» »

Živčne točke in borilne veščine

Živčne točke in borilne veščine

elomat ::

Pozdravljeni,

ali veste morda za katero od borilnih veščin, ki se posveča tudi tehniki uporabe živčnih točk?
Pressure point @ Wikipedia
  • zaklenil: bluefish ()

Matija82 ::

Kempo Arnis.

Bo treba par let delat, preden te to učijo AFAIK.

http://www.kempoarnis.com/default.cfm?j...

elomat ::

Ja vem, da imajo to pri njih. Zanima me, če obstaja na svetu še kakšna borilna veščina ali kaj podobnega, ki daje poudarek prav na živčnih točkah.



Takole piše v reviji:
RYUKYU KEMPO
Preprost dotik ali malo močnejši udarec v eno od treh telesnih točk lahko spravi človeka v nezavest. Štiri točke pomenijo globoko nezavest z 90-odstotno možnostjo oživitve. Znanstvenofantastično nakladanje? Berite naprej!

Če verjamete ali ne, to je mogoče. Spoznajte borilno veščino ryukyu kempo, ki sodi pod vsem dobro znani karate.

Vse današnje borilne veščine poznajo tri sredstva za premaganje nasprotnika: udarce, biomehaniko in živčne točke:
Biomehanika izkorišča nasprotnikovo moč proti njemu samemu.To tehniko uporabljajo aikido, judo in jiujitsu.
Tretja tehnika, ki se imenuje kyusho jitsu, uporablja pritiske na izpostavljene živčne točke, kar pomeni, da z nasprotnikovim telesom dobesedno manipuliraš. To tehniko uporablja tudi ryukyu kempo.

Kaj če elektrokemičnim impulzom, ki drvijo po našem telesu, sredi ceste nekdo postavi zasedo, jih ujame, preprogramira in pošlje možganom sporočilo, ki nima nič skupnega z resničnim stanjem? Natanko to počne ryukyu kempo: s pritiskom na živčne točke pošilja možganom bolj ali manj popačena sporočila. Možgani brez obotavljanja verjamejo vsaki novici, ki jo pošlje posamezna živčna točka. Sledijo nehotene reakcije, ki se jih preprosto ne da preprečiti. Vse skupaj deluje kot refleks.

Poskusite se udariti pod koleno in zadržati trzaj noge. Nemogoče! Enako je pri živčnih točkah....Ljudje imamo na telesu približno 1500 živčnih točk in izurjen mojster lahko prek njih dopove našim možganom skoraj vse. Dovolj je pritisk na točko med ramenom in vratom, da začnemo nenadzorovano kašljati. Dotik na drugem mestu, in začnemo se neobvladljivo smejati. Kašljanje, smejanje, rezultat je enak - za resen boj smo nesposobni.

Karateist bo napadalca pobil z bliskovitim zaporedjem udarcev, aikidovec ga bo podrl na tla z nasprotnikovo lastno silo, mojster kempa pa bo pritisnil na določeno živčno točko, ki bo v njegove možgane poslala sporočilo, da je z levo nogo nekaj narobe.
Možgani se bodo odzvali tako, da bodo zaukazali popolno ustavitev vseh dejavnosti v tej nogi, dokler ne bo jasno, kaj je pravzaprav narobe. Rezultat: napadalcu bo na lepem odpovedala leva noga, pogrnil bo po tleh, kolikor je dolg in širok ... in do smrti si ne bo znal razložiti, kaj ga je doletelo.

........................................

Mojster kempa nas lahko s svojo tehniko povsem ohromi in brez posebnega truda tudi knokavtira. S pravilno kombinacijo treh živčnih točk lahko možganom pošljemo sporočilo, da so izpolnjeni vsi pogoji za nezavest. Možgani to laž vzamejo za suho zlato in se preprosto odklopijo. Rezultat je prava nezavest.
Mojstri ryukyu kempa so znani prav po tem, da na raznih demonstracijah svoje veščine nasprotnika nalahno udarijo po treh točkah na telesu, nakar je revež mrzel za naslednjih pet do deset minut. Tudi na treningih so knokavti kar pogost prizor.

