» »

MARIBOR & LJUBLJANA

MARIBOR & LJUBLJANA

Temo vidijo: vsi

dec33 ::

Pozdravljeni,

delam seminarsko nalogo s področja razlik med mesti: Ljubljana in Maribor. Zanima me splošno mnenje na nekatera vprašanja in bi bil zelo vesel kakšnega komentarja na katero od točk.

VPRAŠANJA:

1. Kateri se vam zdijo bolj prijazni, sproščeni oz. odprti?

2. Odnos do slovenstva oz. domoljubja? Kateri se vam zdijo bolj narodno zavedni?

3. Povezanost ljudi v Mariboru in Ljubljani?

Hvala za pomoč,
lp
  • predlagal izbris: zuz3k ()

black ice ::

1. Odvisno od posameznika/skupine. Neopredeljen.
2. Maribor: Rudolf Maister, Ljubljana: škof Rožman. Da ne bomo mlatili prazne slame, preidimo takoj k perečim problemom prejšnjega stoletja.
3. Poglej si proteste v obeh mestih.

vorantz ::

če bi hotel ljubljana vs maribor temo brez provokacij je sploh ne bi smel odpret

black ice
kako to ? Sem mislil, da je to povsod.
Ta subkultura je prisotna v Ljubljani, Kranju, Velenju, na Obali...

Še kdo...?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dec33 ()

lukethere ::

1. Včasih se mi zdijo vsi izven Ljubljane bolj odprti in/ali sproščeni. Vendar je tako, da so tudi v Ljubljani lahko taki ljudje, ki pa so na drugih področjih veliko bolj odprti. Rekel bi, da je zelo odvisno, predvsem pa je težko opredelit, če pa je alkohol, so vsi lahko bolj sproščeni ;)

2. Vedno se mi je zdelo da je po nekem procentu več ambicioznih na štajerskem koncu. Najbrž ima to veliko opraviti z dejstvom, da niso glavno mesto in so zato bolj aktivni. To bi dal kot odnos do slovenstva. Glede domoljubja težko rečem, ker so vsi lahko pretirano patriotični. Basically je tko v Sloveniji: imaš velik buffer za brezbrižnost, ko pa poči pa se pokažejo zelo radikalni pogledi na situacijo in ko butne jeza ven se človek kar čudi do kakšnih radikalnih konceptov lahko pride(m)o. Je pa res, da so po nedavnih političnih dogodkih na štajerskem pokazali veliko več konstruktivne iniciative kot v Ljubljani.

3. Na splošno bi upal trditi, da se mora cela Slovenija naučiti povezanosti in solidarnosti. Osamljene otoke lahko najdeš povsod.

smash ::

normalno da je povezanosti v mariboru več , saj gre za manjši kraj

PNG ::

1.) Po mojih izkušnjah in po debati praktično vseh, ki jih poznam (pa jih je preko palca ~60% študiralo 5-7 let v Ljubljani) smo Mariborčani bistveno bolj odprti in prijazni. Heh, enkrat me je prodajalka v Mercatorju drkala, ker sem jo vprašal kje imajo tavžentrožo in mi je rekla "a mislite tisočrožo?". Ne, mislil sem tavžentrožo, ker je to IME pijače.

2.) Eh, Ljubljana, sem prepričan.

3.) Kot je en napisal, poglej si proteste. Smešno se mi zdi, da nekdo to pripisuje k številu prebivalcev, Maribor ima 150 tisoč ljudi z okolico, to je pa en napisal kot da v Mariboru živi 10 tisoč ljudi.

PNG
2.) Eh, Ljubljana, sem prepričan.

