» »

Poroka, geji in mnogoženstvo

Poroka, geji in mnogoženstvo

alexa-lol ::

hej :)
V temi mnogoženstvo sem zasledil debato o tem kako se trojček (2M+Ž, M+2Ž) ne more poročit "uradno". Zdaj bi šel pa v drugo smer.

Kaj je tisto kar določa akt poroke s pravnega stališča kar se ne da doseči s podpisom oporoke, opcijske pogodbe, vse seveda notarsko overjeno? Po mojem laičnem mnenju je poroka samo nek template pogodbe katere izdajalec je država. Zakaj se geji pritožujejo da se ne morejo poročit? A je "poroka" edini pravni način za zagotovitev pravic?

Mnenja..
lp

Invictus ::

Kje pa si ti živel zadnjih 5 let?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

alexa-lol> Zakaj se geji pritožujejo da se ne morejo poročit?

Izključno zato, ker se heteroseksualci lahko in tako obstaja zakonodaja, ki zoper njih diskriminira, kar je narobe na vseh nivojih.

alexa-lol> A je "poroka" edini pravni način za zagotovitev pravic?

IMO je "poroka" ista neumnost kot "birma" - na kraj pameti mi pa ne pade, da bi komurkoli rekel, da tega ne sme (si pa nekateri drugi neupravičeno jemljejo pravico, da gejem pravijo, da tega ne smejo).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

alexa-lol ::

Jaz se sprašujem o pravnih vidikih ureditve zveze dveh ali več posameznikov. Država ponudi nek template imenovan "poroka", mene zanima ali je to edini način al obstaja še kakšen drug pravno legalen način ureditve primerljivih privilegijev, npr. oporoka, opcijska pogodba.

@Invictus: nisem gej zato ne spremljam tematike, z žensko se pa lahko poročim že 1000 let.

PS. mene ne zanima ceremonija "poroka", ampak pravni posel "poroka"

msjr ::

Če te res zanima preberi http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Predvsem pa je važen 12. člen:

Dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, ima zanju enake pravne posledice po tem zakonu, kot če bi sklenila zakonsko zvezo, če ni bilo razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna; na drugih področjih pa ima taka skupnost pravne posledice, če zakon tako določa.

crazyLIKEme ::

Kakor sem jaz razumela svojega kolega, ki je gej, ko smo ga vprašali, zakaj se ne bi s partnerjem registrirala, da bi lahko skupaj živela v stanovanju (da bi partnerja lahko prijavil v stanovanje), je rekel, da se mu zdi neumno, ker do partnerja dobi dolžnosti - skrb zanjga ko je bolan, ga mora finančno podpirati, če nima službe,... Pač vse kar že tako sedaj dela(ta)vzajemno. Ampak ne dobi pa nobenih pravic, ki jih imajo heteroseksualni pari, ko se poročijo - dedovanje, info v bolnici, če se mu kaj zgodi, pa verjetno še kaj, kar se ne spomnim.
http://crazyl1keme.deviantart.com/

nejcek74 ::

Poroka da kar nekaj pravic paru (in njunim otrokom) kot so npr dedovanje, prezivljanje ipd. Razsirjene skupnosti so se bolj zapostavljene kot homoseksualne, zal se vedno mesamo lastne poglede in zakoreninjene navade prednikov v to kako si urejamo zivljenje. Kolikor se spomnim, ne mores skleniti nove zakonske veze dokler traja stara, zato vecosebne vezave niso mozne. V koncni fazi se bo sodisce odlocilo katera povezava znotraj mnozice ima najvec lastnosti para in potem bodo tema dvema osebama pripadle pravice porocenih.

St235 ::

Alex, zatakne se na primer pri dedovanju. Z oporoko namreč ne moreš razdelit nujnega deleža. Recimo, da ima teoretično nekdo 10 priležnic. Od teh bo samo ena žena. Tej bo avtomatično pripadal nujni delež. Vsem ostalim pa kar bo določeno z oporoke.

Tehnično je načeloma skoraj vsako situacijsko, kjer se vsi prisotni strinjajo rešit z ustrezno papirlogijo samo je tega ogromno in je ogromno prostora za napake.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Sovražni govor" oziroma cenzura (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27316341 (7164) riba43

Več podobnih tem