomim, da se pozna razlika v ohlajanju s sevanjem (s pokrivalom ali brez), so pa izrazite razlike v izgubah z izhlapevanjem in z vetrom, ki pridno meša zrak in hladi vodo. Temnejše pokrivalo dobro služi tudi za akumulacijo dodatne toplote čez dan.

echo ::

Vsako pokrivalo ti bo to naredilo, ne rabiš nobenega aluminija.
Problem pokrival je njihova nerodnost in (vsaj pri nas) kratka življenjska doba.

mojca ::

Jasno, nisem govorila o konkretnem pokrivalu. Primerjala sem pokrit bazen z odkritim. Šele zdaj vidim, da si ti govoril o razlikah med aluminijastim in "navadnim" pokrivalom. (Kar se fizike tiče sicer aluminij res ne prepušča sončnih žarkov, vendar se sam segreje in posredno segreva vodo. Ne vem pa, ali je dejansko kaj razlike v temperaturi vode v primerjavi s temno plastiko. Verjetno nič opaznega.) OP je verjetno spraševal zgolj to, ali je smiselno kupiti kakoršnokoli pokrivalo. Na konkretni spletni strani je omenjeno pokrivalo verjetno edino, ki ga sploh ponujajo za dano dimenzijo bazena.

Glede trpežnosti pokrival mi je ravno v oko padla naslednja fotografija (samo takih ne dobiš za 20 EUR :)):

 trpežno pokrivalo

trpežno pokrivalo

noob96 ::

http://www.sinteza-lining.si/sl/

če se boš uspel kaj zmenit. poceni industrjiske folije. pocen pa ornk močn pa odporno na razne žarke

cordoba ::

Ne bi rad ,da odbija, ampak ce jaz prav razumem, naj bi solarno pokrivalo pomagalo pri ohranjanju toplote vode in hitrejse segrevanje.

cordoba ::

Zanima me se kateri filter crpalko priporocate, ker ta ki je prilozena, se mi zdi boga. Da seveda pase na intex bazen...

SaXsIm ::

mojca je izjavil:

Če smo že OT, me zanima, če kdo ve karkoli več o uporabi elektrolize v javnih bazenih. Iz precej nezanesljivih virov sem slišala, da naj ta metoda ne bi ustrezala standardom v javnih kopališčih. (Razumem, da morda sol ni optimalna rešitev za Terme Čatež, toda v Strunjanu imajo slano vodo zastonj. Res, da je koncentracija soli višja od zahtev salinatorjev, a je to manjši problem. Njihova trenutna kombinacija slane vode z agresivnimi stranskimi produkti kloriranja ti skoraj "razžre" kožo - nezanemarljiv delež tistih, ki jih ZZZS pošlje za dva tedna v toplice, mora prekiniti s terapijami v vodi zaradi težav s kožo.)


Poznam konkretno situacijo. Ne poznam hobi bazenske tehnike in elektroliznih naprav za takšne zadeve, vendar se na resnih kopališčih soli za elektrolizo ne daje v bazene. Za slanico obstajajo posebne posode, kjer poteka elektroliza, pri kateri se potem izloča plinski klor, ki se ga lovi ter za filtracijo dozira direktno v vod za dopolnjevanje bazena.

Kar se pa tiče standardov, pa klor iz elektrolize povsem ustreza standardom za javna kopališča. Samo vsebnost prostega klora mora biti v območju med 0,3 do 0,6.
SaXsIm

Oldi ::

V zimskem vrtu imamo s sončnimi kolektorji ogrevan montažni bazen (namesto napihljivega obroča kovinski 10 kotnik), torej razen muh malokaj zaide vanj. Večidel časa je pokrit s polivinilom, da se ne ohlaja s hlapenjem.
Lani se je pod prekrivnimi stiki talne in bočne folije začela tvoriti ali nabirati temnorjava svinjarije, letos je je pa še veliko več, semintja je tudi zelena. Poleg tega se na dnu delajo rjave pike premera 5 do 10mm, ki se jih da odstraniti z drgnjenjem.
Prejšnja leta sem poleg PH- uporabljal počasitopne klorove tabletke in ene parkrat algicid, lani in letos pa namesto belih modre tablete Total blue 20, ki naj bi vsebovale alhicid in uravnavale PH. Zdi se mi, da PH- granulata rabim enako ali še več.
Vsako leto pa na začetku dodam chlorstabil.
Letos prvič nismo ob koncu sezone odprli peščenega filtra, ampak smo ga sčistili z iztakanjem bazena preko filtra v kontra smeri.
Bazen uporabljava samo dva dr. člana, zato je klora malo, ravno toliko, da se stene ne postanejo mastne.
Kaj bi to bilo? Madeži so kompaktni in s časom rastejo, nekateri se pri odstranjevanju celo odluščijo. Bi rekel, da je nekaj organskega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

dragonlord ::

Oldi alge ti rastejo v bazenu.
lp

Okapi ::

Res je. Alge niso samo tiste zelene enocelične, zaradi katerih voda postane zelena, ampak je en kup različnih - večceličnih, kolonijskih, nitastih ... ki so pritrjene na podlago. So zelene, rjave, rdeče, črne ...

