» »

Vse o bazenu

Vse o bazenu

«
1
2 3

MaticKregar ::

Pozdravljeni. Kupil bi si napihljiv bazen, dolg 6 m, širok 3,6 in 1,2 m visok. Postavil bi ga na sonćno stran. Zanima me, koliko je kaj dela s takim bazenom, čiščenje, klor itd? Zanima me še, ali bazen privabi komarje, ker żivim blizu gozda?

Hvala za odg..

111111111111 ::

Preveč, uporabljal ga boš eno sezono potem pa nikoli več.

Sosedje so kupili nekaj podobnega, ga 1 teden pozabili klorirati in je bil ves zelen. Smo ga pomagali izpirati in čistiti potem pa se je zgodba ponovila. Lepo se je bilo namakat v najhujši vročini, ampak je bilo vsako jutro treba počistit, klorirat (potem se nekaj časa ne moreš kopat), če ga prekriješ s ponjavo in greš na dopust te doma potem čaka kar lepo delo. :) Mi smo imeli slabe izkušnje 7 let nazaj, morda se je zadeva že spremenila.

Tarzan ::

Se podpišem pod zgornji odgovor. Redno je potrebno dodajanje kemikalij proti razvoju alg, mislim da ni nujno klor. Vode gre ogromno, če jo menjavaš, pa čeprav samo enkrat mesečno. Ves čas je treba ven vleči listje in predvsem mrčes, ki se vsakodnevno trumoma hodi napajat in seveda crkovat v vodo bazena. Ali odtehta kopanje v poletni vročini? Pha, kaj pa vem, če si boste delili delo in ne bo pucal samo eden, mogoče ne bo panike.

Komarje definitivno privabi, tako kot vsaka stoječa voda. Če bo redno čiščen, nevarnosti razvoja ličink ni, ker jih kemikalije, ki jih dodajaš notri potolčejo še poredno prilezejo iz jajc. Jajca komarjev boš pa hitro opazil, komarke jih izležejo na steno bazena in izgledajo kot črvu podobna sluzasta gmotica, konsistence podobne meduzi. Če se spraviš v ta podvig, potem se zavedaj samo tega, da ni pametno biti len in odložiti vzdrževanja na naslednji dan ali dan potem. Zaradi kopanja bo v vodi ogromno hranilnih snovi in voda bo kmalu postala idealno gojišče za vse vrste organizmov, tako da je resno potrebno redno dodajanje kemikalij, občasno merjenje pH in redno delno ali popolno menjavanje vode. Osebno bi tedensko zamenjal cca. tretjino vode, tako da načeloma voda (in hkrati depozit organskih in anorganskih snovi v njej ;) ) ne bi bila starejša od enega meseca.

zlobcek ::

z 6x4m mora biti zraven bazenska tehnika s filtrom in po možnosti samodejnim kloriranjem. Potem je dela s tem manj. Mi imamo sicer zidano stvar z vloženo opno, kar je podoben material kot napihljiv. Pred sezono se ga sprazni, s čistilom našprica, zdrgne z krtačo in s štrajfiksom opere tisto sluz po obodu, potem pa mora pumpa prečrpavat vodo redno celo sezono skozi filter. Če maš takega z zajemom vode na vrhu s skimerji, je to še najbolje. Drugače je treba z mrežico vsaj vsak teden pobrati ven svinjarijo. Pri sproti klorirani vodi mrčesa niti ni toliko, ker se je izogibajo. Filter je treba tam dvakrat na sezono spraznit in oprat pesek, pa še na koncu preden se cela stvar konzervira.

Če se bazen izven sezone spusti in odstrani, je še najbolje pomoje. Sezona je pa pri nas tam sredina junija do sredine septembra. Načeloma, če te ne zebe pri 19, 20 stop;) Razen če maš ogrevanega.

Uglavnem - glej takega z čim več avtomatike. Drugače si sploh ne predstavljam vzdrževanja.

