» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
314 / 315
»»

BlackHole ::

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

Če imaš torej 700k vloženo v recimo neke državne obveznice, ki ti prinašajo 4% na leto, dobiš vsako leto 28k. Glavnica pa ostaja 700k.

Če dobivaš na leto več kot 4 %, recimo v S&P 500, se ti pa še glavnica povečuje in s tem pokrivaš še inflacijo.

Mislim, če si uspel prišparat 700k do penzije, potem tud če nimaš nobene dividende, boš lepo normalno preživel starost, saj bo tudi penzija temu primerna večja. Razen, če je to zgolj profit narejen z delnicami s povprečno plačo.
LP Marko

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BlackHole ()

rini ::

J.McLane je izjavil:

Drage so predvsem storitve, dobiti obrtnika da ti karkoli zrihta v stanovanju/hiši je misija nemogoče, o ceni raje nebi. Hrana tudi hitro postane draga, kakor vključiš v enačbo storitev, poceni prehrana je samo še tista ki si jo sam doma pripraviš iz osnovnih sestavin. Druga poceni hrana je jasno industrijsko predelna hrana, ampak temu sej bolje ognit v velikem loku.

Storitve so ubijalske, npr. v gostilnah je hrana precenjena. V diskontu ali kmetu bo vedno kg mesa za neko pametno ceno. Ne rabiš nobenih prilog ali predelane hrane, ki so na koncu dražje od mesa. Strah in trepet pa bodo zagotovo po privatizaciji zdravstvene storitve.

Ma ni variante da plačam za informacijo kam vložiti denar. Položim na svetovni sklad ali MAG7 in se prepustim obrastno obrestnemu računu.

karnekdo3 ::

Alcarinnn je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

Če imaš torej 700k vloženo v recimo neke državne obveznice, ki ti prinašajo 4% na leto, dobiš vsako leto 28k. Glavnica pa ostaja 700k.

Če dobivaš na leto več kot 4 %, recimo v S&P 500, se ti pa še glavnica povečuje in s tem pokrivaš še inflacijo.

700k je dovolj v ETF World/S&P) pod sledečimi pogoji:

1. Imaš froce stare blizu 20 let (ali jih nimaš) - beri jih lahko "odjebeš finančno"
2. Imaš odplačano nepremičnino ali pa nizek obrok kredita (tam do 300EUR/mesec bi šlo)
3. Ti je 2k/mesec dovolj za življenje danes in še vsaj naslednjih 10+ let (Da ne jemlješ ven 4% ampak malo manj ranga 3,5%)
4. Nisi mlajši od 45 let

Mislim da je dovolj tudi brez teh pogojev.

Začetni vložek: 700.000 €
dvig: 1.000 €/mesec
vse merjeno v današnji kupni moči
po 20 letih gledamo, koliko kapitala ostane

Naložba 100-letni realni donos Vrednost po 20 letih z dvigi
Zlato ~2,4 % realno letno ~817.000 €
S&P 500 total return ~7,3 % realno letno ~2.340.000 €

GupeM ::

BlackHole je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

Mislim, če si uspel prišparat 700k do penzije, potem tud če nimaš nobene dividende, boš lepo normalno preživel starost, saj bo tudi penzija temu primerna večja. Razen, če je to zgolj profit narejen z delnicami s povprečno plačo.

Nima veze. Recimo, da podeduješ, zadaneš na lotu ali se ti userje neka športna stava... 700 k bi moralo biti dovolj, če zadevo vložiš in po pameti jemlješ ven.

AI odgovor:

če vložiš 50.000 € v MAG7 za 15 let, si lahko okvirno obetaš med 200.000 € in 400.000 € -- odvisno od rasti.
MAG7 je zgodovinsko rasel med 12 % in 18 % letno.

pujsekpepe ::

Js 500 k ruknu v cegle ostalo pa na borzo

J.McLane ::

Ne vem kako drugi uporabljate AI, ampak jaz sem odkril eno potencilano zelo koristno stvar, morda komu koristi.

