» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
57 / 158
»»

D3m ::

in avstrijce prepričati/utišati.

Slovaki in Madžari brez problema gradijo.

Zakaj nam nasprotujejo?
|HP EliteBook|R5 6650U|

kow ::

Zakaj nam ne bi smeli nasprotovati? Pomembno je samo, ce imajo pravno osnovo, da nas ustavijo. Dvomim.

PrimozR ::

kixs je izjavil:

V Krskem imamo NEK cisto dovolj... tega monstruma ne rabimo. Sej se bodo kaksne druge obcine greble zanj :lol:

Vprašaj someščane.

fikus_ je izjavil:

kixs je izjavil:

A zato ker imamo NEK, moramo imeti se enega?

Pozabljaš, da je Krško in okolica dobilo/-a marsikaj na ta račun.
Jaz sem zato, da se naslednja NE postavi nekje ob Dravi. Dograditi bo potrebno elektro omrežje in avstrijce prepričati/utišati.

V okolico Dravograda oz. Mute :) Pa čez hrib daljnovod v Šoštanj, da se priklopiš na obstoječo infrastrukturo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Reaper ::

V moji okolici ni nihče izrazil nestrinjanja z 2. blokom. Z NEK-om živimo že zelo dolgo, novi blok tega ne bi spremenil. Seveda tu ne gre pozabiti, da imamo lokalni kader, ki je visoko usposobljen za upravljanje s takšnim objektom.

nirburu ::

Saj nuklearna energija je precej nevarna. Nevarna ni, če je redno vzdrževana in če z njo upravljajo zvesti in kompetentni osebki.
Če bi gradili novo nukelarko v Jesenicah bi najbrž bilo vredno razmisliti ali je res pametno.
Ampak gen 1970+ tega ni zmožna poštekati.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: PrimozR ()

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Surstromming ::

kixs je izjavil:

Naj postavijo kje drugje...

Preseli se. Dobrobit 1.999.999 prebivalcev Slovenije je bolj pomembna od tvoje (in se mi ne da pogledat, ali si tudi zagovornik elektricnih vozil, v tem primeru si hud hinavec).

nirburu je izjavil:

Saj nuklearna energija je precej nevarna.

Manj nevarna kot fotovoltaika. Pravzaprav je najbolj varen in neskodljiv vir energije, kar ga poznamo.

Zgodovina sprememb…

Zgolj ko je ustrezno upravljan.
Čaki, da začnejo zaposlovati manj patriotske ljudi. Da vidimo, če boš istega mnenja.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

LOL minister za infrastrukturo glede gradnje drugega bloka NEK ... v kriznih časih ni dobro sprejemati dolgoročnih odločitev :))

https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/ra...
(od 5.30 dalje)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

kixs ::

Surstromming je izjavil:

kixs je izjavil:

Naj postavijo kje drugje...

Preseli se. Dobrobit 1.999.999 prebivalcev Slovenije je bolj pomembna od tvoje (in se mi ne da pogledat, ali si tudi zagovornik elektricnih vozil, v tem primeru si hud hinavec).

Ne razumes. Meni je NEK cisto v redu. Ni mi pa vsec NEK2. Hladilni stolp je cisto prevelik.

Ja, sigurno sem hinavec. Povem kaj me moti in je vse narobe.

Nisem egoist in dam priliko se drugim obcinam :)

PS:
EV bi imel, ampak za normalno ceno.

energetik ::

Gregor P je izjavil:

LOL minister za infrastrukturo glede gradnje drugega bloka NEK ... v kriznih časih ni dobro sprejemati dolgoročnih odločitev :))

https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/ra...
(od 5.30 dalje)
Ta dolgoročna rešitev bi morala biti sprejeta že 20 let nazaj, danes pa dograjena in bi se nam smejalo od zelenosti in viškov energije.
Ampak ne, očitno se lobira za sončnice in sintetične pline, kar nas bo verjetno stalo precej več.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

fikus_ ::

Za to je lobirala in "posiljevala" celo EU DE s podrepniki AT.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Gregor P ::

Itak, če so bili plačani od Putina, da nas (EU) popolnoma odvisno navežejo na ruske energente.;(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

D3m ::

Ne razumes. Meni je NEK cisto v redu. Ni mi pa vsec NEK2. Hladilni stolp je cisto prevelik.

Ja, sigurno sem hinavec. Povem kaj me moti in je vse narobe.

Nisem egoist in dam priliko se drugim obcinam :)

PS:
EV bi imel, ampak za normalno ceno.