ToniT ::

Tako velik bazen rabi obvezno peščeni filter. Vse ostalo so že napisali. Mogoče še nekaj: ker imam podoben bazen že 8 let, ti predlagam, da redno kontroliraš PH vode. Sam sem ugotovil, da z rednim uravnavanjem PH-ja ne rabiš toliko klora in raznih sredstev proti algam. Črpalko za filter pa daj na timer in naj dela vsaj 12 ur na dan.
Če bazen enkrat zapustiš in postane zelen, je edina rešitev menjava vode, kar pomeni pri tako velikem bazenu minimalno 24 kubikov, ki jih moraš nekam spraviti - kanalizacija, prodnata tla itd.... (ta voda ni za zalivanje).

zlobcek ::

Ja, bazena ne smeš pustit, da se naberejo alge. Ker potem si u p..

Redno dodajat klor oz. dezinfektor in algicid (tam na teden, 14 dni) in filtrirat vodo, po možnosti s skimerjem na pvršini pa si naredu skoraj vse, kar lahko.

PH-ja pa še nisem preverjal, bom letos, da vidim kaj je s tem;)

MaticKregar ::

Hvala za odgovore. Zdaj ko sem vse to prebral, imam malo mešane občutke. Seveda ne bi rad imel toliko dela samo z bazenom. Naj povem, da gledam bazen iz letaka v Lidlu. Sedaj sem videl, da imajo tudi enega okroglega, ki je malo manjši, zraven pa dobiš še polno enih filtrov. Žal mi je nekdo od domačih vrgel reklamo stran. Je kdo tako prijazen in napiše kaj se dobi zraven? Zanima me, če je to dovolj, kar ste napisali, da ne bo toliko dela...

sajmon ::

MaticKregar je izjavil:

Naj povem, da gledam bazen iz letaka v Lidlu. Sedaj sem videl, da imajo tudi enega okroglega, ki je malo manjši, zraven pa dobiš še polno enih filtrov. Žal mi je nekdo od domačih vrgel reklamo stran.


Si prepričan, da je bil Lidl. Ker bazene, ki ustrezajo tvojemu opisu ima Hofer v ponudbi:

ovalen

okrogel

Doma ima brat bazen podobnega temu. Zadeva se obnese, je potrebno redno skrbet za vodo, kot so že predhodniki povedali. V tem primeru potem vode ni treba menjati v sezoni. V tej velikosti bazena sem tudi sam bolj naklonjen bazenu z ogrodjem.

Pa pri vsem tem ne pozabi na ravno in utrjeno podlago kamor boš postavil bazen.

mn ::

Pa pri vsem tem ne pozabi na ravno in utrjeno podlago kamor boš postavil bazen.


Utrjena in POVSEM vodoravna!

mihec87 ::

Fajn je tudi da je nekaj izolacije med dnom in podlago, da se ne ohlaja toliko čez noč..

MaticKregar ::

Pardon, hofer ja. Tla imam ravna in trda, spodaj sem mislil dati stiropor?

Kaj moram śe dokupiti? Tam pise, da ima sesalnik vode in filter.. je to dovolj?

Zgodovina sprememb…

francek1 ::

Spodaj je idealna mivka in na njej folija. Tudi star tepih je OK. Bistvena je higiena tistih, ki so v bazenu. Tuširanje obvezno, da o kakem lulanju otrok ne pišem...Velik peščeni filter je obvezno imet.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

bluefish ::

Za prvo polnjenje bazena in pozneje ob menjavi vode se je enkrat nekje omenjalo, da je kubik cenejši, če naročiš pri gasilcih cisterno. To drži?

shadeX ::

Ena rešitev glede vode, je da jo greš stankat do bližnje reke oz. večjega potoka. Sicer mi nimamo bazena ampak oče (za namene zalivanja), vzame cisterno ter električno pumpo katero priklopi na 12V v avtu in gremo :D

Mogoče bi lahko kaj podobnega naredil z bazenom :)

MIHAc27 ::

bluefish je izjavil:

Za prvo polnjenje bazena in pozneje ob menjavi vode se je enkrat nekje omenjalo, da je kubik cenejši, če naročiš pri gasilcih cisterno. To drži?


