» »

BlackBerry z doslej največjo izgubo, a tudi novo strateško povezavo

BlackBerry z doslej največjo izgubo, a tudi novo strateško povezavo

Forbes - Težave kanadskega proizvajalca istoimenskih telefonov BlackBerryja se nadaljujejo. V tretjem letošnjem četrtletju so namreč pridelali 4,4 milijarde dolarjev čiste izgube, kar je približno toliko, kolikor smo prejšnji teden vrgli v slovenske banke.

Četrtletje pred tem je izguba kanadskega giganta znašal 965 milijonov dolarjev, sedaj pa se je torej več kot početverila. Od trenutne izgube 1,3 milijarde dolarjev predstavljajo odpisi neprodanih zalog, 2,7 milijarde dolarjev (pred davki) pa so odpisali iz naslova nepremičnin in drugih opredmetenih osnovnih sredstev. Izguba iz poslovanja je znašala "samo" 354 milijonov dolarjev, kar pa je še vedno za polovico več kot pričakovanj analitikov pred tem kvartalom. Drugače niti ni moglo biti, saj so se prihodki v primerjavi s preteklim četrtletjem skrčili za 25 odstotkov na 1,2 milijarde dolarjev. Lani v enakem obdobju pa so znašali celo 2,7 milijarde dolarjev.

Vseeno pa v podjetju ostajajo optimisti in to mnenje z njimi vsaj danes delijo tudi na borzi. Ko je BlackBerry objavil slabe rezultate, so njegove delnice potonile za sedem odstotkov, a so se kmalu dvignile in celo pridobile 15 odstotkov glede na včerajšnjo ceno. Investitorji so namreč poslušali do konca in slišali, da se bo BlackBerry povezal s tajvansko-kitajskim proizvajalcem elektronike Foxconnom, ki je znan kot največji proizvajalec na svetu (razvpit pa zaradi slabih delovnih pogojev).

S Foxconnom bodo podpisali pogodbo o strateškem sodelovanju za dobo petih let. Foxconn bo pomagal pri razvoju in proizvodnji nekaterih BlackBerryjevih naprav in spremljajoče opreme. Osredotočili se bodo na Indonezijo in ostale hitro rastoče trge, kamor bodo ponudili ne predrage pametne telefone. BlackBerry bo obvladoval vso intelektualno lastnino, ki bo potrebna pri izdelavi (torej, patentni del dogovora). S tem se bo BlackBerry razbremenil težav s skladiščenjem in neprodanimi zalogami, ampak se bodo lahko v miru posvetili dizajniranju telefona, medtem ko bo proizvodnja na Kitajskem. Prve izdelke iz partnerstva pričakujemo marca ali najkasneje aprila, pojasnjuje direktor podjetja. Počasi namerava tako BlackBerry povsem izstopiti iz proizvodnje in se preusmeriti v BlackBerry Messaging in ostalo programsko opremo ter razvoj rešitev za prenos podatkov v avtomobilih in mobilno varnost.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
105365 (4487) TESKAn
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119954 (2237) tonylee5566
»

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75585 (5016) boolsheat
»

BlackBerry odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
86180 (4368) metalc
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317110 (15310) Pier

Več podobnih tem