Gemini omogoča Gems (ikona diamantka), tu lahko narediš navodilo, ki bi ga sicer moral vedno ponavljat v promptu. Navodilo sem napisal takole:
Sem moški v srednjih letih iščem naložbe, ki so podcenjene glede na napovedano rast in imajo dober "margin of safety". Ponvadi držim delnico srednjeročno do dolgoročno, torej od 1 leta pa do 5 let in več. Torej tipična Value Investing strategija. Zanima me tudi Discounted Cash Flow (DCF) model glede na zadnje objavljene podatke in napovedi podjetja oziroma samo ocena Margin of Safety. Borzne tečaje vedno vzemi aktualne iz www.google.com/finance. Črpaj najbolj aktualne podatke iz javnih objav podjetja. Vključi tudi podatke finančnih analtikov in mnenja iz javnih forumov, reddit in podobno. Oceni tudi kakšna je možnost za value trap.

Odgovore podaj kratko in jedrnato, brez kompleksnih in dolgih izračunov.

Sedaj samo kliknem na Gem, v prompt vpišem samo ime podjetja in mi ven izpljune lepo strukturirano vse po tem istem navodilu, ki sem ga podal. Jasno rezultat je vedno treba jemati z rezervo, tudi trenutno ceno včasih fali in je izračun čisto mimo, ampak vseeno zelo hitro greš skozi različne delnice in zelo hitro lahko kakšne takoj izločiš in ne izgubljaš časa z njimi, tiste zanimive pa potem lahko raziskuješ dalje. Pa moram reči da pred dvemi meseci je tole vse skupaj delalo precej slabo, tečaje nikakor ni vzelo prave, v zadnjih 14 dneh pa zadeva deluje prav presenetljivo točno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

karafeka ::

Jaz si predstavljam, da ogromno folka tako dela po celem svetu. In ko bodo začeli dobivat navodila od teh botov, da naj prodajo, bodo vsi na polno začeli prodajat. Zna past zelo hitro zelo nizko.

Res je tole kar malo strašljivo, sploh zato ker so vsi ti AI modeli tko optimisitčno in pozitivno nagnjeni, ampak konec koncev je še vedno odvisno od tega kaj in kako ga vprašaš, teh načinov je pa tudi zelo veliko in temu primerno se tudi odgovori močno razlikujejo. Tako da ne pričakujem da bo šlo kar tako lepo sinhronizirano pri vseh teh modelih v isto smeri, spremenljivk je enostano preveč.

gen Maister ::

BlackHole je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

:))
Seveda! Dokler je inflacija 2% in SpaceSex Raketa leti v vesolje, potem je nad njimi samo še Modro nebo!! 8-)
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Franz21 ::

gen Maister je izjavil:

BlackHole je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

:))
Seveda! Dokler je inflacija 2% in SpaceSex Raketa leti v vesolje, potem je nad njimi samo še Modro nebo!! 8-)

FURS 28K -> 21K

Franz21 ::

rini je izjavil:

AI odgovor:

če vložiš 50.000 € v MAG7 za 15 let, si lahko okvirno obetaš med 200.000 € in 400.000 € -- odvisno od rasti.
MAG7 je zgodovinsko rasel med 12 % in 18 % letno.

...zadnjih 15 let.

P.S. Follow Nancy

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Franz21 ()

Po navdihu Pelosi, začetek l. 2022, sem kupil NVDA (+800%) in kasneje še AVGO. Po priporočilu AI pa sem kupil CRWD (+100% v nekaj mesecih).

Tako je to.

karnekdo3 ::

rini je izjavil:

Po navdihu Pelosi, začetek l. 2022, sem kupil NVDA (+800%) in kasneje še AVGO. Po priporočilu AI pa sem kupil CRWD (+100% v nekaj mesecih).

Tako je to.

