» »

Potencial v čebelarstvu

Potencial v čebelarstvu

dJost ::

Mogoče malce bolj specifično področje a vendarle ... Glede na to, da se že precej časa ukvarjam s čebelarstvom in spremljam dogajanje v Sloveniji, sem prepričan, da je lahko marsikomu, predvsem iz podeželja, čebelarstvo ne samo kot hobi amapak tudi kot dodaten vir dohodka.

Mogoče samo na kratko zakaj menim tako:
- Slovenia ima bogato zgodovino in znanje s področja čebelarstva,
- imamo zelo priznano, avtohtono čebeljo pasmo, ki jo od nas kupujejo po vsem svetu,
- čebelar do 40 panjev v Sloveniji ne potrebuje nobenega dovoljenja za prodajo in mu ni potrebno plačati DDV-ja. Edini pogoj je, da lahko prodaja primarne proizvode, torej takšne, kot jih iz narave vzame (med, cvetni prah, vosek, čebele ...). Nad 40 panjev je druga zgodba. Kakorkoli npr. v kolikor je solidno leto lahko s prodajo medu in cvetnega prahu zaslužiš do 5000 € (znesek je odvisen od več dejavnikov),

Pa še bi lahko našteval ... Seveda je tukaj tudi kar precej izzivov in potrebnega znanja a ko enkrat začneš, te povsem prevzame.

Meni osebno, se predvsem za nas mlade, ko veliko presedimo za računalniki zdi tudi odlična sprostitev, ki je poleg vsega tud koristna :)

Če koga zanima dogajanje na tem področju lahko sledi, na evropskem nivoju portal beetime.eu ali v Sloveniji czs.si.

Kakšno pa imate ostali mnenje? Nekateri pravijo, da je ta panoga bolj za starejše, sam se ne strinjam s tem.

Smrkc ::

Se popolnoma strinjam s teboj. Letos sem se tudi sam vpisal na tečaj čebelarja začetnika (in sem pod 30 let). Vendar ne toliko zaradi pridobitne dejavnosti kot zaradi samega zanimanja o čebelah. Poleg tega, se mi zdi čebela nepogrešljiv organizem v naravi, zato se mi zdi splošna ozaveščenost in razširjenost te dejavnosti zelo dobrodošla.

dJost ::

Odlično, verjemi ne bo ti žal ;) Če boš potreboval kakšen nasvet pa kar javi.

Smrkc je izjavil:

Se popolnoma strinjam s teboj. Letos sem se tudi sam vpisal na tečaj čebelarja začetnika (in sem pod 30 let). Vendar ne toliko zaradi pridobitne dejavnosti kot zaradi samega zanimanja o čebelah. Poleg tega, se mi zdi čebela nepogrešljiv organizem v naravi, zato se mi zdi splošna ozaveščenost in razširjenost te dejavnosti zelo dobrodošla.

Vikking ::

- da ampak za svetom v tehnologiji 20 let zaostajamo. Medtem ko znanja sploh ne primankuje. In ja toliko o znanju: so nam morali nemci klafisicirati našo kranjsko sivko, ter njene značilnosti, ker jo sami sploh nismo znali.
- da a jo bomo v roku 20 let uničili, vse skupaj je tako slabo napisano v zakonih in vbistvu vzrejevalci ki se trudijo čimbolj selekcionirano dobiti čisto raso, niso zaščiteni. Npr. se trudiš 3 leta da glede na kriterije dobiš čimbolj čisto raso, pa pride nek kekec z parimi panji s poštrihanimi čebelami v tvoj vzrejni krog, pa ga ne moreš odstranit. Že večkrat videno in preizkušeno in žal je tako. na koncu bomo slovenci iskali v tujini čimbol čisto kranjsko sivko, ker jo bomo sami zajebali.
- 40 panjev je začetek neke profitabilnosti in že lep skok iz čistega hobi na bolj resno čebelarjenje.
- ja in za slovenske kvalitetne matice se v tujini tepejo, cena za matico pa dosega 3x vrednost na slovenskem trgu (s tem seveda če jo prodaš preprodajalcu v tujino, on iztrži na svojem trgu na to ceno še enkrat toliko), za posebne matice, ki so namenjene za vzrejo, pa so cene 5x višje. Za matice ki jih večina čebelarjev pri nas pobija ker so stare, pa so v tujini pripravljeni odšteti tudi več kot 10x cene navadne matice.
- trenutne kapacitete slovenskih vzrejevalcev ne morejo pokriti potrebe ene države v EU. In ja ko enkrat spoznajo/preizkusijo kranjsko sivko, verjemite da popolnoma obnorijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Mipe ::

Če je potencial bil, ga zdaj ni več. Povsod so strupi, ki ubijajo čebele, ljudje pa kupujejo cenenega razredčenega iz tujine. Takle mamo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

mihec87 ::

Še en pomemben dejavnik ne samo prodaja- opraševanje(kar poveča količino sadežev oz pridelka)...

