Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
J.McLane ::
Zaradi treh najslabših mesecev za fotovoltaiko seveda ne boš dimenzioniral panelov in elektrike temu.
Pa izračun 15x paneli in 600 kWh baterij je potegnjen naravnost iz tvoje riti. Dajmo furat populizem in nekaj kar je priznam težko realizirat dajmo zraven še pretiravat, da bo bolj bombastično pa da bodo tvoji verniki še bolj pograbili to kot čisto resnico.
Off grid ena sama bajta bo zelo težko, vsaj ne z današnjo cenovno dostopno opremo ne. Sistemsko na omrežju se pa da marsikaj storiti, imaš na voljo plin, ki ga počasi nadomeščaš s sintetičnim, imaš veter, imaš biomaso, imaš geotermalno. Imaš cel kup koščkov v mozaiku, ki sestavi celotno sliko. Že če imaš SE dimenzionirano x3 imaš poleti toliko viškov, da lahko nekaj kuhaš za pozimi tudi, če ima samo 40% round-trip efficiency.
Pa izračun 15x paneli in 600 kWh baterij je potegnjen naravnost iz tvoje riti. Dajmo furat populizem in nekaj kar je priznam težko realizirat dajmo zraven še pretiravat, da bo bolj bombastično pa da bodo tvoji verniki še bolj pograbili to kot čisto resnico.
Off grid ena sama bajta bo zelo težko, vsaj ne z današnjo cenovno dostopno opremo ne. Sistemsko na omrežju se pa da marsikaj storiti, imaš na voljo plin, ki ga počasi nadomeščaš s sintetičnim, imaš veter, imaš biomaso, imaš geotermalno. Imaš cel kup koščkov v mozaiku, ki sestavi celotno sliko. Že če imaš SE dimenzionirano x3 imaš poleti toliko viškov, da lahko nekaj kuhaš za pozimi tudi, če ima samo 40% round-trip efficiency.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
pegasus ::
Če v enem hladnem mesecu pridelaš 120KWh elektrike, pomeni da na isto površino dobiš prek 1MWh toplote, vrh glave dovolj. Potem pa postaviš hladilnik na balkon in komot preživiš cel mesec s 120KWh elektrike za vse ostalo. Jaz si kuham na elektriko in porabim manj, pa hladilnika še nimam na balkonu ;) Pač bo treba manj dekadentno živet ...
fikus_ ::
Kje lahko nabavim sintetični plin? in po kakšni ceni?
Ga geotermalno moram vrtati nekaj 100 m da pridem na koto 0, potem pa naprej.
Veter je dokaj nestalen...
...
Ja biomaso pa imam in uporabljam za ogrevanje, torej pride v poštev kogeneracija pozimi.
Tako je to, če se gremo posploševanje
Ga geotermalno moram vrtati nekaj 100 m da pridem na koto 0, potem pa naprej.
Veter je dokaj nestalen...
...
Ja biomaso pa imam in uporabljam za ogrevanje, torej pride v poštev kogeneracija pozimi.
Tako je to, če se gremo posploševanje
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Kot sem napisal, ti ne boš tle nič storitl, to so sistemske rešitve ki bodo kapljale počasi v sistem. Off-grid kjer bi imel polno rit vsega je pa utopija.
Težava teh "sistemskih rešitev" je, da požirajo denar, rezultat je pa vprašljiv. Tako npr. fuzija, kjer so nam prodajali, samo desetletje še, sedaj je pa utihnilo.
Fuzija niti v laboratoriju ne deluje, tako da skušaš debato derailat od bistva. Rešitve ki sem jih jaz napisal tehnično lepo delujejo, problem so samo finance in ekonomija obsega. To se bo pa v roku 10 let postavilo na svoje mesto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Težava teh "sistemskih rešitev" je, da požirajo denar, rezultat je pa vprašljiv.
Ehm? Kaj je JEK2 drugega kot sistemska rešitev, ki samo požira denar? Največji problem JEK2 je to da je to tako glomazen projekt da ga ne moreš spelat s privat denarjem, medtem ko projekte v OVE lahko vse speleš s privat denarjem + subvencijami. Kar je vseeno boljša kombinacija kot luknja brez dna.
