» »

Otrok v svoji postelji ali ne?

Otrok v svoji postelji ali ne?

hendriks ::

Družinska debata ob kosilu: nekateri pravimo da mora otrok čimprej v svojo sobo ali vsaj v svojo posteljo,
nekateri so proti temu. Mnenja psihologov so baje deljena. Na podlagi tega 24kur članka
sem našel nekega doktorja, ki zagovarja cosleeping. Kaj zagovarjate vi, oz. imate kakšne bolj
trdne informacije, kaj bi bilo za otroka najbolje?

eric_cartman ::

Kaj pa vem..Jst sm pri ob svojem otroštvu dostkrat pritekel ponoči čisto prestrašen do sobe od staršev..So me pa navajali že od majhnega, da spim v svoji sobi..Danes pri svojih 25ih seveda spim že v svoji sobi :)). Nečak, ki je pa sedaj star 2 leti in pol nima nobenega strahu spati sam v svoji sobi..Res, da so vsa vrata odprta in da ima neko nočno lučko, ki sveti ravno tako, da ni čiste teme, vendar ponoči ne joka in se ne zbuja. Spi brez problema sam..

Izbrskal pa sem še nek članek na bibaleze, ki trdi, da naj bi bilo to dobro, da otrok spi poleg staršev:

Ne še dolgo nazaj, so strokovnjaki govorili, da otrok ne sodi v zakonsko posteljo. Sedaj pa psihologi in pediatri spodbujajo nasprotno. Naj bi bilo povsem naravno, da otrok leži v postelji zraven mame prvih nekaj mesecev. Navajajo različne primere iz zgodovine, kultur, kjer otroci spijo skupaj s starši zaradi praktičnih vzrokov (domovi so manjši, skupaj jim je topleje) in so srečni.

Prav tako razblinjajo trditev, da spanje skupaj z mamo vodi v otrokovo nesamozavestnost in nesamostojnost. Harvardski pediater Michael Commons trdi, da otroci, ki spijo sami, hitreje podležejo stresu.

Antropolog dr. James McKenne je ugotovil, da so otroci, ki spijo zraven mame, bolj zdravi, saj jih mame ponoči večinoma dojijo. Trdi tudi, da so otroci, ki so v postelji s starši, samostojnejši od svojih sovrstnikov. Njihovi rezultati v šoli naj bi bili tudi boljši, imajo več samozavesti in manj zdravstvenih tegob. Prepričan je, da je otrok lahko zmeden, če ga starši objemajo in poljubljajo le čez dan, ponoči pa to ni primerno.

blackbfm ::

Ko sem bil majhen in sem enkrat slišal starša med sexom, no od takrat naprej se nism več dotaknu njune postelje:))

jype ::

hendriks> Kaj zagovarjate vi, oz. imate kakšne bolj
hendriks> trdne informacije, kaj bi bilo za otroka najbolje?

Strokovna literatura navaja vrsto koristnih učinkov spanja pri starših, dokler otrok to potrebuje.

Seveda je za kvaliteten partnerski odnos potem pametno imeti še eno posteljo v kakšnem drugem prostoru, da lahko greš kdaj ponoči tudi "na stranišče".

MIHAc27 ::

Jaz mislim da se kvaliteta spanja staršev močno zmanjša, če je v postelji prisoten še otrok. Vsaj pri meni je tako.
Če se ta mlajša kdaj pride pocrkljat, ni nikoli niti 2 minute pri miru. Pa zaspi nazaj če lahko.

Tako da... definitivno svojo posteljo in če se le da tudi sobo. Ponavadi ene 15 minutk pustimo na hodniku luč, in ni težav z strahom ali čimerkoli že.

GabrieLeo ::

Jaz sem spal pri starših do 1 razreda potem me je pa foter začel dajati v svojo posteljo in sem potem ponavadi se sam od sebe zbujal sredi noči ter ga začel klicati da sem šel naprej spati v njuno posteljo. Če je kdaj prespal moje klice sem se začel že panično dreti... Kar sram me je ko pomislim na te cajte...

mambli ::

Midva z ženo sva dala otroka v svojo sobo/posteljo pri sedmih mesecih, ko je nehala dojiti. Mali zaspi takoj in se pretirano ne zbuja. Midva pa tudi spiva kot dojenčka.
V svojo posteljo ga ne dajeva, pa tudi če je bolan ali tečen. Sedaj je star 14 mesecev in sva oba naspana.

klemenSLO ::

tu je treba ločiti med tem ali otrok spic v isti sobi v neki samostojni mali otroški mobilni posteljici, ali spi dejansko poleg tebe v zakonski postelji.
Moji 3 so vsi spal v otroški posteljici dokler so se dojili poleg naju v sobi. Potem pa takoj čimprej na svoje :)

Jst rabm svoj prostor pri spanju. Verjamem da ga tudi otrok....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

krneki0001 ::

Kupiš 2x2 metra velko posteljo, pa otrok lahko tudi zraven spi, brez da te brca v glavo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Vajenc ::

Dojenček spi v ali zraven postelje staršev zaradi praktičnosti. Vse ostalo je razvada, sploh, če to ni izjema ampak stalnica.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

McMallar ::

Tudi pri 2x2 te brca v glavo, vsaj po mojih izkusnjah. Glede spanja pa tako: najstarejsa je pri 3 letih zvecer rekla lahko noc in odsla v posteljo. Sicer je spala se v najini sobi ampak zaspala je sama. Tudi sedaj vedno prespi celo noc in pride k nama le v primeru da je bolna ali jo kaj boli.

