» »

Kako hranijo jabolka?

Kako hranijo jabolka?

GGGGG ::

V trgovinah je zdaj polno jabolk, veliko je slovenskih. Verjetno ne gre za kakšne pokrite sadovnjake, ampak so to lanska jabolka?

A mogoče kdo ve kako jih hranijo, da zdržijo 3/4 leta v popolni formi?

mrJan95 ::

Kolikor mi je znano jih povoskajo...

Hayabusa ::

Hladilnice s posebno atmosfero, od koder jih vozijo po potrebi v trgovine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

GGGGG ::

Hayabusa, veš kaj več o tej posebni atmosferi? Temperatura, vlaga itd?

2x'=2 ::

Saj že v kleti jabolka zdržijo čez zimo.

;-) ::

Kaj ekstra tehnilogije nerabijo, mi jih imamo v kleti in so se sedaj iste kot prvi dan.

GGGGG ::

Meni ne. Zdaj so že praktično vsa gnila, zgubana in ful manj sočna. Pa so zelo pazljivo obrana in shranjena v relativno hladni kleti.

Očitno rabim bolj hladno klet :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

;-) ::

Pri nas je 7-10 stopinj v kleti.

2x'=2 ::

No, nimam v mislih kake kleti v bloku...

GGGGG ::

Klet je v hiši. Ne vem kolk je dejansko temperatura, je pa relativno vlažno not.

Me pa zanima kakšna je idealna klima. Ali je bolj pomembna temperatura, vlaga, svetloba... Imam kar precej jablan na vrtu, kamot naberem enih 200kg jabolk za čez zimo.

jest10 ::

2x'=2 je izjavil:

Saj že v kleti jabolka zdržijo čez zimo.

Zelo, zelo odvisno od sorte jabolka.

Hayabusa ::

Heisenberg ::

Danes sem slučajno zasledil video na youtubu o jabolkih, in sicer kot je omenjeno že zgoraj so povoskana! In če ta vosek odstranimo z nožem in zažgemo smrdi kot bi žgali plastiko.

Torej, ali je to sploh užitno in kaj dejansko to sploh je oz. iz česta je sestavljen ta vosek ?!

Ter seveda, kako ga najlažje odstraniti ?

https://www.youtube.com/results?search_...

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

GGGGG je izjavil:

V trgovinah je zdaj polno jabolk, veliko je slovenskih. Verjetno ne gre za kakšne pokrite sadovnjake, ampak so to lanska jabolka?

A mogoče kdo ve kako jih hranijo, da zdržijo 3/4 leta v popolni formi?


V hladilnicah z kontrolirano atmosfero. Se pravi nadzirajo pravilno temperaturo in vlažnost (cca 3C za jabolka odvisno od vrste in cca 90% vlažnost), dovajao ogljikov diksoid ter tudi uporabijo metilciklopropen.

Potem je še sama obdelava z: difenilamin-om in rastlinskim voskom.

na koncu ponekod celo obsevajo z nizkimi vrednostmi gama in x-žarki.

Jabolka imajo že naravno tanko plast voska, odvisno od vrste. Voskajo pa jih ravno zaradi tega da se ne izšuijo. Se pravi preprečujejo izhlapevanje vode iz jaboka, hkrati pa doda še svetleč atraktiven videz.


Kaj jeproblem domačih kleti? premalo hladno in premalo vlažno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

chucki ::

Noro, rajši pojem gnilo jabolko, kot takšno predelano ;((
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

francek1 ::

Najnovejša tehnologija tretira jabolka v vodi pri 55 stopinjah celzija za 10 sekund. S tem se površina praktično razkuži.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Ganon ::

Jaz sem imel v kuhinji na polici več mesecev kupljeno, uvoženo jabolko. Izgledalo je enako, kot takrat, ko sem ga prinesel iz trgovine. Potem sem ga iz radovednosti prerezal in kaj sem opazil. Kakšen centimeter in pol v globino je bilo belo, naprej pa rjavo. S čim vse je to prepojeno, raje ne razmišljam.

jype ::

chucki> predelano

Ničesar predelanega ni na jabolku, ki je preživelo čas v inertni atmosferi.

