Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
ExOrcisT21 ::
Survivorship bias
Za vsakega tu, ki piše, kako mu je uspelo, je 1000 slovencev, ki jim ni uspelo.
https://www.dnevnik.si/novice/posel/tla...
https://www.vzmd.si/novice/color-medvod...
Jaz sem v SBITOP vložil 100.000 eur (vzel po večini kredit) in trenutna vrednost portfelja je 500.000 eur, do zdaj sem prejel malo manj kot 100.000 eur dividend, sem pa delavec s podpovprečno plačo. Beat that.
Pokaž papirje. Dividende slovenskih firm so v enomestnih številkah na delnico.
NLBR ima že 3 leta dvomestno dividendo, letošnja je 13,84 eur.
To pa so moje trenutno najbolj donosne delnice v SBITOP:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ExOrcisT21 ()
LeQuack ::
Plus recesija kmalu zatem.
Recesije ne bo vec, preveč denarja je v sistemu. Poglej si samo Slovenijo, 30 milijard ima folk na računu.
Quack !
rini ::
Danes je večino delnic močno v zelenem, in to s podpovprečno prometa, tako da zna jutri krvaveti ameriška borza.
Me pa zanima Moderna (MRNA) 5.8.2026 če bo FDA odobril MFLUSIVA za gripo.
Me pa zanima Moderna (MRNA) 5.8.2026 če bo FDA odobril MFLUSIVA za gripo.
aborko ::
Ta neverjetni SBITOP v zadnjem letu 27% gor, zelo ok, vprasanje pa če je rast vzdržna še par let.
Po drugi strani "moj" sp500 2x je v zadnjem letu skoraj 40% gor, kar prav tako ni vzdrzno, je pa lepo videt: https://www.justetf.com/en/etf-comparis...
Po drugi strani "moj" sp500 2x je v zadnjem letu skoraj 40% gor, kar prav tako ni vzdrzno, je pa lepo videt: https://www.justetf.com/en/etf-comparis...
Malidelničar ::
ExOrcisT21 je izjavil:
Survivorship bias
Jaz sem v SBITOP vložil 100.000 eur (vzel po večini kredit) in trenutna vrednost portfelja je 500.000 eur, do zdaj sem prejel malo manj kot 100.000 eur dividend, sem pa delavec s podpovprečno plačo. Beat that.
Wow kakšne cifre, to je NORO! Ni kaj, kdor zna, ta zna
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
enavlaka ::
pingme ::
Glede na trenutno vrednost so dividende okoli 5%, glede na 10+ let nazaj so pa danes glede na tvojo nakupno 20%. Tisti, ki je kupoval krkg,petg,… pred 10+ leti, je dobil že več dividend kot je dal za nakup. Krkg je bila samo pet let nazaj 80€, dividenda letos je 9,1% (minus 25%). V zadnjih 10 letih je Krka izplačala cca 55€ dividend.
Ta neverjetni SBITOP v zadnjem letu 27% gor, zelo ok, vprasanje pa če je rast vzdržna še par let.
Bistveno več - v enem letu je šel sbitop za 35% gor oz. SBITOPTR (+dividende) za 40%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
pingme ::
Seveda pa takšne rasti ni realno pričakovati v prihodnje, ker smo že ujeli in pri določenih primerjalnih delnicah celo prehiteli EU P/E. Na tako slabo likvidnem trgu je sicer možna takšna rast v prihodnje (kot je bila 2008), ampak potem vedno sledi boleč padec.
redtech ::
GTE +50%
Prodal sem 2/3, ne vem v Columbiji je bil njihov core, pa še levaka Petra so se znebili.
Prodal sem 2/3, ne vem v Columbiji je bil njihov core, pa še levaka Petra so se znebili.
LeQuack ::
Seveda pa takšne rasti ni realno pričakovati v prihodnje, ker smo že ujeli in pri določenih primerjalnih delnicah celo prehiteli EU P/E. Na tako slabo likvidnem trgu je sicer možna takšna rast v prihodnje (kot je bila 2008), ampak potem vedno sledi boleč padec.