Vikking ::

Mipe je izjavil:

Če je potencial bil, ga zdaj ni več. Povsod so strupi, ki ubijajo čebele, ljudje pa kupujejo cenenega razredčenega iz tujine. Takle mamo.


Kar je prednost Slovenije, še vedno precej razgibana pokrajina, z veliko naravnimi omejitvami kot so npr. gore. Zato kljub že vrsto let popolno sesutega sistem ČZS in ostalih, ki naj bi bdeli nad kvaliteto slovenski čebel, nam trenutno še pomaga narava.
Cel svet in strokovnjaki iz celega sveta nam priznavajo da imamo vrhunsko čebelo. Pri nas pa se tolčemo za en usran smgo, namesto da bi šopali v tujino matice in čebele. ah kaj bi to, ko spet naletiš na nemogoče rešljiv problem. Medtem ko so pred 100 leti brez problema iz Slovenije na Japonsko pošiljali matice, čebele, je dandanes že takorekoč misija "vprašljivo če bo prišlo" poslati v Francijo in npr. Španijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Mipe ::

Pred 100 leti se je še dalo, zdaj pa imamo Poncija in Pilata, vsak s po desetimi komisijami za vsako malenkost.

mat xxl ::

Moja žena ima že ene 15 let 5 - 10 AŽ panjev, lahko samo rečem popolna zguba in denarja sploh pa časa, tudi če je kako leto kak mali + ek, ga ne bi bilo, če bi svoje delo ovrednotila samo po 4 eur na uro in bi kljub tako nizki ceni nastala takoj izguba. Tako, da to je HOBY in res drag Hoby !

Sicer pa pri tako smešno nizki ceni medu na trgu, drugače res ne more biti !

Pozdravljam pa vse čebelarske navdušence , tudi sam sem bil pri 15 h letih čebelar ene 8 let potem sem pa zaključil......

Looooooka ::

Ma ne vem...poznam ene dva(oba starejsa gospoda), ki se s tem ukvarjata tko ljubiteljsko ob gojenju jabolk in drugega sadja pa nimata ne vem kakšnih stroškov. Največji problem je samo zima...pa če je slaba letina je treba namesto pobirati čebele hraniti.
Ampak heh...folk ma pse pa mačke pa od njih za pojest ne dobi ničesar. Če si na dobri lokaciji in imaš mobilni panj potem se ti zna že kr splačat. Pa magar če prodajaš znancem, da pokriješ stroške. Na koncu maš še zmeraj domač med. Zastonj.
Če bi mel bajto nekje v naravi pa dovolj financ za en panj...takoj. Če ne zaradi drugega že zaradi opraševanja in dviga v zadnjih letih zdesetkane populacije čebel.
Brez njih smo itak gotovi.

jan_g ::

>Sicer pa pri tako smešno nizki ceni medu na trgu, drugače res ne more biti !

Koliko bi bila primerna cena po tvojem mnenju? Jaz placam 7EUR/kozarec pri enem slovenskem cebelarju.

Mipe ::

Kar je premalo, glede na to, kaj vse je potrebno za en kilogram medu.

njyngs ::

Kvaliteten med se ustrezno tudi plača (ker je kvaliteten med tudi težko dobiti). Tista nesnaga za neko s-buđet ceno pa ni med, sploh pa ne kvaliteten.

dronyx ::

Moj oče je bil vrsto let čebelar in se strinjam s tem, da ta dejavnost človeka lahko res zasvoji. Kakšnih omembe vrednih zaslužkov jaz nisem opazil, ker je pridelek medu močno odvisen od letine (to odvisnost lahko nekoliko minimizraš če čebele prevažaš naokrog), hkrati so pa s to dejavnostjo povezani tudi precejšnji stroški (panji, satje, sladkor), ki jih pa večina čebelarjev prezre oziroma ko jim omeniš, da imajo s to dejavnostjo bistveno več stroška kot koristi ti odvrnejo, da delajo za hobi. In da niti ne omenim še morda največje težave in sicer bolezni (varoza itd.), ki lahko pomori cele družine. Upam da mi ni potrebno posebno razlagati, kako se počuti čebelar, ko odpre panj in notri same mrtve čebele.

