Forum » Hlajenje in modifikacije » Problem s hlajenjem gpu - full cover blok
Problem s hlajenjem gpu - full cover blok
Shrike ::
Zdravo,
Rabim mal pomoči, ker mi je že zmanjkalo idej. Problem je sledeči;
Imam dve enaki kartici (Gainward GTX 580 Phantom 3GB) vezani v SLI na kateri sem dal vodna bloka od EKWB - EK-FC5X0 GTX GW. Že nakaj časa nazaj se mi je zgodilo, da na eni od kartic hlajenje ne deluje več. Nekajkrat sem probal z zamnejavo paste in različnimi načini nanosa, vendar brez uspeha. Temperature podivjajo in to je to. Nazadnje sem zamenjal še bloka med karticama in ju postavil v drugi reži na matični. Kartica, ki je prej delovala, deluje tudi z drugim blokom, druga pa se še vedno pregreva. Tako sem izključil možnost, da bi bil okvarjen blok, pcie - reža ali pa napajanje.
Sistem:
2700K
ASUS M4E
16GB Corsair 1600
2 x GTX 580 3GB
Corsair 860i
Temperature in delovanje:
Včasih se zgodi, da na začetku izgleda bolje, potem pa spet odpove:
Razen problema s hlajenjem druga kartica deluje - ni nobenih anomalij na sami sliki, ima nekaj slik manj na sekundo in požre cca 1A več (ko je pri 90+C).
Če ima kdo še kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe oz. rešitev se priporočam.
Lp,
Shrike
Rabim mal pomoči, ker mi je že zmanjkalo idej. Problem je sledeči;
Imam dve enaki kartici (Gainward GTX 580 Phantom 3GB) vezani v SLI na kateri sem dal vodna bloka od EKWB - EK-FC5X0 GTX GW. Že nakaj časa nazaj se mi je zgodilo, da na eni od kartic hlajenje ne deluje več. Nekajkrat sem probal z zamnejavo paste in različnimi načini nanosa, vendar brez uspeha. Temperature podivjajo in to je to. Nazadnje sem zamenjal še bloka med karticama in ju postavil v drugi reži na matični. Kartica, ki je prej delovala, deluje tudi z drugim blokom, druga pa se še vedno pregreva. Tako sem izključil možnost, da bi bil okvarjen blok, pcie - reža ali pa napajanje.
Sistem:
2700K
ASUS M4E
16GB Corsair 1600
2 x GTX 580 3GB
Corsair 860i
Temperature in delovanje:
Včasih se zgodi, da na začetku izgleda bolje, potem pa spet odpove:
Razen problema s hlajenjem druga kartica deluje - ni nobenih anomalij na sami sliki, ima nekaj slik manj na sekundo in požre cca 1A več (ko je pri 90+C).
Če ima kdo še kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe oz. rešitev se priporočam.
Lp,
Shrike
galu ::
Sem tudi sam imel pred časom eno GTX grafuljo, ki je kazala temperature cca 98°C. Ampak na otip GPU-ja (iz zadnje strani, seveda) je pa stvar bila kvečjemu "mlačna". 100% ventilator je mel zelo majhen vpliv na izmerjeno temperaturo, GPU pa je bil na otip še hladnejši.
Daj še ti probaj, če je res opazna (orenk?) razlika med eno in drugo grafuljo na otip, pa poročaj.
Daj še ti probaj, če je res opazna (orenk?) razlika med eno in drugo grafuljo na otip, pa poročaj.
Tako to gre.
jebiveter2 ::
Če kaj velja: Podobne izkušnje sem imel z 8800GTS, običajne temperature pod loadom so bile 80°C+, ko sem že tretjič nameščal kiler sem zadevo privil malenkost asimetrično. Takrat so temperature padle na 56°C
Naleganje je bilo v obeh primerih idealno (se je videlo po oddtisu paste)
Glede na to, da ti žre 1A toka več bi pomenilo, da se dejansko tako močno greje na enem mestu, možno da je kaj narobe šlo v samem čipu.
Naleganje je bilo v obeh primerih idealno (se je videlo po oddtisu paste)
Glede na to, da ti žre 1A toka več bi pomenilo, da se dejansko tako močno greje na enem mestu, možno da je kaj narobe šlo v samem čipu.
Evo sem se v nedeljo spet mal igral. Laufal sem Heaven in FurMark z obema karticama v SLI. Nekej časa so ble tmperature clo ok (???) potem jih je odneslo na 80, zdej pa stagnirajo tam pri 70. Sem mal šlatov po PCB-ju in sta bila oba približno enako vroča, čeprav nimam lih občutka kakšna je bla razlika, če je bla.
Bom pa probal mal eksperimentirat z vijaki, kot je predlagal jebiveter2 - a to si celo zadevo privil z različno silo al sam okol gpuja?