Sedaj pa še napiši kolikšen delež portfolia si vložil v to in koliko si izgubil na ostalih delnicah. In pa kaj sedaj kupuješ :)

enavlaka ::

700 jurjev danes je 70 jurjev čez 10 let. S tem ne moreš nič, ker sproti še trošiš zase.

chrush ::

Pozna kdo delnico Technip Energies? Mislim, da je trenutno kar podcenjena in bi zarinil v njo kakeka deset k everskega bankovca.

iKst_ ::

enavlaka je izjavil:

700 jurjev danes je 70 jurjev čez 10 let. S tem ne moreš nič, ker sproti še trošiš zase.

Ne ni. 700 jurjev danes je cca. 550 jurjev čez 10 let. Ker trošiš le del donosa, ti glavnica raste skupaj z inflacijo.

Realno se da drugače upokojiti že z bistveno manj kot 700 jurji.

enavlaka ::

Če imaš tako dober donos, v redu, ampak skladi tega nimajo.

FireSnake ::

rini je izjavil:

Tako je to.

Ker slabo!
Kupiti bi moral AMD (jaz sem kupil, koje naš zet zinil neumnost in je delnice iz preko 100 padla na 71USD).
Poglej si ceno danes ;)

Takrat sem o tem pisal tukaj, da je za kupiti.

O AMDju sem govoril že, ko je bila 9USD.
Izračunaj procent.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Skor tko ko bitkojn. Ti je ratalo kak miljon naslogat?

mtosev ::

Meni je arm holdings gor 216%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pujsekpepe je izjavil:

Skor tko ko bitkojn. Ti je ratalo kak miljon naslogat?

Milijon ne, sem bil:
- presmrkav
- preveč prestrašen
- pa nisem imel dovolj odvečnega denarja za vlaganje :))

Zgodovina sprememb…

Sožalje. Vpraš zeta kaj naprej?

Ničesar nimam za obžalovati.
Naučil sem se veliko. Najbolj, ko zgubiš in "speče".

mtosev je izjavil:

Dokler ne prodaš in zafiksiraš to ne pomeni nič.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

enavlaka je izjavil:

"Malce" pretiravaš. Tudi če upoštevaš polno moetarno inflacijo npr. 6% letno, bo teh 700k še vedno vrednih 391k.
vires in numeris

FireSnake je izjavil:

mtosev je izjavil:

Ti kke jokas kva mi iz kripta nben ne prasa kok si pusnu….

Alcarinnn ::

karnekdo3 je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

700k je dovolj v ETF World/S&P) pod sledečimi pogoji:

1. Imaš froce stare blizu 20 let (ali jih nimaš) - beri jih lahko "odjebeš finančno"
2. Imaš odplačano nepremičnino ali pa nizek obrok kredita (tam do 300EUR/mesec bi šlo)
3. Ti je 2k/mesec dovolj za življenje danes in še vsaj naslednjih 10+ let (Da ne jemlješ ven 4% ampak malo manj ranga 3,5%)
4. Nisi mlajši od 45 let

Mislim da je dovolj tudi brez teh pogojev.

Začetni vložek: 700.000 €
dvig: 1.000 €/mesec
vse merjeno v današnji kupni moči
po 20 letih gledamo, koliko kapitala ostane

Naložba 100-letni realni donos Vrednost po 20 letih z dvigi
Zlato ~2,4 % realno letno ~817.000 €
S&P 500 total return ~7,3 % realno letno ~2.340.000 €

Narobe si predpostavil... Tu govorimo o tem da če do penzije (ali neke točke v lajfu) nabereš 700k... in 1k/mesec je premalo za penzijo, sploh če imaš 2 mladoletna otroka in neodplačano bajto... Razen če zraven še delaš za 2k kar pa ni cilj...

Utk ::

Če imaš neodplačano bajto, potem "nimaš" 700k.

Otroci pa zelo hitro postanejo polnoletni.

Nauk zgodbe - v penzijo se ne gre s kreditom ali najemnino.