Oče je samo enkrat naročil pri gasilcih cisterno. Se mi zdi da je bila cena takrat 100€ za 10 m3.
Evo en vir: http://www.gasilec.net/uploads/datoteke...

Iz vodovoda bo ceneje, bo pa tudi dlje časa trajalo, da se nakaplja.

Nahrbtnik ::

Imam ta bazen. Spodaj sem dal kremenčev pesek in preko ebay-a kupil večji peščen filter s pumpo. Pumpo časovno programiraš. Gledal isti filter tudi v naši Intex trgovini, vendar je precej dražji. Pumpa, ki jo dobiš zraven in tisti mali kartušni filter je neuporabna. Kr' neki.
Dokupil sem še napravo, ki iz soli dela naraven klor in je vezana zaporedno pumpi/filtru. Dobra zadeva. V bazen na začetku sezone stresem cca. 2 veliki vreči soli in to je to. Drugega vzdrževanja (razen čiščenja trave, mrčesa...) ni. Ko gremo na morje notri vržem kakšno kombinirano tableto proti algam ipd. in to je to. Pumpo v tem času ne izklapljam, naj meša vodo tudi ko nas ni.
Bolj me moti, da v bazenu voda ni toplejša. Saj se da kopat, ampak za rit namakat bi pa bila lahko kakšno stopinjo toplejša. Za letos načrtujem izdelavo kolektorja iz alkatenskih cevi ali pa se bom zapeljal v Celovec. Tam sem pri Zgoncu (blizu Kike) lani videl že narejene poceni plastične kolektorje.
Se pa lepo vidi, kako se voda segreva po plasteh. Na vrhu je čez dan vroča, proti dnu pa temp. hitro pada.
To je to. Aja, pa pred stopnicami za v bazen obvezno postaviti večji lavor z vodo, da mularija ne znosi notri vse trave.
Tista mreža kao za odbojko je pa čisto brez veze, razen če psa (ali ženo) natreniraš, da ti non-stop pobira žogo in ti jo nosi v bazen.

...:TOMI:... ::

Mi imamo okrogel bazen z napihljivim robom, premera 5 m, globine nekaj čez 1 m.

Imamo problem, ker se voda preveč segreje in ne premalo, tako da o kakem gretju ne razmišljamo. Vodo imamo eno ali pa 2 na sezono, odvisno od vremena, uporabe, umazanije, alg...

Za dezinfekcijo uporabljamo klorove tablete, ki plavajo v lončku na gladini vode. Nič ne merimo PH ipd. Filter je kartušni, mnogo bolje bi bil peščeni, vendar tudi s kartušnim se da živeti. Treba ga je redno čistiti.

Pri postavitvi je nujno imeti stabilno konstrukcijo in ravna tla. Mi imamo lesene plohe, stiropor in tepihe (tiste zelene-umetna trava, iz role).

Bazen je treba vedno pokriti po uporabi, ravno tako je treba imeti zraven tuš in nek mini bazenček za noge, da se ne nosi umazanije v bazen.

Redno je treba odstranjevati površinsko umazanijo (listje ipd.) Črpalka s filtrom mora delati vsaj 1/2 dneva.
Tomi

Zgodovina sprememb…

Šimpanz ::

Evo moje izkušnje. Žena je dobila tak bazen od znanke. Notri smo vlili vodo in ker je bila premrzla smo bazen nekaj dni pustili pri miru. Vmes se je notri nabralo od listja do mrčesa. Smo spucali zagnali črpalko in dali notri tablete. Otroci (naši pa pol soseske) so začeli skakati v bazen in ven brez da bi se prej oprhali ali si oprali blatne noge. Čez nekaj dni je bil bazen zelen in tega nismo mogli spraviti ven čeprav je črpalka nonstop laufala. Pol smo bazen izpraznili ga drgnili ene tri ure in spravili v klet (kjer ga otroci ne vidijo). Situacija bi bila najbrž drugačna če bi črpalka laufala že od začetka, če bi vsakodnevno pucali ven liste in mrčes, če bi se pred vstopom v bazen oprhali in če otroci ne bi skakali notr z blatnimi nogami.

