Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
FireSnake ::
včer prodal fcel za 50€ profit, potem takoj padlo za 12%. sem kar zadel isto kot teslo.
danes pa sem kupil jurja amd, ko je padel in ga prodam v parih tednih za 20% profit. 200€ zaslužim.
ne vem no meni se zdi dokaj lahko takole služit po 500€ na mesec. še z malim kapitalom 5k€ kaj če bi imel malo večjega.
Ne zaslužiš 200€, ker je tu davek na dobiček, ki znaša 25%.
Tako, da je zaslužek temu primerno nižji.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Musashi ::
gfus, si mi en tak tipičen nakurčen začetnik. Vse je lepo in prav ko trguješ navidezno ali pa ko operiraš s profiti/izgubami par 100evrov. Ko/če, (res mislim da ti samo s trgovanjem iz tega področja sploh ne bo uspelo splezati) boš pa pri posameznem trejdu lahko dobil/izgubil par 10k bo zgodba precej drugačna ;)
gfus ::
QIWI so ena ruska jajca
SBNY pa ne spada niti med top 100 največjih firm.
ne vem kje si dobil idejo za vlagat sem not.
medtem sem jaz z amd že 30EUR v profitu v 1 uri.
firesnake: bo kar 200EUR, ker imam not 1,5k
SBNY pa ne spada niti med top 100 največjih firm.
ne vem kje si dobil idejo za vlagat sem not.
medtem sem jaz z amd že 30EUR v profitu v 1 uri.
firesnake: bo kar 200EUR, ker imam not 1,5k
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gfus ()
karafeka ::
Kako veš kdaj prodat, recimo amd? A ko imaš določen % profita? Ali pa gledaš kake druge kazalce?
prodal bom, ko bo dosegel isti vrh, kot ga je že par tednov nazaj, to pa je 15% do 20%. sem pisal pred pol meseca, da sem amd 15%up. podobno drugi gledajo, ko doseže prejšnji vrh prodajo.
delavec44 ::
Se mi zdi, da daytraderji bi skoraj rabili ločeno temo. Ker to so čisto druge živali od nas običnih tun :D

QIWI je bil pred napadom Rusije na Ukrajino zelo hitro rastoče podjetje, ki je delovalo na področju baltika, poljske in drugod. Sedež je imelo na Cipru. Delistali so ga iz NYSE (ali nasdaq , se ne spomnim več) zaradi povezav z Rusijo. Če tebe takšna podjetja ne zanimajo ok, ampak pred vojno z Ukrajino so bila tudi povsem ruska podjetja na borzi kar uspešna. Se je dalo fajn zaslužiti.
Signature bank je bila pred bankrotom ena največjih regionalnih bank v USA. Tržne kapitalizacije se ne spomnim ampak cena delnice je bila v najboljših časih preko 600USD, sedaj je pod 1USD...
Signature bank je bila pred bankrotom ena največjih regionalnih bank v USA. Tržne kapitalizacije se ne spomnim ampak cena delnice je bila v najboljših časih preko 600USD, sedaj je pod 1USD...
chatgpt pravi, da sta bila to 2 rizična nakupa, veliko bolj kot tech firme.
razlika je, da pri Microsoftu, Nvidii, Googlu itd. ne staviš na eno regulativo, eno državo ali en bančni model. Še vedno lahko padejo 50 %, ampak verjetnost popolnega izbrisa je bistveno manjša.
razlika je, da pri Microsoftu, Nvidii, Googlu itd. ne staviš na eno regulativo, eno državo ali en bančni model. Še vedno lahko padejo 50 %, ampak verjetnost popolnega izbrisa je bistveno manjša.

Je pa tudi pri teh verjernost da pade pod sedanj0 vrednost in je nižje več kot 20 let kar prisotna. Če ne verjameš, lahko pogledaš šampione iz leta 2000 in kje so sedaj. Lucent, Sun, Nokia, ko si ravno omenil Intel pri njem si moral čakati 26 let da si prišel na isto nominalno vrednost (upoštevaj še inflacijo), enako Cisco...
BlackHole ::
Ali tudi kaj shortate, katere delnice in po kakšnem principu? Kako zavarujete short?
LP Marko
delavec44 ::
chatgpt pravi, da sta bila to 2 rizična nakupa, veliko bolj kot tech firme.
Tudi AI je lahko pameten za nazaj.