O.

SaXsIm ::

Premalo klora imaš v bazenu.
SaXsIm

dragonlord ::

Jaz bi na tvojem mestu spustil vodo z bazena in ga najprej dobro očistil z čistilom ki vsebuje klor!In šele na to ga kloriraj!klor spremljaj vsaj na dva dni če imaš merilec.Pa probaj nabavit klor v granulatu ker tablete niso vredne pol ku...

negotiator ::

Očisti z belilom, pa je.
All easy problems have already been solved.

Oldi ::

Misliš na varekino. Ali je tole na dnu tele teme res http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...

Počasitopne tablete so za skromno uporabo bazena zakon, vedno skrbim, da je (v preluknjani plastični flaški s stiroporom, da plava) vsaj malo tabletke, doziram pa polovico 20 gramske. Bo treba več. Če kdaj pozabim ali se mi stena zamasti, pa šok s klor granulatom.

negotiator ::

@oldi

Da, varekino. (belilo je pač osnovno ime za to sredstvo, varekina pa je ime znamke).

Ja, z varekino lahko komot očistiš, res ne vem, zakaj bi kupoval sredstva, ki so namenjena prav čiščenju bazena, če pa varekina deluje v redu. Nalij jo v razpršilko (od kakšnega čistila) in pošpricaj po algah, ko boš izpraznil bazen, potem pa hitro iz bazena in ne dihaj tega, ker smrdi, ko hudič. (možnost je, da se tudi nekaj klora ustvari - še dodaten razlog, da se umakneš). In pusti kake pol ure, da se zadeva malo zlufta, potem pa zdrgni z nečim, pa pazi, da se ne dotikaš stvari, ki so od varekine in tudi med pršenjem varekine pazi, ker majhni delci letijo okoli (zaščita oči in dihal), varekina je namreč jedka. Lahko pa poskusiš še z razredčeno solno kislino (20%), jo dobiš v Tušu (tudi v eurospinu ampak tam je bila v manjši koncentraciji, kakor se spomnim). Preveri pa, preden greš uporabljat solno kislino, da ti ne razjeda fugirne mase med ploščicami, ali da ne škoduje površini ploščic, ki imajo ponavadi kakšno prevleko, ki ni nujno odporna na HCl. Pa solne kisline nikakor ne špricaj na kovinske površine, ker razjeda večino kovin.

LP

PS: po čiščenju vse splakni z veliko količino vode, da se ne bo kdo naslanjal na steno od bazena, s temi kemikalijami, preden bo voda notri.
All easy problems have already been solved.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Oldi je izjavil:

Misliš na varekino. Ali je tole na dnu tele teme res http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...


Ja, varekina je v osnovi isto oz. zelo podobno kot to, kar se meče v bazen (You literally swim in bleach). V bazenu za dezinfekcijo potrebuješ klorovo (I) kislino (HClO), ki jo dobiš s kemijskim ravnovesjem iz kloratnih(I) ionov (ClO-). (Drugo ime za klorat(I) je hipoklorit.) Večinoma gre za natrijev klorat(I), lahko se uporablja tudi kalcijev. Glej Hypochlorite @ Wikipedia in Sodium hypochlorite @ Wikipedia

V teh tabletkah je sicer verjetno še cel kup druge kemije, ki skrbi za stabilizacijo in za to, da se tabletke "ravno prav hitro topijo".

Zares pa smrdijo in kožo dražijo kloramini, ki so stranski produkt reakcije hipoklorita z organskimi snovmi. In ker se klin s klinom izbija, se jih najlažje znebiš s izdatnim kloriranjem, glej Chloramine @ Wikipedia. Da bi to moral vsake toliko početi v bazenu zato, da se znebiš kloraminov, sploh nisem vedela. Nekateri ločeno merijo koncentracijo obeh "oblik" "klora" in takrat, ko koncentracija kloraminov preveč naraste, šok klorirajo (in se tisti dan ne kopajo).

Pri kloriranju z elektrolizo (slane vode) kloraminov skoraj nimaš. Lahko si koncentracijo nabiješ na zelo visko vrednost, pa voda še vedno ne smrdi.