MaticKregar ::

Sem se spet navdušil nad bazenom, sem se pa odločil za manjšega. Kupil bi od bestway 366*90, ppa me zanima kaj še rabim potem?

...:TOMI:... ::

Vodo.
Tomi

MaticKregar ::

Tomi jaa to je osnova.

Sem bil v bauhausu, pa mi je prodajalka svetovala pokrivalo za bazen, tester za ph, metlico za mrces in krtaco za ciscenje bazena, potem nek plovec, kamor das klor in potem plava na bazenu. Rekla mi je, da se najprej kupi tester za vodo, s katerim doma zmeris ali moras nizati ali vecati ph. Boljse je , da ga je manj, ker naj bi bilo lazje visati, z nizanjem naj bi bilo vec tezav. Od kemikalij pa potem, ko zmerim kaksno vodo imam... Bo tako ok?

Prvi prodajalec mi je rekel, da ni neke potrebe po kemikalijah, vglavnem na dalec se je videlo, da ne ve nic o stvari, ampak kar nakladal.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Če ne predoziraš zniževalca pH-ja, moraš načeloma celo sezono zgolj zniževati pH, višati ga ni potrebno (moraš pa redno kontrolirati stanje).

Filter s črpalko je nujen. Če je stvar pravilno nastavljena, ti filter lahko tudi ulovi precej mrčesa in ostalih smeti, ki plavajo na vodi (vsaj pri zidanih bazenih je to mogoče, pri teh malih napihljivih ne vem, kako gre). Sesalec, ki ga poganja kar ista črpalka, je tudi priročen za čiščenje tal.

Poleg uravnavanja pH-ja moraš redno dodajati algicid in klor, še posebej po vsakem deževju. Po mojem mnenju je bistveno boljša alternativa "salinator". V vodo vržeš cca. 5 kg nejodirane soli / m3 vode, ki jo lahko kupiš že za manj kot 20 centov/kg. Potem pa z elektrolizo sproti razkužuješ vodo. Sicer te nekaj stane začetna investicija in potrebne so občasne menjave filtrov (vsakih nekaj let?), odpadejo pa stroški za algicid in klorove/multifunkcijske tabletke. Glavna prednost je v tem, da je taka voda precej manj agresivna do kože in da je v splošnem precej manj težav z algami. Če npr. enkrat tedensko mečeš algicid v vodo in menjuješ klorove tabletke, moraš bodisi predozirati kemikalije, ko jih vržeš notri, bodisi šesti dan o algicidu ni več ne duha ne sluha in se alge veselo množijo. Z elektrolizo in črpalko na timer se voda sproti dezinfecira in moč lahko uravnavaš glede na vremenske razmere. Tudi če greš za dlje časa na dopust, se bo voda sama čistila in dezinfecirala. Samo za pH je potrebno poskrbeti. Edini problem tega pristopa utegne biti okoljevarstvo (če v neprimerno okolje ob koncu sezone spustiš 100 kg soli, je to verjetno bolj problematično od algicida in klora ...)

Če dobro skrbiš za vodo, ti je sredi sezone nikoli ne bo potrebno menjati ... če seveda otroci ne nosijo blata s kanglami v bazen in če ne ugotoviš, da moraš skrbeti za vodo šele takrat, ko je že vse zeleno.

mojca ::

Še en nasvet: ne čudi se, če ti prodajalec na minimalcu v trgovini, ki prodaja še milijon drugih artiklov, ne zna svetovati. Stopi do trgovine, ki se ukvarja izključno z bazensko tehniko. Ne pravim, da ti bodo tam prodali bazen po tako ugodni ceni kot ga lahko dobiš v Hoferju ali BauHausu, boš pa pri njih ali na njihovih spletnih straneh dobil bistveno bolj kredibilne informacije in navodila glede vzdrževanja bazena.