SaXsIm ::

Mene pa zanima, kolikšen strošek bi bil recimo, če bi se želel začeti ukvarjati s čebelarstvom v nekem hoby obsegu (se pravi, par panjev)? Znanje imamo, tudi nekaj opreme (centrifuga, obleke, tista naprava za dim, ...), je bil od očeta stric čebelar, oba z očetom pa sva se pri njem učila (sam sem sicer mnogo stvari pozabil, vendar oče ni), oče pa si tudi zelo želi postati čebelar in ima tudi čas za to.
SaXsIm

ales85 ::

Komentar o dragem hobiju se mi zdi zelo neutemeljen. Poznam ljudi, ki se preživljajo od čebelarstva (prodaja medu in čebeljih matic). Sicer pa je lahko vsak hobi drag, pa če je dejavnost v osnovi še tako poceni, si pač narediš drago.

eales ::

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da v začetnih letih čebelarjenje precej drag hobi. Eno samo vlaganje. Kdor misli, da bo na hitro obogatel in da bo dosegal bajne zaslužke se moti. Če ne čebelariš zaradi veselja, boš obupal še predno boš začel dosegati kakšne omembe vredne prihodke. Stroške imaš pa enake, ali čebelariš z dvema družinama, ali pa z desetimi(neupoštevaje cena družin in cena panjev).

Go-ahead ::

Čebelarjenje je tako kot vse v kmetijstvu, izredno delovno intenzivna panoga. Proizvodna cena medu je nekje 7 € kg, za kolikor se med v večjih količinah sploh ne prodaja.

Tako je zaradi hobistov, ki ne živijo od prodaje medu in s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo trg.

Po drugi strani je donos na panj v Sloveniji skromen, 2-3x manjši, kot v bolj medonosnih deželah, zato je uvožen med lahko cenejši.

Moje mnenje je da je čebelarjenje primerno samo za upokojence in res prave hobiste, ki v tem uživajo. Vse ostalo vam pove proizvodna cena medu.

Če je tvoj čas zastonj then go for it.

driver_x ::

Mene igranje golfa stane precej več, kot če bi čebelaril. Bom pa v prihodnosti tudi čebelaril, sem tudi že, ampak trenutno ni časa za to.

jebiveter2 ::

Če ti hobisti uničujejo tvoj trg je nekaj precej hudo narobe s tabo.

dronyx ::

Ali obstajajo morda na področju čebelarstva tudi kakšne kmetijske subvencije?

eales ::

Obstajajo subvencije za čebelarje začetnike. Opraviti moraš tečaj in vpisati čebelnjak v register. Kupiš opremo(točilo,panje,...) in kandidiraš za enkratno refuncadijo 80% nabavljene opreme, oz do max 1000€. Za bolj točne podatke pobrskaj po strani ČZS. S tem se obvežeš, da boš 5 let čebelaril. Vsakoletnih subvencij mislim da ni.

Spock83 ::

Kako je najbolj začeti? Z očetom sva vidila, cel roj na drevesu. Predpostvljal sem, da je matica šla en iz kakšnega panja. Ampak prihajala je toča (prejšnje leto , ko ga je kar orenk padal v območju med Mednem ter Kranjem). Fotr je hitro naredil lesen box in sva spravila notri vsaj polovico čebel. Na srečo so ostale tik preden je začelo padati, priletele same notri. No na srečo so bile rešene (dodala sva jim cuker ter med), celo poletje so bile pridne. Zdaj me malo skrbi k vidim, da je ene cca 15-20 mrtvih. No box je tako nemodularno narejen (pač zaradi nuje), da zadeve ne moremo odpreti in preveriti. Kako naprej? Se vpišem na kakšen tečaj? Zgleda da so čebele si izbrale, da ratamo čebelja družina, zato se moram potruditi :)

Se opravičujem za slovnične napake. Sem nahitro napisal, ker sem v službi in tema mi je izredno zanimiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

Go-ahead ::

jebiveter2 je izjavil:

Če ti hobisti uničujejo tvoj trg je nekaj precej hudo narobe s tabo.