Dejansko pa a bi te -50% kaj manj bolelo kot -99%?
pujsekpepe je izjavil:
Volkswagen group je dobr shortat. To bo se padal. Ce se bojo sploh pobral
Se ne bo država nič vmešala?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
pujsekpepe ::
prodal bom, ko bo dosegel isti vrh, kot ga je že par tednov nazaj, to pa je 15% do 20%. sem pisal pred pol meseca, da sem amd 15%up. podobno drugi gledajo, ko doseže prejšnji vrh prodajo.
Zelo slabo.
Jaz sem AMD naložil, ko je bil 71USD.
In še držim, ker bo šlo še gor.
otago ::
gfus, si mi en tak tipičen nakurčen začetnik. Vse je lepo in prav ko trguješ navidezno ali pa ko operiraš s profiti/izgubami par 100evrov. Ko/če, (res mislim da ti samo s trgovanjem iz tega področja sploh ne bo uspelo splezati) boš pa pri posameznem trejdu lahko dobil/izgubil par 10k bo zgodba precej drugačna ;)
Me zanima, kako bo pisal drugo leto v to temo. Kako oddati napoved dobičkov pri 1000 mini transakcijah.

To ni tak problem, imaš tako zastonjske kot plačljive programčke ki ti, vsaj za ibkr, vse pravilno pripravijo in samo uvoziš.

gruntfürmich ::
danes skoraj vse prodal, kar se znova malo igram (2 meseca) na IB... vse rdeče, in še bolj dol sili... naredil 2300€ izgube, ko sem že bil na 5k profita...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
pujsekpepe ::
gruntfürmich je izjavil:
danes skoraj vse prodal, kar se znova malo igram (2 meseca) na IB... vse rdeče, in še bolj dol sili... naredil 2300€ izgube, ko sem že bil na 5k profita...![]()
Kaj je rdeče? Gledam amd in intel nič posebnega.
redtech ::
pujsekpepe je izjavil:
Volkswagen group je dobr shortat. To bo se padal. Ce se bojo sploh pobral
Short na 300 ne sedaj, ko imajo P/B na 0.22. STX pa best buy s P/B 170
Me zanima, kako bo pisal drugo leto v to temo. Kako oddati napoved dobičkov pri 1000 mini transakcijah.
transkacij ne bo 1000 ampak okoli 30, 1 na 14 dni.
traderepublic omogoča izvoz transkacij v csv pol se pa baje da uvozit v furs program to.
pol se pa baje da uvozit v furs program to
Prepričaj se, da je je to 100% res.
Baje ti kaj veliko ne bo koristil, če ne bo šlo. Rabiš namreč točno določen format.
Govorim iz lastnih izkušenj. Imeli smo težave z degiro.at, ker izvoz ni bil kompatibilen s tem, kar je treba uvozit na FURS.
Na koncu ni bilo druge kot, da smo si sprogramirali konverter. Jaz sem imel v tistem času preko 3000 transakcij.
Bi raje kazen plačal kot, da bi šel na roko to delat :)
Potem je še omejitev, ki je tukaj nihče ne omenja in se imenuje: pravilo navidezne odsvojitve kapitala.
97. člen Zakona o dohodnini (ZDoh-2), peti odstavek, ki govori:
Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:
1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali
2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.
Primer:
Delnica A: 10.000 EUR dobička
Nato ista delnica: −8.000 EUR izgube
In si po tej izgubi v 30 dneh ponovno kupil isto delnico potem:
- dobiček 10.000 EUR ostane obdavčljiv,
- izgube 8.000 EUR pa ne smeš uporabiti za pobot, ker velja pravilo navidezne odsvojitve.
Če pa po prodaji z izgubo nisi kupil iste delnice (niti je nisi kupil v 30 dneh pred prodajo), se izguba normalno prizna in jo lahko pobotaš z dobičkom v istem davčnem letu.
Tako, da ne velja, da surove podatke samo uvoziš. Ampak je treba tudi kaj ven počistiti - seveda ob zgoraj navedenih pogojih.
Pomembno: govorim za par let nazaj, ko je zagotovo bilo tako. Če se je pa vmes kaj spremenilo pa ne vem. Spominjam se pa, da so ljudje že takrat čudno gledali, ko sem to omenil.
