» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
318 / 319
»»

kow ::

Kdo misli, da Meta ne bo vse to investiranje v AI infrastrukturo nalozilo nespametno, ima sedaj na mizi free money.

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

esel: jaz sem že nekaj časa nazaj isto pisal, da ne vem kaj narediti, odbilo mi je vse gor plus večino kar imam na watchlisti je odbilo gor (ene delnice ki spremljam že 3 leta).
Težko je najti value, morda mich/small cap, pharma. Surovine so včasih bile ok zdaj je šlo vse gor (je pa res, da ob recesiji surovine crashnejo res ornk, takrat je priložnost za kakšen hiter swing trade).
Trenutno pogojno vidim opcijo, da bi dokupoval 2 poziciji, od katerih je pa ena spet na meji, da jo odbije nad mojo DCA ceno. Hja shit happens.

Je pa res, da če je krizni šok, mi pa velik del pozicij - tudi tiste, ki jih imam kot hedge - lahko v 1 mesecu sesuje dol ulala.

Ampak takrat pa ne bo dovolj casha, da bi vstopil v šusu noter.
V healthcare imaš kar dosti value delnic. Pfizer je skoraj zastonj. Jaz držim tudi EU consumer staples.
Kitajska je podcenjena.
vires in numeris

pujsekpepe ::

gruntfürmich ::

esel je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

jst sem kakšen mesec nazaj izstopil iz plemenitih kovin in delnic. izgleda da vsi pobirajo dobičke po extremnih rasteh, oz. so vrednotenja previsoka.

In kam boš dal sedaj? V štumfe, kjer ti ga inflacija gloda? Res je, da so vrednotenja visoka, ampak na svetu je enostavno preveč prostega kapitala, ki ves čas išče donos. Dolgoročno tisti denar nima kam drugam kot nazaj v delnice in premoženje. Če zgrešiš najboljše dni, ko se trg obrne, hitro izgubiš več, kot si prihranil ob padcu

vse tisto kar sem imel, je šlo dol in še gre dol. ko bom videl da bi znalo doseči poden, bom znova vstopil.
za druge panoge pa sem odprt za nasvete.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Bud_Bundy ::

Petrol nakazal dividende. Tudi zrastel je kar lepo od volitev, ko sem ga nabavil.

Nekakšna tolažilna nagrada za trpljenje naše politične scene.

pujsekpepe ::

Kako kaze unmu s programckom? Kolio je zadel?

BlackHole ::

gruntfürmich je izjavil:

esel je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

jst sem kakšen mesec nazaj izstopil iz plemenitih kovin in delnic. izgleda da vsi pobirajo dobičke po extremnih rasteh, oz. so vrednotenja previsoka.

In kam boš dal sedaj? V štumfe, kjer ti ga inflacija gloda? Res je, da so vrednotenja visoka, ampak na svetu je enostavno preveč prostega kapitala, ki ves čas išče donos. Dolgoročno tisti denar nima kam drugam kot nazaj v delnice in premoženje. Če zgrešiš najboljše dni, ko se trg obrne, hitro izgubiš več, kot si prihranil ob padcu

vse tisto kar sem imel, je šlo dol in še gre dol. ko bom videl da bi znalo doseči poden, bom znova vstopil.
za druge panoge pa sem odprt za nasvete.

In kako boš to videl? Tega nikoli ne moreš videt. V enem momentu se lahko obrne navzgor (ti vstopiš), v drugem (teden kasneje) pa spet začne padat.
LP Marko

Jaxson11 ::

Jaz sem recimo kupil delnice od 5 glavnih v SBITOP. Najmanj (in precej manj od ostalih) sem jih kupil ravno od tistega, ki je šel sedaj najbolj gor.:)) Čez 10 let to (morda) ne bo več pomembno.

