» »

DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil

1 2
3
4

Invictus ::

DeeJay je izjavil:


ja in kaj nardiš s tem, da kupiš v tujini? še vedno na koncu rabiš denar / avto / hišo / stanovanje v Sloveniji, za katere pa moraš dokazovati izvor. Razen če misliš, da je potem lastnik vsega tvojega premoženja neka tuja firma, katere lastnik je neka XY oseba ali pa se pač preseliš v davčno manj obremenjeno državo.

Mislim da na Slo-Techu ne obstaja tema "učenje izogibanja davkov".

Če nimaš domišljije in jajc, raje plačaj davke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Loocas> povprečje

Česa?

Invictus> Če nimaš domišljije in jajc, raje plačaj davke.

Prevod: Če nisi družbeno neodgovoren kreten, potem plačaj davke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

SasoS ::

bbf je izjavil:

1. ali ta zakon velja za nazaj? za že narudarjeno bogastvo? In če, za koliko nazaj? Pri kateri ceni?


Noben nov zakon ni bil sprejet niti spremenjen. Objavljeno je bilo samo pojasnilo (interpretacija) obstoječih zakonov DURS-a.

Ali so objavili wallet kamor se nakaže ustrezen procentualni znesek narudarjenih coinov?

jype ::

SasoS> Ali so objavili wallet kamor se nakaže ustrezen procentualni znesek narudarjenih coinov?

Ne. Plačaš evre, ko ob prodaji dobiš nakazane.

Če plačuješ naprej z bitcoini, potem vrednost postane znana.

Loocas ::

Ne. Plačaš evre, ko ob prodaji dobiš nakazane.


Ni res, ker nisi firma, ki plačuje davek ob prodaji, temveč fizična oseba.
Matev - najslabši troll vseh časov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loocas ()

antonija ::

DURSu lahko mirno predlagas borzo iz katere citiras vrednost bitcoina na dan rudarjenja. Ce jim ne bo vsec, bojo verjetno sami posilai drugo borzo in se prickali s tabo da je tisto prava vrednost. Ce ne drugega lahko upostevas worst case (zase, best case za DURS) in verjetno ne bojo nic komplicirali. Lahko pa (tako kot bi pri uri) izracunal eno cisto navadno povprecje od bolj prometnih borz (pri uri bi izracunal povprecje od vecjih trgovin, ki uro prodajajo) pa je spet problem resen.

Jaz sem moral placati davek od stvari, ki je ni ne v trgovinah in ne na borzah, pa smo se cisto lepo zmenili kaksna je vrednost. Pa se predlagal nizko stevilko (okrog 100kEUR), pa niso nic komplicirali.

Iz striktno teoreticnega vidika ima jype prav, bitcoini nimajo dejanske vrednosti v evrih razen v trenutku ko se jih proda (po drugi strani ima pa smao evro vrednost v evrih, nobena druga stvar; ce mam jaz hiso "vredno" 1M EUR, to se ne pomeni da jo lahko prodam za 1M EUR, DURS bo pa vzel to stevilko za obdavcitev). Ampak za potrebe obdavcenja se kaj hitro najde primeren priblizek. DURSa teorija bitcoinov ne briga kaj prevec, so zakoni dovolj siroko spisani.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Loocas ::

@antonija,

Striktno teoretčno je tako kot si povedala, samo evro ima dejansko vrednost v evrih (pa še tukaj se gremo lahko revalorizacijo le-teh, torej evro izpred petih let je več vreden kot trenutni evro).

Ampak, da mi bo pa nekdo trdil, da se pa ne da ocenit vrednost recimo Namecoina na dan 20. junij 2013, ko sem ga recimo narudaril in mi je bil S TEM TRENUTKOM DAN NA RAZPOAGO (o čemur piše zakon), to je pa res totalni debilizem. Z lahkoto ocenim vrednost (recimo vzamem ceno iz tega dneva na BTC-e, kjer je daleč največ prometa z NMCjem) in to napišem v dohodnino. In to bo inšpektor seveda sprejel.
Matev - najslabši troll vseh časov

antonija ::

Sej to jype trdi: da nihce ne more oceniti _exaktne_ vrednosti nicesar, ker je stvari pac nimajo. Imajo lahko samo neko "srednjo" vrednost vseh moznih ponudb, to je pa tudi vse. Po mojih izkusnjah je to za DURSu vec kot dovolj, ce le nimajo kaksnih tehtnih argumentov da ti dolocijo drugacno vrednost.

Zato se mi zdi njihova razlaga za bitcoine (oz. katerokoli drugo premicnino razen vrednostnih papirjev) povsem racionalna: Na dan, ko si naminiral bitcoine, so le-ti imeli neko vrednost, od te vrednosti bos placal davek. Ce jim bos dolocil vrednost 1EUR, povprecje borz je pa bilo 100EUR ali 1000EUR na kovanec, te bojo ganjali, bos placal kazen, extra davke, blabla. Ce svojim kovancem dolocis kolikor-toliko realno vrednost jo bojo upostevali in sli naprej. Sej isto naredijo ce dobis kaksno darilo visje vrednosti, ali pa darilo nedolocljive vrednosti (recimo umetnisko stvaritev, tem je pa jebeno tezko dolocit vrednost). Na koncu se pac zmenite za neko vrednost ki se jo uposteva.