Če ti je problem menjati vodo (ker gre za večjo količino), lahko najprej poskusiš s "šok kloriranjem" (ali si že poskusil, pa ne pomaga?). Dodaš ogromno klora (10 ppm ali več, torej več kot desetkratnik običajne vrednosti) in se tisti dan ne kopaš, potem se itak razgradi. (Verjetno res lahko zliješ tudi varikino v bazen, če si sam preračunaš potrebno koncentracijo / količino. Samo prosim ne drži me za besedo, ker tega nisem nikoli testirala in ne odgovarjam za posledice.)

Če to ne pomaga rešiti težave, lahko še vedno izprazniš vodo, očistiš bazen in ponovno natočiš svežo vodo.

Za čiščenje trdovratne umazanije pomaga le malo stvari. Za "zamaščen" in od sonca zapečen bazenski rob je v redu npr. Randklar, ampak dvomim, da je to isti problem kot nastane pod vodo in v senci. Madeže pod vodo je načeloma bistveno lažje očistiti.

Kakšno koncentracijo klora pa imaš v bazenu?

simbi ::

Tule je ful lepo napisano, katera sredstva se uporabijo za nego bazena in v kakšen namen. Potem pa še količinsko.
http://aquasan.si/nega-bazenske-vode/

Oldi ::

Lani sem se mojci in negotiatorju pozabil zahvaliti za nasvete in opisati, kako sem za silo rešil zadevo. Na sesalno cev peščenega filtra sem nataknil krtačo od sesalca in pod vodo posesal alge, šok kloriral, ter skrbel za zadosten nivo klora in varekine. Alge so se sicer še pojavile, a minimalno.

Letos me najprej čaka čiščenje posušenih alg na foliji bazena, skrbi me, da so morda preživele zimo in se bodo hitro spet razvile. Dokler jih namreč nisem dobil, ni bilo nikoli problema z njimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Bellzmet ::

Pred leti sem kupil bazen s trdimi stranicami, nekaj takšnega:
https://nakup.pikapolonica.com/igrace/p...

Letos kupujem novega in bi vzel takšnega kot zgoraj vendar večjega s premerom cca. 220-250 cm in višino cca. 50 cm. Pred leti sem nekje (se ne spomnim kje) dobil tako veliko zadevo
za cca. 30 EUR. Ima kdo kakšen info kje bi se dalo takšno zadevo kupit?

Oldi ::

Poglej še platnenega z ogrodjem iz kovinskih cevi, mi ga imamo s premerom 3m in višino vode dobrega pol metra in je neprimerno boljši, kot z napihljivim obročem.

Bellzmet ::

Ja za letos in naslednje leto bi rabil čim cenejšega premera cca. 240cm (cca. 30 EUR) potem pa bom pogledal za dražjimi.

cordoba ::

Pozdav, imam ta bazen. https://www.google.si/search?q=bazen+30...

Tam na napihljivem delu, se mi je nekje naredila luknjica in mi veselo spusti zrak. Nikakor ne najdem luknje, pa me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi v ta del dal vodo?

BorutK-73 ::

Tako se najde luknja. Ali pa veliko milnice

Zgodovina sprememb…

cordoba ::

Aha potem ne bi bilo problema zaradi obroča, če bi bil napolnjen z vodo? Milnice ne morem uporabiti v bazenu...

qwertyy ::

cordoba je izjavil:

Aha potem ne bi bilo problema zaradi obroča, če bi bil napolnjen z vodo? Milnice ne morem uporabiti v bazenu...

Samo napihljiv obroč premaži z milom, nato ga napihni in kjer bo lukna bodo nastajali mehurčki. Milnico pa potem obriši stran in to je to.

cordoba ::

Ok hvala, bom probal...

Malajlo ::

Potapljaš rob, pa najdeš. Nastane problem, če je pod robom. Jaz imam vse tri luknjice na vrhu, sem jih uspel slišati, tako da iskanje ni bilo dolgotrajno.

