Forum » Loža » Stvarna napaka pri avtomobilu
Stvarna napaka pri avtomobilu
flyko ::
Pozdravljeni, ker vas je tukaj verjetno kar nekaj pravnikov, oz. če že kdo ima podobno izkušnjo, me zanima sledeče...
Pred kratkim sem kupil 2 leti star avtomobil, seveda pri "preprodajalcu" oz. avtohiši. Sedaj se je en del na avtu odlomil (amortizer), ta okvara ne spada pod tisto eno letno garancijo. Ugotovil sem tudi, da so bili kilometri prevrteni, za kar je verjetno prodajalec vedel.
Zanima me, če se da v tem primeru uveljavljat stvarno napako (amortizer pri kilimetrih, ki so sedaj na števcu ne more enostavno odleteti, lahko se pa to zgodi pri kilometrih, ki so bili dejansko narejeni).
Pred kratkim sem kupil 2 leti star avtomobil, seveda pri "preprodajalcu" oz. avtohiši. Sedaj se je en del na avtu odlomil (amortizer), ta okvara ne spada pod tisto eno letno garancijo. Ugotovil sem tudi, da so bili kilometri prevrteni, za kar je verjetno prodajalec vedel.
Zanima me, če se da v tem primeru uveljavljat stvarno napako (amortizer pri kilimetrih, ki so sedaj na števcu ne more enostavno odleteti, lahko se pa to zgodi pri kilometrih, ki so bili dejansko narejeni).
- spremenilo: flyko ()
St235 ::
Stvarno napako lahko uveljavljaš zaradi prevrtenih kilometrov (ne zaradi amortizerja, ker mislim, da to podobno kot zavore pade v "potrošni" material. Oziroma bi moral dokazat, da je amortizer odpovedal zaradi napake v materialu in ne zaradi obrabe). Napako moraš uveljavljati v dveh mesecih od kar jo odkriješ. Prodajalec za stvarne napake odgovarja eno leto po prodaji. Torej, če so bili kilometri prevrteni (in je seveda to možno dokazat) potem so podani razlogi za uveljavljanje stvarne napake.
Ker si vozilo kupil od pravne osebe (vsaj upam da si) potem nima veze ali je prodajalec vedel, da so kilometri prevrteni ali ne.
Moraš pa že sedaj imet v mislih, da se zna zgodit da boš moral to uveljavljat preko sodišča.
Ker si vozilo kupil od pravne osebe (vsaj upam da si) potem nima veze ali je prodajalec vedel, da so kilometri prevrteni ali ne.
Moraš pa že sedaj imet v mislih, da se zna zgodit da boš moral to uveljavljat preko sodišča.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
flyko ::
No, da sporocim, kako se je izslo... Sem jim poslal dopis za poravnavo iz naslova stvarne napake, tako kot je potrebno, v 8 dneh, v njem omenil, da v kolikor ne odgovorijo v roku, da sledijo prijave pristojnim organom. So pristali na delno poplacilo stroskov popravila...
Tako, da vsaj nekje se deluje pravna drzava, oz. strah pred njo.
Hvala za nasvet!
Tako, da vsaj nekje se deluje pravna drzava, oz. strah pred njo.
Hvala za nasvet!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Na cesti | 38503 (26787) | zobnik |
» | Garancija ob nakupu rabljenega avtomobilaOddelek: Na cesti | 5349 (4444) | smacker |
» | Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 21241 (11678) | bambam20 |
» | Garancija na rabljene avtomobileOddelek: Na cesti | 7596 (6937) | Redkvica |