Petletnik je pa popolnoma druga zgodba. Rabi rahlo svetlobo da zaspi in tudi ponoci se pogosto pride crkljat. Pride pa potiho in nezno tako da ne zbudi nikogar. Samo zjutraj se zbudis ves sesut in nenaspan, ko se pa obrnes ti je vse jasno zakaj :)

Skratka, mislim da ne moremo posplosevati. Eni otroci to rabijo, drugi ne. Jaz jim ne tezim, ga pa sina po nekaj noceh vseeno prosim, ce bi lahko spal celo noc v svoji postelji da se tudi midva z zeno naspiva. In v tem primeru on tudi spi celo noc v svoji postelji. Ko to ponovim naslednji dan mi ponavadi odgovori, saj sem spal v svoji postelji ze vceraj :).
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

carota ::

Vsi otroci so enaki, imajo enake želje in potrebe, najbolj pa so pomembne želje in potrebe staršev. Ne glede na to koliko je otrok star. Zdravniki in drugi strokovnjaki pa vse znajo in so brez izjeme vzorni starši. Torej otrok v svojo sobo takoj ko se neha dojit, po možnosti pri 3-h mesecih, da gre lahko tudi mati v službo.

Aja, en velik "NOT" manjka spredaj.

FlyingBee ::

jype je izjavil:

hendriks> Kaj zagovarjate vi, oz. imate kakšne bolj
hendriks> trdne informacije, kaj bi bilo za otroka najbolje?

Strokovna literatura navaja vrsto koristnih učinkov spanja pri starših, dokler otrok to potrebuje.

Seveda je za kvaliteten partnerski odnos potem pametno imeti še eno posteljo v kakšnem drugem prostoru, da lahko greš kdaj ponoči tudi "na stranišče".


jype, tale stranišče pa seks sta zelo v dobri kombinaciji, ne vem kdo bi bil užaljen ali moški ali ženska: ej, greva na stranišče ... haha, ko bi vsaj kopalnica napisal

111111111111 ::

Kolega ima rahel spanec in je vsem svojim otrokom (ima 4) prepovedal ponoči hodit spat v njegovo posteljo. Tako da tamali niti ne pomislijo, da bi ponoči prišli spat k mami in atu. :) Samo cartanje ob sobotah pride v poštev.

gzibret ::

Mi imamo vsak večer pol ure cartanja pred spanjem na kavču v dnevni. Ko zaspi, gre brezpogojno v svojo posteljo (izven spalnice), in spi BP celo noč (1 leto in pol).

Če ne dobi svoje doze crtanja, pa je pol velika verjetnost, da ponoči teži in se dere. Torej, rabi svojo dnevno dozo vlačenja po rokah, podobno, kot pri hrani. Vse od rojstva dalje.... Vendar ni nikoli spala v zakonski posetlji.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Noobish ::

Jaz sem kar dolgo pri starših spal. Mislim da do 4. ali celo 5. leta. Sobo sem imel takrat zraven spalnice staršev, vedno sem šel spat v svojo posteljo in sem tudi brez problema zaspal, vendar sem se kar pogosto zbudil na postelji pri starših. Ponoči sem šel spat k staršem, pa se tega sploh nisem zavedal. Ne spomnim se, kdaj se je to nehalo, ampak mislim sem na določeni točki to prerasel. Sestra teh problemov ni imela, pa je 14 mesecev mlajša od mene.

estons ::

'Cosleeping' tj. spanje otrok pri starših je eno od priporočil ti. "attachment parenting" šole starševstva, ki je nekateri zelo zelo zagovarjajo, drugi pa ne najbolj. V ZDA je to sploh zadnjih nekaj let veliki hit. Ostala priporočila so, da se otrok čim dlje doji (do 3. leta ali celo dlje), veliko nošenja otroka v nosilki namesto vožnje v vozičku, otroka uspavat kakor njemu paše in ne ga pustit, da se joka... Ker naj bi to bilo v skladu z našo zgodovino in evolucijo in naj bi to otrokom najbolj ustrezalo in koristilo za razvoj. No, problem je, da ne živimo več v jamah in ženske niso cel dan samo z otrokom v hiši oz. jami, in zato nasprotniki pravijo, da je treba tudi starševstvo prilagoditi sodobnim časom.

Resnica je verjetno nekje vmes in odvisna od vsakega otroka posebej.