@karnekdo3 ... praviloma kupim med 3t in 5t usd. Največ sem izgubil pri MRNA, ko je dosegla 450 usd in nisem prodal, a sem pri tej delnici že na pozitivni ničli. Vse delnice držim, po kvartalih pa kopičim le še MSFT (moje lucidne sanje o kvantnem preboju in z zanimanjem spremljam, kako AI po svetu uničuje delovna mesta).

pujsekpepe je izjavil:

FireSnake je izjavil:

mtosev je izjavil:

Ti kke jokas kva mi iz kripta nben ne prasa kok si pusnu….

Bi lahko prosil za podnapise?

sebavet ::

A ima kdo SNDK, WB, Micron, AMD in STX? Lepo padajo zadnji teden. Drži kdo? Sem jih nakupil in začasno brcnil v temo. Kakšna je kaj prognoza teh delnic podjetji, osnovnih gradnikov datacentrov?

gfus ::

amd in micron bosta še rastla kako leto dve, drži se jih oz. dokupuj

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

redtech ::

To je cenejša opcija micronu in se bo denar verjetno prerazporedil:

South Korean chipmaker SK Hynix on Monday launched a U.S. share sale to raise 43 trillion won ($28.07 billion).

Jaz sem STX short že od $500, ne vem zakaj to delam :).

chrush je izjavil:

Pozna kdo delnico Technip Energies? Mislim, da je trenutno kar podcenjena in bi zarinil v njo kakeka deset k everskega bankovca.

Ne poznam, zgleda pa kar solidno, bom malo raziskal, hvala.

redtech ::

INR že imate? Ali je kdo delal prenose iz IBKR(& drugi) na INR?

Musashi ::

Kolikor sem bral prenos delnic na INR ni možen

Vojna se očitno nadaljuje. Nafta spet gor, borza dol. Pravi ringl špil.

BlackHole ::

rini je izjavil:

Tako je to.

Mislim, da kdor je kupoval v času 2 do 4 leta nazaj, ni mogel zrešit z nakupom. V glavnem je vse šlo kar precej navzgor.
LP Marko

včer prodal fcel za 50€ profit, potem takoj padlo za 12%. sem kar zadel isto kot teslo.
danes pa sem kupil jurja amd, ko je padel in ga prodam v parih tednih za 20% profit. 200€ zaslužim.
ne vem no meni se zdi dokaj lahko takole služit po 500€ na mesec. še z malim kapitalom 5k€ kaj če bi imel malo večjega.

Trik je v konsistenci, mesec za mesecom, vsak mesec... Koliko kilometrine imaš, dva meseca?

Saj je podobna fora pri ruleti, lahko staviš vedno na črno in povečuješ stavo dokler ne zadaneš, ampak pride dogodek ko prevečkrat zapored zgubiš in takrat ti zradira vse. Posamezne delnice brez problema gredo na nulo (bankrot) ali padejo za 70, 80, 90%. En tak bankrot sem doživel WOLF, izdelujejo SiC močnostno elektroniko, v vsakem EV bodo, v vsakem solarnem inverterju... Ampak nekako jim je vse skupaj uspelo zafurat.

energetik ::

redtech je izjavil:

INR že imate? Ali je kdo delal prenose iz IBKR(& drugi) na INR?
To ni možno, na in iz INR gredo lahko samo €.
vires in numeris

J.McLane je izjavil:

Trik je v konsistenci, mesec za mesecom, vsak mesec... Koliko kilometrine imaš, dva meseca?

Saj je podobna fora pri ruleti, lahko staviš vedno na črno in povečuješ stavo dokler ne zadaneš, ampak pride dogodek ko prevečkrat zapored zgubiš in takrat ti zradira vse. Posamezne delnice brez problema gredo na nulo (bankrot) ali padejo za 70, 80, 90%. En tak bankrot sem doživel WOLF, izdelujejo SiC močnostno elektroniko, v vsakem EV bodo, v vsakem solarnem inverterju... Ampak nekako jim je vse skupaj uspelo zafurat.

meni se zdi, da so vse preveč presrani glede recesij, ker so jim mediji sprali možgane. za amd stručnjaki napovedujejo 3x rast v letu, dveh. jaz se igram preprodajanje s takimi delnicami, ki imajo itak napoved rasti dolgoročno, da je neka varovalka. druga taka je tesla. bloom energy tudi. spacex bo tudi taka. takole ene par takih delnic bom imel za to preprodajanje.

delavec44 ::

Škoda da nisi začel pred enim letom, ko je Trump vletel s carinami. Bi videli kdo bi bil presran.