Se en primer ki zakomplicira dolocanje vrednosti so pa prodaje zelo dragih stvari za 1 EUR ali kaj podobnega. Tudi takrat DURS ne gre gledat racuna in rece "dolzni ste nam 20 centov od 1 evra za vaso palaco na pecini nad Blejskim jezerom", ampak oceni vrednost in od tega zaracuna davek.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Loocas ::

Tako je. Ni potrebna popolnoma ekzaktna vrednost na deseto decimalko, temveč ocena vrednosti. V veliki večini se bo inšpektor z njo strinjal. Tudi jaz lahko povem iz lastne prakse pri dedovanjih po starših, da je bilo tako.
Matev - najslabši troll vseh časov

jype ::

Tako je - vedno lahko celo ustanoviš svojo borzo, ter se sklicuješ na skrajno neobičajno vrednost valute na njej.

Jasno je samo to, da bodo reči včasih šle skozi, včasih pa ne. Taka negotovost je zelo resen problem, ki otežuje popularizacijo bitcoina.

Loocas ::

Ma kakšno lastno borzo, lol.. recimo pri mojem primeru se je šlo za dedovanje delnic, ki ne kotirajo na nobeni borzi.
Vzeli so povprečje ponudbe parih borznih hiš in zaokrožili znesek navzdol.

Strašno bi bil začuden, da se recimo ne bi strinjali s ceno iz Cryptsyja, kjer se številni posli dogajajo v živo.
Matev - najslabši troll vseh časov

antonija ::

DURS mora obdavciti marsikaj, cemur je zelo tezko dolociti vrednost. Bitcoin ni ravno nek vrhunec tezavnosti dolocanja vrednosti, glede na to da ima borze ki mu dnevno dolocajo vrednost (ce se lastnik odloci prodati). Ce zmore DURS obdavciti nepremicnine, umetniske stvaritve in ostale predmete, potem se bo dalo tudi z bitcoino zadevo resit.

Mogoce ne bo povsem exaktna in mogoce bi lahko kdo kje objavil akademski clanek o dejanskih vrednosti, ampak za prakticne namene polnjenja drzavne blagajne se vedno najde pragmaticna pot. ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Seveda. Problem je v tem, da ne boš vedel, kako poročat, da ne bi bil v prekršku (in ne v tem, da si DURS ne bi znal izmisliti vrednosti, kar Loocas zmotno predvideva, da jaz trdim in teži z urami).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

DeeJay ::

Pač zakomplicirali so do konca. Če nebi, potem nebi mel te debate.
Enostavno bi mogl rečt, da se plača davek na kapitalski dobiček in pika. Vse jasno. Plačat bi mogu 25% kar je nad 1000€. Oziroma, če kovancev nebi prodal, bi se ti to zmanjšalo za 5% vsake 5 let (govorim na pamet).

jype ::

Niso nič zakomplicirali - zakon je tak. Če bi želeli karkoli poenostaviti, bi morali zakon spremeniti. To se za nazaj ne da.

DeeJay ::

Zakaj bi mogl zakon spremenit? Enako bi moglo bit kot za trgovanje z vrednostnimi papirji. Tko bi to določilo lahko napisali v enem stavku.

fightfight4 ::

Seveda niso zakomplicirali. "Zaslužek" so obdavčili po najvišji možni meri in zgodba je za njih končana. Briga njih, če ti vse poberejo, pač tipično birokratsko. Boli patak tistega birokrata v topli pisarnici kaj si raja misli o tem. Na ulico bi bilo potrebno pa jih prijeti za tiste njihove kravate! V tej Sloveniji se bo kmalu splačalo samo še socialko prejemat...

jype ::

DeeJay> Zakaj bi mogl zakon spremenit? Enako bi moglo bit kot za trgovanje z vrednostnimi papirji. Tko bi to določilo lahko napisali v enem stavku.

To je še vedno sprememba zakona.

fightfight4> "Zaslužek" so obdavčili po najvišji možni meri

Res? Trenutno ni videti, da bi bil moj zaslužek sploh obdavčen.

DeeJay ::

jype je izjavil:


To je še vedno sprememba zakona.


Uradno pojasnilo tut ni sprememba zakona ne? In kaj bi blo drugač če bi v to pojasnilo namest tega jibberisha, ki so ga napisali zdej, napisali, da se bitcoin obdavčuje enako kot vrednostni papirji?

jype ::

DeeJay> Uradno pojasnilo

Uradno pojasnilo ne more določiti, da je bitcoin investicijski papir, ker ni.

