» »

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz strojne opreme iztisniti največ, hkrati pa je nakup od ODM (original design manufacturer) cenejši kakor od OEM (original equipment manufacturer, na primer HP ali Dell). Podjetja namreč ugotavljajo, da lahko tako mnogo privarčujejo tudi pri obratovalnih stroških, saj iz dizajna odstranijo vse komponente, ki jih ne potrebujejo. In včasih prihranke predstavljajo že odstranitve nalepk, ki zakrivajo kakšno hladilno režo in terjajo večji pretok zraka za hlajenje.

Microsoft je pridružitev naznanil na vrhu, ki te dni poteka v San Joséju. Pokazali so troje dizajnov, ki so jih razvili skupaj s HP-jem, Dellom in Quanto. Microsoft, ki je veljal za trdnjavo lastniške programske in strojne opreme, ki ne razkriva svojih skrivnosti, tako kaže podrobnosti svojih oblačnih storitev (Azure, Cloud OS). Vsi strežniki, ki so jih postavili v zadnjih 10 mesecih, uporabljajo novo razkriti dizajn, pravijo v Redmondu. Prihranki so občutni, saj znašajo do 40 odstotkov, poleg tega pa so sistemi energetsko učinkovitejši in postavljeni hitreje.

Facebooku se je projekt že zelo obrestoval. Njihov izvršni direktor Mark Zuckerberg ocenjuje, da so v zadnjih treh letih na ta račun privarčevali milijardo dolarjev pri gradnji infrastrukture in okoli 52 milijonov dolarjev samo zaradi manjše porabe električne energije.

To še ne pomeni nujno, da bodo proizvajalci prodajali strežnike, ki so jih pripravili v sodelovanju z Microsoftom; njihova odločitev je odvisna tudi od povpraševanja.

1 komentar

Jst ::

Bolj je zanimivo, da se Facebook ukvarja z takoimenovanim "cold storage," podatki, ki so redko dostopani. In kaj so predstavili? 10.000 Bluray sistem / petabyte / energetsko učinkovit.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za Googlove podatkovne centre skrbi umetna inteligenca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
298178 (4799) antonija
»

Facebook na Irskem gradi nov podatkovni center

Oddelek: Novice / Ostale najave
94392 (2787) Ghost7
»

Manj običajni prevzemi

Oddelek: Novice / Ostale najave
109610 (8608) 7982884e
»

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Oddelek: Novice / Procesorji
2411171 (9428) PrimozR
»

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65902 (4147) Piqui

Več podobnih tem