M-XXXX ::
Ehm? Kaj je JEK2 drugega kot sistemska rešitev, ki samo požira denar? Največji problem JEK2 je to da je to tako glomazen projekt da ga ne moreš spelat s privat denarjem, medtem ko projekte v OVE lahko vse speleš s privat denarjem + subvencijami. Kar je vseeno boljša kombinacija kot luknja brez dna.
Kako ravno OVE ni luknja brez dna? Notri se je zmetalo miljarde, od njih ni pa popolnoma nič (jih je sedaj že več kot je izgub na omrežju (tistih par %)? Koliko miljard se je zmetalo že v OVE pa ni nič od njih. Če bi takrat gradili JEK bi mogoče do sedaj imeli 1/3, 1/4... denarja za njega, dodamo ostalo pa nekaj imamo. Sedaj pa "nimamo ne denarja ne energije".
Sistemske rešitve, ki si jih našteval, med njimi ni bila JE, tako da je to tvoje "derailanje", kar meni očitaš.
Jaz pravim, da mora SLO delati na že znanih/razvitih rešitvah, kar JE je. Tudi JE se lahko dela v javno-zasebnem partnerstvu, s tem da je prioriteta na zagotavljanju varnosti.
Jaz pravim, da mora SLO delati na že znanih/razvitih rešitvah, kar JE je. Tudi JE se lahko dela v javno-zasebnem partnerstvu, s tem da je prioriteta na zagotavljanju varnosti.
mertseger ::
Kot sem napisal, ti ne boš tle nič storitl, to so sistemske rešitve ki bodo kapljale počasi v sistem. Off-grid kjer bi imel polno rit vsega je pa utopija.
Sintetičnega plina še dolgo ne bo v teh zalogah da bi hranili vsaj mesečno zalogo. O geotermalni pa raje ne, ves potencial slovenije ni niti za Maribor napajat, vetra nimamo oziroma tudi če bi ga imeli se vetrne ne postavljajo ker so ljudje povsod proti (vsaj tam kjer bi jih lahko). Drugje pa ni smisla. Novih HE se tudi ne sme, je vse na sodiščih. Kaj ostane....premog, plin, JE....to kar imamo že zadnjih 40 let.
Odkrivat toplo vodo tukaj o tem kako hranit presežke SE poleti ni treba ker je znano že desetletje. Samo tehnologija še ni zrela. Ko bo se bo to počelo do takrat bo šlo pa po starem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mertseger ()
Da ne bo pomote, jaz sem za jedrsko energijo, ampak nikakor ne za en 1200 MW reaktor. S takim tempom kot se razvija tale projekt JEK2 bi se bilo veliko pametneje ukvarjati s kakšnim pilotnim SMR projektom, bi imeli veliko več od tega.
cvalsr ::
Ja ja. Pri čemer fanatični ekofantasti sploh še niste upoštevali pridobivanja energije iz plimovanja, valovanja, toplote iz kompostnih kupov in metana, zajetega iz kravjih prdcev. Vsega tega imamo pri nas na razpolago približno toliko kot vetra, ki le izjemoma piha dovolj, da daje klopotec od sebe vsaj kako polovico nazivne moči.
Pred kratkim sem nekje drugje na koncu strokovne debate (pa ne "strokovne" kot tule) videl pošteno samokritično izjavo: Pred tole debato sem pa o tej temi "veliko več vedel" kot sedaj
Pred kratkim sem nekje drugje na koncu strokovne debate (pa ne "strokovne" kot tule) videl pošteno samokritično izjavo: Pred tole debato sem pa o tej temi "veliko več vedel" kot sedaj
kow ::
Sam se definitivno ne bi sel moderne tehnologije in mislim, da je pametneje narediti en 1200MW reaktor. Slovenija je premajhna, da bi se sla spilati latest and the greatest - pri tako velikih denarjih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
gruntfürmich ::
Zaradi treh najslabših mesecev za fotovoltaiko seveda ne boš dimenzioniral panelov in elektrike temu.
kako je potem najbolje dimenzionirat?
da poleti ne rabiš furat šoštanja/termoelektrarn, ampak samo NEK_1 ker ne gre drugače, in premog šparaš za špice in zimo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Da ne bo pomote, jaz sem za jedrsko energijo, ampak nikakor ne za en 1200 MW reaktor. S takim tempom kot se razvija tale projekt JEK2 bi se bilo veliko pametneje ukvarjati s kakšnim pilotnim SMR projektom, bi imeli veliko več od tega.
