» »

Močan ropot ventilatorja

Močan ropot ventilatorja

R33D3M33R ::

Ko zaženem računalnik, ki je pač stal ugašen čez noč se zažene tudi ventilator na procesorju. Problem je v tem da ta močno ropota ( kot bi pekel cd pri previsoki hitrosti ), torej v bistvu brenči al kako bi se izrazil. Po kaki minuti neha, pa deluje normalno.
Kaj so mu šteta leta in je za staro šaro? Star je namreč šele okoli dva, tri mesece je pa Cooler Master.
Začelo se je pa kar naenkrat, brez da bi kaj šaril okol njega...
Hvala za vsak nasvet.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Highlag ::

Tipična napaka ventilatorjev. :D

Ležaj se obrabi in rotor začne opletat. Ko se os oz. ležaj segrejeta se zmanjšajo reže in rotor neha opletat. Če imaš kaj ročnih spretnosti lahko težavo za nekaj časa odstraniš. Odlepiti moraš nalepko, ki pokriva ležaj in motor ponovno namazati. Kapljica strojnega olja ponavadi pomaga. Ker je olje rahlo gostejše od tistega, ki je notri. Sicer verjetno motor zgubi nekaj obratov, ropota pa tudi ne več. :D

Je pa rešitev začasna.

Edina varianta je, da zamenjaš ventilator

R33D3M33R ::

Aha, hvala.
Saj sem že mislo nesti na servis, samo sem raje tu vprašal, da ne bi tam totalno budalo izpado in bi ventilator čudežno delal brez problemov:D .
Je pa imel nekam kratko življensko dobo, še sreča da mam garancijo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mlakar ::

Jst mam GF 4 Ti4200 od Ledteka pa ji je po pov leta full začev ventilator rapotat, pol sm pa odlepu nalepko na ventilatorču, paje spodaj še en železn čepek, to da se še nevid ležajev? A to lohk kr mal zravn namažš, al lohk kej šoduje?
LP

mlakar ::

al se pol lahko to mal namaže, al kaj? Koko bi to najlaži naredu, k zdej je pa ropo res hut>:D
Al če bi ventilatorčk nazaj nesu, bi ga mi ga boral zamenal, a je to garancija?
hvala

R33D3M33R ::

Meni niso zamenjali ampak je oni samo neka delal okol venta in ko dam nazaj v comp je brenčal že spet. Sem sklenil da se bom raz***** in onemu povedal nekaj kozjih molitvic, pol pa je čez kak teden enostavno nehalo ropotat 8-O 8-O
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mlakar ::

a mi lohko do pove, ki je že to naredu, koko se to najlaži podmaže. al je treba na kej pazt?




LP

Azrael ::

Jest naredim takole: Odstranim nalepko, potem z majhnim izvijačem odstranim vskočnik (varovalko, ki drži os v ležišču) in gumijast o-obroček pod njem ; treba je paziti, da se vkočnik in obroček ne izgubita. Potem izvlečem rotor (vetrnico) in rotor in stator temeljito očistim s čistilom Meglio. Sestavne dele spiham z zrakom, da se posušijo. Sedaj os in ležaj na tanko namažem z litijevo mastjo. Ventilatorček se sedaj sestavi v obratnem vrstnem redu.
Na začetku ima tak obnovljen ventilatorček nekoliko manj obratov vendar je v nekaj minutah že vse vredu. Če pa ventilatorček vseeno začne spet ropotati, pa mu ni več pomoči.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

mlakar ::

Azreal s kom se pa lahko še namaže če nima litijeve mastji?Kaj sploh je Meglio, al obstaja kakšn substitut, nadomestilo?

LP

Phoebus ::

Mislim, mazete in kombinirate, pol se pa jokate, zakaj se vam sesuva sistem, pa zakaj vam crkujejo procesorji,....

Taki venti so cist pocen. Ce nocete met problemov, pa zallman 6k serija ki ma 80x80 vent cez in ne crkne, ker dela na manjsih obratih in je boljse narjen.

