» »

Kratek uvod v FreeBSD

Kratek uvod v FreeBSD

««
6 / 11
»»

prix ::

Ellow!

No prilagam txt file izpisa. Sam ne vidim dobenih napak...

izpis!

:D
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.

Nerdor ::

Izpis zgleda OK. Samo a se ti napaka od takrat še kdaj pojavila? Ali sedaj uredu!? Po moje, če ti mašina ni glih še za production, se poigraj s 5.4 beta, ker mogoče so to napako odpravili. Sicer se pa serije 5 drži sloves, da je precej bolj buggy kot bilo katere pred njo. Upam, da bo serija 6 ki nastaja ta vtis popravila.
... for lifetime!

Sumim, da je FreeBSD 5.3 buggy (no ja, verjetnost obstaja) ali pa je ATA kontroler na plošči defekten. Saj res, kakšno ploščo imaš!?
... for lifetime!

Ellow!:D

Erorr se se sicer ni pojavil, vendar se je tudi prej poredkoma pojavljal, vendar more bit server stabiln in nocem menjati dokler nebo 100% stabilna zadeva.

Maticna plosca je Intel 850GB

No ja sej bomo vidli kako je s verzijo 6, trenutno pa nemorem oceniti 5.3 ker sem tukaj komaj presel na FreeBSD >:D ampak zaenkrat mi je usec. Ampak 5.3 bi ze naj bla kot production anede ?

Hvala in LP

No spet bomo napolnili še malo tale kotiček tle na ST forumu. Namreč izšla je user firendly PC-BSD 0.5a beta distribucija, ki temelji na FreeBSD 5.3
Namreč, vsebuje grafični vmesnik (kot Anakonda pri RH) pri inštalaciji kot je tukaj razvidno. Za grafično okolje so izbrali KDE 3.4 in teče pod x-org graf. strežnikom.
Še spletna stran pcbsd.org in screenshot iz KDE.

Omenil bi še, da je trenutno v beta stanju, zato še ne priporočam kot samostojno inštalacijo ampak preko raznoraznih virtual PC programov (vmware, virtualpc, xen).
Kamlu pride 0.6 beta, ki naj bi bila bolj stabilna. :)
... for lifetime!

Kakšne so to govorice, da bo Apple izdal MacX 10.4 za PC skupaj s verzijo za Mac !? 8-O Izvor te novice je zakrivil osnews.com!
... for lifetime!

Gandalfar ::

Bluz. Apple je HW podjetje. Izdaja OSX za PC bi pomenila njihovo smrt.

Ellow! :D

Imam en problem s FreeBSDjem... in ga neznam nikakor resit!

Problem se pojavi ko se hoce zagnati ppp oz vzpostaviti PPPoE povezava pri zagonu.

Javi:

/libexec/ld-elf.so.1: Shared object "libintl.so.6" not found, required by "su"

In potem ne dela cist nic kul...

Koliko sem nasel na googlu naj bi ta problem povzrocil gettext...

Bilo bi zelo lepo ce bi mi nekdo pomagal, saj sem ze skoraj obupal...

Hvala in LP

ellow!:D

Tole je blo hitro ampak zlo bedast error LOL

sploh nevem zakaj je to tak... ampak sem en mailing linst prebral in so prisli do zakljucka da ce ma root BASH kot shell potem se to dogaja...

torej resitev

chsh -s /bin/csh
reboot

Enjoy!>:D

Res je, Bash lupino pač nočejo dostojno integrirati v BSD sisteme, ker je izdana pod GNU in ne pod bsd licenco. Po moje tu bsd-jevci namerno nagajajo. :\
... for lifetime!

bryden ::

A je ze kdo postavljal mailserver na BSDu? Npr. qmail al pa kaj podobnega?

Sam uporabljam Postfix, ampak mas eno dobro stran BSDguides, kjer je dosti uporabnih stvari. Nekatere so celo napisane tako da samo copy/paste v SHELL in zadeva dela. >:D

klik

Enjoy!

mte ::

hmm..freebsd 5.4 je zunaj, jaz sem pa zgleda prezodaj sklenil stvar sprobat na serverju..namreč inštaliral sem apache 1.3, mysql4.1 in php5. Hja - kaj pa php5-extensions, kateri naj bi v php5 vgradil podporo za mysql? Ni ga. Paketka za 5.4 namreč. Port je, ampak kaj ko ima disk vsega 850M prostora...
Torej ali obstaja kakšna možnost tole na kak drugi način urediti?
hvala
lp matej

Hm, kaj pa če bi zdownloadal paket s približnim imenom "php5-extensions-*-freebsd.tgz" in dobro znani "./configure" in "gmake php5-extensions" !? :\
... for lifetime!