"pilotnih projektov" se ne greš če ti je to primarni vir oskrbe v državi. To lahko dela ZDA, Francija, Rusija, Kitajska, Koreja ki imajo znanje, denar in tehnologijo ne pa mi.
fulk ::
Začeti moramo pritiskati na odločevalce. Če projekt NEK2 ne ne steče takoj, bomo imeli pestrih naslednjih 15-20 let.
Pri npr. 1200MW reaktorju je potem izziv imeti še rezervo za izpad. Lahko se tudi plačuje kje v EU rezervo na čakanju.
Tako da mogoče dva manjša reaktorja.
fulk ::
Pri npr. 1200MW reaktorju je potem izziv imeti še rezervo za izpad. Lahko se tudi plačuje kje v EU rezervo na čakanju.
Izpad JEK2 s povezavami v ENTSo ne pomeni nobene težave. Tudi rezerve so vedno zagotovoljene. Dajete izjave kot da tisoče strokovnjakov na tem področju v zadnih 50 letih ni nič naredilo. Pa ne veste niti osnov o delovanju sistema.
Kje sem pisal, da je težava?! Sem tudi napisal, kaj so možne rezerve. In ja, te stanejo nekaj, zato je vprašanje, kaj je cenejše, dva bloka (dražja na MW), ki sta lahko rezerva ene drugemu ali en blok JE in rezerva drugje.
Sicer pa kot kaže ti vse veš, torej napiši kaj veš!
feryz ::
Kje pa smo imeli rezervo, ko sta izpadla hkrati 700 MW NEK in 600 MW TEŠ6?
In to več kot mesec dni sta bila oba out.
NEK ima Brestanico (so kurili vse kar je tekoče/plinasto in gori), TEŠ6 so pa namenoma ugasnili (nabirali zalogo in šparali lignit za hude čase) ter kupovali elektriko (mislim da) za 200EUR MWh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
PrimozR ::
No, glede na to, da si v full attack mode, govorimo o temle postu:
Fascinantno, kako si eni želite terorja in trde roke ... kaj so z vami delali v otroštvu ...
Anyway, če pride do tega, bo fotovoltaika že tako poceni, da si jo bo vsak zmontiral sam, skupaj z nekaj "ecoflow" (ali ekvivalentnimi) škatlami baterij in šel offgrid. Napovedujem veliko demokratizacijo oskrbe z električno energijo.
In tale pegasusov post IZRECNO govori o offgrid. Torej otočnem obratovanju. Ker je pegasus šel v full bio eko on in sploh mode, potem plin odpade, takisto agregat. Ker je to vse CO2. Pa res bi te rad videl, da boš z geotermalno energijo pridobival elektriko za eno bajto. Lahko se pa zaletavaš naprej v njegov post, pretiravanje in vernike, če hočeš. V moje se ni treba, moje ideje ne temeljijo na vrovanju (v manj dekadentno življenje npr.), ker to nima smisla. Rešitve morajo imeti tehnično osnovo.
Fuzija niti v laboratoriju ne deluje, tako da skušaš debato derailat od bistva. Rešitve ki sem jih jaz napisal tehnično lepo delujejo, problem so samo finance in ekonomija obsega. To se bo pa v roku 10 let postavilo na svoje mesto.
Enako velja za jedrsko. S tem da ni treba čakati 10 let, funkcionira že zdaj. Now what?
Odkrivat toplo vodo tukaj o tem kako hranit presežke SE poleti ni treba ker je znano že desetletje. Samo tehnologija še ni zrela. Ko bo se bo to počelo do takrat bo šlo pa po starem.
Presežke sončne (zvezdne) energije se hrani v gorivnih palicah v jedrskem reaktorju, vse ostalo je nesmisel.