DeeJay> da se bitcoin obdavčuje enako kot vrednostni papirji?

Se ne.

Trgovanje je obdavčeno enako kot forex: Popolnoma neobdavčeno je.

Rudarjenje je obdavčeno enako kot kopanje premoga: Z dohodnino, če si fizična oseba oziroma z običajnim davkom na dobiček pravnih oseb, če si pravna (kjer imaš običajno boljše možnosti natančno opredeliti stroške in jih uveljavljati za zmanjšanje osnove).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

DeeJay ::

dobr očitno ne boš razumel kaj ti hočm povedat. Nikjer nism rekel da JE investicijski papir, ampak da bi se ga obdavčevalo enako.
Vem kaj so napisal, jest sam pravim kaj bi mogl, da bi blo bolj razumljivo in nam pršparal 10000 podvprašanj.

In eno od teh, ki me najbolj zanima je: Naprimer sem prirudaril 100 LTC aprila ko je bla vrednost okoli 3$, potem sem te kovance razpršil na vse sorte nove kovance in kasneje nazaj na LTC in jih potrojil na 300. Te recimo sedaj hočem izplačati -> BTC -> EUR. Kaj moram prijavit?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

jype ::

DeeJay> ampak da bi se ga obdavčevalo enako.

Ampak za to doseči bi moral spremeniti zakon.

DeeJay> In eno od teh, ki me najbolj zanima je: Naprimer sem prirudaril 100 LTC aprila ko je bla vrednost okoli 3$, potem sem te kovance razpršil na vse sorte nove kovance in kasneje nazaj na LTC in jih potrojil na 300. Te recimo sedaj hočem izplačati -> BTC -> EUR. Kaj moram prijavit?

Loocas pravi, da bi moral plačat dohodnino od $300. Jaz pravim, da se niti DURSu, niti tebi ne more sanjati o tem, kaj v resnici moraš prijavit, kaj bi bilo prav da prijaviš in kaj na DURS mislijo (in zagotovo ne vsi enako), da bi moral ti prijavit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Loocas ::

Deejay, po zakonu prijaviš oceno vrednosti, ko si jih dobil na razpolago (torej aprila 100 x 3 USD, ostalo je kapitalski dobiček).

Po zakonu bi to moral tudi prijavit v sedmih dneh od pridobitve coinov (torej ta postopek bo evidentno silno nepraktičen pri rudarjenju in ga bodo ob spremembi zakona tudi spremenili).
Matev - najslabši troll vseh časov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loocas ()

antonija ::

jype je izjavil:

Seveda. Problem je v tem, da ne boš vedel, kako poročat, da ne bi bil v prekršku (in ne v tem, da si DURS ne bi znal izmisliti vrednosti, kar Loocas zmotno predvideva, da jaz trdim in teži z urami).
Nacelno ce upostevas worst case (najvisjo vrednost BCja med borzami, ki so takrat poslovale), ti 100% ne bojo tezili, ali ti bojo pa rekli da si svoje BCje ocenil previsoko in da bos placal manj kot si mislil da bos moral (potem pa svizec zavije cokolado :D).

Ce pa spekuliras in poskusas priti skozi z najvec profita (kar je danes baje obvezno, ker zivimo v kapitalizmu), potem pa tudi prevzames tveganje da bos za svoje spekulacije drago placal (kar je danes spet obvezno, ker zivimo v kapitalizmu; ce hoces zasluzit je treba tvegat).

EDIT: Seveda pa lahko vsak poslje na DURS opis svoje situacije in jih prosi za uradno mnenje kako naj prijavi svoj dobicek.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

frudi ::

Ok, kaj pa za BTC narudarjene davnega leta 2011, preden se je DURSu sploh približno sanjalo, kaj narediti s kriptovalutami? A bi moral takrat prijaviti pridobitev BTC po takratni vrednosti? A sem sedaj v prekršku, če je nisem? Če sem... a se da kaj storiti?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

MrBrdo ::

jype je izjavil:

MrBrdo> Tole dokazovanje bo sila zahtevno.

Ne, ne bo. Če si prejel coin s poola, potem imaš na disku blockchain. To je dovolj. (Če si sam uničil "knjige", s katerimi bi lahko dokazoval izvor, boš seveda potencialno plačal visok davek na mutne posle.)


Blockchain nima veze, ker ne dokazuje (v vseh primerih), da si nekaj narudaril.

Tip transakcije (mining, trade) odvisen od poola, pri nekaterih poolih dobiš celo kar BTC iz nekega njihovega naslova, in tam ni ne duha ne sluha o rudarjenju. Dokazat, da je tisto bilo od rudarjenja (drugih coinov, ki jih je nekdo potem namesto tebe zamenjal v BTC in ti jih poslal), je skoraj nemogoče.