Jaz imam trenutno:
- 25% depoziti
- 20% obveznice
- 35% SBITOP
- 20% ETF (index)

V SBITOP sem dal preveč, ker sem premalo raziskal. Sedaj poskušam delež zmanjšati (brez prodaje), ampak mi ne gre najbolje, ker najbolj raste. :D

Poskusil bom s par sateliti, ampak kot berem je to ful loterija. Itak potem dam v to res malo in malo tudi dobim. Da pa bom zadel 5, 10x pa itak ne bom.

Kaj pa pravite za naprej? Ali se splača kupiti tudi kakšne nepremičnine bolj kot vrednostne papirje? Itak imam bolj za kakšen parking ali garažo?
Najbolje bi bilo oboje, ampak to ni realnost za večino ljudi.

Spura ::

energetik je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

esel: jaz sem že nekaj časa nazaj isto pisal, da ne vem kaj narediti, odbilo mi je vse gor plus večino kar imam na watchlisti je odbilo gor (ene delnice ki spremljam že 3 leta).
Težko je najti value, morda mich/small cap, pharma. Surovine so včasih bile ok zdaj je šlo vse gor (je pa res, da ob recesiji surovine crashnejo res ornk, takrat je priložnost za kakšen hiter swing trade).
Trenutno pogojno vidim opcijo, da bi dokupoval 2 poziciji, od katerih je pa ena spet na meji, da jo odbije nad mojo DCA ceno. Hja shit happens.

Je pa res, da če je krizni šok, mi pa velik del pozicij - tudi tiste, ki jih imam kot hedge - lahko v 1 mesecu sesuje dol ulala.

Ampak takrat pa ne bo dovolj casha, da bi vstopil v šusu noter.
V healthcare imaš kar dosti value delnic. Pfizer je skoraj zastonj. Jaz držim tudi EU consumer staples.
Kitajska je podcenjena.

Pfizer ima najbolj retardiran management team v industriji. Zato tudi so zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

BlackHole je izjavil:

In kako boš to videl?
ugibal bom po občutku. tako kot sem po občutku prodal.

LeQuack ::

Medtem ko ameriški in ostali trgi padajo in rastejo kot vlak smrti, slovenski SBI samo raste brez nekih pretresov. Tako da še vedno ne vem zakaj bi kdorkoli kaj drugega kupil.
Quack !

Jaxson11 ::

LeQuack je izjavil:

Medtem ko ameriški in ostali trgi padajo in rastejo kot vlak smrti, slovenski SBI samo raste brez nekih pretresov. Tako da še vedno ne vem zakaj bi kdorkoli kaj drugega kupil.

Finančni strokovnjaki tako svetujejo. 8-O
Je pa to res neko varovalo v primeru, če stvar ful pade.

link_up ::

Ker so nas ze okradli in ne enkrat. Naj vsak sam presodi, ampak jaz svojega denarja v slovensko borzo ne dam. Bom pac pushnil, who cares.
In and Out

LeQuack je izjavil:

kako se kupi SBI ? čakam na konkretno navodilo, ne pa klasične tvoje umsko zaostale parole.

Zgodovina sprememb…

Eh ja ::

? Kupi vse iz prve kotacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eh ja ()

Danes SBI ponovno 1% gor, od začetka leta pa 35%. S&P medtem pod 10%. Torej sploh ni primerjave.
Quack !

aborko ::

Vse super dokler en kit ne proda malo več ker gre v penzijo. Zna biti povečana prodaja štrikov.

To vsi pravijo že 10 in več let, pa se še ni zgodilo.
Quack !

vidim da še dejansko nikoli nisi nič kupil ne na tujih posrednikih še manj na ''slovenski'' borzi...

rini ::

rini je izjavil:

Pošteno! Zato tudi jaz MSFT držim in ga še kopičim, čeprav je bolj mrtva krava.

Lepo raste moj velikan.

Ljubljanska borza: SBITOP na rekordu, tri delnice z več kot 2-odstotno rastjo
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

iKst_ ::

Palantir ravno predstavil Q2 rezultate. Spet se jim trga.

