» »

Enaka tipkovnica za laptop in desktop

Enaka tipkovnica za laptop in desktop

lobo_feroz ::

Nameravam si kupiti laptop, pa ne vem kaj naj naredim glede tipkovnice. Sedaj se zanašam na smerne tipke ter home, end, pgup, pgdown in delete. Če moram uporabljati laptop, ki ima te tipke raztresene na raznih koncih, sem precej zgubljen. Lahko se navadim na drugačno postavitev, ampak želim potem to postavitev imeti na različnih računalnikih. V službi imam trenutno laptop priključen na navadno tipkovnico, doma pa še ne vem, če bo laptop zamenjal desktopa.

Sam vidim tele možnosti:
1. Laptop s klasično postavitvijo home, end... bi bil očitna izbira, a ne vem če kak sploh obstaja.
2. Laptop z numerično tipkovnico in izklopljenim NumLock. Takšnega imam tudi v službi in bi se na nove tipke čez nekaj časa najbrž navadil. Zaželjeno bi bilo, če bi kje dobil še podobno zunanjo tipkovnico (brez smernih in home, end... tipk vmes, da ni prevelika razdalja do numeričnih tipk), če bi slučajno rabil še za desktopa.
3. Za ThinkPad menda obstaja zunanja tipkovnica identična tisti na laptopu. To je najbrž dražja variant, saj bi rabil za v službo potem še dodatno tipkovnico, priključeno na obstoječi laptop. Ampak te tipkovnice naj bi bile posebej fajn - bo treba probat.
4. Software-ska rešitev - uporabljal bi ctrl+črke za premikanje, podobno kot emacs. Prednost je hitrost, saj je manj premikanja desne roke. Moralo pa bi delat za Linux in za Windows. Za Linux nekaj podobnega že uporabljam (ctrl+alt za oklepaje), samo ne dela v tekstovnem načinu (ok, s tem lahko živim).

Veliko mi pomeni to, da med delom ne rabim preusmerjati pozornosti na tipke, zato imam tudi v editorju in različnih IDE-jih nastavljene kolikor se da enake bližnjice.

Glede laptopa še nisem odločen kakšnega in za koliko denarja. Poleg tipkovnice pa mi je najbolj važno to, da bo linux gor delal brez problemov. Torej, kaj mi priporočate in kako ostali programerji rešujete te težave?

lobo_feroz ::

Ok, vidim, da sem edini, ki tako komplicira. :)
Bolj specifična vprašanja:
1. Ali obstaja laptop s postavitvijo tipk home, end, pgup, pgdown in delete tako kot so na klasični tipkovnici?
2. Ali obstaja tipkovnica z numeričnimi tipkami in brez home, end... tako kot je to pogosto pri laptopih? No, eno podobno sem že našel, čeprav je zgleda bolj gamerjem namenjena.

Duhec ::

1. popolnoma istega razporeda ne boš našel. Približek pa npr. HP Probook 4510s:
http://www.notebookcheck.net/Review-HP-...

2. z numeričnimi tipkami:
https://www.google.si/search?q=usb+nume...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

cleanac ::

Jaz sem imel popolnoma enake zahteve, ko sem kupoval pred 3 leti. Takrat sem kupil Toshibo Qosmio X500, ki sicer nima popolnoma enake postavitve (je nad numeričnimi tipkami), razpored pa je enak, kar mi zadošča.

Mufasa ::

lobo_feroz je izjavil:

Torej, kaj mi priporočate in kako ostali programerji rešujete te težave?


90% časa imam na laptop priklopljena 2 externa monitorja, usb misko in usb tipkovnico...tiste preostale 10% pa se že mimgrede naučiš na slepo tipkat, saj si (wannabe) programer porkamadona!
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

kr?en ::

Mufasa je izjavil:

lobo_feroz je izjavil:

Torej, kaj mi priporočate in kako ostali programerji rešujete te težave?


90% časa imam na laptop priklopljena 2 externa monitorja, usb misko in usb tipkovnico...tiste preostale 10% pa se že mimgrede naučiš na slepo tipkat, saj si (wannabe) programer porkamadona!

+1

Ce te jebe tistih par tipk in se ne mores prilagodit, bolje da sploh nehas uporabljat racunalnik oz. zacnes uporabljat funkcije za hendikepirane.

lobo_feroz ::

Duhec, hvala za odgovor, ampak iščem nekaj z bolj podobno razporeditvijo.

Cleanac, hvala za dober predlog, vsaj en ki razume moje težave. ;)

lobo_feroz ::

Evo, samo da povem, kako sem rešil problem. Odločil sem se za softwarsko rešitev - uprabljam C-a, C-e in C-d za home, end in delete, tako kot je privzeto v Bashu in Emacsu. Te tri funckije so mi v bistvu najpomembnejše, pgUp in pgDown niti ne uporabljam toliko, insert pa sploh ne.

Ker sem se že lotil zadeve, sem začel uporabljati še alt-i, alt-j, alt-k in alt-l za smerne tipke (tukaj se nisem odločil za standardne emacs kobinacije, ker se mi zdijo zanič). To se mi najprej sicer ni zdelo tako pomembno, ampak se splača, se pozna pri hitrosti. Žal seveda to pomeni, da težje uporabljam tuj računalnik.

V spodobnih editorjih te nastavitve seveda niso noben problem, tudi v Bashu ne, za Firefox pa obstaja plugin. Za druge programe na Linuxu skoraj ne rabim, se pa da zrihtat za komplet X Window. Na Windowsih v službi pa se programček AutoHotKey presenetljivo dobro obnese.

V glavnem priporočam.

mojca ::

<sarcasm on>
Brezžična jabolčna tipkovnica je identična tisti na MacBook-u.
 Apple Wireless Keyboard

Apple Wireless Keyboard


 MacBook Pro

MacBook Pro



Added bonus: Y in Z sta na slovenski rayličici enaka kot na ameriški, posledično je manj problemov y yamenjavo črk :))
<sarcasm off/>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
13925042 (1246) boolsheat
»

A koga motijo različne oblike nekaterih tipk?

Oddelek: Strojna oprema
282918 (1922) Ribič
»

Mac je "zakon"

Oddelek: Operacijski sistemi
162700 (2339) zigaurbajs
»

Logitech diNovo Edge

Oddelek: Novice / Ostale najave
244134 (2911) profii
»

Tipkovnice - katero predlagate za dobro tipkanje!?

Oddelek: Kaj kupiti
212020 (1774) ginekolog

Več podobnih tem