Kot so ti zgoraj napisali:
- do 40 panjev lahko prodajaš med brez računa,
- ne plačuješ DDV-ja,
- delovnih ur ne računaš, ker so itak tvoj hobi,
- v 40 panjih pridelaš 1200 kg medu (če si dober)in s tem pokriješ 1000 prebivalcev letno ( eno majhno vasico).
- če ti je to hobi potem lahko med celo šenkuješ!


Če to ni uničevanje trga profesionalcem, potem ne vem kaj je?
Posledice so pa znane:

- profesionalcev je malo, ker morajo za preživetje garati kot živali,
- hobi čebelarjev je precej,
- dovolj medu za slovenski trg pa ni.

Zadnje čase se Čebelasrka zveza Slovenije močno prizadeva urediti razmere. Tako so čebelarji deležni brezplačnih strokovnih predavanj in tečajev, med drugim pridobijo tudi HASAP (osvojijo smernice dobrih higienskih navad).




-

Sicer pa lahko hobi čebelarjenje enačiš z delom na črno v drugih panogah.

jebiveter2 ::

A se moram ponoviti ?
Če ti hobisti uničujejo tvoj trg je nekaj precej hudo narobe s tabo.

pegasus ::

Pač smo hobi država, ta problem ni samo čebelarski. Specifika čebelarstva je, da je ta dejavnost v splošnem interesu, zato me zanima, če obstajajo kake smernice, na koliko poljskih površin pride en panj, da so rastline smiselno oprašene ... ali pa recimo na koliko sadovnjakov en panj, ipd. Naslednje vprašanje je, kdo skrbi za enakomerno pokritost razpršitev ... ker če to ostane na hobi nivoju, nismo naredili nič.

Go-ahead ::

jebiveter2 je izjavil:

A se moram ponoviti ?
Če ti hobisti uničujejo tvoj trg je nekaj precej hudo narobe s tabo.



Ta izjava pa rabi tvojo razlago!

jebiveter2 ::

Ne rabi. Rabi samo premislek zakaj je temu tako.

Nekako tako kakor resni vinarji ne jokajo, če ima vsak kmet lasten vinograd.

Tipičen jamr kako se nekomu godi krivica, ko je posredi lastna nesposobnost.

Mipe ::

Potem so nesposobni vsi profi čebelarji v Sloveniji, glede na to, da jokajo zaradi nevzdržnosti?

Go-ahead ::

jebiveter2 je izjavil:

Ne rabi. Rabi samo premislek zakaj je temu tako.

Nekako tako kakor resni vinarji ne jokajo, če ima vsak kmet lasten vinograd.

Tipičen jamr kako se nekomu godi krivica, ko je posredi lastna nesposobnost.


To da resnih vinarjev to ne moti ni res.


Se mi je zdelo, da ne poznaš bistva.

Pri majhnih hobi vinarjih imaš zakonodajo, ki jim prepoveduje legalno prodajo vina brez plačila dajatev. Torej če prodajajo, prodajajo na črno in temu lahko sledijo sankcije.

Hobi čebelarjem pa ni potrebno državi plačevati nič, medtem ko profesionalci morajo. Tak je zakon! Uzakonjena je nelojalna konkurenca.

Pa pustimo, da vinu lahko vinar marsikaj doda v smislu kvalitete in zorenja v kleti, med je pa tak kot ga da narava.

Invictus ::

Mipe je izjavil:

Potem so nesposobni vsi profi čebelarji v Sloveniji, glede na to, da jokajo zaradi nevzdržnosti?

Zgleda niso mogli z medom kupit novega Q7.

Profi čebelarji bi delali v hobi obsegu in mastno profi služili.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vikking ::

Pa zakaj med, ok razumem hobi čebelarje in manjše čebelarje, ter seveda če ni potrebnega znanja za vzrejo matic. Ampak vsak čebelar pa zna povečati število čebel.

imamo takorekoč najboljšo čebelo na svetu. Vsi jo hočejo, mi pa se ukvarjamo z medom. Jezus kristus no, medtem ko se tujina tepe za naše čebele, se mi ukvarjamo z medom in kako ga tržiti.
Namesto da bi že 20let se intenzivno ukvarjala celotna organizacija z čebelo, pošiljanjem (gromozoanski problem) jo samo gledamo kako nam med prinaša.

Tako pa mečemo denar za smgo in nevem kako bi med iztržili v tujini. Medtem ko s komerkoli se pogovarjaš v svetu, sploh večjimi resnimi čebelarji vsi poznajo našo čebelo. Ne rabi nobenega reklamiranja, potrebuje samo intenzivno vlaganje, postavljanje standradov, zaščititi čimbolj čistost rase, zaščititi vzrejevalce, omogočiti enostavno pošiljanje (cela evropa lahko brez problema pošilja) v Sloveniji pa nihče noče čebele poslati (neka interna pravila).