- Revenue surged 93% year-over-year and the U.S. commercial segment boomed 149%.
- Earnings per share: 41 cents adj. vs. 35 cents expected
- Revenue: $1.94 billion vs. $1.80 billion expected

Delnica gor cca. 12%. Jaz sicer mislim, da bo jutri ob odprtju spet crash pod 120$.

Malidelničar ::

Moja največja napaka je bila, da nisem nabavil še več Krke!!! ;(;(;(

Namreč, pred nekaj leti sem imel sledeči osebni moto, ki je bil moje življenjsko vodilo:

Nakup delnic Krke na dan (beri: na mesec) prežene vse finančne strahove in negotovosti stran.

In sem se na polno naloudal z delnicami Krke. Z loudanjem sem začel tam cca 2018.
2022 sem imel 48% portfelja v Krki. 2023 je padlo na 39% in 2024 na 35% ko sem začel kupovati druge delnice izven indeksa LJSE.

Ampak napaka je, ker sem se naloudal PREMALO!

Krka še danes pomeni največji delež mojega portfelja, ampak mi je žal, ker se nisem bolj intenzivno loudal.

P.S. je pa to gledano za nazaj vedno pač neko obžalovanje:
Delnico NEM sem imel kot hedge in sem rekel ajde grem tam 3-5% portfelja. In se nisem bolj intenzivno naloudal z njo. Potem ko jo je odbilo ob porastu cene zlata v stratosfero sem seveda prodal pozicijo, ampak bil obenem nesrečen, kaj bi bilo, če bi štartal na NEM pozicijo na recimo 15% portfelja, na večji hedge.
Isto GOOGL sem kupil pred leti med prvimi tujimi delnicami, ampak sem naredil samo en nakup. GOOGL ob UI-maniji odbije parabolično gor in prodam z lepim plusom zdaj na teh vrhovih, ampak spet jeza: zakaj nisem takrat zgradil pozicije v GOOGL po takratnih cenah, ki so bile kar nekaj časa in sem raje dokupoval še ene druge pozicije. Če bi imel več GOOGL potem bi naredil res ulala plus.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Vedno je treba kupiti še več SBI, edino tako imaš profit z minimalnim rizikom.
Quack !

Kot študent sem več let ves zaslužek iz študentskega dela vlagal v delnice Petrola in Krke, kar mi je kasneje omogočilo nakup manjšega stanovanja. Takrat platform, kot je IBKR, še ni bilo, zato sem nakupe opravljal prek telefonskih klicev z bančnim posrednikom. Ameriški trg mi je bil nedosegljiv zaradi nepoznavanja, čeprav sem občudoval in sanjal o investiciji v Mastercard, ki bi me naredilo milijonarja. Danes vlagam izključno na ameriški borzi.

ExOrcisT21 ::

Jaz sem v SBITOP vložil 100.000 eur (vzel po večini kredit) in trenutna vrednost portfelja je 500.000 eur, do zdaj sem prejel malo manj kot 100.000 eur dividend, sem pa delavec s podpovprečno plačo. Beat that.

Malidelničar ::

rini, ExOrcisT21 - res iskrene čestitke (in priznanje) obema in obenem hvala ker sta delila vajini zgodbi s forumom Slo-Tech-a.

rini: kako to, da si izbral ravno ti dve poziciji iz SBI TOP? Btw. je to bilo še v letih, ko je bil na LJSE tudi Lek?
ExOrcisT21: kako si se pa soočil s tveganjem in na kateri poziciji si vstopil na trg?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Držal sem se načela buy the dip, delnice sem kupoval po recesiji leta 2013 LKPG (7.50 eur) POSR (7 eur)... in ko je prišlo do zaprtja zaradi korone.

Zgodovina sprememb…

v krki je od kolegice sorodnik direktor, v petg je pa bogdan pušnik takrat na veliko kupoval papirje in potem je njihov borznik še postal član uprave petrola - torej v obeh primerih "notranje" infomacije (beri: kmečka pamet)

Drugače pa vedno rad poudarim, da sem vesel za vsakogar, ki vlaga. Bistvo je redno vlaganje in potrpežljivost.