Prav tako obstajajo pooli, kjer sploh ne veš, kaj rudariš, le na koncu dobiš BTC prenakazan iz nekega naslova od nekoga "anonymous".

Torej, pri solo miningu tvoja teorija še gre skozi, ker je v blockchainu zabeleženo, da je prihodek od rudarjenja. Podobno deluje tudi pri nekaterih poolih. Pri drugih pa ni nikjer dokaza, da si tisto namajnal, ampak zgleda kot da ti je kar en nakazal.
MrBrdo

desperados ::

Če mene vprašaš "cesarju" pripada delež, ki se njega tiče, torej če *coin zaslužiš, priminariš, zapraviš ali daruješ nima cesar nič stem, ker se v transakciji niso uporabljali €.

NavadniNimda ::

Wow, kolk tole niha! $812 (€ 582). Dva dni ne pogledam in gre gor za 10%.:O

Pri tako gromozanski volatilnosti se da tule orenk zaslužit, treba je imeti le mau živcev in potrpljenja. In seveda žakeljček začetnega, že stokrat obdavčenega in "oprispevljenega" kapitala. Ker trgovanje z valutami v EU ni obdavčeno (pohvale Slo-Tech za tole novico!), je vsak premik v tečaju hiter in orenk velik dobiček.

Disclaimer:
Plesanje na borznem parketu ni za vsakogar, lahko se precej hitro popuši precej denarja. Pazljivo!

antonija ::

desperados je izjavil:

Če mene vprašaš "cesarju" pripada delež, ki se njega tiče, torej če *coin zaslužiš, priminariš, zapraviš ali daruješ nima cesar nič stem, ker se v transakciji niso uporabljali EUR.
Zakon se s tabo ne strinja.

Na forumu vem da je lahko bit glasen, ampak a upas tole poslati na DURS skupaj s svojo BC bilanco? >:D

@NavadniNimda: kar ti opisujes je navadno gamblanje kam bo sla vrednost BCja v kratkem casu zaradi random razlogov. Ce ti je tako tveganje sprejemljivo je vseeno ce gres v kazino ali pa plcevat sportne stave, v vseh primerih bos izgubil ce bos dovolj dolgo igral.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Blisk ::

Kolikor vem, nikjer v zakonodaji bitcoini niso omenjeni zato mi ni jasno od kje se obdavči rudarjenje?
kateri člen izrecno piše, da je rudarjenje Bitcoinov obdavčeno.
Členov iz katerih bi lahko vlekli obdavčenje bitcoinov pa je nekaj vendar niso izrecni kar spet pomeni, da lahko veljajo za bitcoin lahko pa tudi ne, kakor se uradniku na davčni pač dvigne tisti dan.
Z dobrim odvetnikom verjetno niso obdavčeni.

Blisk ::

Pa ne to, samo da je to kar je davčna podala totalen crap, ampak kar neki res. Ker v končni fazi ni zakonsko določeno katero borzo bodo vzeli in katero vrednost določene borze. Ker dobro vemo, za vse ostale zadeve se uporablja tečaj Banke slovenije, ki pa trenutno bitcoina ne prizna. Očitno so sklanfali nekaj skupaj kar ne drži vode.

pegasus ::

Sklanfali so skupaj nekaj kar si oni želijo ... kako bodo to željo uresničili, pa imho še nihče ne ve.

Blisk ::

pegasus je izjavil:

Sklanfali so skupaj nekaj kar si oni želijo ... kako bodo to željo uresničili, pa imho še nihče ne ve.

Zato pa pravim, da tole ne drži vode, dober odvetnik jih sesuje takoj.
Zatos ta se tudi ona dva slovenca selila v London, ker pri nas so itak sami amaterji.

Tudi naprimer ni jasno, KAKO boš plačal carino in davke za zadevo, ki jo kupiš na kitajskem z Bitcoini?
Zakon ne vsebuje ničesar o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

antonija ::

Kolikor vem, nikjer v zakonodaji bitcoini niso omenjeni zato mi ni jasno od kje se obdavči rudarjenje?
Nehejte se delat norca, rudarjenje BCjev po zakonodaji spada med "druge dohodke" (tako pravi novica) in so zato predmet obdavcitve.

Ker v končni fazi ni zakonsko določeno katero borzo bodo vzeli in katero vrednost določene borze. Ker dobro vemo, za vse ostale zadeve se uporablja tečaj Banke slovenije, ki pa trenutno bitcoina ne prizna. Očitno so sklanfali nekaj skupaj kar ne drži vode.
Iz kje pa dobis vrednost avta ki ga odbis v dar? Banke slovenije? Kaj pa nepremicnine? Kaj pa kaksne slike, kipa? Spet banka slovenije?