Anec-data: naš otrok je (zaradi praktičnosti pri nočnemu dojenju) spal z nami dokler nismo ugotovili, da stokrat bolje spi, ko spi sam. Ni videt, da bi mu spanje v lastni postelji kakorkoli škodilo, ravno nasprotno, je veliko boljše volje, od kar se zbuja naspan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: estons ()

FlyingBee ::

mah naravno je, da se stiska k staršem, saj to ne traja 10 let, vmes ga pa navadiš na svojo posteljo, ko že razume kaj to sploh je

Invictus ::

Po eni strani se straši pritožujejo da sre otroci non-stop vesijo nanje, na koncu pa jamrajo ko so malo starejši da so jih odpikali ...

Ni ene resnice ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

energetik ::

Desettisoče let so otroci najbrž spali povsem zraven staršev že zaradi varnosti in toplote. Zato sem tudi jaz zagovornik tega, da otrok (dojenček nujno) spi zraven staršev in se ga ne trpa v svojo sobo že pri pol leta ali kaj podobnega.
Najina 8m stara spi povsem zraven, ampak v svoji posteljci. Tako tudi ni bilo nevarnosti, da bi se kdo ponesreči ulegel nanjo, ker je vmes ograjica. Hkrati pa ponoči samo stegneš roko, ko joka.
Itak pa ne more v svojo sobo, ker je v stanovanju ni. :D:(

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

energetik je izjavil:

Desettisoče let so otroci najbrž spali povsem zraven staršev že zaradi varnosti in toplote. Zato sem tudi jaz zagovornik tega, da otrok (dojenček nujno) spi zraven staršev in se ga ne trpa v svojo sobo že pri pol leta ali kaj podobnega.
Najina 8m stara spi povsem zraven, ampak v svoji posteljci. Tako tudi ni bilo nevarnosti, da bi se kdo ponesreči ulegel nanjo, ker je vmes ograjica. Hkrati pa ponoči samo stegneš roko, ko joka.
Itak pa ne more v svojo sobo, ker je v stanovanju ni. :D:(


true, true ... enako pri nas, samo da je od tega že 2 leti in pol, zdaj se samo zjutraj (včasih tudi ne) še privrti k nama iz svoje postelje, ki je tik ob naši

da pa bi otrok na sredini postelje spal, to pa ne

Buggy ::

seveda da gre otrok v svojo posteljo oz. celo sobo, cimprej toliko bolje tako za starse kot za otroka, saj se bosta starsa naspala in ne predramila ob vsakem nepomembnem zvoku, ki ga spuscajo speci v isti sobi...isto velja za otroka.

Nas najlmlajsi (sedaj 9 let) je delal zgago ze ce ga po dojenju in podiranja kupcka ponoci, polozil pocasi v svojo kosarico. Isto je bilo v porodnisnici, kjer ga je zena morala vzeli k sebi (da so lahko druge mamice spale), ker v tisti stekleni stajici se je nonstop drl...Doma je ocitno to izkoristil in se drl toliko casa, da je zbudil se starejsega in tako izsilil skupno posteljo.
To je trajalo cca 1 mesec, nakar je po hitrem postopku letel v drugo sobo, kjer se je potem, par dni drl ko jeshar. Ko je bilo njegovega izsiljevalskega trmarjenja konec je spal kot anglecek tako on kot vsi mi, pa se lekcijo je dobil tako on, kot mi.
Sedaj je krasen radoziv radoveden in ljubec otrok, ki zelo lepo napreduje v soli in ima nasploh zelo primeren odnos do sovrstnikov in do drugih ljudi...tako da kar se mene tice, si naj tele ameriske raziskave in razno posplosevanje doktorjev, kar nekam vtaknejo, s permisivno vzgojo skupaj >:D

bejba21 ::

jaz sem bila zelo dolgo v postelji pri njima,samo sem imela stalno nocne more in sem ponavadi bolj h njima prisla okoli 1-3 zjutraj ker me je bilo strah haha

Super Sonic ::

Anec-data: naš otrok je (zaradi praktičnosti pri nočnemu dojenju) spal z nami dokler nismo ugotovili, da stokrat bolje spi, ko spi sam. Ni videt, da bi mu spanje v lastni postelji kakorkoli škodilo, ravno nasprotno, je veliko boljše volje, od kar se zbuja naspan.


Jaz imam dvojčka, pa lahko tako rečem, da bi fant kar spal z nama, punčka pa rabi svojo sobo že od prvega leta naprej. Tamal tudi pri 5 letih prihaja ponoči k nama v posteljo in se rine pod roko ob bok, med tem, ko tamala zapre vrata in se zbudi čez 12 ur.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

francek1 ::

Mojim trem otrokom je bila zakon otroška vodna posteljica, kjer jih nikoli ni zeblo. Že prvi teden so bili v svoji sobi in ni bilo težav nikoli. Že pri enem mesecu so spali 6-8 ur. Je pa res, da je to malce bolj zahtevno za doječo mamo....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kupil drago lezisce in posteljno dno, vendar se zmeraj slabo spim (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8211067 (7949) rockstar
»

Vsakdanja rutina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8111590 (9717) branimirII
»

Tezave s spanjem

Oddelek: Loža
366620 (5188) DOOM_er
»

Nova anketa: kaj vas zjutraj zbudi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
7114578 (11783) jype
»

Me je nosila luna?

Oddelek: Loža
212059 (1422) Uranij

Več podobnih tem