Dejansko ne moreš zgubiti, razen če je konec sveta.
Quack !

In svet poganja nenehna rast in razvoj.

Jaz se sicer ne bi upal vzeti kredita za to priznam, ampak kudos tistemu. Če tako gledaš ljudje vzamejo kredit po 200+ k za nepremičnino, katere rizik ni nič manjši kot delnice konec koncev.
Quack !

Leta 2013 so po forumih pisali da je LKPG državna firma da bo šlo to samo dol iz 7,50 eur na trenutnih 134.50 eur...

kow ::

Evo prodal PLTR, lep skok.

Bravo. Jaz čakam na oktober, da bo minilo 5 let. Cena 18 usd.

FireSnake ::

Malidelničar je izjavil:

Moja največja napaka je bila, da nisem nabavil še več Krke!!! ;(;(;(

Namreč, pred nekaj leti sem imel sledeči osebni moto, ki je bil moje življenjsko vodilo:

Nakup delnic Krke na dan (beri: na mesec) prežene vse finančne strahove in negotovosti stran.

In sem se na polno naloudal z delnicami Krke. Z loudanjem sem začel tam cca 2018.
2022 sem imel 48% portfelja v Krki. 2023 je padlo na 39% in 2024 na 35% ko sem začel kupovati druge delnice izven indeksa LJSE.

Ampak napaka je, ker sem se naloudal PREMALO!

Krka še danes pomeni največji delež mojega portfelja, ampak mi je žal, ker se nisem bolj intenzivno loudal.

P.S. je pa to gledano za nazaj vedno pač neko obžalovanje:
Delnico NEM sem imel kot hedge in sem rekel ajde grem tam 3-5% portfelja. In se nisem bolj intenzivno naloudal z njo. Potem ko jo je odbilo ob porastu cene zlata v stratosfero sem seveda prodal pozicijo, ampak bil obenem nesrečen, kaj bi bilo, če bi štartal na NEM pozicijo na recimo 15% portfelja, na večji hedge.
Isto GOOGL sem kupil pred leti med prvimi tujimi delnicami, ampak sem naredil samo en nakup. GOOGL ob UI-maniji odbije parabolično gor in prodam z lepim plusom zdaj na teh vrhovih, ampak spet jeza: zakaj nisem takrat zgradil pozicije v GOOGL po takratnih cenah, ki so bile kar nekaj časa in sem raje dokupoval še ene druge pozicije. Če bi imel več GOOGL potem bi naredil res ulala plus.

Nikoli naj ti ne bo žal.
Samo, da je profit.
Jaz sem AMD kupoval po 9 do 12 USD. Takrat bi moral kruh in vodo jest in bi bil danes v pokoju.
Pa mi vseeno ni žal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

enavlaka ::

Survivorship bias
Za vsakega tu, ki piše, kako mu je uspelo, je 1000 slovencev, ki jim ni uspelo.

https://www.dnevnik.si/novice/posel/tla...
https://www.vzmd.si/novice/color-medvod...

Jaz sem v SBITOP vložil 100.000 eur (vzel po večini kredit) in trenutna vrednost portfelja je 500.000 eur, do zdaj sem prejel malo manj kot 100.000 eur dividend, sem pa delavec s podpovprečno plačo. Beat that.

Pokaž papirje. Dividende slovenskih firm so v enomestnih številkah na delnico.

rini je izjavil:

Kot študent sem več let ves zaslužek iz študentskega dela vlagal v delnice Petrola in Krke, kar mi je kasneje omogočilo nakup manjšega stanovanja. Takrat platform, kot je IBKR, še ni bilo, zato sem nakupe opravljal prek telefonskih klicev z bančnim posrednikom. Ameriški trg mi je bil nedosegljiv zaradi nepoznavanja, čeprav sem občudoval in sanjal o investiciji v Mastercard, ki bi me naredilo milijonarja. Danes vlagam izključno na ameriški borzi.