Aja pa ko sem šlatal kartice sem opazil, da iz napajalnega dela prihaja tak tišji pokajoč zvok, tudi ko sem gnal samo dobro kartico, sam da je blo takrat manj opazno.
Stock kuler sem probal nekaj časa nazaj dat gor pa ni blo efekta, lahko pa da sem se takrat mal premal potrudu.
Pa še ena zanimivost: v Afterburnerju se pri odčitavanju kakšne vrednosti zabijejeo v npr. max integer - to se je zgodil z memory usage-em, pa še z eno drugo vrednostjo.
Hvala zaenkrat in poizskušam dalje.
Bom pa probal mal eksperimentirat z vijaki, kot je predlagal jebiveter2 - a to si celo zadevo privil z različno silo al sam okol gpuja?
Aja pa ko sem šlatal kartice sem opazil, da iz napajalnega dela prihaja tak tišji pokajoč zvok, tudi ko sem gnal samo dobro kartico, sam da je blo takrat manj opazno.
Stock kuler sem probal nekaj časa nazaj dat gor pa ni blo efekta, lahko pa da sem se takrat mal premal potrudu.
Pa še ena zanimivost: v Afterburnerju se pri odčitavanju kakšne vrednosti zabijejeo v npr. max integer - to se je zgodil z memory usage-em, pa še z eno drugo vrednostjo.
Hvala zaenkrat in poizskušam dalje.
Assass1n ::
Kako priviješ vijake je zelo pomembno, sam imam univerzalni blok pa me je bilo strah do konca privit pa sem imel temperature v loadu čez 70°C. Sem mislil, da je normalno, ker je kartica navita, ko sem menjal termalno sem opazil, da je bil blok postrani na kartici na površino jedra. Ko sem hudiča privil do konca(tudi počilo ni nič :) ) so pa temperature okoli 40°C. V to smer lahko malo pogledaš, v navodilih od bloka mogoče kaj piše kako privit, ali pa je okvarjen senzor.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
jebiveter2 ::
Takrat sem prvo privil gpu dokler ni vse bilo tako kot mora biti, nato še ostali pcb
Probaj pa znižati voltažo kartici. Pokajoč zvok pa nekako ni dober, ali je možno da gre napajalnik po gobe ?
Upam, da ne, ker je to že ta drugi napajalc. Je pa treba uho prislonit zraven kabla, da ga slišiš. A sploh obstaja kakšna metoda, da stestiraš senzorje an kartici - npr. kak self test al pa kaj, kar majo sam inženirji dostop he he :)
Še mal update-ta.
1.Problem s prikazovanjem napačnih vrednosti v Afterburner-ju: Gornja kartica ni bila do konca potisnjena v pcie režo in se zobček na koncu reže ni zaskočil. Ko sem to popravil problemov z napačnim prikazovanjem vrednosti ni bilo več.
2.Problem s temperaturami: Po nekaj poizkusih sem rahlo odvil vse vijake, ki držijo blok. Blok je še vedno pritrjen na kartico, vendar se ga da minimalno zamaknit, kolikor dovoljujejo vijaki. Vijaki niso zategnjeni do konca, ampak se jih še da vrtet brez napora. S takim setup-om se je kartica začela hladit kot se mora, temp. so okoli 45 C. Bom videl koliko časa se bo to obneslo. Tudi poraba je sedaj bolj enaka na obeh karticah.
Najlepša hvala za vaše ideje in nasvete.
1.Problem s prikazovanjem napačnih vrednosti v Afterburner-ju: Gornja kartica ni bila do konca potisnjena v pcie režo in se zobček na koncu reže ni zaskočil. Ko sem to popravil problemov z napačnim prikazovanjem vrednosti ni bilo več.
2.Problem s temperaturami: Po nekaj poizkusih sem rahlo odvil vse vijake, ki držijo blok. Blok je še vedno pritrjen na kartico, vendar se ga da minimalno zamaknit, kolikor dovoljujejo vijaki. Vijaki niso zategnjeni do konca, ampak se jih še da vrtet brez napora. S takim setup-om se je kartica začela hladit kot se mora, temp. so okoli 45 C. Bom videl koliko časa se bo to obneslo. Tudi poraba je sedaj bolj enaka na obeh karticah.
Najlepša hvala za vaše ideje in nasvete.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Projekt: SupremeHF na AM4Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2502 (1561) | klinker |
» | Navijanje SLI 970Oddelek: Navijanje | 4798 (3734) | mateii |
» | Hlajenje grafične kartice (strani: 1 2 3 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 11394 (10046) | joej970 |
» | 4870x2 problemOddelek: Pomoč in nasveti | 752 (609) | particle |
» | problemi z vodnim in amd64Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1259 (1185) | tica(slo) |