Ljubljančani se ti zdijo bolj narodno zavedni od Mariborčanov?

seveda je odvisno od števila prebivalcev...ljubljana je mesto, maribor pa pač malo večja vas ane...na vasi se pa ja vsi poznajo in so zato tudi bolj povezani

PNG ::

Vsaj osrednjeslovensko. Občutek imam, da bi Ljubljančani (ki z okolico predstavljajo večji delež Slovencev - ~25%) naredili novo državo, ki bi zajemala osrednjo Slovenijo z avtocesto do primorja :P

smash je izjavil:

seveda je odvisno od števila prebivalcev...ljubljana je mesto, maribor pa pač malo večja vas ane...na vasi se pa ja vsi poznajo in so zato tudi bolj povezani

No, saj tole je tipičen Ljubljančan. Zato pa se osebno počutim bolj domače v Gradcu kot v Ljubljani. Kar se mene tiče ne bi imel čisto nič proti, če bi se priključili Avstriji in brez skrbi bodi, da je tega mnenja večina Maribora.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PNG ()

Šimpanz ::

Z zadnjim odstavkom si pokazal da Mariborčani niste nič ambiciozni. Priključili bi se h kakšnemu drugemu narodu, če ne k avstricem pa k nemcem če ne k nemcem mogoče k Madžarom... Če bi imeli jajca bi rekli mi bomo samostojni ker nam grejo žabarji na jetra, ne pa da se zaradi lastne revščine mulite ''priključili bi se Avstriji''.

PNG je izjavil:

Vsaj osrednjeslovensko. Občutek imam, da bi Ljubljančani (ki z okolico predstavljajo večji delež Slovencev - ~25%) naredili novo državo, ki bi zajemala osrednjo Slovenijo z avtocesto do primorja :P

smash je izjavil:

No, saj tole je tipičen Ljubljančan. Zato pa se osebno počutim bolj domače v Gradcu kot v Ljubljani. Kar se mene tiče ne bi imel čisto nič proti, če bi se priključili Avstriji in brez skrbi bodi, da je tega mnenja večina Maribora.

heh kako malo je potrebno da spraviš nekoga izven ljubljane ob živce :) ...resnica je ta, da kot ljubljančan že celo življenje poslušam šale na račun ljubljančanov...."streli" prihajajo iz vseh strani, saj je nekako normalno, ko pa imate skupnega soseda, ljubljančana, in se je najlažje spravit nanj........medtem se nam ljubljančanom od nekdaj kratkomalo j** za te strele in jih čez drugo odprtino brez neke obdelave spuščamo ven...

ne vem pa kaj bi rekel Meister, ko takole brezskrbno prodajaš ozemlje, za katerega je puščal kri, sploh ljudje iz kjer si

black ice ::

V tej državi je čisto vse narobe in sedaj se boste šli prepucavanja od kod je kdo in zakaj bi naj to bilo narobe? Samo 2 milijona nas je in vsaka druga država nas lahko poje za malo malico. Namesto da bi držali skupaj se že vsaka vas deli na klane. Butale so končno dobile dostojne nasprotnike.

Skrajni čas, da že enkrat crkne vse skupaj, mogoče bo končno kakšnemu trdobučnežu posvetilo.

fantasycamp ::

Problem Slovenije je nasplošno to da smo premalo povezani!

Pokažite mi eno državo kjer greš čez hrib in je že druga govorica!

Greš po Ameriki in tisoče kilometrov govorijo en dialekt!

To samo pove da te regije ne komunicirajo ene z drugo in so ljudje preveč osamljeni!

dzinks63 ::

Če sodelujete v temi, napišite kaj , da bo arielu v korist, osebna obtoževanje ne pridejo v poštev.

še čakam na kakšna mnenja in komentarje...

1)Nisem leta vedel za trenje med MB in Lj samo ko sem par ljudi iz MB srečal iz Lj sem ugotovil da imajo kompleks in so dostikrat brez povoda vzkipeli in nekaj rekli proti Lj.

2)Bolj zavedni? Težka, dobit realen odgovor brez težkega testa, kakšen napad sosedov bi dal odgovor!

3) Sem iz lj, in se mi zdi da smo zaprti, ne poznam MB, vem pa da je Ljubljana zelo hladno mesto, ni odprto tako kot bi moralo biti...