Surova moč je še vedno na prvem mestu, vendar tu stopi na prizorišče ryukyu kempo. Ni namreč pomembno, koliko kilogramov mišic ima napadalec, kajti ima toliko živčnih točk kot fizično šibkejši ljudje in tudi na povsem istih mestih. Vsej svoji silni telesni moči navkljub ne more dopovedati možganom, da nekaterih dražljajev pač ne gre jemati resno. Povedano drugače: pritisnite na živčno točko pod sredino desnega dvanajstega rebra, in zaradi šoka bo odneslo tako Švarcija kot Ally McBeal.

Ko enkrat spoznate, kje je katera živčna točka, kako jo aktivirati in kakšne bodo posledice, je delo opravljeno. Vse drugo je prepuščeno vaši domišljiji in iznajdljivosti. Točko lahko pritiskate, grizete, jo tolčete s svinčnikom, palico, telefonsko slušalko, straniščnim kotličkom ... pomembno je le, da jo stimulirate s pravilnega kota in z zadostnim pritiskom.

Kljub vsem prednostim je ryukyu kempo dokaj težka veščina in resnično jo dojamejo le redki. Vložiti je namreč treba veliko dela tudi zunaj treningov, brati knjige o akupunkturi (gre za iste živčne točke), delovanju možganov in živcev in tako dalje.


"V enem samem vikendu lahko naučim vsako šibko dekle, da se ubrani še tako močnega moškega." pravi Borut Kincl
Na Finskem je triletna deklica menda knokavtirala svojega očeta, sicer mojstra te borilne veščine. Očitno jo je naučil malce preveč. Domača scena? V novomeški policiji je Borut dobil v roke telesno dokaj šibko policistko, ki lahko po nekaj treningih obvlada vsakogar, ki ji pride v roke. "Razsula je celo mene, pa sem najmanj dvakrat težji od nje," se pohvali Kincl. Sicer pa tudi sam prizna, da vse skupaj zveni dokaj neverjetno, dokler ne vidiš in izkusiš na lastni koži.

Gregor Gabrijel, glavni inštruktor za usposabljanje policije na Dolenjskem, zatrjuje, da kempo ni znanstvena fantastika. "Zadeva deluje! To ni bavbav, to je le človeško telo. Tako smo narejeni, in če veš, kje pritisniti in pod kakšnim kotom ..." Franko Kenda, vodja ljubljanskega borilnega kluba Sokol, že 35 let trenira borilne veščine in je nosilec naslova 5. dan v karateju: "Tudi jaz lahko potrdim, da zadeva deluje.

Urili smo vladne telesne stražarje, ki se jim je seveda zdelo nemogoče, da jih lahko onesposobimo že s pritiskom. Pa smo jim pokazali, kako to deluje, in kar verjeti niso mogli. Nedavno smo veščino preizkusili na našem judoistu, ki je bil tretji na svetovnem pokalu. In zopet je delovalo."

Mark Kline je eden največjih mojstrov borilnih veščin, saj je nosilec naslova 7. dan ryukyu kempa, poleg tega ima črni pas iz small circle jujitsa, modern arnisa in tang soo doja: "Sistem živčnih točk nam pomaga delovati neposredno na telesni živčni sistem. To lahko uporabimo tako za samoobrambo kot za zdravljenje. Ryukyu kempo je prelomna borilna veščina, ker ne učimo samo monotonih ponavljanj istih gibov, ampak za vsak gib razložimo njegov pomen, od kod izvira in vse drugo. Pri nas ni neodogovorjenih vprašanj, kakor pri nekaterih tradicionalnih borilnih veščinah. Če učenec ugotovi nekaj novega, začnemo to uporabljati vsi. Pri tem ni nespremenljive tradicije. Veščina se tako razvija in napreduje skupaj z ljudmi, ki jo trenirajo."