mte ::

hmm...ne vem če bo treba, namreč uspelo mi je namestiti samo nujen del ports drevesa, pa vsak paketek posebej inštalirat. ni še končano ampak mislim da se bo dalo stisnit (no do nedelje ne bom imel stika s tistim računalnikom). Se je pa pojavil drugi problem.
Namreč ppp mi je do včeraj zvečer deloval, potem sem pa danes zjutral prižgal mašino pa ni delalo nič. Očitno sem nevede kaj pokvaril včeraj pred izklopom... situacija je pa taka:
pokličem ppp -ddial siol, stvar mi napiše da uporabi tun0 in to je to. ifconfig pokaže samo da je tun0 UP, pokaže tudi pid od pppja, to je pa tudi vse. Nobenga ipja da je povezano. Potem sem šel gledat /var/log/ppp.log. Tam je pisalo nekaj v stilu deflink -> connect. waiting for carrier (5 sekund). carrier -> hangup. deflink -> disconnect. No ni čisto tako ampak bolj natančno se žal ne spomnem.
Ampak isto je pisalo tudi če sem kabel izklopil. Probal sem z istim kablom in drugim računalnikom (winxp) in povezava je delala brez problemov. Sem precej časa googlal pa nisem našel nič kar bi mi konkretno pomagalo.
Kje bi se lotil tega problema?
hvala,
matej

christooss ::

Sicer je mal oftopic ampak... Dans sm su mal pregledat prve poste v tej temi in v postu ki je bil napisan 02.04.2003 20:13:14 napisu ga je Nerdor sm najdu tole povezavo. Sm klikno nanjo in odpre se www.microsoft.com A mi lahko eden razlozi KAKO8-O
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

Zakaj poizkuša se spletna povezava FreeBSD Basics na olamp.com poizkuša povezati na www.microsoft.com !? I have no clue! Samo tu ni nič ST Forum kriv! To je izključno nekaj narobe pri O'Reully-ovih serverjih!

Sicer pa ni bilo prvič, da se je taka skrita šala "pojavila". Recimo tudi firefox je imel nek tak feauter, kjer je po dvakratnem kliku na url povezalo na www.microsoft.com
... for lifetime!

veteran ::

Verjetno je tvoja povezava (v prvem postu te teme) napačna, kaj pa drugega. Če se link začne takole:

http://http

potem v firefox-u dobiš stran microsofta. Ja, en čuden, skrajno obskuren feature, ki tiste, ki ne znajo pravilno napisat linka, diskretno opomni, da bo zanje morda bolj primeren software, ki ga dela konkurenca. :D

BTW, tudi ta link, ki ga imaš v zadnjem postu, ne dela (javi 404):

http://www.slo-tech.com/script/forum/ht......

če uvodni del ročno zbrišeš, seveda dela

Dodatek:
Sem pogledal še izvorno kodo. Ker ti za http manjka dvopičje, firefox samodejno spredaj doda naslov slotecha!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: veteran ()

Tud ce odstrans http:// te veze na mikrosoft. Pa vem da sl tech ni kriv ampak. Kao microsoft je freebsd prevzel :)

Problem je to da za http jem ni dvopicja in sele ko ga dodas te veze na prevo stran :\

Zgodovina sprememb…

To bo to Veteran! Odlično! Samo vseeno preveže na Mikrosoft stran!? WTF!?

Je pa tudi res, da najdemo nekatere dele BSD OS v Windowsih, saj BSD licenca dopušča. Recimo tcp/ip stack.
... for lifetime!

Ce napises link da se zacne z www potem poveze na pravo stran

Torej,ni nobenega zahrbtnega conpiracy-a! :D

PS> Smeh je pol zdravja!
... for lifetime!

Conspiracy je samo med mozilovci in mikrosoftam. In ne med freeBSDjevci. Uglavnem mogoce tudi IE pri podobnih napakah prikaze kksno *nix stran

bam88 ::

jou...

rabm en help... namrec mam tun6to4 narjen... ker mi je najbolj stable ... rabu bi pa navodila al pa vsaj namig ce se komu prbl sanja to na fbsdju spedenat.. ker tun6to4 me loci da nimam bsdja na serverju :( :( hvala ze vnaprej
Hohohoahao

Če se Debianovci veselijo Sarge freeza in njegove izdaje, se lahko FreeBSD-jevci veselimo freeza za verzijo 6.0
BSDForums FreeBSD 6.0 code freeze
... for lifetime!