Hladilnik v racunalniku je kot bremze v avtu - tu NE sme bit kompromisov!

mlakar ::

Phoebus ne ni fora v teh 80 mm ventilatorje, men ropota ventilator na grafični! Dej nevem, a kej veste če se te ventilatočke da kje dobit, drugač ga bom mogu pa res mal podmazat:D :D

R33D3M33R ::

Jaz tud rabim vent za mojo grafo pa sem v Mlacomu videl takega za Gf 4200 in rebra, kaj bi šel na Radeon 8500 al kje se dobi taka stvarca za mojo grafo?
Model je GF4 VGA Cooler A1349
To pa zate mlakar, če ne boš uspel namazati :D
http://www.mlacom.si/novosti/tt/tt.htm
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mlakar ::

ej hvala
a sam tazga ventilatorčka ki je na leadtekovi grafični se pa neda kupt posebi???

Azrael ::

Odgovori:

Meglio je univerzalno čistilo, ki se redči z vodo. Podobno je čistilom za čiščenje avtomobilskega motorja in podobno. Dobi se v Merkurju (okoli 450 Sit) in včasih v kakšnem xxx Tolarjev Shop. Pakirano je v plastenki 1l s pumpico ali brez. Moraš pa se držati navodil, da je dober uspeh.
Najprej moraš nanesti Meglio na stvari, ki jih želiš očistiti, počakaš 10 do 15 min, da umazanija odstopi in nato spereš z vodo. Lahko si pomagaš s krtačko, če je umazanija zelo zažrta in zapečena.

Litijeva mast je mast za dolgorajno mazanje krogličnih ležajev in podobno. Zanjo vprašaj kakšnega avtomehanika ali mehanika nasploh.

Ventilatorčke različnih mer imajo pri HTE v LJ ali MB. Mere so standarnizirane (40 x 40 mm, 80 x 80 mm, 92 x 92 mm itd), tako da moraš vedeti samo mere obstoječega ventilatorčka, preden greš v nakup.

Ker pa do sedaj nisem odkril kakšnega novega ventilatorčka, ki ne bi začek ropotai prej kot v enem letu, sem poskusil z odpiranjem in mazanjem starejših ventilatorčkov iz 486 ali starejših mlinčkov in zaenkrat ni težav.

Lp, Azrael

p.s. Če v ventilatorček samo nakapaš olje si zadevo spravil v red samo za toliko časa, da mlinček lahko hitro prodaš.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Tic ::

Azrael: ja, ce si tak da prodajas stvari, ki nedelujejo tako kot bi morale :D
persona civitas ;>

Azrael ::

Ja pa še to: Če boš kupil nov ventilatorček, glej da ne boš vrgel stran konektorja in kabla od starega ventilatorčka, ker na novem ventilatorčku (HTE) ni na koncu kabla nobenega konektorja. Potem ko imaš nov ventilatorček, odreži kabel od starega, zacini žici in izoliraj s termo cevko.

Tic: Tako je, nakup iz druge roke je velikokrat loterija, ker tisti, ki zavestno prodajajo stvari, ki niso v redu, poznajo še mnoge druge fore. Tudi jaz sem kupil rabljen 286 (1992) z diskom, ki je bil razširjen s 40 MB na 120 MB, sam pa takrat nisem vedel za to finto;(( !

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

mlakar ::

evo jst sm zdej to naredu:D :D
najprej sm ventilatorček zdru, ta industrijski ležaj sm mal spihu in namazu z oljem (itak olje nemore not k je to zaprt ležaj) sam useen, potem sm to os na tako namazal z mastjo (čist klasična strojna mast) vse skupi setavu in zalaufu. Fak, k da bi en u podn sfukan traktor zalaufu>:D , pol sm pa šeenkrat zdru in vse kr se je dal na debel namazu z mastjo in sedaj zadeva deluje zelo tiho, saj zdele in upam da še nekaj časa! Obrati se pa niso skor nč zmanjšal, saj pomoje:D :D :D


8-) LP8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako utišat staro grafično?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121326 (1153) Pyr0Beast
»

podmazovanje graficne

Oddelek: Strojna oprema
172190 (1664) gavro
»

Northbridge vent ropota, kaj zdaj?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
382206 (1572) XS!D3
»

Ropot, graficne kartice..

Oddelek: Pomoč in nasveti
8831 (738) glinik
»

ventilator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
8934 (804) C_maniak

Več podobnih tem