Tudi naprimer ni jasno, KAKO boš plačal carino in davke za zadevo, ki jo kupiš na kitajskem z Bitcoini?
Zakon ne vsebuje ničesar o tem.
Zakon pravi to, da placas davke in druge dajatve (carina, itd.) od _vrednosti_ premicnine ali nepremicnine v trenutno aktualni valuti (evrih), ne v valuti ki si jo placal da si predmet dobil. To se pa naredi tako, da ti predlagas eversko vrednost, drzava se pa potem odloca ali je vrednost OK ali jih probas nategnit. Ce lahko dokazes napovedano vrednost (racuni, borzni izpiski, itd.) potem bo drzava vesela, placas davek na to vrednost in je problem resen. Ce drzava ugotovi da jih zavajas in da probas izvest davcno goljufijo, potem pa ploacas ornk davek, pa se kazen dobis.

Pa vsi te zakoni veljajo ze kar nekaj casa, z BCji se glede tega ni kaj veliko spremenilo (edino rudarji v poolih imajo micken problem z eksaktnim casom kdaj so kateri kovanec narudarili, ampak ce izberejo dober priblizek ki se bo DURSu zdel OK se bojo komot zmenili).

P.S.: Kurcenje po forumih ne bo proti DURSu nic pomagalo, bo treba kar njim v fris povedat kaj si mislis o nasih zakonih. Seveda pa porocaj ko to naredis, me prav zanima kaj ti bojo rekli.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Blisk ::

Kurčenje proti Dursu je lahko, ker to kar so napisali NI po zakonu.
Za avte, nepremičnine itd. obstaja vse zakonsko določeno kje se pogleda vrednost.
Za nekaj kar NI priznano ali še NE obstaja pa ti ne moreš nabit davkov samo zato ker bi ti to rad.
Ne morejo biti BTCji drug dohodek, ker za vlado slovenije in za centralno banko NE obstajajo.
Bomo videli kaj bodo rekli pravniki, sem dal naprej zadevo.

Če že nekak uspejo obdavčiti zadevo, katero vrednost BTCja bodo vzeli s katere borze?
Se pravi karkoli vzamejo nimajo zakonske podlage za tem, ker jim lahko to spodbijam in jaz določim iz kje se vzame vrednost, itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

antonija ::

Kurčenje proti Dursu je lahko, ker to kar so napisali NI po zakonu.
Tozi jih, poberi odskodnino, easy money. Pa seveda porocaj akko ti je slo, ker me cisto zares zanima (razen ce spet samo trollas in bos na koncu pogoltnil vse kar ti bo DURS dal za pogoltnit).

Za avte, nepremičnine itd. obstaja vse zakonsko določeno kje se pogleda vrednost.
Ja? Kje se pa po zakonu pogleda vrednost za rabljeno prvo izdajo kaksne knjige? (seveda rabis v taistem zakonu celo lestvico cene vsakega naslova posebaj po obrabljenosti knjige)

Za nekaj kar NI priznano ali še NE obstaja pa ti ne moreš nabit davkov samo zato ker bi ti to rad.
Ce pa BC ne obstaja se pa ne sekirat. Ne obstajajo, noben jih nima, za njih ne mores nic dobit (ker jih nimas in jih ne mores nikomur dati), problem resen. Sicer se vecina sveta ne strinja s teboj, ampak hej! Vrjamem da bos preprical DURS da imas prav.

Ne morejo biti BTCji drug dohodek, ker za vlado slovenije in za centralno banko NE obstajajo.
S kje vleces take neumnosti? Vse kar so drzave rekle je to, da BCji niso valuta. To je vse. Samo zato ker nekaj ni valuta, se ne pomeni da ne obstaja.

Če že nekak uspejo obdavčiti zadevo, katero vrednost BTCja bodo vzeli s katere borze?
Se pravi karkoli vzamejo nimajo zakonske podlage za tem, ker jim lahko to spodbijam in jaz določim iz kje se vzame vrednost, itd.
Vzeli bojo tako vrednost da se jim bo zdela primerna. Povprecje vrednosti na nekaj najvecjih borzah v danem trenutko jim bo zelo verjetno vsec. V vecini primerov bojo kar sprejeli vrednosti ki jih bojo ljudje prijavili, ce le ne bojo ljudje prevec "izzivali" z niskimi ocenami (vec kot jih to naredi, vecja je verjetno da grejo ganjat vse rudarje BCjev).
Kaj bi pa ti sel spodbijat mi pa ni povsem jasno. TI moras prijaviti vse svoje dohodke, TI jim dolocas vrednost. DURS gre lahko preverjat ali si TI lagal ko si dolocal vrednost, in TEBI nalozijo da predstavis argumente/dokaze zakaj je tvoja vrednost pravilna. Ce ti to ne uspe si fucked. Ce ti uspe si home free.

