» »

Slabšanje vida

Slabšanje vida

g33konja ::

Na enkrat sem opazil, da slabše vidim na daleč. Ostrina... V službi delam za računalnikom od 6-8 h na dan. Star sem 33. Je pa to bolj opazno proti koncu šihta. Zjutraj vidim kar ok.

Predvidevam, da je to od dolgotrajnega gledanja v monitor....

Kako ste ostali "računalničarji"?

LP

Halfdead987 ::

Tudi meni se je vid zelo poslabšal... Na daleč seveda.

techsloth ::

Jaz sem isto opazil, da v šoli vidim vedno slabše in imam 0,25 dioptrije. Imam potem za pred računalnik in tv očala.

LJ4L ::

Pejt na kako brezplačno merjenje a potrebuješ očala oz leče.
LP from LJ

korenje3 ::

svetilnost zmanjšajte na monitorju. zelo pomaga. problem je ker se uči zmatrajo in navadijo in ne morejo fokusirat.

jaz vedno delam sprehode po firmi vsako uro.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

futune ::

Meni se je vid poslabšal nekje med 29-31 letom ( najbrž sicer že prej, ampak res opazil sem ob menjavi dela, ker sem zaradi spremembe rutine nenadoma moral bit bolj na vsebino pozoren ), sedaj imam pa za računalnik/branje očala.

In ne se it raznih samozdravljenj z raster/kapljicami in odmori. Če te zadeva dovolj moti, da začneš o njej govorit, rabiš pregled.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: futune ()

Halfdead987 ::

>problem je ker se uči zmatrajo in navadijo in ne morejo fokusirat

To je pri meni ratal problem. Z vsakim ocesom posebej se normalno fokusiram venfar z ovema ne more. Nekako zacnem "skilit" oz. zamizim na eno oko. Se da to kako popravit?

tony1 ::

Za začetek: kaj če bi šel h kakšnemu zdravniku?

JesseP ::

Verjetno imaš v službi dobro poskrbljeno s samo osvetljavo?

Imel sem podoben občutek oz. se mi je dozdevalo, da se mi slabša vid. Za računalnikom sem pa lahko tudi več kot 8h dnevno.
Okulistko, ki sem obiskal mi je izmerila vse zadeve, pritisk, dioptrijo, "vlažnost" oči. Vlažnost je merila, ker sem omenil, da včasih tudi pečejo.
Dioptrije nisva izmerila, a vseeno sem vztrajal, da imam občutek, da se mi zdi da imam slabši vid kot pred leti.
Razložila mi je sledeče:
Očesna leča, se sama malo prilagaja stvarem, ki jih gledaš. Leča se sicer prilagaja v trenutku, ampak, če nekaj časa gledaš samo na kratko razdaljo, bo potrebno nekaj časa več da se zadeva spet navadi na normalno.
Zadevo nekako verjamem, ker sem bil nekaj časa brez računalnika in se je ostrina na daleč izboljšala (placebo?).

Torej priporočilo je bilo, da vsako uro, oz. po nekaj časa vstaneš izpred računalnika, pogledaš skozi okno nekam v daljavo. Sprehajanje po pisarni do kavomata ni glih daljava :)

Možno je tudi, da imaš kakšno blago vnetje, in to vse skupaj vpliva na vid. Do vnetja posledično tudi prihaja pri uporabi računalnika, ker monitor suši oko in takrat je najbolj dovzetno za okužbe.

Torej, če se ti zdi da imaš suhe oči, oz. jaz nasploh priporočam (ker naj nebi bilo zasvojljivo in škodljivo) kapljice za suhe oči (dobiš v vsaki lekarni brez recepta). Jaz osebno, ko imam občutek suhih oči ali pa utrujenih jih navlažim.

Kar je za gledat pri teh kapljicah je to, da vzameš brez konzervansov. Jaz sem jih nekaj poizkusil, pa sem se odločil za
Visimed Gel, ker niso čisto tekoče, se mi zdi da mi še najbolj navlaži celotno oko in dlje držijo.

LJ4L ::

Preizkusi nasvet korenje3 drugače pa optik.
LP from LJ

tony1 ::

jure: Pojdi k drugemu oftalmologu.

JesseP ::

Priporočaš kaj? Vse zadeve, ki sem jih opisal mi pomagajo. Tudi na internetu nisem našel nobenih člankov o škodljivosti kapljic, ter vsak govori, da je pametno vsake toliko časa pogledati v daljavo.

Glede na to, da jih je kar nekaj jo priporočalo + da se poznamo, se mi zdi zanesljiva.