(Mimogrede, meriti moraš tudi vsebnost klora v vodi, ne zgolj pH. Navadno dobiš kapljice za merjenje obojega v paketu.)

dzinks63 ::

Edini problem tega pristopa utegne biti okoljevarstvo (če v neprimerno okolje ob koncu sezone spustiš 100 kg soli, je to verjetno bolj problematično od algicida in klora ...)


Ni panike za 100kg soli, samo Dars ima 14 skladišč za sol ter 20 silosov za sol (v skupni količini 16.000 ton) katero potem raztrosijo po cestah, vse to mora nekam odtečt.

fosil ::

dzinks63 je izjavil:

Edini problem tega pristopa utegne biti okoljevarstvo (če v neprimerno okolje ob koncu sezone spustiš 100 kg soli, je to verjetno bolj problematično od algicida in klora ...)

Ni panike za 100kg soli, samo Dars ima 14 skladišč za sol ter 20 silosov za sol (v skupni količini 16.000 ton) katero potem raztrosijo po cestah, vse to mora nekam odtečt.

Ne gre za 100kg.
Če upoštevaš da je takih bazenčkov na tisoče dobiš že kar konkretne cifre.
Tako je!

mojca ::

Če smo že OT, me zanima, če kdo ve karkoli več o uporabi elektrolize v javnih bazenih. Iz precej nezanesljivih virov sem slišala, da naj ta metoda ne bi ustrezala standardom v javnih kopališčih. (Razumem, da morda sol ni optimalna rešitev za Terme Čatež, toda v Strunjanu imajo slano vodo zastonj. Res, da je koncentracija soli višja od zahtev salinatorjev, a je to manjši problem. Njihova trenutna kombinacija slane vode z agresivnimi stranskimi produkti kloriranja ti skoraj "razžre" kožo - nezanemarljiv delež tistih, ki jih ZZZS pošlje za dva tedna v toplice, mora prekiniti s terapijami v vodi zaradi težav s kožo.)

Okapi ::

Po drugi strani pa zelene alge niso strupene. Pač imaš zeleno vodo v bazenu - otrokom je vseeno, v kakšni vodo čofotajo, ta starim pa razložiš, da je to bio-eko in da so zelene alge zdravilne.

Aramis ::

Tako je. Če se hodiš kopat v jezera in domače ribnike je tam notri tudi vse mogoče.

||_^_|| ::

Doma bo letos že sedmo sezono postavljen intexov bazen 4,57m x 1,22m. Na cca 3-5 dni dam notri malo tabletko multitab, ki vsebuje vse potrebno za vzdrževanje vode. (http://www.merkur.si/sezona/poletna-opr...

Uporabljam tisto pumpo s kartušnim filtrom, ki je bila priložena bazenu (predlani sem kupil novo, ker je stara crknila). Tabletko dam direktno v filter. Pumpa je prižgana načeloma cel dan, ponoči pa je bazen ponavadi pokrit. Voda z občasnim čiščenjem dna (odstranjevanje nakosmičene umazanije) brez problema zdrži celo sezono.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ||_^_|| ()

MaticKregar ::

Katera tabletka je to, ker mi ne odpre linka? Kako das tabletko v filter? A je ne das v vodo, ker ko gres plavat, naj bi bilo treba ven jo vzet...

||_^_|| ::

MaticKregar je izjavil:

Katera tabletka je to, ker mi ne odpre linka? Kako das tabletko v filter? A je ne das v vodo, ker ko gres plavat, naj bi bilo treba ven jo vzet...


Popravljen link:
http://www.merkur.si/sezona/poletna-opr...