Po moje pa je za pričakovati tako rast še naprej. Veliko denarja se printa. To je dejansko realna inflacija.
Quack !
ripmork ::
Lepo vse zeleno te dni. Dodatni nakupi MSFT in NVDA v preteklem mesecu so se obrestovali, sem pa zamudil moj najljubši AMZN: čakal, da še malce pade proti 220, potem pa po earningsih šlo kot raketa proti 280.
Kolikor spremljam zadeve, so obeti za konec leta optimistični, bi pa lahko v naslednjih nekaj mesecih prišlo do korekcije (od 3 do 10%).
Kakšna so kaj pričakovanja glede SPCX?
Cena delnice volatilna kljub pozitivnim novicam (Q2 zaslužek nad pričakovanji). Se bo pa volatilnost verjetno nadaljevala (jutri se odpre prva od tranš, ko bojo lahko delničarji prodajali, če bojo hoteli). Čakam na dobro šanso za vstop... če pade pod 100 dolarjev, verjetno odprem. Se bojo pa tranše odpirale do devetega decembra, tako da bo še pestro.
Kolikor spremljam zadeve, so obeti za konec leta optimistični, bi pa lahko v naslednjih nekaj mesecih prišlo do korekcije (od 3 do 10%).
Kakšna so kaj pričakovanja glede SPCX?
Cena delnice volatilna kljub pozitivnim novicam (Q2 zaslužek nad pričakovanji). Se bo pa volatilnost verjetno nadaljevala (jutri se odpre prva od tranš, ko bojo lahko delničarji prodajali, če bojo hoteli). Čakam na dobro šanso za vstop... če pade pod 100 dolarjev, verjetno odprem. Se bojo pa tranše odpirale do devetega decembra, tako da bo še pestro.

mtosev ::
Nvidia 264% up.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
prozac ::
BABA delnica
- v zadnjih cca. 3 tednih je delnica zrasla 30%, ampak so še vedno zelo oddaljeni od ATH tako, da prostora za rast je še veliko (imajo tudi nekaj prostora do 0 :) da ne bo pomote)
- težave imajo s trgovino, ker je konkurenca velika, uvesti so morali hitro dostavo (zelo neuspešno), cenovna vojna,... iz tega naslova pridelajo veliko izgubo
- po drugi strani jim oblak vsak kvartal zraste okoli 30%
- uvedba AI je kar OK, v zadnjem kvartalu so izdali novo verzijo, ki je boljša, lažja. Do sedaj so bili samostojno uspešni predvsem v corporate sektorju.
- najvecji plus / razlika v prejšnjem kvartalu je pogodba z Applom, ki bo na iOS ekosistemu ponujal njihov AI (sicer ni ekskluzivo, tako da Baidu, Tencent lahko podpišeta podobne pogodbe), ampak pričakuje se, da bo AI na retail sektorju poskočil. Ob objavi te pogodbe, je delnica že skočila 4%, tako da je mogoče to že vkalkulirano v ceno.
Naslednja objava njihovih earningsov je 17.08.2027.
Mislite, da je sedaj še čas za dodajanje te pozicije? A kdo podrobneje spremlja BABA?
- v zadnjih cca. 3 tednih je delnica zrasla 30%, ampak so še vedno zelo oddaljeni od ATH tako, da prostora za rast je še veliko (imajo tudi nekaj prostora do 0 :) da ne bo pomote)
- težave imajo s trgovino, ker je konkurenca velika, uvesti so morali hitro dostavo (zelo neuspešno), cenovna vojna,... iz tega naslova pridelajo veliko izgubo
- uvedba AI je kar OK, v zadnjem kvartalu so izdali novo verzijo, ki je boljša, lažja. Do sedaj so bili samostojno uspešni predvsem v corporate sektorju.
- najvecji plus / razlika v prejšnjem kvartalu je pogodba z Applom, ki bo na iOS ekosistemu ponujal njihov AI (sicer ni ekskluzivo, tako da Baidu, Tencent lahko podpišeta podobne pogodbe), ampak pričakuje se, da bo AI na retail sektorju poskočil. Ob objavi te pogodbe, je delnica že skočila 4%, tako da je mogoče to že vkalkulirano v ceno.