Živiš v okolici Krškega?
|HP EliteBook|R5 6650U|

kixs ::

Jap.

kixs je izjavil:

Tole "bo" pravi monstrum v primerjavi z NEK1. Po moje ga bom se iz hise videl... :/

x

x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

Pa lej kako lepo je pobarvan, čist se sklada z naravo.
vires in numeris

Kaj točno moti pri tem hladilnem stolpu? Bo metal senco na vašo dnevno sobo?

Nedvomno boš lahko svojo nepremičnino prodal komu mlademu (mladi), ki je bodoči kader NEK2.

Finski ERP dosegel 100% moci.

https://www.world-nuclear-news.org/Arti...

PrimozR je izjavil:

Nedvomno boš lahko svojo nepremičnino prodal komu mlademu (mladi), ki je bodoči kader NEK2.

Človek, tam na okoli ni hiše. Tisto malo pare, ki bo puhalo v zrak pa bo turistična atrakcija. Ne bit tak downer.

Kje sem pa downer??

Vse kar se rabiš sekirat pri nek 2 je:

1. Kdo in kako nam bo dobavljal fisijsko gorivo
2. Ali se bo v prihodnosti v Krškem samo še kebab prodajal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nirburu ()

Pa kaj za vraga ti bluziš?!?

DamijanD ::

Olkiluoto 3 je prišel do polne moči:
https://www.sta.si/3087415/najvecji-evr...

In še gremo v remont:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nek-...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Na srečo je napovedano še kar toplo vreme, pa vode je trenutno v izobilju, HE fejst delajo. Je pa res, da od jutri vsaj 1 teden ne bo niti kaplje.
Trenutno NEK še vedno skoraj na polni moči, počasi bodo pričeli zmanjševat.
vires in numeris

gruntfürmich ::

hvala bogu da ne bo dežja, ker tole deževje je povzročilo ogromno prometnih nesreč :D

remont pa upajmo da se ne bo zavlekel.
ker če se ne bo, bo kar mali čudež.
če pa se bo, pa bo to posledica velikih problemov, ki so nastajali leta in leta...:(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

https://twitter.com/Rainer_Klute/status...

Spodaj pa v odgovoru solarni genij pravi, da se CO2 izpusti skozi leta vseeno nižajo. Pa da če podnevi ni emisij, da si jih ponoči lahko privoščimo nekaj malega. Teh ljudi res ni za razumet...

A. Smith ::

gruntfürmich je izjavil:

hvala bogu da ne bo dežja, ker tole deževje je povzročilo ogromno prometnih nesreč :D

če pa se bo, pa bo to posledica velikih problemov, ki so nastajali leta in leta...:(

Korozija cevi? Pokanje cirkonijevih srajčk?

Če si začel temo, jo še dokončaj :|
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

letos se izvajajo zahtevne nadgradnje/posodobitve, ki so se kar na hitro pripravile. tu se lahko remont zavleče, če gre kaj narobe.

Zgodovina sprememb…

Reaper ::

gruntfürmich je izjavil:

Zakaj pričakuješ zamudo pri remontu? Načeloma gredo zadeve redno po planu in so mikro-memedžirane, da se zazna že najmanjše minimalne zamude in potem ustrezno ukrepa. Se strinjam, da lahko kakšna komplikacija zadevo podaljša ali vsaj oteži, je pa planiranje projektov, ki so izvedeni tekom remonta na tako visokem nivoju, da so neke nepredvidene situacije redke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Reaper ()

Ce bos iskal, bos nekaj nasel. Tako je vedno bilo in vedno bo.

DamijanD ::

Letos bodo še moč povečali za 10MW

LuiIII ::

Enkrat sem sodeloval pri meritvah znotraj NEK v času remonta. Zadeva s stališča meritev nič posebnega, priprave pa na top nivoju. O zadevah se je pogovarjalo celo leto, kako, kje, kdo, kdaj,... Stvari so vodene totalno profesionalno in tu ni nekih improvizacij ipd.

In to je to kar jaz vs čas že govorim.
Dokler imaš zaupanja vredne, predane in zveste ljudi, je jedrska energija zelo varna. Drugače pa je izredno nevarna.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

Letos bodo še moč povečali za 10MW

Na kaksen nacin?

