» »

Kaj sledi po tem?

Kaj sledi po tem?

Klemen97 ::

Pozdravljeni,
sedaj ko se nekaj časa ukvarjam z osnovnim HTML-jem ter CSS-jem in lahko rečem , da jih vsaj malce obvladam me zanima kaj sledi?
Naj se grem učiti javascript? Torej rad bi da mi napišete kaj naj se naučim in za kakšne stvari pri spletnem oblikovanju lahko potem to uporabim. Ter tudi če poznate kakšne dobre online course za te zadeve?
Lp Klemen

hojnikb ::

kak php tut nebi škodu...
#teamred
MediaBox: AMD R5 1600 AF, 16GB DDR4, 256GB SSD, 1060 6GB, B450M-DS3H, W10

Gandalfar ::

A tukaj si ze vse naredil? http://www.codecademy.com/

#000 ::

Klemen97 je izjavil:

Naj se grem učiti javascript?


Da ... malo osnov čistega JS in nato se navadi malo kakega JS frameworka kot je Jquery. Zatem se usmeri v kak CMS in se sproti uči delat z PHPjem.

Klemen97 ::

hojnikb za php sm prebrau, da gre vedno bolj v pozabo in da se ga ne splača več učiti. Nevem pa seveda če je to res...

gandalfar hvala za link.

replenish hvala tudi tebi:) CMS-jev se nebom loteval ,ker imam rad hitro in predvsem čisto optimizirano kodo , ki se hitro naloži ter je bolj varna.

Gladi ::

Klemen97 je izjavil:



replenish hvala tudi tebi:) CMS-jev se nebom loteval ,ker imam rad hitro in predvsem čisto optimizirano kodo , ki se hitro naloži ter je bolj varna.

Sej če se učiš zgolj za lastni hobi, ni problema, drugače maš pa precej faljeno mentaliteto.

Drugače ti pa svetujem da si pogledaš mal al RoR ali Python oziroma njegov framework Django( lahko pogledaš še kakšnega druzga).

Klemen97 ::

Gladi zakaj tak meniš da imam faljeno? Pač mi niso všeč CMS-ji ker imam občutek da zna to postavit vsak ki ve kaj je računalnik...Nisem pa rekel ,da niso uporabni in praktični.

Hvala bom si pogledal:)

#000 ::

Klemen97 je izjavil:

...za php sm prebrau, da gre vedno bolj v pozabo in da se ga ne splača več učiti...

Jaz sem to bral 10 nazaj .. pa 5 let nazaj spet .. kar jaz vem PHP ne gre nič v pozabo, odkar je pa objektno usmerjen se še boj razvija.

Klemen97 je izjavil:

Pač mi niso všeč CMS-ji ker imam občutek da zna to postavit vsak ki ve kaj je računalnik...

To se pošteno motiš. Da ne bo pomote .. CMS ni samo Wordpress in Joomla ampak obstaja malo morje drugih ki so na precej višjem nivoju in ga ne serjejo z kodo, ampak ti pustijo da narediš kot ti želiš.

Kakorkoli, če ne maraš CMSjev potem pa se usmeri v kak PHP framework kot je Kohana ali Laravel, vendar vedi da boš imel precej več dela za postaviti stran kot z uporabo CMS-ja (mislim na backend in urejanje vsebin).

SimplyMiha ::

Comparison of web application frameworks @ Wikipedia - oglej si, morda ti kaj zgrabi pozornost.

Pa tudi znanje dela z podatkovnimi bazami ti bo prišlo zelo prav. MySQL je zelo razširjen.

one too many ::

Klemen97 je izjavil:

Gladi zakaj tak meniš da imam faljeno? Pač mi niso všeč CMS-ji ker imam občutek da zna to postavit vsak ki ve kaj je računalnik...Nisem pa rekel ,da niso uporabni in praktični.