Mislite, da je sedaj še čas za dodajanje te pozicije? A kdo podrobneje spremlja BABA?
Spura ::
BABA delnica
Ne vem, gre pa zdej gor k so njihovi drzavni skladi nehal dumpat ETFje.
ripmork ::
BABA se mi še vedno dolgoročno zdi solidna izbira. Tudi low estimate napovedi analitikov so občutno nad trenutno ceno. Občasno spremljam in tudi nekaj pozicij dodal v preteklem mesecu, ko je padlo pod 100 dolarjev. Imajo tudi zajetno dividendo (kogar to zanima). "Moat" ima sicer negativen trend, vsaj kolikor Morningstar pravi (počasi izgubljajo primat oz. je vedno večja konkurenca na tem področju), a so v osnovi še vedno dobra izbira. Pri Kitajski je sicer vedno riziko, osebno ne bi velike pozicije tu imel...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
red_baron ::
ExOrcisT21 je izjavil:
Survivorship bias
Bravo. Čestitke. Pa 23.12.2026 pade še drugi del od NLB kot lepa božičnicav 2335€.

mtosev ::
Microsoft 31% up.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Bravo, vedno je pametno nekaj vzeti iz mize! Jaz vedno vzamem večjo pozicijo z idejo, da bom potem del prej prodal.
Po nekaj mesecih mirovanja me je zbudil GTE +50% v enem dnevu, sem vse prodal.
Dodal sem TGA na 4,25%, v petek sem čakal še RIG na 5.01, bom verjetno dodal drug teden.
Zlato in srebro je odbilo navzgor, verjetno se bosta vrnila nižje.
TTF gas mi deluje, da bo imel močan skok iz te baze, za proxy uporabljam TGA (gas-coal).
Po nekaj mesecih mirovanja me je zbudil GTE +50% v enem dnevu, sem vse prodal.
Dodal sem TGA na 4,25%, v petek sem čakal še RIG na 5.01, bom verjetno dodal drug teden.
Zlato in srebro je odbilo navzgor, verjetno se bosta vrnila nižje.
TTF gas mi deluje, da bo imel močan skok iz te baze, za proxy uporabljam TGA (gas-coal).
Malidelničar ::
Eno strokovno vprašanje za vas, ki ste bolj profiji in imate dolgoletne izkušnje z investiranjem - kako pristopate, k povečevanju pozicij v portfelju?
Namreč zanima me: recimo kako se odločite, da se naloudate z neko delnico, ki naj bi bila v nekem časovnem obdobju dobro vrednotena, ko imate istočasno recimo še kakšne druge opcije (odpreti dodatno pozicijo, dokupti še kakšno drugo delnico)?
Katero pot prej uberete:
1. delnica A je res ugodna, zdaj se bom v teh mesecih naloudal z njo in pač ne bom gledal delnic B in C ki sta prav tako zanimivi, zavestno izpustim potencialne priložnosti glede B in C, jebat ga
2. delnica je A ugodna, dokupim, naslednji mesec pa dokupim B in C potem pa čez 3 mesece pogledam spet A in če je še vedno ugodna se takrat spet naloudam
Namreč zanima me: recimo kako se odločite, da se naloudate z neko delnico, ki naj bi bila v nekem časovnem obdobju dobro vrednotena, ko imate istočasno recimo še kakšne druge opcije (odpreti dodatno pozicijo, dokupti še kakšno drugo delnico)?
Katero pot prej uberete:
1. delnica A je res ugodna, zdaj se bom v teh mesecih naloudal z njo in pač ne bom gledal delnic B in C ki sta prav tako zanimivi, zavestno izpustim potencialne priložnosti glede B in C, jebat ga
2. delnica je A ugodna, dokupim, naslednji mesec pa dokupim B in C potem pa čez 3 mesece pogledam spet A in če je še vedno ugodna se takrat spet naloudam
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.