Preden boste postali član kluba in dobili dostop do tehnik in znanja, boste morali dokazati, da ste dovolj pri pameti, da ga ne boste nizkotno izkoriščali. Razumljivo, saj če lahko z njim razsujete tudi dvestokilogramske gorile in če se ga da deloma osvojiti le po nekaj tednih dokaj trdega dela, je previdnost na mestu, če ne celo nujno potrebna.


In kaj o tem pravijo naši specialisti nevrologi? Profesor dr. Zidar, direktor Inštituta za klinično nevrofiziologijo, za ryukyu kempo še ni slišal, prav tako je to neznanka drugim nevrologom, vsi pa se strinjajo, da mešetarjenje s človekovim vegetativnim živčevjem izzove vrsto refleksov, na katere nima žrtev nobenega vpliva.

Ryukyu kempo uporablja tehniko živčnih točk, imenovano kyusho. Nedavni seminar o tej tehniki je vodil Američan Evan Pantazi, ki sodi med največje mojstre te borilne tehnike.

kr?en ::

Zbiranje kisika v eni tocki.

elomat ::

What is Ryukyu Kempo?

Ryukyu Kempo is self-defense.
All styles of karate claim to teach self-defense, but only Ryukyu Kempo offers the grappling art known as Tuite and the nerve point techniques called Kyusho Jitsu.

Kyosho Jitsu "Vital Point" Techniques. The striking techniques of Ryukyu Kempo are some of the most sophisticated in the martial arts. Properly used against selected anatomical points of the nervous and circulatory systems, they will temporarily disable an opponent beyond his ability to retaliate. Precision, not strength, is the key.

elomat ::

Zanimajo me te reči. In ne delam marketinga za nikogar.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: bluefish ()

elomat ::

Kyusho Jitsu


jype ::

elomat> Zanimajo me te reči.

Te reči so stvar filmov in fikcije. V praksi borilne veščine zgledajo tako, da zmaga tisti, ki ima srečo, z zgolj minimalno utežjo glede sposobnosti.

Kot pravi znameniti vesoljec: Zemljan ti loh kamn u glavo vrže, al te pa z lupato napade.

elomat ::

Se strinjam.
Me pa zanimajo mnenja tistih, ki so se s tem srečali ali trenirali in lahko povejo kakšno zanimivost.

negotiator ::

elomat je izjavil:

Se strinjam.
Me pa zanimajo mnenja tistih, ki so se s tem srečali ali trenirali in lahko povejo kakšno zanimivost.


Zanimivost je to, kar ti je jype zgoraj povedal.
All easy problems have already been solved.

elomat ::

Res je.

negotiator ::

elomat je izjavil:

Res je.


Kakšno zanimivost bi pa potem rad še izvedel? Večinoma je vse v sreči.
All easy problems have already been solved.

eric_cartman ::

Ne pozabi da živiš v državi, kjer se uporablja mobitele in predvsem 10 ljudi, da pretepejo enega...

Tudi če recimo obvladaš take zadeve lahko po sreči onesposobiš enega ali pa max 2.

Nobeden pa ne pove kaj narediti v primeru, da ima tvoj nasprotnik 60+ kil več od tebe..Potem pomaga le še tek, ker je veliko možnosti, da te tak ne bo dohitel.

elomat ::

Sreča je pomemben faktor, ni pa vse v sreči.

Nekoga, ki ima izkušnje s tem bi vprašal ali se v realni borbi na ulici oz. ringu da v praksi aplicirati te točke, ker v UFC/MMA borbah nisem videl ali slišal, da bi ta veščina prišla do izraza.