Kje so še potem države s katerimi sploh nimamo trgovinskega sporazuma, pa ne moreš ničesar poslati. V določene države pa tako ali tako ne moreš poslati (avstralija, nova zelandija).

dronyx ::

Go-ahead je izjavil:

Pa pustimo, da vinu lahko vinar marsikaj doda v smislu kvalitete in zorenja v kleti, med je pa tak kot ga da narava.

Kaj ti misliš da se med ne da mešati s sladkorjem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

BlackMaX ::

Spock83 je izjavil:

Kako je najbolj začeti? Z očetom sva vidila, cel roj na drevesu. Predpostvljal sem, da je matica šla en iz kakšnega panja. Ampak prihajala je toča (prejšnje leto , ko ga je kar orenk padal v območju med Mednem ter Kranjem). Fotr je hitro naredil lesen box in sva spravila notri vsaj polovico čebel. Na srečo so ostale tik preden je začelo padati, priletele same notri. No na srečo so bile rešene (dodala sva jim cuker ter med), celo poletje so bile pridne. Zdaj me malo skrbi k vidim, da je ene cca 15-20 mrtvih. No box je tako nemodularno narejen (pač zaradi nuje), da zadeve ne moremo odpreti in preveriti. Kako naprej? Se vpišem na kakšen tečaj? Zgleda da so čebele si izbrale, da ratamo čebelja družina, zato se moram potruditi :)

Se opravičujem za slovnične napake. Sem nahitro napisal, ker sem v službi in tema mi je izredno zanimiva.


To je pa tako lepo bilo za prebrat, da vas moram kar pohvalit.
Sam imam rad čebele in preprosto občodujem te male živalce.

echo ::

dronyx je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Pa pustimo, da vinu lahko vinar marsikaj doda v smislu kvalitete in zorenja v kleti, med je pa tak kot ga da narava.

Kaj ti misliš da se med ne da mešati s sladkorjem?


Nisi pokopčal - vinar s svojim delom, zorenjem itd prispeva h kvaliteti vina in dodani vrednosti. Med sam po sebi je vrhunski, dokler ga preveč ne mešaš s sladkorjem. Ne moreš ga pa bistveno izboljšati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echo ()

Go-ahead ::

Kateri bedak pa meša med s sladkorjem? Čebelarji 100% ne, za uvožen med,ali med na policah trgovin pa mogoče je verjetnost manjša.

Vikking ::

Go-ahead je izjavil:

Kateri bedak pa meša med s sladkorjem? Čebelarji 100% ne, za uvožen med,ali med na policah trgovin pa mogoče je verjetnost manjša.


K lol nihče ampak prav nihče ne meša meda s sladkorjem. Imaš pa dosti čebelarjev, ki goljufajo. Torej ko je slaba paša, slaba letina (pa čebele ne potrebujejo dodatno hrane ker imajo še dovolj zaloge zase), se jim nastavi ogromno sladkorne raztopine. To sladkorno raztopino pomešajo z svojimi encimi in cvetnim prahom ter tako dobiš "prazen" med.
To jo goljufanje. Tako se goljufa, in tako se "meša" med s sladkorjem. Ne direktno ampak preko čebel.

Ne pa narobe razumet, da lahko med sezono zmanjka tudi zaloga hrane čebelam in je potrebno dodatno krmit. Ampak takšni dogodki so res izredni, nekateri pa načrtno goljufajo skozi celotno sezono, da povečajo volumen pridobljenega meda.

Zakaj? zato ker sladkor stane 1EUR/kg. Med pa stane 8EUR/kg. Dela s krmljenjem je pa takorekoč nič oz. nekateri niti direktno v panj ne krmijo, ampak kar zunaj nastavijo en sod sladkorne raztopine.

Torej če boste videli čebelarja da krmi čebele s sladkorno raztopino, je to nekaj povsem normalnega in nujnega v čebelarskem procesu. Zatorej če se ne spoznate na procese čebelarjenja, ne delat predpostavk da ta pa goljufa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Go-ahead ::

Slovenski čebelarji se trudijo imeti kakovosten med. Večina čebelarjev pred prvo resno pašo izprazni medišča in da vanje čisto prazno satje, samo zaradi tega,da je med brez kakršnega koli ostankov in je čist "SORTNI".