Magic1 ::

Pust ljudi, saj je za njih itak vse strupeno. Oni itak vse jejo 100% naravno, prekuhana hrana je še najbolj spremenjena, sam tega ne delat.
Magic

sinko999 ::

Moj sosed ki se ukvarja s sadjarstvom , malo manjši proizvajlec enih 100-120 ton jabolk. Ko še ni imel hladnice so jabolka bila v kleti ki je bila pod zemlje na tleh je pa imel vodo da je bilo dovolj vlage v zraku.Sedaj ko pa še ima hladilnico dodatno pa jih še ohladi na pravo temperaturo, vode nima več po tleh ima pa dodatno še vlažilnik. Kljub vsemu temu pa se še računa z 5-10 % odpada ker jabolka zagnijejo zaradi poškodb pri obiranju in prebiranju.
Ni? ni ve?no !

Doman ::

Pri tašči imajo v kleti majhno sobo v kateri je po tleh zelo vlažna ilovica, ki je prekrita z lubjem. V stropu pa je luknja približno 50x50cm, ki je prekrita z parapropustno folijo, da je v prostoru še vedno popolna tema. Domača jabolka so po več kot pol leta popolnoma ista kot na dan ko so bila obrana.

chucki ::

No jype ter magic1 pametnjakovića, zakaj me po kupljeni jabolki boli trebuh? Domače, ki so dosti manjše z napakami in nepravilne oblike pa ni problema :) Pri nas doma se v večini kupi hrana, ki je pridelana na kmetijah, kar se da :)
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Chucki, mogoče zato, ker so jabolka bila med rastjo škropljena x krat (lahko več kot 10x), Domače tudi tolikokrat škropiš? In če jih, s čim jih škropiš?

LP

Jože

chucki ::

Jih ne škropimo, razen če kaj iz zraka prileti ( kakšen chemtrails ). :D Pri kupljenem sadju mene zvije včasih, zato se ga izogibam :) Posebej jabolka, mandarine ter pomaranče
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Roadkill ::

chucki je izjavil:

No jype ter magic1 pametnjakovića, zakaj me po kupljeni jabolki boli trebuh? Domače, ki so dosti manjše z napakami in nepravilne oblike pa ni problema :) Pri nas doma se v večini kupi hrana, ki je pridelana na kmetijah, kar se da :)

Iz opisanega imaš več kot očitno alergijo na okroglo enobarvno hrano!
Tako da probaj v trgovini kakega nepravilne oblike najti, pa bo šlo.

Pa še tole si lahko pogledaš: Nocebo @ Wikipedia
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Vikking ::

chucki je izjavil:

No jype ter magic1 pametnjakovića, zakaj me po kupljeni jabolki boli trebuh? Domače, ki so dosti manjše z napakami in nepravilne oblike pa ni problema :) Pri nas doma se v večini kupi hrana, ki je pridelana na kmetijah, kar se da :)


Problem je v tem da sploh nisi razumel kar je napisal jype. Hladilnice ne povzročajo strupenosti oz. dodajanje strupenih aditivov v jabolka.

Če pravilno razumem uporabnika magic1, pa je pač naša družba naravna na to, da mora biti vse takorekoč sterilno. Masivna proizvodnja zelenjave/sadja, dolge transportne poti, oz. da je le to možno uporabiti tudi po nekaj mesecih ko je bilo pobrano, pač zahtevajo določene procese. Nekateri produkti več nekateri manj. Za to da imaš banane in pomaranče na mizi sredi zime, ti je verjetno jasno, da ne more biti vse eko eko. Oziroma enaku sadju ki ga obereš iz drevesa doma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kupovati bio sadje v Ljubljani

Oddelek: Loža
252405 (1693) FormerUser
»

Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5311303 (9425) Mare2
»

kava prekinitev trajno...

Oddelek: Loža
151508 (944) MostWanted
»

Artikli v trgovinah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513169 (9529) jalovec09
»

Ultrazvočni odganjalec živali

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
108471 (8098) posavc

Več podobnih tem