J.McLane ::

Letos je eden od ključnih projektov zamenjava visokotlačne turbine, ki bo predvidoma prinesla tudi povečano moč elektrarne za od 10 do 12 megavatov (MW)

Nova turbina z malenkost višjim izkoristkom.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

GizmoX ::

gruntfürmich je izjavil:

letos se izvajajo zahtevne nadgradnje/posodobitve, ki so se kar na hitro pripravile. tu se lahko remont zavleče, če gre kaj narobe.
Vse sorte se lahko zgodi, a ne vemo, na kaj vse so računali in koliko je rezerve.
Zgolj za občutek (brez konteksta, kaj se je takrat poleg menjave goriva počelo):
01.10.2016 - 05.11.2016 (35 dni)
01.04.2018 - 01.05.2018 (30 dni)
01.10.2019 - 29.10.2019 (28 dni)
01.04.2021 - 05.05.2021 (34 dni)
01.10.2022 - 02.11.2022 (32 dni)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Je pa 10MW pridobitve s turbino ogromno. To je za skoraj pol savske hidroelektrarne moci, ce prav racunam.

fikus_ ::

To je okrog 1% nazivne moci, kar je kar dosti.
Nekaj je verjetno na racun optimizacije delovne moci (optimalno obmocje delovanja) nekaj pa na racun optimizacije oblike lopatic, ulezajenja, ...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Toplotna moč reaktorja: 1994 MW
Nova električna moč: 735 MW

Ob upoštevanju 10MW povečanja so celoten toplotni izkoristek povečali iz 36,36% na 36,86%, meni se to ne zdi nekaj ogromno. Če je stara turbina odslužila, boš valda dal gor nekaj boljšega kot se je dobilo 20 let nazaj.

10MW pri 90% utilizaciji se meni zdi ogromno. Sploh, ker verjetno ne gre za ogromen strosek. Ce gledas savske elektrarne imajo cirka 40MW moci. Pa je utilizacija verjetno veliko manjsa kot 90%.

Jasno, 10 MW na jedrski je mnogo več letne energije kot na 10MW HE.

Zakaj ne gredo na večjo moč in izkoristek - iz preprostega razloga varnosti. Temperatura in tlak pare sta nižja kot bi lahko bila, zaradi varnostnih rezerv.
Npr. TEŠ6 ima preko 40% termičnega izkoristka.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Zakaj ne gredo na večjo moč in izkoristek - iz preprostega razloga varnosti. Temperatura in tlak pare sta nižja kot bi lahko bila, zaradi varnostnih rezerv.

za 'energetika' res kvasiš bedarije.

zakaj se ne gre na večjo moč? ker za to NI PROJEKTIRANA.

J.McLane je izjavil:

Ob upoštevanju 10MW povečanja so celoten toplotni izkoristek povečali iz 36,36% na 36,86%, meni se to ne zdi nekaj ogromno. Če je stara turbina odslužila, boš valda dal gor nekaj boljšega kot se je dobilo 20 let nazaj.

moraš bolj gledati kako se je izkoristek in s tem moč spreminjal skozi leta od začetka. tu pa se je kar nekaj nabralo, tako da je lepo za videti kako gre razvoj naprej.

Zgodovina sprememb…

Saj ravno to ti je hotel dopovedati. Zaradi vecje varnosti je projektirana za manjso moc, kot bi lahko bila - ce bi recimo zmanjsali varnostne zahteve.

vedno so možne povečave znotraj parametrov, ampak tako so jo od začetka projektirali in temu prilagodili varnost. pa mislim da ti stari tipi JE imajo veliko večjo moč na enoto volumna/mase kot nove; so bolj 'naspidirane' (kolikor imam točne informacije)

gruntfürmich je izjavil:

energetik je izjavil:

za 'energetika' res kvasiš bedarije.

zakaj se ne gre na večjo moč? ker za to NI PROJEKTIRANA.
Saj ravno to sem omenil, projektirana je na tako moč zaradi varnostnih zahtev. Če bi namesto urana "kurili" premog, bi jo verjetno našponali precej bolj pri enaki moči "kotla".
vires in numeris

A ni tako, da je glede varnosti bolj omejitev skupna toplotna moč, te verjetno res nihče ne sme preveč spreminjat. Kaj ti iz te toplotne moči potegneš ven, pa ni več toliko vprašanje varnosti ampak bolj tehnike in stroška.

Da več potegneš iz toplotne moči, rabiš več tlaka in temperature, torej je še vedno vprašanje varnosti, ker ta para nastaja v uparjalnikih, kjer seveda nihče noče kakšne parne eksplozije. Oziroma je verjetno pogojeno z ceno/težo/velikostjo močnejše izvedbe.
vires in numeris

Denimo NEK ima izstopno paro pri 65bar in 280°C, TEŠ6 pa kar pri 275bar in 600°C, poleg tega ima še dodatno pregrevanje pare za nižjetlačne turbine.
vires in numeris
««
57 / 158
»»