Looooooka ::

1)Ljubljana
2)Maribor
3)Je ni...ce odstejes popivanje studentov. Pa se to je povezanost vecja v Ljubljani, ker ljubljancani pac nimajo kompleksov, ki so v Mariboru pri dolocenih se zmeraj prisotni.
V zivljenju se recimo nisem videl, da bi se na Mariborcana nekdo spravil v Ljubljani, ker je stajerc ali pa ker je iz Maribora.
V mariboru je bilo vsaj polovica obiskov delezna takih incidentov. Hvala bogu brez vecjih tezav...ampak se vtis je ostal.

fantasykamp
3) Sem iz lj, in se mi zdi da smo zaprti, ne poznam MB, vem pa da je Ljubljana zelo hladno mesto, ni odprto tako kot bi moralo biti...

kaj točno si s tem mislil?

Looooooka
V mariboru je bilo vsaj polovica obiskov delezna takih incidentov. Hvala bogu brez vecjih tezav...ampak se vtis je ostal.

od kje ti to? A si iz Maribora?

dec33 je izjavil:

fantasykamp

kaj točno si s tem mislil?

Looooooka

od kje ti to? A si iz Maribora?

Ljudje niso tako odprti ker smo večje mesto, sem bil kdaj v kakšnem manjšem in seveda se poznajo in so bolj nasmejani in prijazni...

msjr ::

1. Kateri se vam zdijo bolj prijazni, sproščeni oz. odprti?

Če ne upoštevamo lokalpatriotizma, ki je na relaciji Ljubljana - Maribor največja ovira za realno oceno bi rekel takole. Vsak pozna domači kraj in njegove prebivalce z vsemi problemi in težavami in običajno pridemo v drugi kraj [večinoma] neobremenjeni in tako se nam zdijo prebivalci drugje bolj sproščeni, prijazni in odprti (če nismo ravno ksenofobni tip človeka). Kot Ljubljančanu se mi zaradi tega Mariborčani zdijo bolj prijazni (itd.). A tu je še problem doline šentflorjanske, ko se v manjšem kraju ve o vsem vse, se obrekuje ipd. A mislim, da je Maribor dovoj urban in velik, da se temu problemu vsaj v centru izogne.

Seveda je tudi ogromna razlika med "turizmom" in migracijo. Če bi se moral preseliti v Maribor, bi pogrešal moje Ljubljančane in mislim da velja tudi vice versa.

In rezultat? Neodločeno.

2. Odnos do slovenstva oz. domoljubja? Kateri se vam zdijo bolj narodno zavedni?

Narodna zavednost in domoljubje je zmuzljiv pojem, ki se v debati večinoma sklene na poslušanje goveje muzike, pogovarjanje o smučanju, poleti ob pivu in pa potica in pirhi in seveda to, da si bil vsaj enkrat na Triglavu. Vsi pa radi navijamo za naše šprotnike, predvsem takrat, ko zmagujejo. Sodelovanje na proslavah in podobne zadeve bom spustil, ker to spada že v politiko. Poenostavljeno gledano gre za dva odnosa, ruralnega in urbanega. Slovenstvo se običajno razume kot ruralno (glej reklamo Moja dežela) in ker je Maribor manjše mesto, je avtomatično zmagovalec v tej kategoriji.

3. Povezanost ljudi v Mariboru in Ljubljani?

Povezanost ljudi je odvisna predvsem od tega, koliko časa ljudje živijo na istem mestu pa tudi od gostote naseljenosti. Prej se bo vzpostavila v novejšem naselju z manjšo gostoto, kot v starejšem z veliko. Obe mesti sta doživeli svoj val migracij, vendar ima Ljubljana več priseljencev (s tem mislim predvsem ljudi z drugih koncev Slovenije) in pa več spalnih naselij z večjo gostoto ljudi. Iz tega lahko sklepamo, da je večja povezanost ljudi v Mariboru.

Hvala msjr in ostalim za prispevke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dec33 ()

[D]emon ::

fantasycamp je izjavil:

Greš po Ameriki in tisoče kilometrov govorijo en dialekt!

Yeah. No. :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij Ljubljana ali Maribor?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5216091 (14647) barbarpapa1
»

Maribor Beda od mesta? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15232974 (28386) MisterR
»

Maribor Vs Ljubljana !!??

Oddelek: Loža
253015 (2522) Kekec

Več podobnih tem