Kdaj si pa to vlagal? Ker etrade (pozneje vitrade) je bil za Slovence (če se prav spomnim sem tudi račun odprl preko poserednika Ilirika?) na voljo že tam nekje na začetku tisočletja.

enavlaka je izjavil:

Survivorship bias
Za vsakega tu, ki piše, kako mu je uspelo, je 1000 slovencev, ki jim ni uspelo.

Kako je možno da ti ne uspe če vlagaš v SBI? Razen če ga shortaš ali kaj podobnega, ampak po moje se niti ne da shortati.
Quack !

Od 2003-2007... To so bili časi, da sem šel v banko položit denar na trgovalni račun, potem je broker iz poslovalnice poklical na Ljubljansko borzo, potem me je poklical, če je bil sklenjen posel. Danes pa tipka in enter.

aborko ::

FireSnake je izjavil:

Jaz sem AMD kupoval po 9 do 12 USD. Takrat bi moral kruh in vodo jest in bi bil danes v pokoju.
Pa mi vseeno ni žal.

Jah, lahko je biti pameten za nazaj. To je ista zgodba kot pri kriptu. Kako se upret prodaji, ko gre zadeva X10 gor? Verjetno vsak normalen konkreten del prej proda, preden naredi npr. x100.

rini je izjavil:

Od 2003-2007... To so bili časi, da sem šel v banko položit denar na trgovalni račun, potem je broker iz poslovalnice poklical na Ljubljansko borzo, potem me je poklical, če je bil sklenjen posel. Danes pa tipka in enter.

Kot sem ti napisal da to ne drži - lahko bi na tujih trgih trgoval praktično enako kot danes. Takrat si lahko odprl etrade (nemško podružnico, kasneje ga je prevzel vitrade) preko Ilirike in na tujih trgih trgoval praktično enako kot sedaj. Ne samo z delnicami, tudi z leveraged cfdji. Vem ker sem ravno nekje 2003 do 2007 naredil zelooo velik profit na etrade, ki pa sem ga nato 2007-08 cca 80% zapravil.

Lahko je biti pameten danes, sicer pa tudi danes imam izključno delnice in vse ostalo mi je španska vas.

Poglej si, kdaj je prišel na borzo Mastercard in po kakšni ceni.

iKst_ ::

kow je izjavil:

Evo prodal PLTR, lep skok.

Jaz še vedno čakam na 500.

Ne vem če o istem debatirava? Napisal si da si sanjal da bi vložil v Mastercard ker nisi mogel in da si zato trgoval na slo borzi preko telefona. Samo pravim, da to da nisi mogel ne drži, ker bi lahko trgoval preko Etrade že tam od začetka tisočletja...

Tule se malo razume da se v preteklosti 20+let ni dalo trgovati ali vlagati. To sploh ni res, sam se imel odprt etrade račun, nekaj sem imel upravljanju pri KD, imel sem celo v hedge skladu precej - Quadriga (avstrijski), da o slo borzi sploh ne govorim. Še zdaj imam nekaj v slo delnicah z nakupom leta 2004...

Škoda, da tega nisi povedal leta 2003. Jaz pa sem z nalogi na šaltarju mesečno nakazoval denar na trgovalni račun banke in se šel telefončke. Ne trdim, da v Jugoslaviji ni bilo sadnih jogurtov, a mnogo nas v letu 1998 ni imelo mobilne telefone, leto kasneje pa so že prišli predplačniški.

In ko sem se tako neveden odpravil na banko, me takratni bančni uslužbenec na okencu vprašal, o a boš kupil MA. Sem rekel, amerika je zame neznanka, bom kar od strička Colariča kupil krko.

Čuk pa ragla sta ble 22kSIT. Četrt trgovske plače.
Krka na začetku ni bila vredna nič, šele s tujimi trgi je začela pumpati. Če si bil zaposlen tam, si prejel še delnice zraven plače. Ne vem, če je taka praksa še danes ampak ogromno jugo družin si je s tem financiralo stanovanje.

Plus recesija kmalu zatem.

Res je
««
318 / 319
»»