2x600 MW ima res več smisla, SMR pa za tale birokratski ustroj in Golobovo mutenje okrog jedrske energije nima nobenega smisla. Ker bo trajalo še nekajkrat dlje, kot izgradnja PWR-ja. Poleg potrebnega časa za svetovno certificiranje realne rešitve.
gruntfürmich je izjavil:
kako je potem najbolje dimenzionirat?
da poleti ne rabiš furat šoštanja/termoelektrarn, ampak samo NEK_1 ker ne gre drugače, in premog šparaš za špice in zimo?
Francozi v bistvu poleti delajo remonte in šparajo jedrske, elektriko večinoma pridobivajo iz hidro (snežnica, ledeniki...), jedrske pa na polno gonijo pozimi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
Ker je pegasus šel v full bio eko on in sploh mode,Pegasus raziskuje kako je živeti z energijo, ki jo dobiš v enem dnevu iz naravnih virov. Pegasus je gor zrasel v Jugoslaviji in razume, kako izgleda življenje na kredit. Finančni ali energetski, nima veze, koncept je enak. Vse metode neobnovljivega pridobivanja uporabnih oblik energije so življenje na kredit. Tako da ... lahko ponavljate zgodovino, ali pa se iz nje kaj naučite.
energetik ::
Am, NEK in TEŠ nista izpadla, ampak sta bila načrtovano izklopljena.
Napajali smo se iz tujih agregatov, kar je tudi eden od namenov ENTSOe.
Torej to je le vprašanje ekonomike, že na uč je verjetno jasno da je ceneje imeti zakupljeno rezervo v tujini kot pa narediti dodaten 600MW blok,da čaka...
vires in numeris
No, glede na to, da si v full attack mode, govorimo o temle postu:
Fascinantno, kako si eni želite terorja in trde roke ... kaj so z vami delali v otroštvu ...
Anyway, če pride do tega, bo fotovoltaika že tako poceni, da si jo bo vsak zmontiral sam, skupaj z nekaj "ecoflow" (ali ekvivalentnimi) škatlami baterij in šel offgrid. Napovedujem veliko demokratizacijo oskrbe z električno energijo.
In tale pegasusov post IZRECNO govori o offgrid. Torej otočnem obratovanju. Ker je pegasus šel v full bio eko on in sploh mode, potem plin odpade, takisto agregat. Ker je to vse CO2. Pa res bi te rad videl, da boš z geotermalno energijo pridobival elektriko za eno bajto. Lahko se pa zaletavaš naprej v njegov post, pretiravanje in vernike, če hočeš. V moje se ni treba, moje ideje ne temeljijo na vrovanju (v manj dekadentno življenje npr.), ker to nima smisla. Rešitve morajo imeti tehnično osnovo.
No, oba se preveč postavljata na svoje bregove. Ti si izhajal iz tistega svojega primera, da je poraba v januarju 1200 kWh in da je sončna pridelala 120 kWh. Meni se poraba na mesec 1200 kWh niti približno ne zdi normalna poraba, ziher je tu notri ogrevanje, če je ogrevanje jasno tega ne boš delal s SE sredi januarja. Če ogrevanje in sanitrano vodo rešiš s toplovodom na biomaso ali pečjo na drva, imaš za gospodinjsko eletkriko max 500 kWh na mesec (mi toliko pokurimo 6 oseb v dvogospodinsjki hiši). Pegasusov predlog da daš hladilnik na balkon je morda malo smešen, ampak a veš koliko je malenkosti, kjer se da varčevat z elektriko in boš pač 3 mesece v letu če si off-grid pač maksimalno varčeval z elektriko, big deal. A ti bo krona iz glave padla?
In prideš do tega, da za 3 zimske mesece, če je res želja po off-grid lahko preživiš z nekje 3x predimenzionirano SE + ene 60 kWh baterija. En poceni agregat pa imaš lahko še vedno, pa boš morda skuril kašnih 100 l bencina v enem letu. Vsaj 6 emsecev v letu pa imaš viškov elektrike kolikor hočeš, takrat lahko v garaži lavfaš stiskalnico za palete in jih prodajaš, lahko greješ sezonski zalogovnik pod zemljo za ogrevanje, lahko minaš kripto, lahko s pirolizo delaš tekoče gorivo iz odpadne embalaže, z elektrolizo vodik...