Jaz zdaj delnice kupujem na dolgi rok in ničesar ne prodajam. Posledični mi ni treba oddajati poročil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
J.McLane ::
Pri vw se je drzava ze veckrat vmesala in tudi zfaj se bo.
Ja država se lahko vmeša, da poslovanje firme ostane in da rešijo gospodarstvo v državi in širše. Delničarji pri takem reševanju ponavadi potegnejo kratko, ali čisto 0 ali pa ti prevrednotijo stare delnice v nove in dobiš ven ene 5% prvotne vrednosti. Poglej recimo bailout GM.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
hunter01 ::
Pri vw se je drzava ze veckrat vmesala in tudi zfaj se bo.
Ja država se lahko vmeša, da poslovanje firme ostane in da rešijo gospodarstvo v državi in širše. Delničarji pri takem reševanju ponavadi potegnejo kratko, ali čisto 0 ali pa ti prevrednotijo stare delnice v nove in dobiš ven ene 5% prvotne vrednosti. Poglej recimo bailout GM.
Ali pa reševanje NKBM :)
firesnake: tak converter mi napisat ne bo problem, mi ga bo napisal chatgpt, če ga ne bom najdu
ne bom prodajal z izgubo, tak da druga anileja ne drži zame
imam pa jaz zate en primer:
ti imaš buy and hold
jaz 3x v letu prodam z 20% profita.
ti si v letu naredil 20%
jaz pa 60%
amd trenutno 60€ profit. lahko že zdej prodam. 5% v 1 dnevu ni slabo, če bi vložil 5 jurjev bi bil zdej pa že 200€ v profitu.
kar se mojega programčka tiče pa mi je priporočil 2 nakupa, kjer sem v minusu, brodcom in american electric power, sicer mali minus, ki bo ratal plus. ampak opažam, da po občutku delam bolje kot pa s programčkom, kateri mi priporoča nakup šele ,ko je že zrastlo, ga bi bilo treba malo preuredit, da priporoča nakup, ko je padlo. po moje nekak combo če priporoča moj program in če delnica ni ravno na all time high, da ima še potencial, potem je za kupit. imaš par delnic, v katere verjameš in katere so volatilne (amd, tesla, bloom energy, micron, mogoče fcel) in jih preprodajaš. v velikem minusu sem še pri oracle, tisto sem tudi kupil ko je v 1 dnevu padlo 10% ampak nisem vedel, da je bil šele začetek 50% padca. no oracle je vezan na uspeh openai, v kar jaz verjamem. sej bo plus sčasoma samo pač lahko imaš dnar zmrzjen po 1 leto takole.
seveda pa bo treba tudi dolgoročno vlagat. trenutno bi bili taki nakupi bitcoin, msft, meta, amazon največ pa qqq3 za dolgoročno, v tisto še vedno verjamem čeprav sem 10% down zadnji mesec v tistem ampak to nima veze, to je bolj dolgoročna stvar, vržeš not in ne gledaš.
na koncu pa je z večino teh delnic tak, da je sam odvisno kak dolgo boš moral čakat na profit. al bo 1 dan kot pri amd al 6 mesecev kot pri oracle. pač čakaš. če nisi potrpežljiv in prodajaš kar nekaj z zgubo, to je pa problem. nikoli ne prodajam z zgubo, to je moje zlato pravilo, v tem se razlikujem od drugih in to je moj plus. tudi če bi vložil leta 2000 v msft bi pač čakal 25 let na profit. če slučajno propade pa naj, ne prodam z zgubo, zlato pravilo. enostavno.
ne bom prodajal z izgubo, tak da druga anileja ne drži zame
imam pa jaz zate en primer:
ti imaš buy and hold
jaz 3x v letu prodam z 20% profita.
ti si v letu naredil 20%
jaz pa 60%
amd trenutno 60€ profit. lahko že zdej prodam. 5% v 1 dnevu ni slabo, če bi vložil 5 jurjev bi bil zdej pa že 200€ v profitu.