So ze zgoraj razlozili:
Na koncu so _vsi_ dobički obdavčeni - in vedno velja obratno dokazno breme.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

49106 ::

Kdor bo dovolj služil s prodajo/rudarjenjem BTC-jev, bo davčno rezidenco prijavil tam kjer se splača. Irska, Ciper, Kanalski Otoki, Albanija...aka 10%

Kdor bo pa futral našo požrešno cesarico, pa:

A)je velik patriot
B)neogovorno ravna z denarjem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

psickolog ::

antonija je izjavil:


@NavadniNimda: kar ti opisujes je navadno gamblanje kam bo sla vrednost BCja v kratkem casu zaradi random razlogov. Ce ti je tako tveganje sprejemljivo je vseeno ce gres v kazino ali pa plcevat sportne stave, v vseh primerih bos izgubil ce bos dovolj dolgo igral.



To bo ja. Niti slučajno ni enako, če greš športne stave ali kazino, ali pa če trguješ. To pa zato, ker lahko z dobro strategijo svoj EV (expected value) dvigneš nad 50%, medtem ko v kazinoju to ni mogoče, pri športnih stavah pa redko.

Zgodovina sprememb…

BitcoinGirl ::

Uradno pojasnilo DURSA je šele prvi korak. Pričakovati je še navodila, kako se bo zadeva izvajala. Pričakujem, da bo glede cene v času nastanka BTC veljala povprečna cena dveh (treh) največjih borz oziroma cena z borze, na kateri trguješ (ali prodajaš prirudarjene kovance) in jo boš sam predlagal. Recimo Bitstamp, če je ta tvoja domicilna. Tako smo borzni posredniki delali pri prijavi raznih drugih vrednostnih papirjev, ki niso kotirali na borzi. Čeprav BTC ni vrednostni papir in ne valuta, pričakujem, da bo DURS uporabil enake principe.

V primeru prirudarjenih kovancev (ki niso BTC in so spremenjeni v BTC samodejno s strani poola), te praviloma dobivaš v enakih časovnih intervalih, ter jih nakazuješ v nek wallet. Kdaj je bilo nakazilo v wallet izvedeno je jasno. Predvidevam, da bo najbolj praktično vzeti ta datum, kot datum nastanka prirudarjenega BTC. V primeru, da to ne počnete sproti predlagam, da se tako organizirate, ker je tako najbolj enostavno določiti datum nastanka. Prav tako predlagam, da zaradi lažjega vodenja lastnih evidenc imate ločene wallete za trgovanje in za prodajo prirudarjenih BTC (ni pa nujno). Zadeva je bolj relevantna za tiste, ki prirudarijo večje količine.

Kar se tiče raznih Skrill računov, je seveda možno, da se na ta način izognete trenutnemu plačilu davka, opozarjam pa, da bo sčasoma vzpostavljena izmenjava davčnih podatkov tudi med UK in Slovenijo, kot je že vzpostavljena med Avstrijo, Madžarsko in Slovenijo. Lahko zbežite malo dlje, a nekoč bo zmanjkalo razdalje. Ko vas DURS dohiti, bo grdo. Lahko povem iz primera, da sem pred časom (10 let nazaj)odprla nek račun na Madžarskem in pozabila na njega. Ko je bila izmenjava podatkov vozpostavljena, me je DURS lansko leto pozval da naj poročam o tem računu. K sreči nisem imela tam nič transakcij in sem ga bila vmes tudi že zaprla.

Celotna zadeva je seveda bolj relevantna za tiste, ki prirudarijo kaj več kot le 0,001 BTC na mesec. V skladu s tem se bodo posamezniki organizirali glede načina prodaje (pravna ali fizična oseba). Če prirudariš nekaj BTC na mesec se naprimer splača popoldanski s.p.. Obdavčitev bo tako najbolj ugodna. Lahko pa seveda zadevo urejaš v okvirju d.o.o. in si na koncu izplačaš dobiček npr. v obliki dividend, ki so ustrezno obdavčene.

V vsakem primeru je pametno, da se glede na višino mesečnega prirudarjenega zneska že sedaj primerno organizira vsak posameznik. Verjamem, da bo za leto 2014 potrebno plačati davek od prirudarjenih BTC, zato si je sistem pametno postaviti že sedaj, da bo potem glava manj bolela :)

49106 ::

Če prirudariš nekaj BTC na mesec se naprimer splača popoldanski s.p.. Obdavčitev bo tako najbolj ugodna.


Wrong. V tem primeru se preseliš na Ciper ali zgoraj omenjene države, in odjaviš davčno rezidenco.

P.S. Ali je bilo ob tvoji registraciji uporabniško ime DURS že zasedeno?

BitcoinGirl ::

49106 je izjavil:



Wrong. V tem primeru se preseliš na Ciper ali zgoraj omenjene države, in odjaviš davčno rezidenco.

P.S. Ali je bilo ob tvoji registraciji uporabniško ime DURS že zasedeno?