To se seveda ne more ponoviti.

Kakšen imaš pa plan za prvič ko boš lovil en padajoči nož in bo šlo -50% kot bi trenil? Boš delal double down? Boš dodajal kapital, katerega nisi mislil investirat? Boš dal hišo na hipoteko ko bo -90%

Pri čipih ko jih manjka gredo marže v nebo in dobički prav tako, vse te dodatne kapacitete ki jih gradijo bodo seveda pomenile več prihodkov ampak hkrati bodo cene šle tudi dol. Ne se čudit časov ko bo Micron imel x3 prihodkov, dobička pa manj kot danes. Da ne omenjam vsega tega CAPEXa ki je potreben za širitev, no saj denar dvigujejo kar direktno od delničarjev z izdajo novih delnic, kar pomeni da imaš vsak dan manjši % deleža v podjetju, čeprav držiš enako št. delnic.

Nočem nobenega strašit in ne napovedujem zlomov in bankrotov, samo želim opozoriti da se be nekoč zgodba s čipi izpela in verjemi borzni tečaj to pokaže že leto ali dve v naprej.

mojhe zlato pravilo: nikoli ne prodajaj z zgubo. razen če pridem v situacijo, ko bi denar iz delnic res rabil za kake življenske stroške. ampak to rešiš tako, da ima na strani ene 20k casha pa je. ziher pa ne prodajam iz panike, ker pade 50% začasno. takrat kupujem seveda.

;) kupuješ posamezne delnice in nikoli ne boš prodajal z izgubo. Lahko rečem samo good luck. Boš potreboval veliko sreče za tole...

karafeka ::

Ja, točno tako strategijo imajo dandanes vsi, buy the dip. Oz. taka strategija je v vsakem bull marketu dejansko. Problem je samo, ko se cikel obrne. Seveda je pa neumno, če ob takih donosih nisi zraven.

Tudi v bull marketu imaš posamezne delnice, ki ali firme bankrotirajo (sam spušil SBNY) ali pa jim cena delnice ornk pade in se jim ne pobere praktično nikoli (sicer nisem sam spušil ampak si predstavljam da bo kar za čakat če si kupil PFE okoli 60 ali pa BAYN okoli 130). Ali pa jih delistajo (sam spušil QIWI). Pa btw, tudi ETFje včasih delistajo.

zakaj? a ti prodajaš redno z izgubo?
katere pa so take delnice v zgodovovini 10, 20 let, da bi jih bilo potrebno prodajat z izgubo?
sprašujem chatgpt, gemini, claude. podobno kot ti strašijo, ti llm modeli so polni predsodkov in pridig. :D
potem pa mi dajo primer General Electric in INTEL takih podjetij, ki so propadla, medtem ti 2 firmi zadnja leta rasteta vertikalno gor. wtf.
ene 20% firm je v 15 letih res končalo nižje. zato pa malo uporabljamo pamet kam vlagat, ne bomo vlagali v ena jajca kot so adobe.
ja v 100 letih pa vse firme propadejo. hehe najprej mi je claude začel pridigat o 100 letnem obdobju, kako je večina firm propadla. kateri debil ej.

;), sem ti napisal 2 iz lastne izkušnje pri katerih nimaš šanse ne zapreti ali zapreti z dobičkom. Imaš pa cel kup takšnih kjer je bil Ch11 in so delničarji izgubili vse, pa sedaj po prestrukturiranju znova kotirajo - recimo WOLF. Moraš znati AI prav vprašat...
««
314 / 315
»»