kar se mojega programčka tiče pa mi je priporočil 2 nakupa, kjer sem v minusu, brodcom in american electric power, sicer mali minus, ki bo ratal plus. ampak opažam, da po občutku delam bolje kot pa s programčkom, kateri mi priporoča nakup šele ,ko je že zrastlo, ga bi bilo treba malo preuredit, da priporoča nakup, ko je padlo. po moje nekak combo če priporoča moj program in če delnica ni ravno na all time high, da ima še potencial, potem je za kupit. imaš par delnic, v katere verjameš in katere so volatilne (amd, tesla, bloom energy, micron, mogoče fcel) in jih preprodajaš. v velikem minusu sem še pri oracle, tisto sem tudi kupil ko je v 1 dnevu padlo 10% ampak nisem vedel, da je bil šele začetek 50% padca. no oracle je vezan na uspeh openai, v kar jaz verjamem. sej bo plus sčasoma samo pač lahko imaš dnar zmrzjen po 1 leto takole.
seveda pa bo treba tudi dolgoročno vlagat. trenutno bi bili taki nakupi bitcoin, msft, meta, amazon največ pa qqq3 za dolgoročno, v tisto še vedno verjamem čeprav sem 10% down zadnji mesec v tistem ampak to nima veze, to je bolj dolgoročna stvar, vržeš not in ne gledaš.
na koncu pa je z večino teh delnic tak, da je sam odvisno kak dolgo boš moral čakat na profit. al bo 1 dan kot pri amd al 6 mesecev kot pri oracle. pač čakaš. če nisi potrpežljiv in prodajaš kar nekaj z zgubo, to je pa problem. nikoli ne prodajam z zgubo, to je moje zlato pravilo, v tem se razlikujem od drugih in to je moj plus. tudi če bi vložil leta 2000 v msft bi pač čakal 25 let na profit. če slučajno propade pa naj, ne prodam z zgubo, zlato pravilo. enostavno.
3x leverage Nasdaq 100 je zate dolgoročna stvar? Ne se hecat, leverage deluje tudi v drugi smeri, če pride do korekcije recimo 40% v nekaj dneh boš ti imel izgube več kot 80% (leverage se dnevno prilagaja). Pa tudi potem če se index vrne na isto vrednost kot prej, ti s tem produktom ne boš na vstopni točki ampak še vedno nekje 40% nižje, razen seveda če boš na nizki točki dokupoval. PRav to dnevno prilagajanje vzvoda ti ob veliki volatilnosti močno nažre dobiček (Volatility Decay).
Gemini: "Če 3x vzvoden produkt v istem času pade za 90 % (kar se ob 30-odstotnem padcu indeksa hitro zgodi), mora od tiste nizke točke zrasti za 1.000 % (desetkratno), da pride nazaj na vašo začetno vloženo vrednost."
Gemini: "Če 3x vzvoden produkt v istem času pade za 90 % (kar se ob 30-odstotnem padcu indeksa hitro zgodi), mora od tiste nizke točke zrasti za 1.000 % (desetkratno), da pride nazaj na vašo začetno vloženo vrednost."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
nasdaq ne bo padel 90%. jur vložen 10 let nazaj bi bil danes vreden 50 jurju.
jaz verjamem v veliko rast 5, 10 let zaradi večje produktivnosti cele družbe in vseh firm zarad ai. če ne verjameš v to pol ne vlagaj v qqq3. :)
jaz verjamem v veliko rast 5, 10 let zaradi večje produktivnosti cele družbe in vseh firm zarad ai. če ne verjameš v to pol ne vlagaj v qqq3. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gfus ()
Ne vem če razumeš, govoriva o qqq3 - 3x Leverage ETF na Nasdaq 100, če bi bil fix 3x vzvod ob tvojem nakupu in se nebi prilagajal ti izgubiš komplet vložek če index nasdaq 100 pade za 33%, in če v enem dnevu pade za toliko se bo točno to zgodilo. ČE pa pada počasi recimo 40% v enem tednu, se pa leverage vsak dan prilagodi na trenutno vrednost, torej na najnižji točki ti nimaš enako vzvoda kot takrat ko si točke kupil, zato se tudi pobral ne bo na enak nivo tako hitro, kot se bo underlying index.
Če mi ne verjameš samo poglej tole:
https://www.google.com/finance/beta/quo...
Kako je mogoče da produkt s 3x vzvodom ni nardil 3x več kot underlying index?
Ta produkt nikakor ni primeren za dolgoročno držanje, ta produkt je za kratkoročne špekulante
Če mi ne verjameš samo poglej tole:
https://www.google.com/finance/beta/quo...
Kako je mogoče da produkt s 3x vzvodom ni nardil 3x več kot underlying index?
Ta produkt nikakor ni primeren za dolgoročno držanje, ta produkt je za kratkoročne špekulante
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()