Pegasusov predlog da daš hladilnik na balkon je morda malo smešen,Dajmo to malo razdelat ... drip-free konektorje že imamo, torej se da radiator enostavno ločit od hladilnika. Kje bo kompresor, mi je v tem trenutku vseeno. Bolj zanimivo vprašanje je, koliko bolj kompleksna postane krmilna logika ... predstavljam si, da je sedaj zelo statična oz. deluje smiselno le v zelo ozkem razponu temperatur. Hladilnik se da postavit na koleščke ... in potem poleti hladilnik notri in radiator zunaj, pozimi pa hladilnik zunaj in radiator notri. Naredim si še malo rampico za čez prag pri balkonskih vratih. Kdo mi lahko proda tak modularen hladilnik?
Naslednji korak - integracija s toplotno črpalko.
Noben ni izpadel, NEK ima remont na 18 mesecev in že naprej zakupljeno rezervo, V TEŠ so pač podaljšali ustavitev glede na ceno energentov. A so s tem kaj prihranili pa težko reči, glede na njihove ekonomske izračuna naj bi, če bo cena sedaj jan-marec višja kot je bila novembra.
Torej hočete povedati, da ni nujno, da imamo rezerve za "izpad" 1300 MW slovenske proizvodnje?
Je pa kravavo nujno, da imamo rezervo za izpad novega, recimo, 1,2 GW bloka?
Je pa kravavo nujno, da imamo rezervo za izpad novega, recimo, 1,2 GW bloka?
Te bom tako vprašal ker hočeš izpast pameten. Kaj veš frekvenčni stabilnosti, njenih parametrih in načinih obratovanja, o frekvenčni zaščiti in njenih parametrih ter nastavitvah, o primarni regulaciji frekvence in statiki agregatov, o statičnih karakteristikah turbinskih regulatorjev pa o regulacijskih obsegih turbin in obsegih statik frekvenčne regulacije. Da o sekundarni in terciarni regulaciji niti ne bom.
Če se zdaj sprašuješ kaj vse besede sploh pomenijo potem se ne spuščati v neke poglobljene debate kaj več kot v smislu a je mogoče bolje 2 nuklearki namesto ene z vprašanjem na koncu stavka.
Dinamika pa obratovanje elektroenergetskega sistema je kar se mojega dela v energetiki tiče najbolj kompleksen del, že na faksu v mojih cajtih je ta izpit veljal za najtežjega v višjih letnikih (tisti ki so poznali Gubino in pri njem delali dinamiko).
Z dinamiko sem sam končal že dolgo nazaj , nič pa ne zavidam fantom ki se danes s tem ukvarjajo, v dobi "zelenega prehoda".
Za NEK se ve kdaj so načrtovani remonti in za ta čas leto ali več v naprej zakupiš rezervo+Brestanica. Za TEŠ6 so ocenili, da je potrebno šparat lignit in so zato na trgu kupili elektriko.
Za novi NEK smo pa že pisali, da lahko imamo rezervo sami, ali jo zakupimo nekje.
Če sta dva manjša bloka, je potreba po zakupljeni rezervi manjša, je pa investicija na inštalirano MWh nekoliko višja.
Za novi NEK smo pa že pisali, da lahko imamo rezervo sami, ali jo zakupimo nekje.
Če sta dva manjša bloka, je potreba po zakupljeni rezervi manjša, je pa investicija na inštalirano MWh nekoliko višja.
Te bom tako vprašal ker hočeš izpast pameten. Kaj veš frekvenčni stabilnosti, njenih parametrih in načinih obratovanja, o frekvenčni zaščiti in njenih parametrih ter nastavitvah, o primarni regulaciji frekvence in statiki agregatov, o statičnih karakteristikah turbinskih regulatorjev pa o regulacijskih obsegih turbin in obsegih statik frekvenčne regulacije. Da o sekundarni in terciarni regulaciji niti ne bom.
Če se zdaj sprašuješ kaj vse besede sploh pomenijo potem se ne spuščati v neke poglobljene debate kaj več kot v smislu a je mogoče bolje 2 nuklearki namesto ene z vprašanjem na koncu stavka.