Ko gre kdo v vodo izklopi pumpo in to je to:)

edit: vidim da so te na linku 200g, dobijo se tudi manjše. Če pa tistih ni, pa vzamem 200g in jih razbijem na manjše kose.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ||_^_|| ()

MaticKregar ::

AHA se pravi ne rabim kupovati plovca, samo v filter dam tabletko in ko voda kroži čez filter, avtomatsko še klorira?
Povej še kako čistiš tla? S krtačo?

||_^_|| ::

MaticKregar je izjavil:

AHA se pravi ne rabim kupovati plovca, samo v filter dam tabletko in ko voda kroži čez filter, avtomatsko še klorira?
Povej še kako čistiš tla? S krtačo?


Po mojih izkušnjah ne rabiš plovca. Za tla imam pa takle recept: Po bazenu odtečeš nekaj krogov, tako da ustvariš lep tok, posledično se nakosmičena umazanija nabere na sredini bazena. Ko se voda umiri, pa snamem cev od skimerja (tista košarica, ki pobira umazanijo s površine) in posesam direktno v filter. Filter vse to učinkovito zadrži. Ko sem to opravil, odprem pumpo in temeljito sperem filter pod tekočo vodo. To je to:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ||_^_|| ()

...:TOMI:... ::

Jaz imam samo plovec, noter tableta in nič meritev ph.
Tomi

Malajlo ::

Jaz sem si omislil ventuirjev sesalec. Priklopiš na vrtno cev in posesaš, pa še vodo, ki je je zaradi škropljenja mulcev manj, dodaš. Predvsem so utopljeni žužki tista nagravžna stvar.

LJ4L ::

Dejte še kašne slikce vaših bazenov. Jst tud razmišljam o postavitvi enega mal večjega pravokotnega al pa ovalnega.
LP from LJ

Malajlo ::

Mam na vseh slikcah bazena nage otroke...

noob96 ::

pa ka ste nori če bote mel bazen najamte 3 bosance da nardijo luknjo al pa enga z bagrom. tele napihljive zadeve so takšno sranje od sranja da je to že žalostno...vgradni bazen + strojnica (lahko tudi pod zemljo) vse skupaj ni tako drago če narediš kaj sam.

...:TOMI:... ::

Ja itak. Jaz bazen podrem čez zimo in imam prostor za sneg, avto itd.
Tomi

MaticKregar ::

Oj , zdaj pišem, ker me je kolega opomnil na nekaj. Torej bazen sem imel namen postaviti na teraso, pa mi je kolega opomnil, da bazen okrogel 3,66m premera in 91cm višine, tehta cca. 6-7 ton. Vprašanje je, če bi to ta terasa zdržala in sem se odločil, da ga raje postavim pred hišo. Edini prostor, kjer ga imam je na večjem pesku in pa, po merah, ki so navedene bi glih pasal.
Vprašanje ali so to mere celega bazena, ki so navedene, pa še kaj naj dam na te kamne, ki so veliki od 1 do 2 cm? Ali bi bila kakšna varianta stiropora ok, ali mogoče kakšne stare odeje?

Gledam pa za ta bazen...

http://www.mimovrste.com/bazeni/bestway...

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

Mi smo ga eno leto imeli na podstrešju, 13 ton, nobenega problema. Vprašanje pa je, kaki "mojstri" so ti delali teraso, da ne bo, ko v vicu

Državo je pretresel močan potres. Po umiritvi stanja so se politiki odločili da poiščejo odgovornega za potres. Na zagovor so najprej poklicali opeko.
"Ti si kriva, da je prišlo do potresa!" so ji rekli.
"Ni res!" se je branila opeka. "Če bi me postavili vodoravno, bi vzdržala pritisk, tako so me pa zidarji postavili kar postrani in zato sem popustila!"
Na zagovor so poklicali železobeton.
"Ti si kriv, da zgradbe niso vzdržale in so se porušile!" so mu dejali.
"Ni res!" se je branil tudi ta. Če bi imel premer dvajset milimetrov namesto deset bi lahko vzdržal!"
Ugotovili so, da je to res, zato so na zagovor poklicali še cement in tudi njemu očitali krivdo, da je prišlo do potresa in da se je porušilo toliko zgradb.
"Saj sem vedel!" je dejal cement, "v tej naši deželi je vedno kriv nekdo, ki ga sploh ni bilo zraven!"
Tomi