Pred leti so namreč testirali medove dostopne v prodaji v večjih trgovskih mrežah v Sloveniji in ugotovili, da uvoženi medovi res vsebujejo dodan sladkor. Slovenija je nato sprejela ukrepe in preprečila uvoz takšnega medu.

Posledično se uvaja blagovna znamka slovenski med z geografskim poreklom, ki naj bi zaščitila tako čebelarje kot potrošnike.

Vikking ::

Satje je potrebno menjavati na 2-3leta. Ker zna to predstavljati večji strošek, kar precej manjših čebelarjev uporablja tako staro satje, da ob pogledu na to se zamisliš.

Ja in vsi čebelarji vsatavijo prazno satje v medišče ko se sezona začne. Za sortni med, pa se vstavi neglede na čas sezone, povsem prazno satje in se ga tudi stoči po paši določene rastline (paše ponavadi trajajo cca. 2 tedna). Je pa problem ker v sloveniji je precej manj velikih sestojev ene rastline, zato so tudi donosi in čistost sortnega medu manjši.
Predvsem se išče akacija, kostanjev med, različne vrste gozdnega medu. Je pa problem stojišč in iskanje le tega v času cvetenja.

Ugotovili so prevelike vrednosti HMF-ja (Hidroksimetilfurfurala ) v medovih. Veliko medu se uvozi iz kitajske in argentine, se meša z našim medom, dovolj je mislim da cca. 1 -4% našega medu , ostalo je lahko med iz argentine in kitajske in se lahko prodaja kot med proizveden v EU.

Kupujte domači med od lokalcev (sploh takšnih katerih lokacije čebelnjakov, stojišč so oddaljene od intenzivnega kmetijstva rečmo cca. 3km), pa boste dobili najboljši med. Ja je dražji, glede na najcenejše variante v raznih "budget" embalažah.

smgo, pa čzs aktivno pospešuje reklamiranje na sejmih v tujini. Obveza je, da mora čebelar obvezno slediti smernicam HACCP-a. Se pravi še višja kontrola kakovosti. Treba se je zavedati da je med nepredelano živilo in se kot takega tudi uživa.

pegasus ::

Vikking je izjavil:

Kupujte domači med od lokalcev (sploh takšnih katerih lokacije čebelnjakov, stojišč so oddaljene od intenzivnega kmetijstva rečmo cca. 3km), pa boste dobili najboljši med.
Se strinjam. Meni je bila razlika na wow nivoju.

Smrkc ::

Ali kdo pozna kje bi lahko ugodno dobil rabljene panje? Ker ravno začenjam s to dejavnostjo, sem imel v mislih okrog 3-4 panje.

harvey ::

Zanimiv pogovor o čebelah in čebelarjenju, Polnočni klub, 28.02.2014, Naj medi!
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Misko1342 ::

Zanima me, kje bi lahko kupil kakšne čebelje družine, če kdo kaj pozna. Letos je namreč okrog nas veliko čebel pomrlo in jih kot čebelar začetnik nikjer ne dobim.
Za čebelarsko opremo sem našel GJ panj in sem ugotovil, da s tem nimam kaj falkit, saj se mi ni treba takoj odločit v katero smer bom šel. Iščem tudi kakšnega mentorja za nakladne panje. Če kdo pozna naj javi na ZS.

Vikking ::

Poišči si terenskega svetovalca v tvoji okolici. Za to so vsaj nekaj plačani s strani čzs. http://www.czs.si/content/B2

GJ panj. Jah no. imaš že AŽ doma da rineš na GJ. Če nimaš še nič od tega zakaj ne direktno LR? Imaš drugače tiste plastike ki jih natakneš na AŽ satnik in lahko vtakneš vse skupaj v LR naklado.

jest10 ::

Poglej si še tole zadevo

Vikking ::

jest10 je izjavil:

Poglej si še tole zadevo


Misli čebelarit ali se igrati?

jest10 ::

Predvsem dela reklamo za svojo štacuno po več forumih


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9825076 (15378) Tilen
»

Čebelarjenje

Oddelek: Loža
171948 (1472) tim13
»

Razvijanje blagovne znamke

Oddelek: Loža
233133 (2238) Vikking
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411611 (9306) boss-tech
»

Kako legalno postaviti čebelnjak na kmetijsko zemljišče

Oddelek: Loža
4826382 (23069) estons

Več podobnih tem