Dinamika pa obratovanje elektroenergetskega sistema je kar se mojega dela v energetiki tiče najbolj kompleksen del, že na faksu v mojih cajtih je ta izpit veljal za najtežjega v višjih letnikih (tisti ki so poznali Gubino in pri njem delali dinamiko).
Z dinamiko sem sam končal že dolgo nazaj , nič pa ne zavidam fantom ki se danes s tem ukvarjajo, v dobi "zelenega prehoda".
Si spremenil temo in zapeljal na svoj peskovnik, katerega poznaš. Nisem štromar po poklicu, ampak kljub temu poznam nekaj stvari, ki jih omenjaš.
Lep dan.
Ob enem pa priznava, da je s tem področjem zaključil že pred mnogo leti, morda bi bilo pametno spet malo pogledat kaj omogoča današnja tehnologija v praksi (baterije, močnostna elektrnika, SST).
Tale tvoja ideja ni tako slaba: "6 mesecev v letu pa imaš viškov elektrike kolikor hočeš, takrat lahko v garaži lavfaš stiskalnico za palete"
Za premisliti in malo skalkulirat.
Za premisliti in malo skalkulirat.
MrStein ::
Pegasusov predlog da daš hladilnik na balkon je morda malo smešen, ampak a veš koliko je malenkosti, kjer se da varčevat z elektriko in boš pač 3 mesece v letu če si off-grid pač maksimalno varčeval z elektriko, big deal.
Koliko bi s tem, če sploh, privarčeval?
Večina hladilnikov ima v navodilih pripombo, da ni dobro, da je na mrazu.
Izolacija modernih hladilnikov je kar dobra. Razen tega ti dodatno greje stanovanje.
Vsakič ko greš odpreti hladilnik, moraš še odpreti vrata na balkon in tam izgubiš toploto.
Verjetno se da, a s kakimi modifikacijami (ki stanejo... koliko?).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Za NEK se ve kdaj so načrtovani remonti in za ta čas leto ali več v naprej zakupiš rezervo+Brestanica. Za TEŠ6 so ocenili, da je potrebno šparat lignit in so zato na trgu kupili elektriko.Če bi jaz odločal, bi bila 2 bloka po 1 GW (ali tam blizu). Če se bo že delalo.
In bi bila kmalu oba plačana.
MrStein ::
Napovedati prihodnost je preprosto.
Napovedati prihodnost pravilno je veliko težje.
Motiti se je človeško.
kow ::
Zaenkrat je kratkorocno najbolj ocitno povecanje fotovoltaike - in to tudi pocnejo, kolikor vem. Verjetno bi se naslo tudi za kaksnih 100MW vetrnih lokacij,
ce ne bodo spet ptici in brnenje problem...
O energetskih zalogovnikih pa se presenetljivo v medijih ne govori. Tista ideja o crpalni hidroelektrarni je pokopana? Kdo ve?
O energetskih zalogovnikih pa se presenetljivo v medijih ne govori. Tista ideja o crpalni hidroelektrarni je pokopana? Kdo ve?
V bistvu niti ne.
Napovedati prihodnost je preprosto.
Napovedati prihodnost pravilno je veliko težje.
Eni smo si jo pravilno napovedali. Jaz rajši vidim, da nobenega bloka ne gradijo. Vsaj 10 let. Mogoče še več, če bo ta gratis sistem dlje trajal.
Zaenkrat je kratkorocno najbolj ocitno povecanje fotovoltaike - in to tudi pocnejo, kolikor vem. Verjetno bi se naslo tudi za kaksnih 100MW vetrnih lokacij,
Ne se ne bo, ker bilo je že vsaj 50 projektov zanje pa še vedno stojita samo dve in tako bo verjetno tudi ostalo. Čee bo sreča na Kozjaku v nedoločeni prihodnosti še postavijo 3-4 to bo pa verjetno vse če ne bo neke konkretne spremembe pri umeščanju (kar so pa seveda mokre sanje)
DamijanD ::
Za manjko OVE plačijemo kazen, ker ne dosegamo 25%. Za lansko leto smo plačalo Slovaški mislim da okrog 2 miljona €. Zato se še vedno forsira SE (čeprav sedaj manj ugodno kot prejšnja leta).
T.i. zeleni in okoljevarstveniki blokirajo izgradnjo planiranih HE na Savi, v resnici pa delajo škodo SLO.