SaXsIm ::

@Oldi - bazen ter vso bazensko opremo je zelo priporočljivo oprati že po koncu kopalne sezone, pred začetkom pa potem samo splahneš. Ker ti lahko umazanija, ki je nisi očistil, trajno deformira opremo. Če niso stvari preveč občutljive, jr najbolje očistiti kar z visokotlačnim čistilnikom.
SaXsIm

Oldi ::

Se je izkazalo, da sem ga jeseni dobro opral in se nisem še enkrat mučil.
V Baumazu v Šenčurju sem dobil nek algicid v kvadratni ročki, ga bom občasno uporabljal.

francek1 ::

Za info; za polnjenje bazena in če imate v bližini hidrant, si lahko pri Mariborskemu vodovodu sposodite hidrantni priključek s števcem. Najem tega je 60 centov na dan, voda pa 1 €. Ker ne rabite plačati dodatka Nigradu, vas tako voda pride pol ceneje.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

francek1 ::

Nahrbtnik je izjavil:

Imam ta bazen. Spodaj sem dal kremenčev pesek in preko ebay-a kupil večji peščen filter s pumpo. Pumpo časovno programiraš. Gledal isti filter tudi v naši Intex trgovini, vendar je precej dražji. Pumpa, ki jo dobiš zraven in tisti mali kartušni filter je neuporabna. Kr' neki.
Dokupil sem še napravo, ki iz soli dela naraven klor in je vezana zaporedno pumpi/filtru. Dobra zadeva. V bazen na začetku sezone stresem cca. 2 veliki vreči soli in to je to. Drugega vzdrževanja (razen čiščenja trave, mrčesa...) ni. Ko gremo na morje notri vržem kakšno kombinirano tableto proti algam ipd. in to je to. Pumpo v tem času ne izklapljam, naj meša vodo tudi ko nas ni.
Bolj me moti, da v bazenu voda ni toplejša. Saj se da kopat, ampak za rit namakat bi pa bila lahko kakšno stopinjo toplejša. Za letos načrtujem izdelavo kolektorja iz alkatenskih cevi ali pa se bom zapeljal v Celovec. Tam sem pri Zgoncu (blizu Kike) lani videl že narejene poceni plastične kolektorje.
Se pa lepo vidi, kako se voda segreva po plasteh. Na vrhu je čez dan vroča, proti dnu pa temp. hitro pada.
To je to. Aja, pa pred stopnicami za v bazen obvezno postaviti večji lavor z vodo, da mularija ne znosi notri vse trave.
Tista mreža kao za odbojko je pa čisto brez veze, razen če psa (ali ženo) natreniraš, da ti non-stop pobira žogo in ti jo nosi v bazen.

Baumax ima zdaj v ponudbi pretočni 2,5 kW grelec vode.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Ona_ ::

Živijo!
Mene pa zanima, če lahko še rešim 5 dni staro vodo iz bazena, ki ji nisem nič dodala. V četrtek sem namreč kupila tale bazen in bila deležna verjetno najslabšega svetovanja v zgodovini OBI-ja. Natočila sem približno kubik vode, bazen zvečer pokrijem s cerado, to je pa to. Voda včeraj ni bila več brez barve, bazen je bil masten že kakšen dan prej. O kakšni črpalki niti nisem razmišljala, so me pa zdaj sodelavci podučili, da moram v bazen zmetat aktiven kisik in algicid. Kako najbolje pridem skozi?

SaXsIm ::

Za rešiti 1,5 m^3 vode boš porabila kemikalije v večji vrednosti, kot je vrednost te vode. Drugače pa osnove - črpalka s filtrom za čiščenje vode, kloriranje, uravnavanje pH, občasen algicid.
SaXsIm

Bellzmet ::

Kaj pa za otroški bazen s kapaciteto recimo okoli 1000 litrov. Na koliko časa se priporoča menjava vode, če ne uporabljam filtra, klora,...?

Ona_ ::

Saj zato gre, jaz imam otroški bazen, stranice so trije napihnjeni prekati, kako naj zmontiram črpalko?

Malajlo ::

Pri teh bazenih vodo zamenjaš, ko je usrana. Poskrbi, da mulci prej operejo noge.
Sem imel eno sezono takega, menjal vodo enkrat tedensko. Pa klorove tablete sem v ajmerju stopil in zlil v vodo. Sicer bi vodo menjal vsak drugi dan :|

Bellzmet ::

Gledam tele Intex okrogle bazene, ki držijo cca 3.000 litrov vode. Lahko se jih dobi z/brez elektičnega filtra. So teli filtri sploh zakaj ali se da tudi brez njih in se ročno z mrežico vsake toli ven pobere zadeve? Ista voda bi bila v bazenu itak max. 10 dni.