ZaphodBB ::

Borba v ringu ima ponavadi točno določena pravila. Na telesu so določene točke, ki so izjemno ranljive in jih je v ringu __vedno__ prepovedano uporabljat.

Na ulici znanje fizioterapije nič ne pomaga, ker zmaga oni ki ima večji kol ali več prijateljev.

Kaj te še zanima?

elomat ::

Bi si želel, da tisti, ki pišejo vedo pribljižno o čem pišejo

MEŠANE BORILNE VEŠČINE:

PRAVILA
PRIDE pravila:
-prepovedani udarci z laktom v glavo in zatilje in občutljivo področje (mednožje)
-prva runda traja 10 min, ostale po 5 min, pavza 1 min

UFC pravila:
-udarci z laktom so dovoljeni
-udarci z nogo v glavo v naspronika ki je na tleh niso dovoljeni
-runda traja po 5 min z pavzo 1 min

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elomat ()

elomat ::

MMA prekrški:

Holding or grabbing the fence
Holding opponent's shorts or gloves
Butting with the head
Biting or spitting at an opponent
Hair pulling
Fish-hooking
Intentionally placing a finger into any orifice, or into any cut or laceration of your opponent
Eye gouging of any kind
Groin attacks of any kind
Downward pointing of elbow strikes (see Elbow strike)
Small joint manipulation
Strikes to the spine or back of the head (see Rabbit punch)
Heel kicks to the kidney
Throat strikes of any kind, including, without limitation, grabbing the trachea
Clawing, pinching, twisting the flesh or grabbing the clavicle
Kicking the head of a grounded opponent
Kneeing the head of a grounded opponent
Stomping of a grounded fighter
The use of abusive language in fighting area
Any unsportsmanlike conduct that causes an injury to opponent
Attacking an opponent during a break
Attacking an opponent who is under the care of the referee
Timidity (avoiding contact, consistent dropping of mouthpiece, or faking an injury)
Interference from a mixed martial artist's cornerman
Throwing an opponent out of the ring or caged area
Flagrant disregard of the referee's instructions
Spiking an opponent to the canvas on his or her head or neck (see Piledriver)
Attacking an opponent after the bell has sounded the end of the period of unarmed combat

When a foul is charged, the referee in their discretion may deduct one or more points as a penalty. If a foul incapacitates a fighter, then the match may end in a disqualification if the foul was intentional, or a "no contest" if unintentional. If a foul causes a fighter to be unable to continue later in the bout, it ends with a technical decision win to the injured fighter if the injured fighter is ahead on points, otherwise it is a technical draw.

jype ::

A to si nalimal zato, da bomo vedeli, kaj vse moramo početi, če se nas lotiš na ulici?

tiran2000 ::

Predlagam da tovrstno debato preneses na forume mma.si ali forum od kempa. Lp

ZaphodBB ::

Meni se samo zdi, da testira živčne točke od modov...

habermas ::

Sreča je poceni izgovor...

Zmaga tisti, ki si bolj želi zmagati, je bolj vztrajen in ima več znanja in strasti...

Če bi rad igral na srečo kupi srečko, če hočeš kaj doseči v življenju pa UKREPAJ, pojdi v akcijo, ker se bo samo tako kaj omembe vrednega zgodilo.

eric_cartman ::

Habermas..To velja samo v ringu..

Na cesti pač zmaga tisti, ki ima večji kol ali pa več ljudi za sabo..

jype ::

habermas> Zmaga tisti, ki si bolj želi zmagati, je bolj vztrajen in ima več znanja in strasti...

Nope:


Zmaga tisti, ki se ne gre te igre.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trening borilnih veščin

Oddelek: Šport
131724 (1277) dolenc
»

Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8021721 (17943) solatko
»

Borilne veščine specialnih enot (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
7013352 (10882) Andrej14

Kempo borilna veščina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6217643 (16465) bluefish
»

Kali - filipinska borilna veščina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11516453 (11396) imagodei

Več podobnih tem