V SLO je edina ČHE Vrhovo. Načrtovana je bila ČHE Kozjak (že v času YU), prostorsko se že ve, kje je ugodna lega, pa so tamkajšnji/okoliški prebivalci zelo proti, uradno jih moti daljnovod. Po tihem se govori o ČHE Dravograd, ampak nič konkretnega.
In še vetrnice:
https://www.sta.si/3132028/ob-nacrtih-z...
Na AT strani istega hriba dve že delata kakšno leto.
Kot zanimivost iz letnega poročila 2020 za ČHE Avče:
Proizvodnja 289.521.305 kWh
Moč na pragu 180 MW generiranje / 185 MW črpanje
V letu 2020 je bilo v ČHE Avče opravljenih 2450 ur v črpalnem režimu in 2113 ur v generatorskem režimu obratovanja. Skupno število zagonov elektrarne v tem času je bilo 979, od tega 563 v generatorskem in 416 v črpalnem režimu obratovanja.
Zanimivo bi bilo videti še dolžine teh ciklov obratovanja, povprečje je tam nekje pri 4-6 ur, povprečna moč pa 137 MW.
Če tole dela 9 ur na nazivni moči, je to potem kapaciteta 1,6 GWh, kar impresivno.
Sem poguglal in največji baterijski hranilnik ima ravno tako kapaciteto in večjo moč, stal pa je 400 milionov $
V letu 2020 je bilo v ČHE Avče opravljenih 2450 ur v črpalnem režimu in 2113 ur v generatorskem režimu obratovanja. Skupno število zagonov elektrarne v tem času je bilo 979, od tega 563 v generatorskem in 416 v črpalnem režimu obratovanja.
Zanimivo bi bilo videti še dolžine teh ciklov obratovanja, povprečje je tam nekje pri 4-6 ur, povprečna moč pa 137 MW.
Če tole dela 9 ur na nazivni moči, je to potem kapaciteta 1,6 GWh, kar impresivno.
Sem poguglal in največji baterijski hranilnik ima ravno tako kapaciteto in večjo moč, stal pa je 400 milionov $
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Ker ne morem več popraviti mojega zgornjega pisanja, popravljam tu: ČHE Vrhovo ni prav, moralo bi biti ČHE Avče
shmandi ::
Tele črpalne so tudi ena žalost pri nas. Glede na to, da imamo precej hribovit teren in vodnih kapacitet, bi lahko imeli kakšno več. Belgija, ki je precej ravninska npr. ima za dobrih 20GWh kapacitete črpalnih elektrarn.
Kaj češ boljšega za shranjevanje energije iz sončnih in vetrnih elektrarn.
Kaj češ boljšega za shranjevanje energije iz sončnih in vetrnih elektrarn.
Povej to "okoljevarstvenikom".
Črpalne so itak ena žalost. Samo drek prelagaš iz enega kupa na drugega.
Ne vem, kaj tripate na tole? Vse skupaj je ranga statistične napake, z nobeno realno dodano vrednostjo. Zgolj birokratsko.
Ne vem, kaj tripate na tole? Vse skupaj je ranga statistične napake, z nobeno realno dodano vrednostjo. Zgolj birokratsko.
Črpalne so znana (=zastarela) tehnologija, baterije so neznana (=nova) tehnologija. Vprašanje, kaj je ceneje na dolgi rok...
energetik ::
Kot zanimivost iz letnega poročila 2020 za ČHE Avče:Se bom kar citiral:
ČHE Avče ima 2,2 * 10^6 m3 bazen, poraba za 180MW nazivne moči je 40m3/s. Gori v bazenu je torej nekih 2700MWh energije...Zaloge ima 2,7 GWh.
Za to rabijo eno bajer na hribu, eno cev in eno navadno Francisovo turbino... Sicer pa je na turbini double fed sinhronc, kateremu močnostna elektronika lahko moč prav tako spreminja na podsekundnem nivoju... Izkoristek črpanje/gen je 77%.
Če je rabiš več, zasuješ bajer in prodaš turbino za staro železo, to je to. Zdaj pa povej, koliko baterij, redkih kovin in koliko stane 2700 MWh baterija...
vires in numeris