Hvala bom si pogledal:)


Mislim, da imaš napačen pogled na CMSje. Eno je uporabljati CMS, drugo pa je iz njih narediti neko prilagojeno rešitev. Verjetno poznaš samo uporabniški vidik. Ko pa vzpostavljaš neko spletno stran, delaš s CMSom na, hm?, programerskem nivoju. Skratka, takrat je CMS samo še nabor funkcij, ki jih moraš spretno uporabiti skupaj s HTML, CSS in javascriptom. Npr. izpis post-ov v wordpressu. Seveda lahko namestiš že narejeno temo in narejene vtičnike, pogosto pa moraš stvari napisati sam, saj univerzalnih rešitev ni.
Frameworki so še bolj na nizkem nivoju kot CMS. Glej na to, kot da so CMSi narejeni iz frameworkov (čeprav to ni nujno).

Česarkoli se boš lotil, bodisi je to php, javascript ali C++, nikoli ne boš začel ustvarjati iz ničle, temveč boš uporabil obstoječa orodja: programe, knjižice funkcij, frameworke, APIje,...
Zakaj? Ker so za razvoj teh rešitev nekateri vložili veliko truda in časa, in sam zagotovo ne boš mogel narediti bolje. Ena izmed veščin je pravzaprav izbira primernega orodja. Včasih bo zadoščal CMS, drugič se boš moral bolj pomatrati.

Vendar če se učiš, je morda bolje ustvarjati iz nič, ker se verjetno bolje naučiš posameznega jezika. Bo pa znal kdo drug bolje povedati. Roko na srce, s HTMLjem in CMSi praktično nimam izkušenj.

#000 ::

Priporočam ti da sprogramiraš svoj lasten CMS. Danes se sicer to ne splača delat, vendar je pa super za učenje ker vsebuje vse elemente (php,mysql,css,html,js,...).

Klemen97 ::

No zaenkrat uporabljam sublime text 3 , ki je enostavno in pregledno orodje ter pa spletno stran http://getbootstrap.com/ , ki ima kar dobre rešitve ter kljub temu čisto kodo.

#000 ::

Sublime text je super tako delo, kar se tiče pa bootstrapa, pa ti priporočam da začneš raje z clean html / css / js da bolje spoznaš zadeve kako delujejo.

Gandalfar ::

Vse je ok, ti samo delaj projekte.

Zgodovina sprememb…

Klemen97 ::

Pri bootstrapu mi je všeč , ker so to izdelali ljudje, ki zagotovo majo znanje in so profesionalci na tem področju. Tako da majo res lepe primere, osnovno strukturo ki vsebuje vse potrebno,... Seveda si pogledam vse in ne samo kopiram ter modificiram , ampak mi je vseeno všeč da je že v osnovni responsive design ter kompatibilnost z vsemi brskalniki:)

alexa-lol ::

Klemen97 je izjavil:

Pri bootstrapu mi je všeč , ker so to izdelali ljudje, ki zagotovo majo znanje in so profesionalci na tem področju. Tako da majo res lepe primere, osnovno strukturo ki vsebuje vse potrebno,... Seveda si pogledam vse in ne samo kopiram ter modificiram , ampak mi je vseeno všeč da je že v osnovni responsive design ter kompatibilnost z vsemi brskalniki:)


Bootstrap so kot lego kocke, hitro imaš veliko za videti.

Ob tem pa je fajn poznati tudi ozadje, kaj je float, position, display etc., ker vedno boš naletel na nek problem kjer ne bo obstajal tak class, ki ga reši, tam narediš pa na roke.

Gandalfar ::

klemen97 - ce te zanima kako bootstrap dela in zakaj tako dela, pojdi pogledat video posnetke od Nicole Sullivan na temo OOCSS (object oriented CSS).

Problem je, da problemov ne razumes dovolj dobro, dokler ne naredis par projektov in vidis, da ne delajo s tvojim nivojem znanja. Potem pa raziskujes dalje. Zato sem rekel, da samo delaj projekte.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava spletne strani festivala

Oddelek: Izdelava spletišč
221207 (303) Phantomeye
»

301 redirect

Oddelek: Izdelava spletišč
372262 (1037) #000
»

Kako začeti z učenjem izdelave spletnih strani?

Oddelek: Izdelava spletišč
131414 (810) scipascapa
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
527636 (4732) matjash
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
579650 (8066) Goran's Blog

Več podobnih tem