"Brezplačnih" pregledov pri optikih se izogibam, ker so tut tisti, ki so se slučajno tam znašli za pregled in sploh niso imeli težav čudežno dobili neko dioptrijo...

tony1 ::

Da naj ti naredijo pregled vida, ko si že ravno pri oftalmologu. Točno se ve, kakšen mora biti vid zdravega očesa, in trivialno je probati, če lahko brez pripomočkov prebereš ustrezno vrstico na tabli pri predpisani oddaljenosti.

Če lahko -> fertik deu. Če ne moreš -> očala.

Ves ostali vudu naj prihranijo za koga drugega. Če ne vidiš dobro, boš oči samo še bolj matral toliko časa, da bo še slabše. Kdo ti bo pa potem pomagal pravilno videti, Cthulhu?

JesseP ::

Opa. Sem šel šeenkrat brati moj post. Sem malo čudno napisal.

Probavala kontraste?, ostrino, dioptrijo, vse...Vse je izgledalo ok. Na tablo sem videl brez problema.

Jaz sem odgovoril OPu, ker sem se sam znašel v isti situaciji. Načeloma vidim bolje kot večina mojih kolegov, ampak še vseeno imam občutek, da slabše kot včasih - zato sem obiskal okulista.

Definitivno, naj gre prvo preverit, ampak če je slučajno bil oz. iz xy razlogov nebo nekaj časa šel, sem predlagal alternative, ki se meni zdijo dobre.

tony1 ::

Potem je vse b.p.

Če buljiš v monitor ves dan bi bilo morda na daljši rok koristno se navaditi 2x na dan dati po kakšno kapljico umetnih solz (obvezno enodomernih brez konzervansov ali pa kar 0,8% NaCl fiziološko) v vsako oko, zna priti prav čez kakšno desetletje, dve.

Ko te na koncu dneva bolijo oči ne bolijo zato, ker bi bile posebej utrujene, samo suhe so, ker ljudje med pozornim buljenjem v monitor pozabimo mežikati (in s tem vlažiti oko)...

JesseP ::

Točno to sem napisal :)
Kapljice za suhe oči aka umetne solze. Kot sem povedal, rajš uporabljam mal bol "goste" kot so Visimed Gel, ker se mi zdi, da še najbolj navlažijo oko.

Vice ::

tony1 je izjavil:


Če buljiš v monitor ves dan bi bilo morda na daljši rok koristno se navaditi 2x na dan dati po kakšno kapljico umetnih solz (obvezno enodomernih brez konzervansov ali pa kar 0,8% NaCl fiziološko) v vsako oko, zna priti prav čez kakšno desetletje, dve.


Čez desetletje ti bo zaradi tega prav prišel samo še okulist da ti zrihta zjeban vid.

Libertas ::

JesseP je izjavil:

Priporočaš kaj? Vse zadeve, ki sem jih opisal mi pomagajo. Tudi na internetu nisem našel nobenih člankov o škodljivosti kapljic, ter vsak govori, da je pametno vsake toliko časa pogledati v daljavo.

Glede na to, da jih je kar nekaj jo priporočalo + da se poznamo, se mi zdi zanesljiva.


Kapljice niso slaba stvar, se pa da tudi veliko ceneje (z enakim učinkom - vlaženje, izpiranje, hlajenje) priti skozi preprosto s fiziološko raztopino za izpiranje (NaCL 0,9% - pol litra stane okoli 2,5€), ki jo daš v kakšno kapalko. In je to to.
Sicer pa okulisti priporočajo pri dolgotrajnem fokusiranju na določeni razdalji (kot npr. pri gledanju v računalnik, branju, učenju) pravilo 3x20: vsakih 20 minut pogledat 20 metrov stran za 20 sekund (idealno, če v zeleno stvar). To naj bi omogočilo mišicam leče, da se vsake toliko časa odpočijejo, navadijo na drugačno stopnjo zakrčenosti/sproščenosti in so spet pripravljene na delo.
Sicer pa meni osebno na vid zelo vplivajo tudi neonske luči - začnem se zelo mučiti, da dosežem jasnost vida (pa imam že očala in leče s pravo dioptrijo), oči me zelo pečejo in se sušijo. Tako da je možnost, da tudi to vpliva na slabši vid konec službe. Ampak glede tega seveda kaj veliko ne moreš narediti, kvečjemu si lahko pomagaš s kapljicami/fiziološko.

Twix ::

Mogoče vam pomagajio taki programčki: http://alternativeto.net/software/eye-d...
Sicer sem mimo grede našel še tole Computer vision syndrome @ Wikipedia
The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809268981 (21155) trancer01
»

Delo za računalnikom - oči

Oddelek: Loža
445632 (3646) spam321
»

Zamegljen vid

Oddelek: Loža
343581 (2627) Kleemen
»

Bolečina oči?

Oddelek: Loža
151762 (1460) urosz
»

Rdeče oči

Oddelek: Loža
215762 (5762) Poldy

Več podobnih tem