Malajlo ::

Predlagam, da kupiš bazen z močnejšo pumpo. Vsaj dva kubika na uro. Pa z rezervnimi kartušami rata problem, ko se Merkur odloči, da menja proizvajalca. To so meni naredili v Bauhausu. Zdaj kupujem vse od Intexa. Tudi pumpo sem zamenjal za močnejšo.

...:TOMI:... ::

Če menjaš pumpo, kupi kako rabljeno. Ljudje menjavajo pumpe, ker kupujejo peščene filtre. Ali pa kupi peščeni filter.
Tomi

MaticKregar ::

AHA to s filtri se mi je kar zdelo pametno jih več vzet. Na 14 dni menjaš filter?
Če imaš peščeni filter, ne rabiš kemije in te pumpe? Cena peščenega filtra je?
Za teraso bom pa še mal majstra vprašal :)

Malajlo ::

Ne rabiš na 14 dni. Spereš ga, pa je za en mesec.

||_^_|| ::

Jaz ga čistim vsak teden in ga imam ponavadi celo sezono bp.

mojca ::

Ob peščenem filtru še vedno potrebuješ črpalko, če želiš, da voda kroži skozenj, bi si pa predstavljala, da se večinoma dobi oboje v kompletu. (Na bolhi so trenutno 100-200 EUR, ter ponudba črpalka + filter + klorinator za 250 EUR. Disclaimer: Nimam pojma o kvaliteti teh ponudb na bolhi.)

Peščen filter je skoraj večen, ti pa ne odpravi alg. Razen če kupiš komplet za elektrolizo ali kak drug sistem, še vedno potrebuješ vsaj regulator kislosti in multifunkcijske tabletke. Kemija torej ne odpade zgolj zaradi nekaj dodanih kilogramov peska.

MaticKregar ::

Evo sem kupil bazen in vse potrebno, jutri pa ga montiram. Nekateri pišete, da nič ne merite ph, na koliko dni dodajate klor potem v vodo?
Še zanima me, če bo tale goba ok za čiščenje bazena, ker tiste, ki jih prodajajo so nepraktične, ker nobena palica ne paše na nastavek.

http://www.najcena.si/product/121312/vi...

Malajlo ::

A s tem misliš čistiti, ko ga boš izpraznil? Ja, za to bo dobro. Če pa bi rad nesnago pobiral z dna, rabiš pa sesalec. Če se ti bodo stene "zasluzile", si že prepozen s kemijo.
Klor samo malenkostno vliva na pH, namenjen je dezinfekciji.

ToniT ::

Še enkrat:
Kar se mene tiče, je pravilni PH zakon. S tem prihraniš na raznih algicidih in na zamenjavi vode v bazenu. Količina klora v vodi pa je druga stvar - naj bi bil zmeraj v mejah, ki so priporočene.
Če imaš bazično vodo, bo razvoj alg veliko hitrejši - ko pa je voda enkrat zelena, pa je rešitev še samo zamenjava vode.
Takrat pa pride v poštev goba, ki jo je opisal MaticKregar. Drugače pa je ta goba metanje denarja skozi okno.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napihljivi masazni bazeni - izkusnje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517434 (1895) ales85
»

Postavitev bazena (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5011017 (7955) Malajlo
»

Bazen - vprasanje

Oddelek: Loža
419878 (8089) Unknown_001
»

Vzdrževanje bazena

Oddelek: Loža
4122295 (16933) terezijslo
»

Postavitev bazena

Oddelek: Loža
2613045 (12080) Saladin

Več podobnih tem