Oldi ::

V plastično naluknjano flaško od zdravil sem dal malo stiropora in enkrat tedensko polivičko počasi topne 20g klorove tabletke, dobijo se tude ene modre tabletke, ki že vsebujejo vse potrebno. To je ravno prav za 4 kubike zelo malo uporabljanega bazena. Če menjaš vodo na mesec, bo to čisto OK, alge se v tem času ne bodo pojavile.

alko-tech ::

Iz lastnih izkušenj vam povem, da se lahko rešite vseh zapletov z vodo, samo s klor generatorjem. Imamo namreč že 8 let ovalni bazen od Intexa (6,5*3,5 -17cm3 vode) in smo v začetku dodajali klor pa PH-, pa algecid in stalno testirali vodo. Imeli smo rdeče oči, kopalke so bledele, voda je bila motna, če jo nismo pazili...... Vsega tega se lahko rešite samo z eno stvarjo in to je klor generator, ta zamenja vse to. Mi ga imamo nastavljenega na timer in lepo filtrira vodo 10 ur na dan, generator pa dela 4 ure vsak dan. Tudi, če se zadeva ustavi za en teden ni nobenega problema. Voda ne bo nikoli zelena. Štiri leta nam služi brez problemov. Vodo imamo v bazenu od 1 maja do 15 septembra kristalno čisto in brez kemikalij. Vse kar rabite je 100 kg soli, ki vas stane 60€ pri Slovenskem zastopniku oz 30€ v Metroju čez mejo, ter klor generator. Nobenih drugih kemikalij, sicer rahlo slana vendar prej zdrava kot polna kemikalij. Edino listje in smeti je pa še vedno potrebno pobirati in vsaj enkrat na 14 dni čiščenje filtra (odvisno od uporabe).
Še enkrat: Bazen, voda, sol, klor generator, serijska pumpa s filtrom, ki jo dobite zraven bazena in elektrika! Samo to! Vse ostalo je samo zapravljanje denarja in dodatno delo.....

mojca ::

Mimogrede, sol v Eurospinu dobiš za 0.15-0.19 EUR/kg (v Italiji je cenejša kot pri nas). Poleg tega je 100 kg soli na 17 kubikov malenkost dosti.

To, da je tista voda zdrava, je pa vse prej kot res. Še vedno imaš noter "varikino", samo da ni vezana z nitratno skupino, ki najbolj draži kožo in oči ter smrdi. Pa brez uravnavanja pH-ja tudi navadno ne gre.

Sicer je čisto res, da je ta način dosti bolj koži prijazen in istočasno bolj invaziven v boju z algami kot klorove tabletke.

alko-tech ::

mojca je izjavil:

Mimogrede, sol v Eurospinu dobiš za 0.15-0.19 EUR/kg (v Italiji je cenejša kot pri nas). Poleg tega je 100 kg soli na 17 kubikov malenkost dosti.

To, da je tista voda zdrava, je pa vse prej kot res. Še vedno imaš noter "varikino", samo da ni vezana z nitratno skupino, ki najbolj draži kožo in oči ter smrdi. Pa brez uravnavanja pH-ja tudi navadno ne gre.

Sicer je čisto res, da je ta način dosti bolj koži prijazen in istočasno bolj invaziven v boju z algami kot klorove tabletke.



A je tista iz Eurospina dobra za klor generator???
Kakšno varikino??? Voda ki jo piješ in sol??? Si kemičarka, razloži to bolj detaljno....
Če imaš boljšo rešitev jo pa povej, jaz imam izkušnje zato sem jih napisal, če pa imaš še boljše bom zelo rad prisluhnil.....

mojca ::

V Eurospinu prodajajo tako jodirano kot nejodirano sol. Jodirane ni priporočljivo uporabiti (ker želiš na elektrodah čim manj stranskih produktov), za drugo pa ne vidim problema. Nisem je sicer dala na analizo, ampak ne vem za noben problem. V trgovini z bazensko tehniko ti bodo sicer veselo razložili, da je samo njihova sol z desetkratnikom cene primerna za uporabo v bazenu, zares pa so zahteve verjetno "nižje" kot za jedilno sol. Pri namenski "soli za bazen" moraš seveda doplačati "davek na luksuz". Pred leti se je sol za bazene prodajala po bistveno višji ceni kot 1 EUR/kg, v Eurospinu je bila po 15 centov.

Varikina je "tržno ime" za razredčen natrijev hipoklorit (NaOCl) - natanko kemijska spojina, kakršna se ustvarja v salinatorju (glej wikipedijo). Linkana navodila sicer veljajo za visoko koncentrirano spojino.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napihljivi masazni bazeni - izkusnje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517638 (2099) ales85
»

Postavitev bazena (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5011108 (8046) Malajlo
»

Bazen - vprasanje

Oddelek: Loža
419954 (8165) Unknown_001
»

Vzdrževanje bazena

Oddelek: Loža
4122365 (17003) terezijslo
»

Postavitev bazena

Oddelek: Loža
2613081 (12116) Saladin

Več podobnih tem