Če prirudarim 2-3 BTC na mesec se meni ne splača seliti na Ciper. Imam tu družino in se mi ne da bežati po svetu. Namreč jaz prirudarim cca. 3 BTC na mesec :) V primeru, da bi bila večji rudar - za kako 0 ali dve večji - bi vrjetno razmišljala o Cipru, ker imam tam tudi prijatelje ;)

Disclaimer: Nisem zaposlena na DURSU in tudi nihče izmed mojih sorodnikov ni tam zaposlen ali ima kake zveze z ali na DURS.

antonija ::

To bo ja. Niti slučajno ni enako, če greš športne stave ali kazino, ali pa če trguješ. To pa zato, ker lahko z dobro strategijo svoj EV (expected value) dvigneš nad 50%, medtem ko v kazinoju to ni mogoče, pri športnih stavah pa redko.
Ubistvu je identicno, edino statistika pri kazinojih in sportnih stavah je relativno dobro poznana in obrnjeno v eno smer, pri trgovanju na kratek rok s cimerkoli je pa neznana. In ravno tako kot imas ljudi, ki s trgovanjem pridelajo ogromne dobicke, imes se veliko vec ljudi, ki s trgovanjem pridelajo veliko vecje izgube.

Pri BCju pa verjamem da trenutno izgleda tako, kot da nimas kej zgubit. Zadeva raste cez vse napovedi in nikjer ni trenda da bi se ustavila. Pac kupis, malo pocakas (dokler je bull market bo ziher v bliznji prihodnosti cena visja od te po kateri si kupil, z dovolj volatilnosti ni tezko "ujeti" lokanih minimumov in mkasimumov, ceprav tocnega minimuma in maximuma ne zna nihce ujet). Pocakaj da se trend umiri ali obrne (tudi tega vecina ne zna napovedat kdaj se bo zgodilo), ali pa da nemara baloncek poci na hitro.
Tudi pred letom 2007 so vsi samo kupovali delnice in sklade, ker je vse letelo v zrak. Takrat si "izgubil" ce si zasluzil manj kot sosed. No, ko so se glave streznile (in ko se je baloncek razpocil v vsej svoji velicastnosti) je velika vecina potegnila kratko, nekaj pametnih investitorjev pa je obogatelo.

Ce te pa slucajno kdaj zasrbi misel, da BCju se pa kaj takega ne more zgoditi (ker vsi tkao pravijo), si pejd prebrat izjave ekonomistov iz leta 2006 in 2007. Bos presenecen kolk jih je napovedalo baloncek, kolk jih je pa blo prepricanih da bo sla vrednost samo se gor.

Pa se enkrat ne pozabit: v bull marketih so prakticno vse strategije dobre, tudi take najbolj otrocje in naivne.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

49106 ::

Nekaj BTC-jev je 3+ torej raje okoli 10. 10 btcjev je 5000 evrov mesecno, torej se splaca.

Tudi jaz ne bi odsel, ce bi imel dobro plačano delo v JU.

Disclaimer: Nisem zaposlena na DURSU in tudi nihče izmed mojih sorodnikov ni tam zaposlen ali ima kake zveze z ali na DURS.


Čemu potem registracija za en komentar na novico, razen tega da potrdiš že napisano?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

BitcoinGirl ::

49106 je izjavil:

Nekaj BTC-jev je 3+ torej raje okoli 10. 10 btcjev je 5000 evrov mesecno, torej se splaca.

Tudi jaz ne bi odsel, ce bi imel dobro plačano delo v JU.
Čemu potem registracija za en komentar na novico?


Meni se za 3 BTC mesečno ne splača seliti :) Registrirala sem se, ker se trenutno sama ukvarjam s tem kaj naj naredim. Forum berem že dolgo, a se mi ni zdelo potrebno, da bi se tu uključevala v debate o Bitcoinu. Imam domicil na redditu za debate o tem. Tale davčna zadeva je pa trenutno zelo aktualna za nas slo državljane in državljanke in se mi je zdelo koristno, da zapišem svoje ugotovitve. Sama bom odprla popoldanski s.p. ker je tako efektivna obdavčitev le cca. 6%, mesečni prispevki pa 35 EUR, od Februarja 2014 pa bodo cca.70 EUR. Za prirudarjenih 3 BTC na mesec, se mi to najbolj splača.

Edit: Disclaimer no 2.: Nisem zaposlena v JU. :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

S kakšno strojno opremo pa rudariš, da ti znese pridelat 3 bitne kovance na mesec?

knesz ::

jype je izjavil:

S kakšno strojno opremo pa rudariš, da ti znese pridelat 3 bitne kovance na mesec?

Sysadmin na dursu pa inštaliran mining sw na vseh klientih :)

BitcoinGirl ::

jype je izjavil:

S kakšno strojno opremo pa rudariš, da ti znese pridelat 3 bitne kovance na mesec?