Gospod Google mi je povedal, da je nekdo na to temo pri unix-slo.net nekdo že postal tukajle.
Članek o reverse tun6to4 je bil objavljen na unix-slo.net tukaj.
Uporaba 6to4 je opisana tukaj.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nerdor ()

No tudi sam sem presel iz IPv6 Tunnel Brokerjev na 6to4. Zadeva je dokaj preprosta, ali pa zelo :)

Torej potreben je recompile kernela, v config dodas:

device stf

( v FreeBSD sem prisel z verzijo 5.3 tako da nevem kako je stf pod 4.x - GoGoogle )

potem pa ko zadevo uredis samo se:

ifconfig stf0 create
ifconfig stf0 inet6 ip
route add -inet6 default 2002:c058:6301:: ( tole je IP6 od anycast routerja )

Hvala in LP

McHregec ::

Poglej si tole, vpišeš svoj ipv4 ip, izbereš operacijski sistem in voila.
Destroyer Of The Worlds.

prix tnx ti si mi se tanajbol pomagal...

lp
Hohohoahao

se neki me zanima.. kaj morm dat zravn make install v bitchx portu da bo v6 podpora
Hohohoahao

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bam88 ()

mysql.o: In function `new_mysql_completion(char const *, int, int)':
mysql.o(.text+0x18b0): undefined reference to `rl_completion_matches'
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/databases/mysql41-client/work/mysql-4.1.12/client.
*** Error code 1

pa se to... any ideas?
Hohohoahao

64202 ::

To je funkcija iz GNU readline... probaj zinstalirat prej
I am NaN, I am a free man!

Glede BitchX

make WITH_IPV6=yes && make install clean

preberi Makefile al pa GooGle :P

prix hvala js sm pa installiral z WITH_IPV6=on k je pisal v makefile off :P
Hohohoahao

Hm, zanimiv link za prebrat Linus o Linuxu in BSDju.
... for lifetime!

še BSDjevci o Linuxu in Bsdjih

Tale openBSDjevec se mi zdi mal nadut :)

Zgodovina sprememb…

Na forbs.com je povezetek interview-a očeta OpenBSD-ja g.Theo de Raadt (Nerdor style >:D ) " Is Linux for lusers?"
... for lifetime!

Ok tazadn odstavk je kr mal srh vzbujajoč. Ampak...>:D

Okj tale mentaiteta ni glih nevem no

I'm sure OpenBSD is perfect and entirely free of frivolous comments, unlike all these untrustworthy operating systems that are inexplicably more popular than it.

Nobody is perfect. I'm nobody.

They have to losen up

To je stos :)

Šala gor al pa dol. Stavek pa predstavlja vse bsdjevce. Predvsem pa Raadt. We love Unix. :D

Zanimivo so tud v bsdju take stvari

No okj vsakemu svoje

Zgodovina sprememb…

Se pa ne strinjam povesem s g.Raadt, da je Linux garbage. Linux kot takšen, ga jest osebno vidim, kot general computing OS. Nekakšen substitut za Windows. Ker slehernik, ki komaj obvlada windows in je sprobal Ubuntu ali Suse, bo samo debelo gledal, kako se kaj poštima v OpenBSD. OpenBSD je namenjen ljudem, ki vejo kaj počnejo in ne slehernikom. Tem (slehernikom) je čisto zadovoljiv in za njihvo stopnjo znanja štimanja sistema, Linux. Ali pa Slehernik izbere za njih ustvarjen MacOS X na (za enkrat še) Mac-u.
... for lifetime!

V tem tvojem pisanju ne vidim nobenega razloga zakaj bi bil Linux slab. Kvecjemu nasprotno, veliko bolj prijazen in prigadoljiv je do nepoucenih uporabnikov medtem, ko se zmeraj omogoca vse kar si napredni uporabniki pozelijo.

A to je reply na moj prejšni post ali na tisti web članek!? Tisto na Forbes.com nisem pisal jest, tisto je nekdo od Forbes.com interview-al g.Raadt in ostale BDSjovce. Jest sem slučajno našel ta link na članek.
Drugače pa itaq imam skoraj identično mnenje kot ti Gandalfar, da linux ni slab (je "dober" aka kvaliteten) in je odlična odskočna deska začetnikom v opensource.
... for lifetime!

Reply na tvoj post

bryden ::

eno vprašanje pri postavljanju postfixa ...

Kjer piše
myhostname = your.servername.here

This line will set the mail server host name of your box. This cannot be any arbitrary name; it MUST be a fully qualified domain name!!

The next line to modify is:
mydomain = some.domain.name

Again this sets the default domain of the box, this must be a Fully Qualified Domain Name Here!

Če mam domeno primer.org
Kaj dam pod hostname? če dam mail.primer.org ali mora biti mail registriran v DNS strežnikih in kazat na moj IP? Kaj je potem mydomain? samo primer.org?

Zanimiva novica

Da ne bo glih tema zamrla :)

bryden: "mail" ni treba da je registriran, ker je to stvar lokalne domene (tvojega računalnika only). Seveda mora biti ime tvojega računalnika "mail". Lahko napraviš alias imen, "mail" lahko pomeni "hercules", kjer je "hercules" ime tvojemu računalniku.
Registrirati (na tuje DNS strežnike) moraš samo domeno: "primer.org"
"mail" in "pop" in ostali hostname aliasi so stvar tvoje lokalne (pod)domene in ni treba da so registrirani na tujih DNS strežnikih.
... for lifetime!
««
6 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

Oddelek: Novice / Varnost
194327 (3262) poweroff
»