Ne rudarim BTC, ker nimam asic minerjev ampak alternativne valute. Ravno zato je vprašanje alternativnih valut in kako veš kdaj je iz njih nastal BTC, zame aktualno. Glede na svoje borzne izkušnje, si želim postaviti svoj sistem tako, da bom državi plačala kar je njenega, ne pa tudi tako, da bi obubožala. Z DURS se ne splača biti v slabih odnosih. Sem videla preveč problemov, ko so drugi poskusili priti mimo ali okrog. Lahko imaš srečo, če pa ne, je pa hud glavobol.

psickolog ::

antonija je izjavil:

To bo ja. Niti slučajno ni enako, če greš športne stave ali kazino, ali pa če trguješ. To pa zato, ker lahko z dobro strategijo svoj EV (expected value) dvigneš nad 50%, medtem ko v kazinoju to ni mogoče, pri športnih stavah pa redko.
Ubistvu je identicno, edino statistika pri kazinojih in sportnih stavah je relativno dobro poznana in obrnjeno v eno smer, pri trgovanju na kratek rok s cimerkoli je pa neznana. In ravno tako kot imas ljudi, ki s trgovanjem pridelajo ogromne dobicke, imes se veliko vec ljudi, ki s trgovanjem pridelajo veliko vecje izgube.

Pri BCju pa verjamem da trenutno izgleda tako, kot da nimas kej zgubit. Zadeva raste cez vse napovedi in nikjer ni trenda da bi se ustavila. Pac kupis, malo pocakas (dokler je bull market bo ziher v bliznji prihodnosti cena visja od te po kateri si kupil, z dovolj volatilnosti ni tezko "ujeti" lokanih minimumov in mkasimumov, ceprav tocnega minimuma in maximuma ne zna nihce ujet). Pocakaj da se trend umiri ali obrne (tudi tega vecina ne zna napovedat kdaj se bo zgodilo), ali pa da nemara baloncek poci na hitro.
Tudi pred letom 2007 so vsi samo kupovali delnice in sklade, ker je vse letelo v zrak. Takrat si "izgubil" ce si zasluzil manj kot sosed. No, ko so se glave streznile (in ko se je baloncek razpocil v vsej svoji velicastnosti) je velika vecina potegnila kratko, nekaj pametnih investitorjev pa je obogatelo.

Ce te pa slucajno kdaj zasrbi misel, da BCju se pa kaj takega ne more zgoditi (ker vsi tkao pravijo), si pejd prebrat izjave ekonomistov iz leta 2006 in 2007. Bos presenecen kolk jih je napovedalo baloncek, kolk jih je pa blo prepricanih da bo sla vrednost samo se gor.

Pa se enkrat ne pozabit: v bull marketih so prakticno vse strategije dobre, tudi take najbolj otrocje in naivne.



Sem ti točno povedal, da trgovanje ni identično, in tudi razlog, zakaj ne. Vse ostalo, kar si ti napisal, s tem nima veze.

BitcoinGirl ::

knesz je izjavil:


Sysadmin na dursu pa inštaliran mining sw na vseh klientih :)


Če bi bila sysadmin na DURSU ali kjerkoli kjer imajo večje sisteme, bi na državne stroške ali stroške podjetja raje minirala XPM ;) Vse ostalo se na takih sistemih ne splača :)Pa nažalost nisem zaposlena ne v JU ne pri firmi, kjer bi lahko na tuj račun počela take zadeve :)

Edit: Typo ;)

Zgodovina sprememb…

psickolog ::

Pa če še razčlenim, zakaj je narobe, se hitro vidi:

Ubistvu je identicno, edino statistika pri kazinojih in sportnih stavah je relativno dobro poznana in obrnjeno v eno smer, pri trgovanju na kratek rok s cimerkoli je pa neznana.


Tvoja trditev je, da je trgovanje na kratek rok statistika neznana. Kar seveda ni res. In ker imaš ti predpostavko, da je statistika na kratek rok neznana, to pa ni res, vse ostalo, kar sledi iz te predpostavke, prav tako ne drži. Statistiko je zelo možno opredeliti, in kot si sam rekel, je v bull marketu verjetnost za rast višja od verjetnosti za padec. V bear marketu je ravno obratno. In že samo ta podatek, kakšen je trenuten market feeling, je dovolj, da EV obrneš sebi v prid. Torej v bear modu prodaš čim prej, pri bull marketu pa probaš market prepoznat in kupiš čim prej.

Seveda ni garantirano, da se bo market obnašal tako, kot stavimo, je pa verjetnost, da se bo, večja, oz. ravno zaradi analize marketa lahko svoj EV obrnemo nad 50%, česar pri kazino igrah ne moremo.


Niti po mojem mnenju bitcoin ni zero sum game, ampak to niti ni relavantno v tem primeru.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kriptovalute v Sloveniji

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
3310314 (1508) Mana
»

Obdavčitev kripovalut - kako spraviti na minimum? (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
993167897 (78383) CaqKa
»

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
507147305 (111451) Aquafriend
»

Trgovanje kriptovalut in dohodnina?

Oddelek: Loža
357385 (5221) mojster_joni
»

DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
17645066 (37763) Machete

Več podobnih tem